5 slimme aftrekposten voor zelfstandige ondernemers - The Budget Life | Blog over geld besparen, verdienen & investeren

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Display Trending Posts

Display Instagram Footer

No

Dark or Light Style

Light

Zoeken

Sticky Menubar[On/Off]

on

Preloader[On/Off]

off

Fixed Menu (yes/no)

yes

Sticky Sidebar

on

Infinite Scrolling[On/Off]

off

Post Styles[Simple/List/Grid]

Simple

Featured Slider

Featured

Headers [Header1/Header2]

header2

5 slimme aftrekposten voor zelfstandige ondernemers


ZZP aftrekposten

Als zzp'er betaal je jaarlijks inkomstenbelasting. Hoeveel dat precies is, is afhankelijk van de hoogte van je winst. Heel plat gezegd: hoe hoger je winst, hoe meer belasting je betaalt. 

Gelukkig mag je als ondernemer gebruik maken van verschillende aftrekposten. Je mag bepaalde kosten die je maakt, aftrekken van je omzet. Dat betekent dat er minder winst overblijft en over die lagere winst, betaal je dus ook relatief minder belasting.

Maar wat zijn die aftrekposten nu? En hoe werken ze precies? In dit artikel deel ik 5 slimme aftrekposten voor zzp'ers.

1. Zakelijk internet

Welk beroep je ook uitoefent als ondernemer, de kans is groot dat je internet nodig hebt. Al is het alleen maar om je boekhouding te doen of e-mails te versturen en te ontvangen. Als ondernemer kun je kiezen voor zakelijk internet en mag je de kosten voor het gebruik van het internet zakelijk aftrekken. Oók als je vanuit huis werkt.

Wel is het zo dat je - als je vanuit huis werkt - waarschijnlijk niet 100% zakelijk gebruik maakt van internet. Daarom mag je alleen het percentage dat je daadwerkelijk zakelijk gebruikt, van de kosten zakelijk aftrekken. Stel dat je dagelijks 8 uur zakelijk gebruikt maakt van je internet en 2 uur per dag privé surft, dan mag je 80% van je abonnement zakelijk aftrekken. 

Je kunt er ook voor kiezen om naast je privé-abonnement een volledig zakelijk internetabonnement aan te schaffen dat je alleen zakelijk gebruikt. Dan mag je de kosten van dat tweede abonnement volledig zakelijk aftrekken.

2. Mobiele telefoon & abonnement

Ook de kosten voor je mobiele telefoon en de abonnementskosten daarvan, zijn zakelijk aftrekbaar. Daarvoor geldt hetzelfde principe als voor zakelijk internet. Een privételefoonabonnement kan je niet in z'n geheel zakelijk aftrekken. De gesprekken die je zakelijk via dat abonnement voert, wél! Kies je voor een special zakelijk telefoonabonnement? Die is wel aftrekbaar. Maar als je ook privé met je zakelijke telefoon belt, mag je die gesprekskosten niet zakelijk aftrekken.

3. Reiskosten

Reis je regelmatig naar (potentiële) klanten? Of naar leveranciers of andere zakelijke contacten? Of je nu met de auto gaat of het openbaar vervoer, ook je reiskosten zijn zakelijk aftrekbaar als je reist voor zakelijke doeleinden. Als je met het openbaar vervoer reist, kan je bijvoorbeeld een NS Business Card aanschaffen. 

Je hoeft je OV-kaart dan niet op te laden, maar ontvangt gewoon een factuur achteraf. Het bedrag van je reis wordt automatisch van je Business Card afgeschreven en de factuur kan je in je boekhoudprogramma inboeken onder "reiskosten". Je kan dan het volledige bedrag dat je hebt betaald voor je reis, zakelijk aftrekken.

De kilometers die je rijdt met zakelijke doeleinden, mag je ook zakelijk aftrekken. Je mag dan €0,19 per kilometer van je omzet aftrekken voor de zakelijke ritten. 

4. Kosten voor onderhoud aan je auto

Als je een kilometeradministratie bijhoudt, kan je aan het einde van elk jaar precies terugrekenen hoeveel procent van je gereden kilometers, zakelijk waren. Stel dat je 80% van je kilometers zakelijk hebt gereden, dan mag je ook 80% van de btw over het onderhoud en gebruik van de auto aftrekken.

5. Literatuur

Koop je vakliteratuur voor je werk dat goed aansluit bij het werk dat je doet? Dan mag je de kosten hiervoor 100% zakelijk aftrekken. Ik ben dol op lezen en lees regelmatig boeken over persoonlijke ontwikkeling, marketing en financiën. Deze onderwerpen sluiten volledig aan op mijn werkzaamheden als online marketeer en finance blogger, dus mag ik de kosten hiervoor volledig zakelijk aftrekken.

Maak jij al gebruik van deze aftrekposten?

Dit artikel is geschreven in samenwerking met T-Mobile.

Deze blogs vind je misschien ook leuk:

Geen opmerkingen

Een reactie posten