Tips | Mooie productfoto's maken - The Budget Life | Blog over geld besparen, verdienen & investeren

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Display Trending Posts

Display Instagram Footer

No

Dark or Light Style

Light

Zoeken

Sticky Menubar[On/Off]

on

Preloader[On/Off]

off

Fixed Menu (yes/no)

yes

Sticky Sidebar

on

Infinite Scrolling[On/Off]

off

Post Styles[Simple/List/Grid]

Simple

Featured Slider

Featured

Headers [Header1/Header2]

header2

Tips | Mooie productfoto's maken



Productfoto's maken: ik ben er dol op! Mocht het je nog niet zijn opgevallen (dat lijkt me sterk), ik maak regelmatig foto's van make-upproducten voor bij reviews op mijn blog. Ik krijg super vaak de vraag: "Hoe maak jij je foto's?!" Het leek me daarom wel handig om er een artikel aan te wijden, waarbij ik al mijn tips & tricks met jullie deel. Aangezien volgens mij 90% van de lezers van mijn blog ook zelf blogger is, hoop ik dat jullie wat aan deze tips hebben. Veel leesplezier!




De camera + lenzen
Laten we beginnen met de tools. Een goede camera én één of meerdere goede lenzen, zijn de perfecte basis voor een perfecte foto. Zelf gebruik ik een spiegelreflexcamera, wat wat mij betreft een must is voor een goede foto. De camera die ik gebruik, is de Canon 550D. Ik heb zelf geen ervaring met Nikon of een andere spiegelreflexcamera, maar de Canon camera bevalt mij in ieder geval heel erg goed.
Daarbij gebruik ik twee verschillende lenzen, de 18-55mm lens, dat is de standaard lens die bij de camera zat. Dit is een zoomlens en neem ik vaak mee naar events. Sinds een tijdje heb ik de 50mm 1.8 lens en dat is mijn favoriete aanwinst. Deze gebruik ik altijd voor mijn productfoto's. Door het lage diafragma kun je hele mooie foto's maken. Dit is echt een aanrader als je mooiere productfoto's wilt maken!


De plek + belichting
Ook is het erg belangrijk om een goede plek uit te kiezen voor je productfoto's waar je goed licht hebt. Zelf maak ik geen gebruik van kunstlicht, dus ik heb geen studiolampen of softboxen. Tot nu toe heb ik dat ook niet echt gemist, ik heb genoeg aan het natuurlijke daglicht. Productfoto's maak ik altijd op mijn bureau. Mijn bureau staat in een hoek van 90 graden tegenover mijn raam. Hierdoor staat het daglicht recht op mijn bureau, ideaal! In het hoekje van mijn bureau, tegen de kledingkast aan, maak ik altijd mijn foto's.


Productfoto's maken tegen een strakke, witte achtergrond vind ik het mooist, dus maak ik gebruik van een groot vel papier. Heel simpel dus eigenlijk, maar het levert echt mooie foto's op!
Deze leg ik schuin tegen de kast aan, zoals je op de foto ziet. Ik zet er een klein, zwaar voorwerp op, zodat het blad niet verschuift. Sinds kort maak ik ook nog gebruik van een wit doosje die ik op het blad zet. Op het doosje zet ik dan de producten die ik fotografeer. 


Varieer in posities
Eigenlijk maak ik dus altijd mijn foto's tegen zo'n witte achtergrond. Als ik altijd dezelfde posities zou gebruiken, zou dat natuurlijk erg eentonig en saai worden. Daarom probeer ik er zoveel mogelijk in te variëren!
Zoals je hierboven ziet, maak ik af en toe mijn foto's recht, maar om net weer een andere touch te geven aan de foto's, houd ik ook wel eens mijn camera schuin. Dan komt je foto er uit te zien als op de tweede foto. 


Ook fotografeer ik de producten de ene keer van boven, dan weer van de zijkant of schuin van boven. Door af te wisselen in posities, zien je foto's er elke keer toch nét wat anders uit.


