Tips voor een budget vakantie | Deel 3: Eten, drinken & openbaar vervoer - The Budget Life | Blog over geld besparen, verdienen & investeren

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Display Trending Posts

Display Instagram Footer

No

Dark or Light Style

Light

Zoeken

Sticky Menubar[On/Off]

on

Preloader[On/Off]

off

Fixed Menu (yes/no)

yes

Sticky Sidebar

on

Infinite Scrolling[On/Off]

off

Post Styles[Simple/List/Grid]

Simple

Featured Slider

Featured

Headers [Header1/Header2]

header2
Uncategorized

Tips voor een budget vakantie | Deel 3: Eten, drinken & openbaar vervoer


Vakantie: wie houdt er nu niet van? Ik ben in ieder geval dol op reizen en één van mijn goede voornemens dit jaar was dan ook om meer van de wereld te zien. Dat nam ik blijkbaar nogal letterlijk, want dit jaar maak ik maar liefst vijf (!) buitenlandse tripjes. En ja, dat is allemaal jammer genoeg niet bepaald gratis. Daarom wilde ik toch proberen om deze tripjes zo goedkoop mogelijk te boeken en deel ik mijn tips & tricks in een driedelige blogserie! Deel 1 (De reis) en deel 2 (Het verblijf) zijn al online gekomen en vandaag is deel 3 en tevens het laatste deel aan de beurt, namelijk over het eten, drinken en openbaar vervoer op de plek van bestemming!



Jullie weten vast wel dat ik dol ben op eten en lekker eten vind ik dan ook ontzettend belangrijk als ik op vakantie ben. Gelukkig ben ik niet van "Wat een boer niet kent vreet 'ie niet", ik vind het juist heel erg leuk om van alles uit te proberen en in zoveel mogelijk verschillende restaurantjes en eetgelegenheden te komen. Als je in Nederland een week lang elke middag en avond buiten de deur eet, is dat best een duur grapje. Gelukkig is het eten in een heleboel vakantieoorden een stuk voordeliger!

Goedkoop eten & drinken kan in (onder andere) de volgende landen: 

- Polen
- Turkije
- Tsjechië
- Rusland
- Roemenië
- Kroatië
- Bulgarije

Dit zijn slechts een paar voorbeelden, er zijn vast nog een heleboel andere landen waar je lekker én goedkoop kunt eten. Met de bovenste twee landen heb ik zelf ervaring, in beide landen ben ik meerdere keren geweest en ik kan je vertellen: eten en drinken is daar echt super goedkoop! Vaak kun je beter uit eten gaan, omdat het zelf koken duurder is.

Ga je naar landen als Zweden, Noorwegen of Finland - houd er dan rekening mee dat je veel meer geld kwijt bent voor eten en drinken. Het leven is daar nu eenmaal duurder.

Deze hele berg met boodschappen kostte ongeveer €9! Meeeega cheap :D

Tips voor ontbijt & lunch
Als je het tijdens je vakantie lekker budget wilt houden, kun je het makkelijkst besparen op de kosten van het eten en drinken. In het appartementje waar wij verbleven in Warschau, was helaas geen kookstel aanwezig, dus we waren genoodzaakt om 's avonds buiten te deur te eten. Maar op ontbijt en lunch konden we prima besparen!
Ontbijten deden we altijd thuis, we gingen naar de supermarkt en haalden daar broodjes en wat beleg. Maak het jezelf niet te moeilijk, ga dus niet tien verschillende broodbeleg kopen. Dat maak je toch niet op in één vakantie.
Zo hadden we bijvoorbeeld zelf al wat hagelslag van huis meegenomen en kochten we daar alleen nog jam, wat plakjes worst en kaas. 's Ochtends aten we pistoletjes (deze kosten in Polen 7 eurocent per stuk!) en ook kochten we elke dag een half bruin brood, hier betaalden we ongeveer €0,50 voor. Voordat we 's ochtends de deur uitgingen, smeerden we altijd ons eigen lunchpakketje. Hier bespaar je ontzettend veel geld mee! Dus ook al ben je op vakantie, er is niks mis met het smeren van je eigen boterhammen voor tussen de middag.
En soms aten we bijvoorbeeld nog wat kleins tussen de middag bij een restaurantje of winkeltje: een kom soep of een klein broodje. Zo hoef je niet meer een complete lunch buitenshuis te kopen, dat scheelt!

