8 maanden beleggen via Lendahand: wat is mijn ervaring? - The Budget Life | Blog over geld besparen, verdienen & investeren

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Display Trending Posts

Display Instagram Footer

No

Dark or Light Style

Light

Zoeken

Sticky Menubar[On/Off]

on

Preloader[On/Off]

off

Fixed Menu (yes/no)

yes

Sticky Sidebar

on

Infinite Scrolling[On/Off]

off

Post Styles[Simple/List/Grid]

Simple

Featured Slider

Featured

Headers [Header1/Header2]

header2

8 maanden beleggen via Lendahand: wat is mijn ervaring?


Het is alweer acht maanden geleden dat ik de eerste €250 belegde via het crowdfundingplatform Lendahand. Vorig jaar vertelde ik je meer over Lendahand in dit blogartikel en inmiddels heb ik geld geïnvesteerd in vier verschillende crowdfundingprojecten. Tijd voor een update! 

Wat is Lendahand?

Mocht je Lendahand nog niet kennen of mijn vorige blogpost niet hebben gelezen, dan leg ik je natuurlijk graag uit wat het precies is. Lendahand is een crowdfundingplatform waarop ondernemers uit ontwikkelingslanden financiering zoeken om hun bedrijf te laten groeien.  Als consument kun je investeren in  een project door een bepaald bedrag uit te lenen aan een bepaald bedrijf. Je uitgeleende geld krijg je over een periode van een aantal maanden of aantal jaar terugbetaald, inclusief rente. Het uiteindelijke doel? Armoede bestrijden door te investeren in mensen en bedrijven. 

Geheel zonder risico is het niet, want het blijft natuurlijk beleggen. Er is een kans dat bedrijven die via Lendahand geld inzamelen voor zo'n project, failliet gaan. Dat betekent dat je je inleg kwijt kunt raken en ook de beloofde rente niet uitgekeerd krijgt.

Gelukkig is het risico erg klein: van het ingezamelde geld bij de ruim 2.800 projecten, is op dit moment 1,56% afgeboekt. Dat betekent dat 1,56% van dat geld niet meer terugbetaald wordt, bijvoorbeeld omdat een bedrijf failliet is gegaan. Ruim 98% kans dus dat je je uitgeleende geld gewoon terug krijgt, inclusief een fijne rente.

Bovendien heeft Lendahand een AFM-vergunning, wat betekent dat ze onder toezicht staan van de AFM. De vergunning geldt voor Lendahand, niet voor de bedrijven waar je in kunt investeren (vandaar de melding op de website dat je buiten toezicht van de AFM belegt). Lendahand screent alle bedrijven zorgvuldig, zowel intern als met een extern comité.

Die rente verschilt per project en onderneming. In principe kun je zeggen dat hoe hoger de rente is die je krijgt, hoe hoger het risico is dat je loopt met zo'n project. Bij het project staat bijvoorbeeld ook duidelijk aangegeven of het om een directe investering gaat of dat er een lokale partner tussen zit. Als het om een directe investering gaat, is het risico vaak wat groter omdat je rechtstreeks in het bedrijf investeert. Risico op wanbetaling wordt dan niet afgedekt. Bij projecten waar de rente wat lager is, is dat vaak wel het geval. Er is dan een lokale partner die fungeert als tussenpartij en verantwoordelijk is voor het risico op wanbetaling.

De rente die je krijgt via Lendahand varieert van 3,5% tot soms wel 7,5% op jaarbasis. 

Het toffe van Lendahand vind ik dat je met het geld dat je belegt iets kunt betekenen in ontwikkelingslanden. Door te beleggen via Lendahand draag je dus echt je steentje bij aan een betere wereld én kun je er zelf ook nog eens een leuk zakcentje aan overhouden.

In welke projecten heb ik belegd via Lendahand?

In augustus vorig jaar belegde ik mijn eerste €250,- in een project van Sollatek in Kenia waarbij 30 huishoudens worden voorzien van producten die het uitvallen van stroom kunnen ondervangen.