Maak gebruik van attributen
Altijd een een witte achtergrond is ook maar zo saai. Ik maak daarom veel gebruik van verschillende attributen om mijn foto's op te vrolijken. Zo gebruik ik wel eens (nep)bloemen, een schoteltje waarop ik de producten leg, een kaarsje, confetti of lampjes. Je kunt echt zoveel verschillende attributen verzinnen die leuk zijn bij je foto's. Ga hier gewoon lekker mee experimenteren en kijken wat leuk staat bij een bepaald product.


Ik probeer ook altijd naar de kleuren van de producten te kijken. Zoals je hierboven ziet, fotografeerde ik een zuurstokroze lipstick en koos daarbij een bloem in precies die kleur. 


Close-up filter
Over deze mega handige gadget schreef ik al eens eerder: de close-up filter! Hiermee kun je prachtige detailfoto's maken, ideaal natuurlijk bij productfotografie. Dit filter kun je gebruiken voor je 50mm lens. De 50mm lens maakt prachtige foto's, maar het nadeel is dat je niet heel dichtbij het product kunt komen met de lens. Op de eerste foto hieronder maakte ik geen gebruik van de filter. Ik kan niet dichterbij het product komen dan op deze foto. Met de filter kun je ineens een stuk dichter bij het product komen en bijvoorbeeld veel beter de letters die op de verpakking staan fotograferen. 



Een snelle tip!
En nog even een hele snelle mini-tip voor jullie! Lipsticks, nagellakjes en oogpotloden hebben allemaal een ronde verpakking, waardoor het soms onmogelijk is om deze goed op de foto te zetten. Ze rollen namelijk alle kanten op! Daar heb ik dé perfecte oplossing voor: ik maak gebruik van een klein stukje kneedgum die ik op de verpakking plak. Zo kun je het product precies zo neerleggen als je wilt, zonder dat hij wegrolt.


Ik hoop dat jullie iets hebben gehad aan deze tips! In dit artikel vertelde ik nog niets over het bewerken van foto's, mochten jullie daar nog geïnteresseerd in zijn, laat het dan achter bij de reacties. Wie weet maak ik daar dan nog een apart artikel over! :)

Deze blogs vind je misschien ook leuk:

74 opmerkingen:

  1. Handig die tip met kneedgum hihi, ga ik even onthouden :D Fijne tips trouwens ook allemaal, ik ga binnenkort ook even zo'n groot wit vel kopen denk ik, is toch wel heel erg handig

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een handig artikel! De meeste deed ik al, maar de laatste moet ik toch eens proberen...
    Liefs

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Handige tips! Je kunt de kneedgum ook vervangen voor een plakbandje. Dit rol je dan een beetje op met aan de buitenkant de plaklaag.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Dat van die kneedgum is een goede tip.. Bedankt!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Handige tips; ik doe het vrijwel hetzelfde met een poster tegen de achtergrond!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Wat een boel handige tips weer!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Wat een handige tips! Ik heb het artikel meteen opgeslagen!
    Liefs

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Wat een leuk artikel! Goede tips. De foto's die je maakt zijn altijd erg mooi :)

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Dankje voor het delen van dit artikel!! Super handige tips! (:

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Handige tips! Ik heb zelf ook altijd het probleem dat nagellak wegrolt dus ik gebruikte plakband maar dan gaat het papier weer stuk.. Heel erg leuk artikel!

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Handige tips en een erg leuk artikel! Het lijkt me ook erg leuk om nog een artikel te zien over het bewerken van foto's!

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Super goede tips!! Zelf ben ik geen natuur talent in fotograferen maar vind het heel leuk om te leren

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Hahaha, dat met die kleedgum doe ik ooook! Handig haha. Leuk artikel Nicole!

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Handige post! Ik maakte foto's vroeger ook zo, nu heb ik meer een echt fotohoekje haha :). Heb wel exact dezelfde lenzen + filters als jij en ben er heel erg verliefd op haha. Wil nooit meer een andere camera in ieder geval! Dat met die ronde verpakkingen heb ik ook altijd, leuke tip van die kneedgum! Ik leg er vaak een heel klein objectje achter haha.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Fijne tips, dank je!

    Liefs Romy

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Je maakt prachtige foto's! En wat een handige tip van de kneedgum!!

