Waarom ik transparant ben over geld (en jij dat ook zou moeten doen) - The Budget Life | Blog over geld besparen, verdienen & investeren

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Display Trending Posts

Display Instagram Footer

No

Dark or Light Style

Light

Zoeken

Sticky Menubar[On/Off]

on

Preloader[On/Off]

off

Fixed Menu (yes/no)

yes

Sticky Sidebar

on

Infinite Scrolling[On/Off]

off

Post Styles[Simple/List/Grid]

Simple

Featured Slider

Featured

Headers [Header1/Header2]

header2

Waarom ik transparant ben over geld (en jij dat ook zou moeten doen)


Als financeblogger (of financefluencer zoals het Parool mij en andere financebloggers een aantal maanden geleden noemde 😉), deel ik veel over mijn persoonlijke financiële plaatje. Als je mijn blog of Instagram al langer volgt, dan weet je dat ik heel transparant ben over mijn inkomsten en uitgaven, zowel zakelijk als privé. 

Al zo'n vier jaar deel ik elke maand wat ik uitgeef in de rubriek Last Month's Budget, ik vertel wat ik verdien met bloggen, ik deel zelfs hoeveel geld ik maandelijks zakelijk uitgeef én geef interviews over wat ik verdien als freelance online marketeer. 

Kortom: ik maak van mijn financiën geen geheim. En dat dat niet vanzelfsprekend is, dat blijkt wel uit de vele reacties die ik krijg zodra ik iets deel over mijn inkomsten en uitgaven. De reacties lopen uiteen van 'Wat verhelderend dat je hier zo open over bent!' tot 'Ben je niet bang dat je er ooit spijt van krijgt dat je zoveel op internet deelt?' 

Van positieve tot negatieve reacties: de meeste mensen zijn dus redelijk verrast over het feit dat ik online aan meer dan 3.500 volgers op Instagram en meer dan 20.000 unieke bezoekers vertel wat er bij mij inkomt en uitgaat.

Maar waarom ben ik nu zo transparant over mijn financiële situatie?

Laat ik de vraag eens omdraaien: 

Waarom zou je niet transparant zijn over je financiën? 

Op Instagram vroeg ik een tijdje geleden wat voor jullie redenen zijn om niet transparant te zijn over financiën. De reden die ik het vaakst hoorde? Schaamte. En die schaamte heeft diverse redenen:

 • Mensen denken/vinden dat ze een laag inkomen hebben
 • Mensen schamen zich voor hun hoge studieschuld
 • Mensen denken/vinden dat ze een bovengemiddeld hoog inkomen hebben en zijn bang voor vooroordelen van mensen
 • Mensen vinden dat het anderen niets aangaat
En juist vanwege al deze redenen om niet transparant te zijn over persoonlijke financiën, ben ik wél open over mijn financiën. Want als niemand ooit iets deelt over zijn of haar financiële situatie, dan weten we nooit hoe we er eigenlijk voor staan. En hoe het misschien wel anders kan.

Ik vind het van enorm toegevoegde waarde om transparant te zijn. Door dat te doen, kun jij jouw financiële plaatje met dat van mij vergelijken. En als tientallen mensen dat zouden doen, hebben we tientallen mensen aan wie we onze financiële situatie kunt spiegelen. Daarmee ontdek je misschien dat je helemaal niet zo'n laag inkomen hebt als je altijd dacht, óf je ontdekt juist dat er veel mogelijkheden zijn om meer te verdienen. Nu heb je ook daadwerkelijk bewijsmateriaal en misschien dat zetje in de rug dat je nodig had, om de onderhandeling aan te gaan met je baas of opdrachtgevers.

Zeker qua uitgaven vind ik het geen probleem om transparant te zijn. Ik hoop je hiermee te laten zien dat ik slim weet om te gaan met veel uitgavencategorieën, zodat ik heel eenvoudig kan besparen en genoeg geld overhoud voor de dingen die ik écht belangrijk en leuk vind in mijn leven.
Ik heb in de bijna tien jaar dat ik blog zóveel berichtjes gekregen van lezers die blij waren met mijn transparantie, want nu zagen ze ineens in dat ze ook veel goedkoper boodschappen konden doen, besparen op hun zorgverzekering of autoverzekering en voor hetzelfde budget als normaal, nu misschien wel twee of zelfs drie vakanties konden boeken.

Hoe leuk is dat?! Dit is waar ik het voor doe.

Als we allemaal wat transparanter zouden zijn over financiën, dan doen we eigenlijk niets anders dan elkaar helpen. Wat mij betreft heeft transparantie over financiën dus alleen maar voordelen en zorgen we hiermee dat we stomme vooroordelen en taboes over geld voor eens en altijd uit de wereld helpen.

Ik ben benieuwd: praat jij makkelijk over je inkomsten en uitgaven? Wat is een reden voor jou om niet zo transparant te zijn?

Deze blogs vind je misschien ook leuk:

5 opmerkingen:

 1. Mijn motivatie om niet te delen zou zijn dat ik het privé vind, maar daarnaast hebben mensen altijd wel érgens een mening over. Is het niet de hoogte van de inkomsten of de hoogte van de vaste lasten, dan is het wel de mate van over-de-balk-smijten. Ik denk ook niet dat iemand er iets aan heeft om te weten wat wij verdienen en uitgeven. Elke situatie is anders en daardoor moeilijk te vergelijken.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik vind het helemaal niet chill om dingen op financieel gebied te delen, niet omdat ik me schaam voor mijn studieschuld of lage/hoge inkomen, maar omdat ik altijd het gevoel heb dat het een strijd is met de persoon met wie ik het erover zou hebben. Oh die heeft lagere uitgaven, oh die verdient nog meer, oh die heeft geen studieschuld, maar ik doe het zo etc... Ik vind dat vergelijken op elk gebied een uitdaging om niet te doen (want ik ga me er altijd rot door voelen) en op financieel gebied is dat niet anders. :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Meer door minder15.2.21

  Een opsomming van inkomsten en uitgaven zie ik zelf niet als een toevoegende waarde.
  Wel ben ik erg geïnteresseerd in hoe ermee wordt omgegaan. Wat zijn de beweegredenen om bepaalde keuzes wel of niet te maken. Worden mensen gelukkig van big spenden of is het alleen voor de bühne.
  Wat beweegt anderen juist tot eenvoudiger en/of een duurzamer bestaan.Hip je mee met een minimalistische trend of wil elke 5 jaar wel alles nieuw.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik ben er wel open over in real life, maar leg mijn salaris niet zo op internet vast. Ik werk jn loondienst en mijn collega's hoeven niet per se te weten wat ik verdien (sommigen weten het wel van mij en ik van hen). Als iemaand mij persoonlijk vraagt naar inkomsten en uitgaven doe ik daar niet geheimzinnig over.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ook ik ben al jaren open en transparant op internet over inkomsten en uitgaven, en zelfs onze nettowaarde. In het begin was het eng om het te delen, maar inmiddels is het de normaalste zaak van de wereld. Wel is het grote verschil dat jij het met je echte naam doet en ik onder een pseudoniem. Dat maakt de stap ook makkelijker, hoewel er mensen zijn wie weten wie ik ben ;-) Dat hou je ook niet tegen, maar vind ik op zich geen probleem. Anders had ik het niet op internet moeten knallen!

  BeantwoordenVerwijderen