Huis gekocht: hoeveel geld krijg je terug van de belasting?

Geld terug huis kopen belasting

Als je me al een tijdje volgt, is het je vast niet ontgaan: vorig jaar kocht ik mijn eerste koophuis. In september deelde ik op mijn blog de kosten waar je rekening mee moet houden als je een huis koopt. Ik kreeg toen al een aantal keer de vraag of ik ook een blog wilde schrijven over het geld dat je terug kunt vragen als je belastingaangifte doet.

Afgelopen week heb ik mijn aangifte gedaan over 2018 en in deze blog leg ik je precies uit:
 • Welke kosten je fiscaal af kunt trekken; 
 • Hoe je kunt berekenen welk bedrag jij terug kunt krijgen;
 • Hoeveel geld ik heb teruggekregen.

Welke kosten kun je fiscaal aftrekken?

Als je een huis hebt gekocht, kun je jaarlijks je rente fiscaal aftrekken. Dat betekent dat je een bepaald percentage van de rente die je dat jaar hebt betaald, terug krijgt wanneer je belastingaangifte doet in het jaar erna. Hoeveel dat percentage is, daar kom ik later in dit artikel op terug.

Na het jaar waarin je je huis koopt, kun je bovendien een aantal eenmalige kosten fiscaal aftrekken die je hebt betaald voor de aankoop van je huis.

Hieronder vind je een overzicht van de kosten koper die je in veel gevallen hebt betaald voor de aankoop van je huis én ontdek je of je deze kosten wel of niet fiscaal mag aftrekken.

 Kosten
 Fiscaal aftrekbaar? 
 Kosten voor aankoopmakelaar
 Nee
 Overdrachtsbelasting (2%) 
 Nee
 Hypotheekakte bij de notaris
 Ja
 Leveringsakte bij de notaris
 Nee
 Kosten voor hypotheekadvies en bemiddeling
 Ja
 Taxatiekosten
 Ja
 Bouwkundige keuring voor hypotheek of NHG  
 Ja
 Nationale Hypotheek Garantie (NHG) (1%)
 Ja
 Aanvragen Starterslening
 Ja
 NHG over Starterslening (1%)
 Ja
 Hypotheekakte Starterslening
 Ja

Aftrekbare kosten huis gekocht

Aankoopmakelaar

Heb je een aankoopmakelaar ingeschakeld voor het kopen van een woning? De kosten die je daarvoor hebt gemaakt kun je niet fiscaal aftrekken.

Taxatie & Bouwkundige keuring

Als je een hypotheek aan wilt vragen, is een taxatie van de woning verplicht. Deze kosten kun je fiscaal aftrekken, net als de kosten voor de bouwkundige keuring die je als aankopende partij kunt laten uitvoeren. Let op: je mag de kosten voor de bouwkundige keuring alleen aftrekken als je dit nodig hebt voor je NHG-aanvraag.

Overdrachtsbelasting

De overdrachtsbelasting is in vrijwel alle gevallen het grootste gedeelte van de kosten koper die je betaalt bij aankoop van de woning. De overdrachtsbelasting bedraagt 2% van het totale aankoopbedrag van je woning en is (helaas!) niet fiscaal aftrekken.

Notaris

Na het tekenen van de hypotheekakte en leveringsakte bij de notaris, is de woning officieel van jou/jullie. Let op: de hypotheekakte is wel fiscaal aftrekbaar, maar de leveringsakte niet. Kijk dus goed op de Nota van Afrekening wat de kosten waren voor de hypotheekakte. In het geval van de Starterslening heb je twee hypotheekakten, daarover in de alinea 'Starterslening' meer.

Nationale Hypotheek Garantie

Als je een woning koopt onder de €290.000, dan kun je je hypotheek afsluiten met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Je betaalt daarvoor 1% van het totale aankoopbedrag, maar hebt recht op een lagere rente en bent extra verzekerd wanneer je je hypotheek onverhoopt niet kunt betalen. De 1% van het aankoopbedrag (NHG) kun je fiscaal aftrekken.

Bekijk wat jouw hypotheekrente zou zijn zonder of met NHG.

Starterslening

De Starterslening is een lening die door de gemeente verstrekt wordt via het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn) om het aankopen van een woning onder starters te stimuleren. Helaas wordt deze lening niet meer in alle gemeenten verstrekt, maar lucky me: omdat ik een huis kocht in Veenendaal én starter bent, had ik wel recht op deze lening.

De kosten voor het aanvragen van de Starterslening (€750), de NHG die je betaald over de Starterslening (1% van de totale lening) en de hypotheekakte die je moet afsluiten bij de notaris, zijn alledrie fiscaal aftrekbaar.

Welk bedrag krijg je terug van de belasting?

