Beleggen in goud en zilver: welke mogelijkheden heb je? - The Budget Life | Blog over geld besparen, verdienen & investeren

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Display Trending Posts

Display Instagram Footer

No

Dark or Light Style

Light

Zoeken

Sticky Menubar[On/Off]

on

Preloader[On/Off]

off

Fixed Menu (yes/no)

yes

Sticky Sidebar

on

Infinite Scrolling[On/Off]

off

Post Styles[Simple/List/Grid]

Simple

Featured Slider

Featured

Headers [Header1/Header2]

header2

Beleggen in goud en zilver: welke mogelijkheden heb je?


Beleggen goud en zilver

Als je denkt aan beleggen, denk je misschien al snel aan aandelen, obligaties en vastgoed. Maar wist je dat je ook kan beleggen in edelmetalen zoals goud of zilver? In tijden van crisis daalt de waarde van andere beleggingsproducten zoals aandelen en vastgoed vaak en stijgt de waarde van edelmetalen juist. 
En dat maakt dat goud en zilver interessante beleggingsproducten zijn om diversiteit in je beleggingsportefeuille aan te brengen. Je beleggingsportefeuille is zo beter bestand tegen verschillende omstandigheden, doordat je ook beleggingsproducten toevoegt die juist stijgen wanneer het grootste gedeelte van de andere beleggingsproducten dalen.

In dit artikel vertel ik je meer over beleggen in goud en zilver. Hoe werkt het precies? Als je belegt in edelmetalen, betekent dat dan ook dat je echt fysiek goud of zilver in huis hebt? En bij welke partijen kun je beleggen in edelmetalen?

Beleggen in goud

Beleggen in goud is de laatste jaren erg populair geworden. Niet gek, want de goudprijs is enorm gestegen! Waar je in maart 2021 nog zo'n €45.000,- voor een kilo goud betaalde, loopt dat in maart 2023 al op richting de €60.000,- per kilo goud. 

Er zijn verschillende manieren om te beleggen in goud:
  • Fysiek goud zoals gouden munten, gouden sieraden of goudbaren. Je kunt er zelf voor kiezen of je het fysieke goud in huis bewaart of bij een partij, als je dat een veiliger gevoel geeft. Je betaalt in dat laatste geval dan vaak ook opslagkosten. Een voorbeeld van zo'n partij is doijerkalff.nl. Hier kun je beleggen in fysieke edelmetalen (goud én zilver) en regelt deze partij ook de opslag voor je.  
  • Goudtrackers. Je belegt dan in een ETF of indexfonds die de goudkoers volgt. Hier heb ik bijvoorbeeld voor gekozen. Het is een superlaagdrempelige manier om in een edelmetaal zoals goud te beleggen. Je hoeft niet in één keer honderden euro's te beleggen en hoeft bovendien geen fysiek goud in huis te hebben of op te slaan bij een andere partij. Wel is het zo dat er bij dit soort tracker geen 100% fysieke dekking is. Het volgt meer de markt en er zitten ook risico's aan erbonden zoals bij de aandelen in goudmijnen (zie hieronder).
  • Aandelen van goudmijnen. Je belegt dan niet 1-op-1 in goud, maar in een goudmijnbedrijf. Dat kan via een broker. Je ziet vaak dat de waarde van aandelen van goudmijnbedrijven gekoppeld is aan de goudprijs. Wel is het zo dat de goudprijs kan stijgen, maar een goudmijnbedrijf failliet kan gaan. Dan kan de goudprijs nóg zo stijgen, maar de waarde van je aandelen in het goudmijnbedrijf dalen.

Beleggen in zilver

Naast goud kun je ook beleggen in zilver. De kiloprijs van zilver ligt een stuk lager dan die van de goudkoers.

Maar, net als de goudkoers, stijgt ook de zilverkoers al een tijdje. Begin 2020 betaalde je nog zo'n €400,- voor een kilo zilver, nu ligt dat al rond de €700,- per kilo. 

Als je wil investeren in zilver heb je de volgende mogelijkheden:

  • Fysiek zilver zoals zilveren munten, sieraden of zilverbaren. Net als bij goud, heb je hier ook weer de keuze tussen het zelf bewaren van je fysieke zilver in huis of het opslaan bij een externe partij zoals Doijer & Kalff.
  • Zilver CFD's. Een CFD is een Contracts for Difference. Met deze beleggingsvorm kun je profiteren van een stijgende, maar ook van een dalende zilverkoers. Dit is een beleggingsproduct met een hoger risico en vereist wel kennis van beleggen (in zilver).
  • Zilver ETF's. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een Silver Investing ETF. De koers van deze ETF is direct gerelateerd aan de zilverkoers. Ook kan je beleggen in silver stock ETF's. Zij vertegenwoordigen de waarde van zilvermijnaandelen. Op die manier beleg je op een iets bredere/meer gespreide manier in zilver. 
  • Aandelen van zilvermijnen. Deze belegging is niet direct verbonden met zilverkoers, maar beweegt in veel gevallen wel op dezelfde manier. Stijgt de prijs van zilver? Dan zie je vaak ook dat de koers van zilvermijnen stijgt. Maar, net als bij goudmijnen, geldt ook hier: een zilvermijn kan failliet gaan, terwijl de prijs van zilver verder doorstijgt.

Vermogensbelasting betalen over goud of zilver?

Als ervoor kiest om te beleggen in goud of zilver, in welke vorm dan ook, betaal je boven een bepaalde grens vermogensbelasting. De overheid stelt elk jaar een bepaald bedrag vast, dit is het grensbedrag van je spaargeld en beleggingen waarover je geen belasting hoeft te betalen. Dit jaar is dat bijvoorbeeld €57.000,- per persoon. Heb je meer vermogen? Boven dit bedrag betaal je wel vermogensbelasting. Ook goud en zilver vallen onder je vermogen en dus moet je de waarde van je goud- en/of zilverbeleggingen in box 3 opgeven als je vermogen.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Doijer & Kalff. Disclaimer: beleggen brengt risico's met zich mee. Je kan (een deel van) je inleg verliezen.

Deze blogs vind je misschien ook leuk:

Geen opmerkingen

Een reactie posten