Mijn beste alternatieven & bespaartips voor verzekeringen - The Budget Life | Blog over geld besparen, verdienen & investeren

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Display Trending Posts

Display Instagram Footer

No

Dark or Light Style

Light

Zoeken

Sticky Menubar[On/Off]

on

Preloader[On/Off]

off

Fixed Menu (yes/no)

yes

Sticky Sidebar

on

Infinite Scrolling[On/Off]

off

Post Styles[Simple/List/Grid]

Simple

Featured Slider

Featured

Headers [Header1/Header2]

header2

Mijn beste alternatieven & bespaartips voor verzekeringen


Een paar weken geleden publiceerde ik dit artikel over verzekeringen. Ik nam een aantal verzekeringen onder de loep en vertelde je waarom ze - in mijn ogen - nuttig of juist overbodig zijn. Het artikel werd goed gelezen, dus tijd voor een vervolg op dit artikel. Want naast dat je jezelf de vraagt kunt stellen of een verzekering nuttig is of overbodig, kun je jezelf natuurlijk ook de vraag stellen of er alternatieven zijn. Slimmere alternatieven die je een hoop geld kunnen besparen.

In dit artikel leg ik je uit van welke alternatieven ik gebruik maak en hoe je kunt besparen op je verzekeringen.

Alternatief 1: Sparen

Als het gaat om verzekeringen, ben ik het helemaal eens met het motto van Porterenee: verzeker je alleen voor zaken die je écht niet zelf kunt betalen. Een goed voorbeeld van een verzekering die misschien niet nodig is, omdat je het zelf kunt betalen, is bijvoorbeeld de uitvaartverzekering. Een uitvaart is duur, maar als je voldoende spaargeld hebt, is het niet nodig om een uitvaartverzekering af te sluiten. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor je fiets: die kun je verzekeren voor schade of diefstal, maar als je fiets inmiddels al een paar jaar oud is, is het vaak helemaal niet zo interessant meer om te betalen voor een fietsverzekering. Het geld dat je uitgekeerd zou krijgen van je verzekering (de dagwaarde van je fiets) is vaak al na één of twee jaar zo laag, dat het slimmer is om je verzekering op te zeggen en gewoon geld opzij te zetten voor het geval je een nieuwe of tweedehands fiets moet kopen.

Kortom: sparen kan vaak een heel interessant alternatief of een interessante aanvulling zijn op je verzekering. Zo heb ik bijvoorbeeld een zorgverzekering met het hoogste eigen risico, omdat ik weet dat ik met mijn spaargeld prima eventuele zorgkosten kan betalen. De afgelopen tien jaar heb ik een paar duizend euro bespaard door te kiezen voor het hoogste eigen risico.

Ik vind het zelf erg fijn om te werken met verschillende spaarpotjes. Bij veel banken kun je op je spaarrekening verschillende spaarpotjes aanmaken waar je elke maand of periodiek een bedrag naartoe stort. Je stelt een bepaalt doel in en wanneer je dat doel wil behalen. 

Ik heb bijvoorbeeld een algemeen potje met geld dat ik kan gebruiken in geval van nood, voor een grote reis en een spaarpotje voor het aflossen van mijn hypotheek. Maar je kunt natuurlijk ook spaarpotjes maken waar je periodiek een bedrag opzij zet dat je kunt gebruiken in geval van nood. Dit kan een bedrag zijn dat je spaart in plaats van je verzekering, of als aanvulling op je verzekering. Denk bijvoorbeeld aan een spaarpotje voor:
  • Auto-onderhoud en fietsonderhoud
  • Woning-onderhoud
  • Uitvaart
  • Extra zorgkosten
  • Een kapot apparaat, zoals je wasmachine, televisie of laptop
  • Huisdieren
Voor alle bovenstaande zaken kun je (gedeeltelijk) een verzekering afsluiten. Bijvoorbeeld een allriskverzekering voor je auto, een dure inboedelverzekering, televisieverzekering of laptopverzekering en een online hondenverzekering of kattenverzekering. Maar misschien is het wel veel voordeliger om gewoon te sparen, dan elke maand een flink bedrag te moeten betalen voor je verzekering.
Of is het bijvoorbeeld slimmer om een goedkopere WA-verzekering voor je auto af te sluiten en daarnaast elke maand een paar tientjes opzij te zetten voor autoreparaties.

