Mijn capsule wardrobe | 33 (budget) items voor de lente - The Budget Life | Blog over geld besparen, verdienen & investeren

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Display Trending Posts

Display Instagram Footer

No

Dark or Light Style

Light

Zoeken

Sticky Menubar[On/Off]

on

Preloader[On/Off]

off

Fixed Menu (yes/no)

yes

Sticky Sidebar

on

Infinite Scrolling[On/Off]

off

Post Styles[Simple/List/Grid]

Simple

Featured Slider

Featured

Headers [Header1/Header2]

header2

Mijn capsule wardrobe | 33 (budget) items voor de lente


Hier in Istanbul leef ik al drie maanden uit twee koffers. Wees gerust: alles hangt netjes in de kast, maar je kunt je voorstellen dat ik niet mijn hele garderobe uit Nederland mee kon slepen naar Turkije. Inmiddels heb ik ook wat items gekocht in Istanbul die mijn lentegarderobe hebben vergezeld. Ik merk wel dat ik de laatste tijd liever items koop die ik écht heel mooi en fijn vind, dan dat ik tien goedkope T-shirtjes koop die ik wel oké - maar niet geweldig vind.
Nog steeds ben ik gek op budget en doe ik bijna al mijn aankopen in de sale. Bovendien is shoppen hier in Istanbul vaak een stukje goedkoper dan in Nederland dus als ik een mooi item zie die ook nog eens goedkoop is, sla ik twee vliegen in één klap.

De Capsule Wardrobe
Nu de lente eindelijk aangebroken is in Istanbul, heb ik alleen nog maar lente-items in de kast hangen. Misschien ben je wel bekend met de Capsule Wardrobe: voor elk seizoen (à drie maanden) een garderobe met daarin 33 items, inclusief schoenen, tassen en accessoires. Koop je iets nieuws? Dat betekent dat er ook één item weg moet. In deze blogpost lees je meer over hoe je een capsule wardrobe kunt creëren.

Het hebben van een minimalistische garderobe brengt veel rust met zich mee, kan ik je vertellen. Ik sta niet elke ochtend een half uur lang voor de kast te malen wat ik nu weer aan zal trekken. Bovendien scheelt het me ook heel veel tijd met opruimen, want - hoe minder spullen je hebt, hoe minder je op hoeft te ruimen! Mijn kast hangt nu vol met items die ik écht, écht heel erg mooi vind en graag draag. Wat een fijn gevoel! Als ik straks weer naar Nederland ga, hoef ik in ieder geval niet alles op een onmogelijke manier in mijn koffer te proppen, het gaat namelijk makkelijk passen nu ik niet zo belachelijk veel kleding heb.
De meeste items in mijn lentegarderobe zijn ook nog eens hartstikke betaalbaar. Kijk je mee naar mijn lente capsule wardrobe?

Stap 1: Maak een lijst
Als eerste maakte ik een lijst met daarop alle items die ik in mijn lente capsule wardrobe wilde. Dat was nog een hele klus, want 33 items is écht heel erg weinig. Uiteindelijk maakte ik bovenstaande lijst.

Ik heb rekening gehouden met het weer en omstandigheden. In Istanbul kan het in mei al snel tegen de 30 graden lopen, maar ik voel me hier in veel wijken niet heel prettig in een rokje of korte broek. Mensen kijken je dan nogal vreemd aan, omdat het voor hen in juli of augustus pas écht warm wordt en dus loop je in mei nog niet in je korte broek. Maar als ik hier lekker op mijn balkon wil liggen, dan doe ik dat natuurlijk niet in een dikke spijkerbroek. Een rokje en een luchtige broek zijn dus wel welkom plus een aantal jeans voor wanneer ik naar de universiteit ga.

Verder koelt het hier 's avonds vrij snel af, dus een paar jasjes, vestjes en blazers zijn ook altijd handig.

Qua sieraden merk ik dat ik de laatste tijd ook vrij minimalistisch ben. Als eerste heb ik de keuze gemaakt om alleen nog maar zilver te dragen, dus alle gouden sieraden heb ik verkocht of aan vriendinnen gegeven. Voor mij ook geen mega gekke statement sieraden meer, doe mij maar een mooi, subtiel sieraad.


Stap 2: Vul de lijst in
Vervolgens is het tijd om de lijst in te vullen. Achter elk onderwerp schrijf ik items op die ik in mijn kast wil hebben. Dus heb je op je lijst geschreven dat je drie paar schoenen in je capsule wardrobe wilt, maar je hebt meer dan tien paar op het schoenenrek staan, dan moet je toch even goed achter je oor gaan krabben welke schoenen je wilt houden, welke je weg doet of in een doos doet voor het volgende seizoen. Dit is mijn uiteindelijke lijst geworden:

