Last Month's Budget: wat heb ik uitgegeven in januari? - The Budget Life | Blog over geld besparen, verdienen & investeren

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Display Trending Posts

Display Instagram Footer

No

Dark or Light Style

Light

Zoeken

Sticky Menubar[On/Off]

on

Preloader[On/Off]

off

Fixed Menu (yes/no)

yes

Sticky Sidebar

on

Infinite Scrolling[On/Off]

off

Post Styles[Simple/List/Grid]

Simple

Featured Slider

Featured

Headers [Header1/Header2]

header2

Last Month's Budget: wat heb ik uitgegeven in januari?


De eerste Last Month's Budget van 2021! Al vier jaar lang deel ik elke maand trouw in deze rubriek wat ik afgelopen maand heb uitgegeven en waaraan. Ook laat ik je zien op welke uitgavenposten ik heb bespaard en of er categorieën zijn waar ik komende maand meer op wil bezuinigen. Ben je benieuwd naar mijn uitgaven in de allereerste maand van 2021? Ik vertel het je in dit artikel. 

Vaste lasten & Rekeningen: €1.171,21

Meteen een confession: ik heb in december niet meer de tijd genomen om over te stappen van energieleverancier. Ik heb wat vergelijkingswerk gedaan, maar kwam tot de conclusie dat ik het toch te veel gedoe vond (ook al zit dat natuurlijk hartstikke erg tussen mijn oren). En dus ben ik lekker bij mijn huidige energieleverancier Eneco gebleven.
Wat ik in januari wél heb gedaan, is via de app Dyme (niet gesponsord) een heus onderhandelingsverzoek met Eneco en met mijn internetleverancier Ziggo aangevraagd. Want mijn kosten voor Eneco gingen stiekem tóch weer omhoog (van €62,- per maand naar €68,- per maand) en ook voor Ziggo vind ik dat ik erg veel betaal. 

In deze app worden je banktransacties automatisch uitgelezen en gekoppeld aan categorieën. Zo zie je aan het einde van de maand goed waar je geld naartoe is gegaan. Wat ik een heel leuke extra aan deze app vind, is dat Dyme voor jou wil onderhandelen met je huidige leverancier. Ik kreeg een melding in de app dat ik zowel op Ziggo als op Eneco wellicht kon besparen.
Je kunt dan een onderhandelingsverzoek indienen zodat Dyme kan gaan onderhandelen. Als ik uiteindelijk daadwerkelijk korting krijg, dan is 70% voor mij en 30% voor Dyme. Dikke prima, want het scheelt mij weer uitzoekwerk.

Ik ben superbenieuwd of ik aan het eind van deze maand een mooi bedrag kan besparen! Al met al zijn mijn vaste lasten in ieder geval iets lager dan in december, omdat ik een paar euro goedkoper uit ben met mijn zorgverzekering en mijn doorlopende reisverzekering heb gepauzeerd (tip als je dat nog niet hebt gedaan!).
 • Hypotheek: €550,14 (bruto)
 • Servicekosten: €160,00
 • Gas & Elektriciteit: €62,00
 • Water: €11,17
 • TV & internet: €53,00
 • Wegenbelasting: €19,00
 • Gemeentelijke belastingen: €43,71
 • Autoverzekering: €32,15
 • Zorgverzekering: €85,95
 • Inboedel- en aansprakelijkheidsverzekering: €9,96
 • Caravanverzekering: €4,64
 • Caravanstalling: €12,50
 • Goede doelen: €73,50
 • Netflix: €3,50
 • Spotify: €9,99
 • Schoonmaakster: €40,00

Tandartsrekening: €22,16

En dan nog een tandartsrekening die na zes maanden ein-de-lijk in de brievenbus lag. Gelukkig geen al te dure!

Boodschappen: €211,60

Een dure maand qua boodschappen, maar zo gek is dat ook niet, want in deze gekke tijden ga ik niet op boodschappen besparen. Een gezellig etentje met een vriend of vriendin bij iemand thuis is tegenwoordig het hoogtepunt en dan vind ik het leuk om groots uit te pakken. Ook koop ik veel van mijn boodschappen bij Albert Heijn waar ik koopzegels spaar.
Je betaalt dan voor elke euro die je daar uitgeeft, in eerste instantie €0,10 voor een koopzegel maar bij een vol boekje (490 zegels) krijg je €52,50 terug. Dat is €3,50 rente en toch weer meer dan dat het op je spaarrekening oplevert.

Buiten de deur: €31,30

Het is treurig gesteld met de categorie 'Buiten de deur' de afgelopen maanden. Nu de horeca dicht is en je praktisch niets leuks meer buiten de deur kunt doen, geef ik heel weinig uit. Een frietje afhalen, een keer thuisbezorgd of een pitstop bij de McDrive waren de hoogtepunten deze maand. 

Interieur & Klussen: €168,65

Waar ik in coronatijd ook redelijk veel geld aan uitgeef, is mijn interieur. Want nu ik al maanden tegen dezelfde vier muren aan het aankijken ben, zie je elke dag wel iets wat je eigenlijk anders wil. Ik kocht bij Kwantum twee lampen voor in de woonkamer: een tafellamp en een grote, staande lamp. Beide in de sale, uiteraard. Verder kocht ik een grote spiegel voor in de hal en een fotoplank die ik boven de bank ga hangen om mooie lijsten op te zetten.

