Kun je een week lang eten voor €10? Weekmenu met ontbijt, lunch & diner - The Budget Life | Blog over geld besparen, verdienen & investeren

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Display Trending Posts

Display Instagram Footer

No

Dark or Light Style

Light

Zoeken

Sticky Menubar[On/Off]

on

Preloader[On/Off]

off

Fixed Menu (yes/no)

yes

Sticky Sidebar

on

Infinite Scrolling[On/Off]

off

Post Styles[Simple/List/Grid]

Simple

Featured Slider

Featured

Headers [Header1/Header2]

header2

Kun je een week lang eten voor €10? Weekmenu met ontbijt, lunch & diner



Een tijdje geleden kwam YouTuber Jiami gezellig bij mij langs. Ik 'ken' Jiami al zo'n zeven (!) jaar. We begonnen ongeveer tegelijkertijd met bloggen en hebben zelfs een tijdje brieven met elkaar geschreven. Inmiddels blogt Jiami niet meer, maar heeft ze ruim 250.000 abonnees op YouTube en maakt ze hele leuke video's over over fashion en lifestyle.

Regelmatig neemt ze leuke challenges op, reviewt ze producten en restaurants, kappers of beautysalons. Een heel divers kanaal dus!

Begin dit jaar benaderde Jiami mij met de mededeling dat ze een challenge gaat doen waarbij ze wil proberen een week lang voor €10 te leven. Zeven dagen lang ontbijten, lunchen, dineren, reizen én leuke dingen doen... en dat voor een totaalbudget van slechts €10.

Als 'budgetexpert' mocht ik haar in een video tips geven om een week door te komen met een budget van €10. Wat voor soort producten koop je? Waar let je op? En hoe kun je zo budget mogelijk (of zelfs gratis) reizen en leuke dingen doen? De video staat onderaan deze blog of bekijk je via deze link.

Door Jiami raakte ik geïnspireerd en ging ook ik de uitdaging aan: kun je een week lang eten voor €10? En het antwoord kan ik alvast verklappen: ja, dat kan, maar het is een hele uitdaging én het is vrijwel onmogelijk om ook nog tussendoortjes te eten, de 'schijf van vijf' binnen te krijgen, leuke dingen te doen én te reizen als je slechts €10 tot je beschikking hebt.

Ben je benieuwd wat je zeven dagen lang eet als je een budget van €10 hebt? Ik stelde een weekmenu samen met ontbijt, lunch en diner en laat je zien welke recepten je kunt maken.

Disclaimer: ik heb geen kosten gerekend voor olie en kruiden. 


Ontbijt - €1,35

Als je een week lang slechts €10 tot je beschikking hebt, ziet je ontbijt er heel eenzijdig uit. Je begint de dag met havermout. Voor het goedkoopste pak havermout van 500 gram betaal je bij Albert Heijn €0,50. Een pak melk van 1 liter kost €0,85.

Daarmee kost je ontbijt voor zeven dagen €1,35, wat neerkomt op €0,19 per dag.

Lunch - €1,39

Een diverse lunch zit er ook niet in. Van je weekbudget kun je het goedkoopste brood kopen. Wit brood is vaak goedkoper dan bruin brood, maar ik vind het wel belangrijk dat je weekmenu enigszins voedzaam is. Het goedkoopste hele bruine brood bij een supermarkt kost vaak rond de €0,80 (bijvoorbeeld bij Albert Heijn of Jumbo).

Qua beleg kun je bijvoorbeeld kiezen uit een pot appelstroop (€0,59), aardbeienjam (€0,88) of kruidenroomkaas (€0,69). De roomkaas heb je ook nodig voor een ander recept later deze week.
In dit voorbeeld ga ik uit van de pot appelstroop. Deze is het goedkoopst én appelstroop is ijzerrijk, wat je energielevel hoog houdt.

Van een heel brood kun je in principe met één persoon zeven dagen eten (ik tenminste wel). Als je dan nog wat overhoudt, kun je zelfs je havermout ontbijt afwisselen of aanvullen met een belegde boterham. Een week lunch kost in dit geval €1,39 wat neerkomt op €0,20 per dag.

Diner 

Het grootste gedeelte van je weekbudget gaat logischerwijs op aan het avondeten. Het is me gelukt om vier verschillende menu's samen te stellen van het overgebleven budget. Je kunt natuurlijk zelf bepalen welk gerecht je wanneer eet.