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Wat ben je toch een crea bea! Die laatste tip is overigens echt héél handig, daar heb ik nog nooit eerder over nagedacht. En nu ik die close-up lens weer zie, ik ga nu gelijk even op eBay kijken! :) X

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Super goede tips :) In jouw kamer heb je volgens mij echt fantastische belichting, zeker in dat hoekje. Ik zelf slaap op een zolderkamer met maar een raam dus in mijn kamer is het best lastig om te fotograferen en beneden wordt het er niet echt beter op haha.
    Liefs, Demi

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Anoniem23.2.14

    Die tip van die kneedgum is echt geniaal! Ik ga hem zeker onthouden.

    BeantwoordenVerwijderen
  20. wat een super handige tips! heel tof om te lezen! liefs x

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Ik plak de ronde producten altijd vast met een mini plakbandje, kneedgum is ook een goede oplossing :) Handig artikel!

    BeantwoordenVerwijderen
  22. Wat een super handige tips en leuk geschreven ook! Ik heb zelf niet zo'n grote lens, maar de andere tips zijn al fijn genoeg :) Liefs!

    BeantwoordenVerwijderen
  23. haha high five ik gebruikte ook altijd kneedgum alleen mijne was roze en dat was niet zo handig omdat mijn ondergrond ook roze werd haha xD

    BeantwoordenVerwijderen
  24. Wow wat super handig! Mooie foto's.

    BeantwoordenVerwijderen
  25. Wauw echt super super leuke tips! Mooi gedeeld en geweldig artikel <3

    BeantwoordenVerwijderen
  26. Anoniem23.2.14

    Geniaal die kneedgum! Ik gebruik zelf altijd een foto studio maar die plaat loopt rond af wat nogal vervelend kan zijn haha.

    BeantwoordenVerwijderen
  27. Leuk artikel! Haha kneedgum, het is wel een oplossing! Heel leuk om te zien en ik heb ook zeker iets aan de tips!

    BeantwoordenVerwijderen
  28. Anoniem23.2.14

    Echt interessant om dit te lezen, misschien ga ik dit ook eens proberen met een stuk wit papier!

    BeantwoordenVerwijderen
  29. Zeer, zeer zeeeeer goede tips. Dankje om ze te delen!

    BeantwoordenVerwijderen
  30. Wat een handige tips, super bedankt!

    BeantwoordenVerwijderen
  31. Handige tips Nicole! Ik heb zelf deze lens dus ga zeker wat met de tips doen

    BeantwoordenVerwijderen
  32. Heel goed artikel, je hebt de belangrijke tips wel genoemd :)! Ikzelf blog niet echt over beauty, maar op andere blogs vind ik zulke foto's wel fijn om te zien, met een witte achtergrond en wat leuke attributen. Liefs, Luna

    BeantwoordenVerwijderen
  33. Leuk om te lezen! En mooie foto's zeg :D X

    BeantwoordenVerwijderen
  34. Anoniem23.2.14

    Super handig :D

    BeantwoordenVerwijderen
  35. Ontzettend leuk en handig om te lezen! Ik gebruik inderdaad ook kneedgum voor omrollende producten. Echt ideaal!

    BeantwoordenVerwijderen
  36. Superhandig dit artikel! De laatste tip met de kneedgum is echt een ideale oplossing! Ik maak mijn foto's altijd op mijn bed onder een wit kleedje van de Primark of onder mijn harige Action kleedje, hihi :) Helaas heb ik nog geen spiegelreflex, maar ik wil er wel ontzettend graag een!
    liefs

    BeantwoordenVerwijderen
  37. YAY, superhandige tips! Ik moet zo'n filter ook echt eens gaan aanschaffen!! x

    BeantwoordenVerwijderen
  38. Great lispticks :)) x
    Bianka
    http://ruhamania.blogspot.hu/

    BeantwoordenVerwijderen
  39. Hele handige tips, dankjewel!

    BeantwoordenVerwijderen
  40. Super handig artikel! Ik heb net de 50 mm f1,8 lens gekocht en ik ben er zoooo blij mee (: xxx

    BeantwoordenVerwijderen
  41. Wat een handige tips, de manier hoe jij de opstelling hebt staan is ook erg handig vind ik zelf. Het kneedgum ideetje wist ik toevallig al!