Tip: Ga naar de wat grotere supermarkt(en) in de stad waar je verblijft. Hier zijn de prijzen van de producten namelijk een stuk lager. In landen zoals Turkije en Polen zijn er een heleboel kleine, zelfstandige supermarktjes, maar de prijzen liggen daar een stuk hoger! (Nog steeds is het spotgoedkoop, maar als je écht wilt besparen, kun je beter naar een grotere supermarkt gaan en daar in één keer al je boodschappen in slaan)



Tussendoortjes
Hetzelfde geldt voor tussendoortjes. Natuurlijk hebben wij tijdens onze vakantie ook zeker genoten van een lekker ijsje of een flink stuk taart op het terras, maar vaak namen we zelf onze eigen tussendoortjes mee. We kochten wat fruit en koekjes in de supermarkt en namen die elke dag mee.

Neem ook altijd een eigen flesje water mee. Als wij de hele dag weggingen, namen we altijd één en vaak wel twee flesjes drinken mee. Dat is ook weer een stuk goedkoper dan wanneer je dat in een restaurant moet kopen.

Tip: Bezoek eens een groente- en fruitmarkt in het gebied waar je op vakantie bent! In Turkije zijn er vaak hele grote markten waar ook de lokale inwoners heen gaan om hun eten te scoren. Het is hier ook een stuk goedkoper dan in de supermarkt. In Polen zie je vaak dat in zijstraatjes of langs de weg mensen hun groenten en fruit verkopen, ook hier kun je heel goedkoop vitamientjes in slaan!



Avondeten 
Als je al een all inclusive verblijf hebt geboekt, is het lekker makkelijk: hoef je ook niet voor je eigen eten en drinken te zorgen! Wij hadden dit echter niet gedaan, wat betekende dat we alles nog zelf moesten regelen. Zoals ik al eerder noemde, hadden we helaas geen kookstel in ons appartementje (ook al hadden we dat wel verwacht!)
Maar dat gaf niet, want uit eten vind ik natuurlijk super leuk én lekker. En gelukkig kun je in Polen super goedkoop uit eten 's avonds. Zo aten we een goedgevulde salade voor nog geen €5, een bord met friet, salade en een flinke burger voor €7,50, Italiaans voor €11 en Indiaas voor €10. Deze prijzen waren ook nog eens allemaal inclusief één of twee drankjes.
Dat betekent dat we in totaal slechts €33,50 kwijt waren voor 4 keer uit eten. Het had natuurlijk nóg goedkoper kunnen zijn, als je ook één of twee keer zelf kookt, maar zo zie je maar dat je ook prima elke avond uit eten kunt voor heel weinig geld.

Tip: Oriënteer voor vertrek al op goedkope lunchrooms en restaurantjes. Of vraag ter plekke rond voor tips voor een leuk restaurant!


Openbaar Vervoer
En tot slot het openbaar vervoer in de stad waar je verblijft! Want als je op vakantie bent, wil je natuurlijk wel het maximale eruit halen. Ik vind het in ieder geval heel erg leuk om alle uithoeken van de stad te zien. Het openbaar vervoer is daarom onmisbaar!
In de meeste grote steden is het openbaar vervoer goed geregeld. Ik heb in ieder geval nog nooit de behoefte gehad om een taxi te nemen, omdat ik het altijd prima red met het openbaar vervoer.

In elke stad is dit natuurlijk anders. Zo kun je in Turkse toeristische steden het makkelijkst de dolmüs nemen (kleine busjes die meerdere keren per uur overal en nergens naartoe rijden), in Polen kun je het best gebruik maken van de tram en in Parijs is de metro juist weer super handig. Zoek van tevoren goed uit wat de beste (en goedkoopste!) optie is.

Vaak kun je ook een soort abonnement nemen op het openbaar vervoer in de stad. Je koopt een kaartje die je meerdere dagen achter elkaar kunt gebruiken, dit scheelt enorm in de kosten! Zo kochten wij in Warschau een kaartje voor 7,50 PLN (wat neer komt op nog geen €2) waarmee je 24 uur lang onbeperkt met de tram, metro en bus door de stad kon crossen. Dat was een stuk voordeliger dan wanneer we elke keer een los kaartje kochten, zoek dit dus goed uit, want hier kun je echt enorm op besparen!