Verzorging: €24,66

Ik had nieuwe dag- en nachtcrème nodig die ik kocht bij Trekpleister (1+1 gratis) en verder nog wat standaard verzorgingsproducten zoals tandpasta en deodorant.

Kleding: €55,90

Nu alle winkels gesloten zijn, geef ik ook binnen de categorie 'Kleding' weinig geld uit. Ik heb namelijk een hekel aan online shoppen, maar nu ook mijn laatste zwarte broek een gat had, werd ik wel gedwongen tot het online kopen van een broek. Ik bestelde uiteindelijk een lading broeken bij ZARA waar gelukkig twee goede broeken tussenzaten. Sowieso vind ik de broeken van ZARA een enorme tip voor vrouwen die - net als ik - niet zo groot zijn. Ze zitten bij mij altijd erg mooi, ze zijn niet te lang én ook nog eens hartstikke betaalbaar (vaak onder de €30,- per broek).

Cadeaus: €75,85

Ook al kan ik me niet meer herinneren wanneer ik voor het laatst op een verjaardag of feestje was, blijkbaar koop ik nog steeds cadeautjes voor mensen. En gelukkig maar, want zeker nu is het leuk om een cadeautje te krijgen.

Vervoer & Parkeren: €117,09

Ik tankte drie keer voor het prachtige totaalbedrag van €99,99. Verder parkeerde ik een paar keer betaald mijn auto bij een klant op locatie of in de buurt van mijn kantoorpand.

Vakantie: €445,75

Vakantie! Wie had ooit gedacht dat deze categorie weer een keer voorbij zou komen in dit maandelijkse kostenoverzicht? Voordat je denkt: hóé kan Nicole op vakantie; het bedrag dat je hierboven ziet, gaat niet naar een vliegreisje naar een tropisch oord, maar naar een seizoensplaats op de camping in Doorn. Tja, je moet wat in deze tijden!
Vorig jaar kocht ik met mijn zusje een caravan die we dit jaar maar liefst zeven maanden op de camping neerzetten op een klein half uurtje rijden vanaf mijn huis. Hoe fijn om standaard een vakantieadresje te hebben? In januari deden we de eerste aanbetaling voor de standplaats. De kosten delen we uiteraard, dus ik betaalde ook een helft: €445,75.

Auto-onderhoud en -reparatie: €282,81

Mijn auto moest voor de APK naar de garage en ook had ik een kapot onderdeel. Vraag me niet meer wat het was, maar ik kreeg in ieder geval een rekening van bijna €300.

Pensioen & Sharepeople: €228,-

Omdat ik zelfstandig ondernemer ben, moet ik zelf zaken zoals mijn pensioen en arbeidsongeschiktheidsverzekering regelen. Sinds december stort ik €200,- per maand op mijn pensioenrekening bij BrightPensioen. Ik verwacht dat dat in de loop van dit jaar nog wel wat meer gaat worden. Uiteraard heb ik ook gewoon nog een spaarrekening waar ik nu alvast begin met sparen voor mijn pensioen.
Een échte arbeidsongeschiktheidsverzekering heb ik niet, maar ik heb wel een soort van verzekering bij Sharepeople. Daardoor ben ik voor een periode van maximaal twee jaar verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid en krijg ik elke maand een bedrag uitgekeerd als ik langer dan 2 maanden achter elkaar ziek ben.

Ik heb natuurlijk nog wel meer zakelijke kosten, maar aangezien mijn pensioen en kosten voor Sharepeople van mijn privérekening worden afgeschreven, noem ik deze kosten in dit overzicht.

Overig: €160,97

En dan nog de categorie 'Overig' waarin alle uitgaven vallen die niet bij één van bovenstaande categorieën horen. Ik kocht deze maand een sporthorloge: de Fitbit Charge 4. Ik was al langer aan het kijken naar een sporthorloge, omdat ik het leuk vind om mijn stappen bij te houden én mijn progressie als ik straks weer kan gaan zwemmen. Het was dus een must dat het horloge waterdicht zou zijn. Uiteindelijk kwam ik dus bij de Fitbit Charge 4 uit: een mooi, subtiel sporthorloge inclusief hartslagmeter en GPS. Én waterdicht, dus. Ik betaalde er €129,95 voor, maar hij is nu €119 bij bol.com. Ik vind het echt een aanrader! Verder kocht ik deze maand nog een spelletje en wat e-books voor mijn e-reader.

Totale uitgaven in januari: €2.981,87

Uiteindelijk is januari dus nog best een prijzige maand geworden, door de aanbetaling op onze seizoensplaats en mijn auto-onderhoud.
Wil je ook jouw maandelijkse inkomsten en uitgaven bijhouden? Check dan mijn artikel met handige tips en gratis Excel-sheet die ik al ruim drie jaar gebruik.

Deze blogs vind je misschien ook leuk:

2 opmerkingen:

 1. Anoniem2.2.21

  De koopzegels bij de AH leveren "maar" €52 op ;-)
  En nog een paar foutjes: "Een échte arbeidsongeschiktheidsverzekering heb ik niet, maar ik heb wel een " maar je hebt wel een wat? En de kosten van overig zijn €45,14, maar je fitbit alleen al is €129,95...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Anoniem2.2.21

  Ik vind dit altijd zo leuk om te lezen. Dan denk je idd; met corona houden we geld over...Nou echt niet! Bij ons vliegt het er gewoon ook uit hoor, aan klussen in huis wat we veel hebben gedaan.
  Mooi overzicht zo hoor!
  Gr. Bouk

  BeantwoordenVerwijderen