    BeantwoordenVerwijderen
  42. wat een super handige tips!!

    BeantwoordenVerwijderen
  43. Anoniem23.2.14

    Leuk artikel :) Die laatste tip vind ik geniaal, was er zelf nog niet opgekomen :)

    BeantwoordenVerwijderen
  44. Wat een handige tips! Vooral die kneedgum!

    BeantwoordenVerwijderen
  45. Handige tips, ik ga ze ook toepassen! Vooral die van kneedgum, haha, ik heb het ook àltijd voor dat ze wegrollen. Ik maak mijn foto's op mijn witte kast of bureau, als ze neerliggen. Maar ik denk dat ik nu hetzelfde als jou ga doen, dan kan ik de producten ook rechtzetten!
    Bedankt <3

    BeantwoordenVerwijderen
  46. Ontzettend handige tips! Hier heb ik zeker wat aan, bedankt :)

    BeantwoordenVerwijderen
  47. Super handige tips! Het enige wat ik nog mis is een goede canon! Ik gebruik nu zo'n simpel cameraatje...(nikon) Die kneedgum is wel heel handig, ga ik zeker gebruik van maken!

    BeantwoordenVerwijderen
  48. Anoniem23.2.14

    Die met de kneedgum is echt handig! Die moet ik gaan onthouden!

    BeantwoordenVerwijderen
  49. Erg handige tips, zeker die van de kneepgum!

    BeantwoordenVerwijderen
  50. Handige tips vooral die met de keedgum!

    BeantwoordenVerwijderen
  51. Handige tip van de kneed gum zeg. Erg leuk om te zien hoe jij je foto's maakt! Ik gebruik voor mijn foto's ook altijd een wit vel!

    BeantwoordenVerwijderen
  52. Handige tips en mooie foto's :)

    BeantwoordenVerwijderen
  53. De tip met de kneedgum is echt geweldig haha! Dat ik daar zelf niet op gekomen ben!

    BeantwoordenVerwijderen
  54. Als kneedgum gebruik ik ook wel eens plakband wat ik oprol!

    BeantwoordenVerwijderen
  55. Handig zeg, ik maak eigenlijk nooit echt foto's van producten maar met deze tips wil ik het wel eens proberen! :)
    x

    BeantwoordenVerwijderen
  56. Die kneedgumtip is echt geweldig. Ik ga zometeen wat stelen van m'n kleine broertjes en zusjes. Zijn ze toch nog ergens goed voor. :)

    BeantwoordenVerwijderen
  57. Aah die kneedgum tip is geweldig!

    BeantwoordenVerwijderen
  58. Hi meis!

    Allereerst, wat ben jij een beauty! Second, ik ontdek je blog nu, echt super leuk!, Ten derde, wat een handig artikel!! I loved it!

    Ik volg je nu met bloglovin, hoop dat je mijn blog ook leuk vindt!

    Liefs, Farah

    www.formulafarah.com

    BeantwoordenVerwijderen
  59. die kneedgum tip is echt super slim, ik fotografeer al jaren en heb daar dus nog nooit over nagedacht.
    dankjewel!

    xoxo

    BeantwoordenVerwijderen
  60. Erg handige tips! Ik ben inmiddels al een tijdje aan het sparen voor een 50mm lens, want dat is echt super handig!

    BeantwoordenVerwijderen
  61. super tips, thanks!
    xo, cheyenne

    BeantwoordenVerwijderen
  62. Wat een mega handig artikel is dit!
    Ik ben sinds kort in het bezit van een spiegelreflexcamera en ben dus aan het experimenteren overal mee.
    Zo dus ook met belichting bij producten foto's, super handig dit dus!

    BeantwoordenVerwijderen
  63. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  64. wat een leuk en handig artikel! ik heb toevallig de zelfde lenzen en gelukkig is de 50mm lens niet zo heel prijzig. ik had nog een vraagje! gebruik je voor je outfit foto's een statief?

    BeantwoordenVerwijderen