Tip: Als je student bent, krijg je in heel veel landen korting op het openbaar vervoer. Zoek dit van tevoren goed uit op internet en neem ook altijd je studentenkaart mee. Je krijgt vaak korting op bijvoorbeeld een bezoekje aan de dierentuin of bij een bepaald menu in een restaurant. 

En dit was alweer het einde van de driedelige blogserie met mijn tips voor het boeken van een budget vakantie. Ik vond het echt super leuk om deze blogserie in elkaar te zetten en natuurlijk hoop ik dat jullie ook iets hebben gehad aan de tips & tricks die ik met jullie gedeeld heb.

Heb jij nog een tip voor het boeken van een goedkope vakantie? Deel het in de reacties!

Deze blogs vind je misschien ook leuk:

26 opmerkingen:

  1. Super handige tips! Echt een heel goed artikel :)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Weer hele handige tips. Al dat eten <3

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wederom erg fijne tips. Ik was afgelopen zomer in Bulgarije op vakantie, en dat was erg goedkoop betreft eten e.d.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik ben echt mega fan van budget vakantie en zelf ook aardig getraind in budget vakantie plannen maar ik vond deze blogserie wel echt super leuk om te lezen :D. Word er helemaal blij van. Super kriebels om gelijk weer wat te boeken, ookal ben ik vorig weekend een weekendje weg geweest.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hele goede tips! Eten en drinken is in Turkije inderdaad een stuk goedkoper dan in bijvoorbeeld Rome. Als je die verschillen qua kosten bekijkt is dat echt bizar!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Handige tips weer! Ik wil echt nog eens naar zo'n goedkoop land op vakantie, heerlijk lijkt me dat haha!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. erg handige tips! vaak ben je stiekem toch een hoop geld kwijt aan ff wat eten tussendoor etc.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Echt superfijne en handige tips!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Wat een fijne tips weer!

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ik was in Polen op excursie en het was inderdaad zooo goedkoop! We gingen ook naar een bergdorpje met een best kleine supermarkt, maar zelfs daar was alles heel goedkoop. Alle Polen zeiden dat Slowakije zelfs voor Poolse begrippen goedkoop was, dus die kan ook nog op het lijstje. Al weet ik verder niets van Slowakije als vakantieland natuurlijk.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Ik heb door je drie artikelen echt onwijs veel zin gekregen in een (budget) vakantie. Helaas moet ik eerst nog even drie tentamens maken, maar daarna wil ik zeker rond gaan kijken voor een (budget) vakantie en ik neem dan zeker je tips mee met het uitzoeken van een leuke bestemming!
    Liefs,
    Denise

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Martina9.5.14

    Heel leuk artikel!
    Ik heb gelijk zin om op -een budget- vakantie te gaan!
    Thanks voor de tips :D

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Leuke en handige tips! Thankss.

    xxx

    lovesbeautyfashion.blogspot.com

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Wat een handige en ook lekker uitgebreide tips! Ik vond het zelf heerlijk in Turkije en vooral omdat uit eten gaan goedkoop was en ook nog eens super lekker! Ik ga misschien over een jaartje ook zo'n budget reisje doen en alles van de voren beetje goed uitzoeken met jouw tips :D Dankjewel!

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Wat een heerlijke bruikbare tips! Ik heb de andere delen gemist en die zal ik zeker ook even lezen. In Polen en Tjechie aten wij met zijn 2en voor nog geen 15 euro in een restaurant. Echt super lekker en voordelig!

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Je tips zijn echt heel fijn! Ik ga over een maandje naar Parijs en dat is bepaald niet goedkoop haha. Gelukkig krijgen we ontbijt bij het hostel! Ik neem zeker wat broodjes mee voor tussen de middag hoor
    xx

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Boedapest, is ook heel goedkoop voor eten en drinken! Leuk artikel weer (:

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Oh, wat een ontzettend goede tips. Ik ga over twee maanden met mijn beste vriendin naar Oost-Europa, rondreizen, dus dit komt echt heel erg van pas: top :D

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Anoniem11.5.14

    wat een super handige tip!

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Handige tips! Dit is het eerste artikel uit de serie die ik lees, maar ik ben ook zeker nieuwsgierig naar het artikel over goedkoop overnachten en de vliegreizen. Ik geniet er altijd erg van om lekker weg te zijn van huis, maar omdat ik ook gebonden ben aan een budget doe ik dat niet zo heel vaak. Ik boek vaker nog een hotelovernachting in Nederland bijvoorbeeld.

    BeantwoordenVerwijderen