Het bedrag dat je daadwerkelijk terugkrijgt is afhankelijk van het percentage inkomstenbelasting dat je betaalt. Dat percentage wordt berekend op basis van je inkomen. Hieronder vind je een overzicht van de belastingpercentages per inkomensgroep.

 Inkomen
 % Inkomstenbelasting* 
 €0 - €20.384
  36,65%
 €20.384 - €68.507  
  38,10%
 > €68.507
  51,75%

* Dit is een overzicht met de belastingpercentages voor 2019 (deze zijn anders dan in 2018 of voorgaande jaren)

Het bedrag dat je terugkrijgt is dus 36,65%, 38,10% of 51,75% van de kosten die je hebt gemaakt.

Rekenvoorbeeld
Je betaalt €2.000 voor hypotheekadvies en bemiddelingskosten. Deze kosten zijn fiscaal aftrekbaar. Jouw inkomen is €30.000. Je krijgt dus 38,10% van €2.000 = €762 terug.

Welk bedrag kreeg ik terug van de belasting?

Omdat ik mijn huis in 2018 kocht, reken ik nog met de inkomstenbelastingpercentages van dat jaar. Mijn inkomsten vallen in schaal 2 (zoals het grootste gedeelte van de Nederlandse huizenbezitters) en dat betekent dat ik 40,85% van de aftrekbare kosten terugkrijg.

 Kosten
 Teruggaaf 
 Hypotheekakte (€550,00)
 €266,75
 Hypotheekakte NHG (€550,00)
 €266,75
 Hypotheekadvies & bemiddeling (€1.875,00)   
 €909,38
 Taxatiekosten (€600,00)
 €291,00
 NHG hypotheek (€1.445,00)
 €700,83
 NHG Starterslening (€320,00)
 €155,20 
 Aanvragen Starterslening (€750,00) 
 €363,75
 TOTAAL
 €2.953,66

Van de kosten koper die ik heb betaald (€10.178,36) heb ik dus bijna 1/3e teruggekregen. Een leuk extraatje dit jaar! :-)

7 opmerkingen:

 1. Thanks voor dit handige overzicht! Ik wist zelf niet hoe dit in elkaar zit en waarschijnlijk tekenen wij volgende week het koopcontract voor mijn nieuwe huis! Dus ik heb meteen opgeschreven wat voor mij van toepassing is zodat ik het direct zelf kan uitrekenen en weet wat wij terug krijgen volgend jaar!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een handig artikel! Dankjewel hiervoor! Ik heb net een huis gekocht en krijg zo te lezen ook nog heel wat kosten terug straks in 2020 :) Een fijne meevaller!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een mega handig artikel! Ik heb even een aantal screenshots gemaakt, mijn vriend en ik hebben namelijk ook een huisje gekocht, ideaal om te weten!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hallo allemaal, ik ben super enthousiast vandaag. Ik zag opmerkingen van mensen die al een lening van LAPO MICRO FINANCE hadden ontvangen en toen besloot ik me aan te melden op basis van hun aanbevelingen en slechts enkele uren geleden bevestigde ik een totaalbedrag van eur 50.000 euro dat ik op mijn eigen bankrekening had aangevraagd. Dit is echt geweldig nieuws en ik adviseer iedereen die een echte lening nodig heeft om een aanvraag in te dienen via hun e-mail: lapofunding960@gmail.com

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Halo,
  Voor leden voor masyarakat bahwa Nyonya Charity White, pemberi pinjaman swasta memiliki kesempatan finansial voor semua orang yang membutuhkan bantuan keuangan, membayar tagihan, voor berinvestasi dalam bisnis baru voorau voor meningkatkan bisnis Anda. Kami lid is lid van de wereld 2% kepada perusahaan dan perorangan. Ini tidak memerlukan banyak dokumen, juga syarat dan ketentuan yang jelas dan peka. Hubungi kami via e-mail: (charitywhitefinancialfirm@gmail.com) Kami akan memberikan layanan terbaik kami.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Thanks, duidelijker dan dit kon ik nergens vinden. Hier kan ik wat mee in mijn zoektocht naar een woning.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hallo

  Ik ben een particuliere geldschieter. Heeft u een legitieme, eerlijke, serieuze en snelle lening nodig? Ik kan u helpen met 100% garantieleningen, ik bied zakelijke en persoonlijke leningen aan tegen 3%, wij helpen met alle soorten leningen. Neem voor meer informatie contact met ons op via: easyloanfirm2020@gmail.com

  E-mail ons: easyloanfirm2020@gmail.com
  Whatsapp-nummer: +18582644849

  Beste wensen
  Mr. Derek Douglas
  easyloanfirm2020@gmail.com

  BeantwoordenVerwijderen