Je vliegvakantie voorbereiden: 4 budgettips - The Budget Life | Blog over geld besparen, verdienen & investeren

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Display Trending Posts

Display Instagram Footer

No

Dark or Light Style

Light

Zoeken

Sticky Menubar[On/Off]

on

Preloader[On/Off]

off

Fixed Menu (yes/no)

yes

Sticky Sidebar

on

Infinite Scrolling[On/Off]

off

Post Styles[Simple/List/Grid]

Simple

Featured Slider

Featured

Headers [Header1/Header2]

header2

Je vliegvakantie voorbereiden: 4 budgettips
Vakantie: wie wordt daar nu niet blij van? Ik ben dol op reizen en zie het als een echte uitdaging om zo goedkoop mogelijk de leukste reisjes te boeken. Ik ga dan ook het liefst vier keer per jaar op vakantie van het bedrag waar anderen misschien één lange reis van maken.

Als het even kan probeer ik elk jaar minimaal één zonvakantie en één stedentripje te boeken. Dat lukt eigenlijk altijd wel. Op mijn blog heb ik de afgelopen jaren dan ook al veel budgettips gedeeld over het reizen zelf: hoe je de goedkoopste vliegtickets scoort, een leuk én betaalbaar verblijf boekt en op locatie zelf voor een fijn prijsje kunt eten en drinken.

Maar over de voorbereidingen van een vliegreis... daar heb ik nog nooit eerder tips over gedeeld! Tijd om daar verandering in te brengen. Pak dit lijstje met tips erbij als jouw vliegreis en verblijf geboekt zijn en ontdek hoe je nog meer kunt besparen op jouw vakantie.

1. Check hoe je zo goedkoop mogelijk naar het vliegveld kunt reizen

Toen ik nog studeerde en al mijn treinreisjes door de overheid werden bekostigd, hoefde ik niet lang na te denken over hoe ik mezelf van mijn huis naar het desbetreffende vliegveld kon verplaatsen. Als het uitkwam met de vliegtijden, werd dat altijd de trein.
Maar nu ik geen studenten OV-kaart meer heb én beschik over een eigen auto, wordt die keuze iets minder vanzelfsprekend.

Voor een retourtje van mijn huis naar Schiphol, betaal ik bijna €35. Stel dat ik met drie andere personen op vakantie ga, dan betekent dit dat we in totaal €140 kwijt zijn om het hele gezelschap naar het vliegveld te vervoeren. Vanaf mijn huis is het naar de vliegvelden Rotterdam Airport & Eindhoven Airport zelfs nog duurder met het openbaar vervoer.
In dat geval kan het interessanter zijn om met de auto te gaan en je auto te parkeren in de buurt van het vliegveld. 

Parkeren bij Luchthaven Eindhoven kan al vanaf €3,47 per dag en bij Rotterdam Airport kun je parkeren vanaf slechts €3,30 per dag. Als je een paar dagen of een week op vakantie gaat, kan het dus een stuk goedkoper zijn om met de auto naar het vliegveld te gaan, dan met het openbaar vervoer.

2. Andere valuta? Wissel nog niet alles om in Nederland of op het vliegveld

Ga je op vakantie naar een land met een andere valuta? Ik hoor dan vaak dat mensen al vóór hun reis via een wisselkantoor in Nederland een flink bedrag aan euro's omwisselen voor de andere valuta. Ik zou je dit niet aanraden. Zorg ervoor dat je voordat je het vliegveld van je eindbestemming verlaat, een kleine hoeveelheid geld hebt van de nieuwe valuta, bijvoorbeeld genoeg om wat eten te kopen of de busreis te betalen van het vliegveld naar je eerste bestemming. Je kunt in Nederland alvast een klein bedrag omwisselen bij een wisselkantoor of op het vliegveld van je eindbestemming een klein bedrag pinnen.

Bij een wisselkantoor in Nederland of op het vliegveld zelf betaal je vrijwel altijd meer dan wanneer je het geld pint in het land zelf, buiten het vliegveld. Zonde dus om het hele bedrag al op het vliegveld te pinnen of in Nederland om te wisselen.