1. Kikkererwtencurry (2 avonden) - €1,61

  • Valle del Sol Chick Peas (400 gram) - €0,61 (Albert Heijn, ontbreekt op de foto)
  • Tomatenblokjes (400 gram) - €0,45 (Albert Heijn)
  • 1 appel - €0,30 (bij de Turkse supermarkt)
  • 1 ui - €0,25 (bij de Turkse supermarkt)
  • 1 eetlepel olie
  • 1 eetlepel gemberpoeder
  • Snufje chilipoeder, kurkuma en koriander

Verhit een koekenpan met 1 eetlepel olie. Snijd de ui door de helft en versnipper deze helft. Bewaar de andere helft voor later deze week. Fruit de ui in de olie. Snijd de appel in stukjes en voeg deze met 200-250 gram van de tomatenblokjes en kruiden toe aan de pan.

Laat dit ongeveer 15 minuten indikken. Voeg vervolgens 200-250 gram kikkererwten toe en laat het nog 5-10 minuten koken. Van deze kikkererwtencurry kun je twee avonden eten.

2. Krieltjes met schnitzel en sperziebonen (2 avonden) - €2,74

  • 2 schnitzels - €0,99 (aanbieding bij Albert Heijn)
  • Gebroken sperziebonen uit de vriezer (250 gram) - €0,79 (Albert Heijn, AH Basic)
  • Krieltjes (500 gram) - €0,95 (Albert Heijn)

Een typische AVG-maaltijd mag niet ontbreken in dit weekmenu. Elke week is er bij een willekeurige supermarkt wel vlees in de aanbieding, waardoor je twee porties vlees voor €1 of minder kunt kopen. Vul dat aan met een goedkope groentesoort. Een tip is om groenten uit de vriezer te kopen of seizoensgroenten, die zijn vaak het goedkoopst.

De krieltjes kun je bijvoorbeeld met wat zout, rozemarijn en olie uit de oven eten. Megalekker! Bewaar wat van de aardappeltjes voor een gerecht later deze week.

3. Ovenschotel met linzen (1 avond) - €0,69

Kook met de restjes van de vorige dagen. Je hoeft voor dit gerecht nog maar één nieuw product te kopen.

  • 1/2 ui (over van eerder deze week)
  • 200 gram tomatenblokjes (over van eerder deze week)
  • 200 gram kikkererwten (over van eerder deze week)
  • 200 gram krieltjes (over van eerder deze week)
  • Klein blikje linzen (200 gram) - €0,69
  • 1 theelepel ras el hanout
  • Snufje zout en peper
  • Snufje knoflookpoeder

Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de krieltjes klein. Snipper de halve ui en bak deze met olie in een koekenpan. Voeg de linzen, kikkererwten en kruiden toe aan de pan. Voeg vervolgens de tomatenblokjes toe.

Verdeel de helft van de krieltjes over de bodem van een ingevette ovenschaal. Schep hier de helft van de saus overheen. Leg de laatste rest van de krieltjes erop en schep de rest van de saus eroverheen. Kaas eroverheen zou heerlijk zijn, maar ja... dat laat je weekbudget van €10 niet toe! ;-)

Zet de ovenschotel +/- 15 minuten in de oven.

4. Spaghetti met roomkaas en spinazie (2 avonden) - €1,85

  • Spinazie à la crème uit de vriezer (450 gram) - €0,59 (Albert Heijn)
  • Bakje kruidenroomkaas - €0,69 (Albert Heijn)
  • Spaghetti (500 gram) - €0,57 (Albert Heijn, AH Basic)

Kook de spaghetti volgens de verpakking. Verwarm de spinazie in een koekenpan en roer de roomkaas erdoorheen. Spekjes of hamblokjes zouden dit gerecht nóg lekkerder maken, maar helaas... ook dat past niet meer in je weekbudget.

Totaal: €9,63

Nadat je je ontbijt, lunch en diner hebt geregeld, heb je dus nog €0,37 over voor 'overige dingen' deze week. Daarmee kun je bijvoorbeeld een halve liter sinas of cola kopen (€0,31) van het goedkoopste merk bij Albert Heijn (zodat je nog wat anders kunt drinken dan water) of een pakje theebiscuits (€0,37), maar veel meer dan dat zit er niet in.

Ben je benieuwd welke tips ik Jiami heb gegeven en of ze de challenge voltooid heeft? Bekijk dan haar video!


Ik ben benieuwd: hoe zou jij eten als je slechts €10 tot je beschikking hebt?

