Overlijdensrisicoverzekering: dit moet je weten - The Budget Life | Blog over geld besparen, verdienen & investeren

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Display Trending Posts

Display Instagram Footer

No

Dark or Light Style

Light

Zoeken

Sticky Menubar[On/Off]

on

Preloader[On/Off]

off

Fixed Menu (yes/no)

yes

Sticky Sidebar

on

Infinite Scrolling[On/Off]

off

Post Styles[Simple/List/Grid]

Simple

Featured Slider

Featured

Headers [Header1/Header2]

header2

Overlijdensrisicoverzekering: dit moet je weten


Overlijdensrisicoverzekering

Nederland is één van de best verzekerde landen van de wereld. We kunnen ons voor van alles en nog wat verzekeren, wat ons extra zekerheid biedt, maar ons ook extra geld kan kosten. Daarom is het goed om de verschillende verzekeringen te bekijken en te zien wat nu nodig is en wat misschien minder relevant is. Eén van de verzekeringen die in Nederland, begrijpelijk, vaker wordt afgesloten is de overlijdensrisicoverzekering, ook wel ORV genoemd. 

In deze blog lees je over deze verzekering, waar deze voor is en wanneer deze nodig is.

Wat is een overlijdensrisicoverzekering?

Een overlijdensrisicoverzekering is een verzekering die je afsluit om, zoals de naam suggereert, een risico bij je overlijden te verzekeren. Het gaat dan om een financieel risico; je inkomen valt namelijk van het ene op het andere moment weg. Dit betekent dat je nabestaanden opeens met lasten zitten die ze mogelijk niet zelf kunnen bekostigen. Denk bijvoorbeeld aan de huur, hypotheek en studiekosten van kinderen of kleinkinderen. Wanneer je een overlijdensrisicoverzekering afsluit, doe je dit voor een vooraf besproken bedrag. Dit kan gelijk blijven, maar ook over de verzekerde periode afnemen. Zelf kun je de begunstigde aanwijzen. Deze zal na je overlijden het bedrag van de verzekeraar ontvangen. 

Waarom een overlijdensrisicoverzekering afsluiten? 

In het kort wordt een overlijdensrisicoverzekering vaak afgesloten om financiële zorgen bij je nabestaanden te voorkomen. Met het uitgekeerde bedrag geef je nabestaanden de tijd om aanpassingen te maken zodat alles financieel klopt nadat je inkomen wegvalt. Ook kan het bijvoorbeeld worden gebruikt om een schuld af te lossen of een studie te betalen. Dit geeft niet alleen je nabestaanden, maar ook jou, een fijner, veiliger gevoel.  

Overlijdensrisicoverzekering bij je hypotheek 

Er wordt ook nog steeds vaak een overlijdensrisicoverzekering bij een hypotheek afgesloten. Er zijn hypotheekverstrekkers die dit eisen bij het afsluiten van een hypotheek. Zo zijn ze er namelijk van verzekerd dat de hypotheek (gedeeltelijk) wordt afgelost, ook wanneer je plots komt te overlijden. Daarnaast is het ook fijn wanneer je een partner en/of kinderen hebt die in de woning wonen. Wanneer je komt te overlijden kunnen ze in de woning blijven wonen, als de hypotheek hiermee (gedeeltelijk) betaald kan worden. 

Het nut van een overlijdensrisicoverzekering is dus persoonlijk. Hier zul je zelf over na moeten denken. Het kan zeer gunstig zijn en je veel rust brengen, maar voor studenten is dit bijvoorbeeld nog niet altijd nodig. Online kun je bij verzekeraars de premie berekenen om te zien wat je kwijt bent per maand. 

Dit artikel is geschreven in samenwerking met DELA.

Deze blogs vind je misschien ook leuk:

Geen opmerkingen

Een reactie posten