         1. Ray Ban zonnebril - €120
         2. Adidas rugtas - €24,99
         3. Miss Etam schoudertas - €15
         4. Klein leren tasje van Piké - €35
         5. Little Black Dress van Vero Moda - €19,99
         6. Grijs rokje - €2,50
         7. Lichtblauwe C&A jeans - €20
         8. Grijze Miss Etam jeans - €49,99
         9. Zwarte Koton jeans - €12
        10. Mango trui - €12
        11. Wit bloemetjes T-shirt - €1,75
        12. Rood T-shirt Primark - €9
        13. H&M Streepjes T-shirt - €9
        14. Mango Paris T-shirt - €8
        15. Zwart T-shirt - €14,99
        16. Print T-shirt met oranje rits - €5
        17. Blauw hemdje - €1,75
        18. Zwart kanten hemdje - €2,50
        19. Zwarte peplum top met goud - €24,99
        20. Basic wit hemdje - €1,75
        21. Zwarte nep Nikies - €12
        22. Sandaaltjes - €15
        23. Grijze gympen - €8
        24. H&M ruitjes blouse - €19,99
        25. Zwart leren jasje - €12 (tweedehands)
        26. Spijkerjasje H&M - €34,99
        27. Witte Mango blazer - €20
        28. Witte kanten vestje - €16,99
        29. Primark ruitjes sjaal - €6
        30. Zilveren Casio horloge - €19,99
        31. Zilveren armbandje van vrienden
        32. Zilveren H&M kettinkje - €2,20

Ik heb op dit moment drie jeans in mijn garderobe, maar ik heb expres één optie leeg gelaten zodat ik binnenkort nog een luchtige broek kan kopen. Verder staat er ook nog een jeans shorts op mijn wishlist, maar dat betekent dat er één item weg moet. Ik moet dus goed nadenken wat dat gaat worden.

Op dit moment heeft mijn garderobe een totale waarde van €557,36. Best netjes toch?

Stap 3: Deel je kast opnieuw in
Nadat mijn lijst compleet is, ga ik mijn kast opnieuw indelen. Alle dikke wintertruien en laarsjes kunnen mijn kast uit en alle nieuwe lente items mogen erin. Het gevolg? Een opgeruimde kast met items die je écht mooi vindt. Wat een fijn gevoel!

Ik ben benieuwd: wie van jullie heeft er nog meer een Capsule Wardrobe of heeft het goede voornemen om veel kledingstukken weg te doen en een écht passende garderobe in de plaats te nemen?

Deze blogs vind je misschien ook leuk:

14 opmerkingen:

  1. Wat een rust geeft dat he! Toen ik in het buitenland woonde, leefde ik ook uit 2 koffers en was het ook veel gemakkelijker dan die twee meter aan kledingkast die ik nu heb haha. Misschien toch maar eens deze capsule strategie proberen :)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Klinkt heerlijk om zo weinig spullen te hebben! Geeft waarschijnlijk heel veel rust inderdaad. Ik denk dat ik zelf niet zou kunnen dealen met weinig kleren, omdat ik nogal wispelturig ben. Wat ik de ene dag mooi vind, wil ik de andere dag juist hélemaal niet aan haha. En ik gebruik sowieso al 6 shirts per week dus dan zouden ze niet op tijd gewassen zijn. Desalniettemin lijkt het me wel heel erg fijn! X

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Klinkt heerlijk om een stuk minder spullen te hebben, geeft rust inderdaad!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wat een goed idee! Al is dit voor mij niet zo handig, ik woon op twee plekken. Of zou ik dan 66 items mogen hebben ;-). Op mijn kamer kom ik niet eens aan de 33 items denk ik, want ik heb maar 1 kast haha! X

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Goed idee zeg! Ik moet ook even alles goed nakijken in mijn kast

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Wat een goed idee! ik heb zoveel kleding en stiekem vind ik dat helemaal niet fijn.. Draag toch vaak dezelfde items, haha
    xx

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Wat knap! Ik zou het niet over m'n hart krijgen om opeens zoveel kleren weg te doen. Minder leuke kleding hangt/ligt me niet in de weg, en wie weet vind ik ze over een tijdje wel weer leuk! Ik snap wel dat het een opgeruimd gevoel geeft, en bovendien ziet een opgeruimde kast er stukken mooier uit :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Oef, ik heb altijd al mijn kleding in mijn kast hangen en draag veel dingen het hele jaar door. Ik weet niet of zo'n Capsule wardrobe dan iets voor me is. Wel goed van je dat je er zo over nagedacht hebt!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Door jouw artikelen krijg ik ook zin in mijn uitwisseling! Ik vind het idee van een capsule wardrobe heel leuk, maar 'voor het echie' lukt het me nog niet. Wellicht wel als ik op uitwisseling ga ;)
    x

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Het lijkt me vet handig, maar ik zou dat echt niet kunnen....

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Ik vind het echt een goed idee om rust te creëren op deze manier. Ik raak altijd zo overweldigd als ik mijn kast opentrek. Dan zien ik door de bomen het bos niet meer en daar word ik alleen maar gestrest van.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Poeh, lijkt me niets voor mij, ik heb toch wel graag wat meer keuze en wissel graag eens wat af. Maar als je als student een tijdje in het buitenland zit, kan het ook vaak niet anders, dan zou ik er minder problemen mee hebben, denk ik. Dan zou ik het meer als deel van het grote avontuur en de ervaring zien.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Lastige opgave zeg haha, ik heb niet dit systeem maar ben soms wel rigoreus in het opruimen. Dingen die ik niet vaak draag gaan naar een kringloop of ander goed doel. Op die manier hou ik ruimte in mijn kast.

    BeantwoordenVerwijderen