De rente is 6,5% en krijg ik in drie termijnen terugbetaald, over het bedrag dat dan nog openstaat. Die eerste termijn is in augustus dit jaar, waarbij ik - als alles goed gaat - €83,33 van mijn ingelegde geld uitbetaald krijg én €16,25 aan rente. Veel meer dan wanneer ik mijn geld op mijn spaarrekening had laten staan natuurlijk.

In de maanden erna heb ik in nog drie projecten geïnvesteerd.

 • €50 in een project van REDAVIA GmbH waarbij zonnepanelensystemen worden geïnstalleerd bij bedrijven in Kenia en Ghana. De rente is 5,5%.
 • €100 in een project van Fortem Holdings waarbij een magazijn wordt gebouwd in Kenia waar lokale boeren tegen lage prijzen hun benodigde producten kunnen inkopen. De rente is 6%.
 • €150 in een project van EFC, bedoeld om in Oeganda lokale pluimveehouders op te leiden en te voorzien van moderne technieken. De rente is 4%.

In totaal staat er nu €42,24 aan openstaande rente in mijn financieel dashboard, waarvan ik het eerste deel in juli uitbetaald krijg. Op een totale investering van €550 maak ik dus een rendement van ruim 7,6%. Niet verkeerd!

Krijg €30 korting op je eerste investering bij Lendahand

Staat "starten met beleggen" ook al een tijd op je to-do-list, maar wil je zeker weten dat je belegde geld goed terecht komt én vind je het ook een fijn idee om een niet al te groot risico te lopen? Dan is beleggen via Lendahand misschien wel wat voor jou.

Ik mag namens Lendahand een unieke aanbieding met je delen in samenwerking met hun partner Energy4Impact. Als je een nieuwe investeerder bent bij Lendahand en een bedrag van €50 of meer investeert in het project van REDAVIA, waarbij zonnepanelensystemen aan bedrijven in en gemeenschappen in West- en Oost-Afrika worden geleverd (ik heb vorig jaar dus in eenzelfde project van REDAVIA geïnvesteerd), dan krijg je nu €30 korting op je investering.

Er is in totaal €20.000 nodig en je krijgt 5,5% rente op jaarbasis, wat wordt uitgekeerd in 18 maanden (iedere 6 maanden ontvang je een uitbetaling).

Je kunt dit project alleen via deze unieke link bekijken en je ziet het project dus ook niet tussen de projecten op de website van Lendahand staan. Natuurlijk kun je ook bij de projecten die wél openbaar op de site staan kijken of er andere actieve projecten zijn waar je graag in wil investeren. De kortingsactie van €30 geldt alleen op het project van REDAVIA dat te bekijken is via de link.

Hoe maak je gebruik van de code?

 • Vul de code Energy4Impact30 in wanneer je je investering in het project Redavia GmbH 11 afrekent om de 30 euro korting te activeren.
 • De code is alleen geldig voor nieuwe investeerders en niet geldig i.c.m. andere aanbiedingen.
 • De code geldt t/m 28 mei 2021.

Ik ben tot nu toe in ieder geval erg tevreden over Lendahand en vind het een fijne manier om mijn geld te kunnen beleggen. Ik hoop natuurlijk dat ik mijn uitgeleende geld en rente gewoon volgens plan terugbetaald krijg, maar ik heb daar alle vertrouwen in. Beleg jij al via Lendahand?

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Lendahand.

Deze blogs vind je misschien ook leuk:

2 opmerkingen:

 1. Ik heb ook al in een aantal projecten geïnvesteerd en vind het een heel fijn en overzichtelijk platform! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik ben geïnteresseerd. Maar snap het niet helemaal, sorry hahaaa. Maar als ik 250 investeer, krijg ik 30€ terug en toch 5,5% over 250€?

  BeantwoordenVerwijderen