Deze blogs vind je misschien ook leuk:

18 opmerkingen:

  1. Je rekent hierbij dan niet de kruiden, olie en bv de suiker voor in de havermoutpap. Waas dat , ook niet de bedoeling?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Lot, zoals ik aan het begin van het artikel aangeef, reken ik in deze blog geen kosten voor kruiden, olie etc. Groetjes, Nicole

      Verwijderen
  2. Je rekent veel dingen niet, en er missen dingen die je nodig hebt . Hoe zou ik het doen? Lees het op het blog van zuinigaan van 24 januari https://zuinigaan.blogspot.com/2020/01/eten-voor-250-per-dag-gastblog.html?m=0

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Jannie, leuk om te zien hoe jij het doet met €2,50 per dag! Zoals ik aan het begin van het artikel aangeef, noem ik geen kosten voor kruiden, olie etc. In dit artikel heb ik €1,42 per dag tot mijn beschikking, dus kun je daar vanzelfsprekend minder mee doen dan met €2,50. Groetjes, Nicole

      Verwijderen
  3. Marys8.2.20

    Leuke maar uitdagende challenge! Wat ik bijvoorbeeld nog mis zijn tussendoortjes en fruit, heb je dit niet gegeten?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hi Marys, heel uitdagend inderdaad! Zoals je in dit voorbeeld kunt zien heb je dus met €10 geen ruimte in je budget om ook nog tussendoortjes en fruit te kopen... Ik zou dat wel heel erg missen in een week en aan het menu dat je hierboven ziet ook niet genoeg hebben! Groetjes, Nicole

      Verwijderen
  4. Voor deze challenge moet je wel een kleine eter zijn. Het zou voor mij echt als een straf voelen.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Het is allemaal wel heel karig! Kaal brood met alleen appelstroop en geen margarine of boter. Ik mis boter, margarine, olie, kruiden en specerijen etc in je kostenoverzicht.
    Je noemt de olie en kruiden wel in je recepten.
    En hoe zit het met drinken?
    Drink je alleen water? Of zit het drinken er niet bij in en drink je een paar wijntjes bij het eten en neem je een lekkere koffie bij lunch en ontbijt?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Aaf, zoals ik aan het begin van het artikel aangeef, reken ik geen kosten voor olie en kruiden. Het is inderdaad een heel karig weekmenu, zo zie je maar dat het echt een uitdaging is (of misschien wel een onmogelijke uitdaging?) om voor €10 per week te eten. In dit voorbeeld zou ik dan ook echt alleen water drinken en niet stiekem wijn of koffie drinken en dat niet benoemen in de kosten. Groetjes, Nicole

      Verwijderen
  6. Wat goed dat je dit hebt geprobeerd, maar het is misschien ook tof om het voor 20 euro te doen in de week.. dat je net iets meer te besteden hebt.. ook qua ingrediënten!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Leuk artikel en ook een interessant filmpje! Krieltjes zijn natuurlijk wel erg duur in verhouding. Het lukt mij altijd wel om aardappels te kopen voor max 1 euro per kilo.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Audrey, wat een goeie tip! Daarmee zou ik inderdaad voor hetzelfde geld een veel grotere hoeveelheid kunnen kopen. Groetjes, Nicole

      Verwijderen
  8. Wat goed dat je dit probeert! Ik merk zelf dat ik heel erg kijk naar hoe duur iets is en mijn vriend totaal niet. Wanneer we dan op zondag samen iets willen halen voor de lunch pakt hij enorm uit en kijkt hij totaal niet naar het geld en ik dus wel.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Geen idee, dat is echt heel weinig zeg! Knap gedaan!

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Wij hebben in januari met het gezin de uitdaging aan gegaan om voor 1,75 per dag per persoon te eten. Dat lukt. Voor 10 euro in je eentje is veel moeilijker. Wij aten wel gewoon elke dag gewoon fruit er bij, dat kan dan.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Wauw, 10 euro voor alles. Dat noem ik een serieuze uitdaging. Knap gedaan, leuk om te lezen.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Pfff, ik krijg er de krieltjes van haha.
    Maar goed gedaan!
    Kom hier via Jiami's video die ook goed/leuk in elkaar gezet is..

    Ik heb zelf eens een paar maanden van 50 euro p/mnd gegeten.
    Gewoon veel spaghetti met goedkoop gehakt en een pot ketchup en verder goedkoop brood met pindakaas, chocopasta of jam. Waarbij ik zo'n 2 a 3 broden p/week at.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. En het voordeel van een kilo aardappels kopen is: Dat als je ze vooraf goed wast je van de aardappel schillen chips kan maken.

    BeantwoordenVerwijderen