3. Neem voldoende snacks & eten mee

Een lange vliegreis wordt nét even iets fijner met een flinke lading snacks, lekker eten en voldoende drinken. Je kunt natuurlijk een voorraad inslaan op de luchthaven of in het vliegtuig zelf, maar ik hoef je vast niet te vertellen dat dat enorm duur is.
Als ik op vakantie ga met het vliegtuig, zorg ik er altijd voor dat ik voldoende eten van huis meeneem. Ik smeer broodjes, vul mijn tas met koekjes en andere lekkere snacks én neem mijn Dopper mee. 

Bij de handbagagecheck mag je natuurlijk geen water in je tas hebben, maar nét voordat ik door de check ga, drink ik mijn Dopper leeg en vul ik hem vervolgens achter de douane weer met water bij één van de toiletten. Een vol flesje water mag je uiteindelijk gewoon mee het vliegtuig in nemen. 

4. Reserveer online kaartjes voor populaire musea & bezienswaardigheden

Voor veel bekende toeristische trekpleisters in het buitenland, kun je vooraf via internet kaartjes reserveren. Niet alleen weet je dan zeker dat je deze bezienswaardigheid daadwerkelijk kunt bezoeken (in veel steden zijn de grote bezienswaardigheden namelijk al weken van tevoren volgeboekt), vaak ben je ook goedkoper uit dan wanneer je ter plekke een kaartje koopt.

Als je van musea houdt, is het zeker bij citytrips een aanrader om te kijken of je een weekend- of weekkaart kunt kopen om musea en andere bezienswaardigheden te bezoeken. 

Heb jij nog goede budgettips voor het voorbereiden van een vliegvakantie? Deel ze in de reacties!

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Parkos.nl.

Deze blogs vind je misschien ook leuk:

8 opmerkingen:

 1. Anoniem24.2.20

  Vliegen?? Dat kan in 2020 echt niet meer. Lijkt me veel beter plan om helemaal niet te gaan vliegen, dan hoef je ook geen voorbereidingen te doen én het is beter voor je footprint.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat mag je vinden, maar die paar mensen in Nederland die minder gaan vliegen, zetten echt geen zoden aan de dijk. Zie dit artikel bijvoorbeeld, waarbij er in 2014 meer dan 37 miljoen vluchten waren in een jaar. Dat is meer dan 100.000 per dag. Ik begrijp je standpunt wel, Anoniem, maar er moeten nogal wat Nederlanders meedoen om echt verschil te gaan maken...

   https://newsmonkey.be/is-het-nog-wel-veilig-hier-zijn-de-cijfers-en-statistieken-die-iedereen-die-vliegt-moet-zien/

   Verwijderen
 2. Ik ben niet zo'n reiziger, eigenlijk. Eens in de paar jaar ga ik met de auto of trein weg voor een kortere of langere vakantie. Veel vliegen is voor mij echt geen optie meer.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mocht je buiten de EU op vakantie gaan, vraag een reis creditcard aan zoals revolut/Monza/n26. Dit zijn prepaid creditcards, kosten vaak weinig (alleen verzendkosten) en je kosten om valuta op te nemen via deze kaarten zijn een heel stuk lager dan met je Nederlandse bankpas! Bij sommige zelfs 0 tot een bepaald bedrag :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Leuk artikel, als ik ga vliegen neem ik idd ook altijd zelf water mee en wat te eten voor tijdens het opstijgen en landen. Dat scheelt een hoop geld!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hele handige tips! Ik merk dat mijn vriend totaal niet op het geld let en ik dus wel, dus soms is dat nog een struggle!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Voor €35 retour? Dan betaal je voltarief? Voor een goede vergelijking moet je ook de aanbiedingen meenemen. Voor reizen na 09.00 hoef je niet meer dan €12 enkele reis te betalen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Een tip is misschien ook om in het land van bestemming cash geld [Euro's] om te wisselen in de plaatselijke valuta. Die koers is een stuk gunstiger.

  BeantwoordenVerwijderen