Nu ik dit schrijf, besef ik me dat ik hier ook wat mee moet doen. Ik wil van mijn algemene spaarpotje af en ga voor verschillende posten een spaarpotje aanmaken. Zo kan ik veel beter zien hoeveel geld ik moet reserveren. Staat op de to-do-list! 😉

Alternatief 2: Collectief of broodfonds in plaats van AOV

Sinds januari 2020 ben ik ondernemer. En ik kan je vertellen: als je begint met ondernemen, gaat er een hele nieuwe wereld aan verzekeringen voor je open. Van arbeidsongeschiktheidsverzekeringen tot aansprakelijkheidsverzekeringen en juridisch gerelateerde verzekeringen. Ik vond het vooral een fijn gevoel om alles in het eerste jaar goed geregeld te hebben. Destijds ging ik aan de slag met verschillende zzp aansprakelijkheidsverzekering online vergelijken, en kon ik uiteindelijk met pakketkorting bij een verzekeraar meerdere zakelijke verzekeringen afsluiten. Zo was ik gewoon goed verzekerd én bespaarde ik op jaarbasis toch een paar tientjes. 

De duurste verzekering voor zzp'ers is de arbeidsongeschiktheidsverzekering. Hiermee kun je jezelf verzekeren in het geval je onverhoopt gedeeltelijk of volledig arbeidsongeschikt raakt. Zo'n verzekering kost al snel honderden euro's per maand (afhankelijk van je beroep en het salaris dat je wil laten verzekeren) en wordt bovendien duurder naarmate je ouder wordt.

Een flink bedrag én medisch gezien is het ook nog eens helemaal niet zo makkelijk om in aanmerking te komen voor zo'n verzekering. Ik ben het traject wel ingegaan, maar werd uiteindelijk afgekeurd vanwege het feit dat ik in de afgelopen vijf jaar in de ziektewet heb gezeten. Maar ook het bedrag dat ik zou moeten betalen voor de verzekering, weerhield me ervan om een AOV af te sluiten.

Een fijn alternatief (of fijne aanvulling) op zo'n AOV is bijvoorbeeld een broodfonds of ondernemerscollectief. Binnen een broodfonds of collectief regelen de ondernemers onderling de uitkeringen bij arbeidsongeschiktheid. Ik heb me uiteindelijk ingeschreven bij het ondernemerscollectief Sharepeople. Daar ben ik maximaal twee jaar 'verzekerd' voor arbeidsongeschiktheid. Als ik ziek word, kan ik vanaf de tweede maand een uitkering ontvangen tot maximaal €3.000. Hoe meer geld ik wil ontvangen als ik ziek ben, hoe meer ik per maand betaal. Maar ter vergelijking: ik betaal maandelijks zo'n €20 - €30 aan Sharepeople, terwijl een AOV me honderden euro's had gekost.

Oké, als ik permanent arbeidsongeschikt raak, heb ik alsnog een probleem, maar in ieder geval heb ik voor de eerste twee jaar een fijn en veel betaalbaarder alternatief gevonden.

Dé gouden tip: vergelijken & overstappen

Is een verzekering verplicht of kom je tot de conclusie dat een verzekering afsluiten in jouw geval toch de slimste optie is? Dan kun je alsnog besparen door verzekeringen te vergelijken voordat je ze afsluit en door periodiek over te stappen. Het bekendste voorbeeld is natuurlijk de zorgverzekering, waarbij duizenden mensen jaarlijks in december overstappen om goedkoper uit te zijn. Maar ook je autoverzekering of inboedelverzekering zijn van die typische verzekeringen die echt de moeite waard zijn om periodiek te vergelijken. Deze drie verzekeringen check ik meestal één keer per jaar, in november of december. Als blijkt dat ik ergens anders voordeliger uit ben, stap ik over.

Fun fact: ik heb de afgelopen drie jaar drie verschillende autoverzekeringen gehad. Door over te stappen (wat tegenwoordig bij vrijwel elke verzekering supermakkelijk kan) heb ik de afgelopen drie jaar al honderden euro's bespaard.

Wat is jouw beste tip om te besparen op verzekeringen? En maak jij ook gebruik van een alternatief voor een verzekering?

Dit artikel bevat een betaalde samenwerking met Aansprakelijkheidsverzekering.com & Verzekering-winkel.com. 

Deze blogs vind je misschien ook leuk:

Geen opmerkingen

Een reactie posten