Mijn 7 favoriete boeken over persoonlijke ontwikkeling - The Budget Life | Blog over geld besparen, verdienen & investeren

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Display Trending Posts

Display Instagram Footer

No

Dark or Light Style

Light

Zoeken

Sticky Menubar[On/Off]

on

Preloader[On/Off]

off

Fixed Menu (yes/no)

yes

Sticky Sidebar

on

Infinite Scrolling[On/Off]

off

Post Styles[Simple/List/Grid]

Simple

Featured Slider

Featured

Headers [Header1/Header2]

header2

Mijn 7 favoriete boeken over persoonlijke ontwikkeling


Zelfhulp Boeken Favorieten Tips

Lezen: ik ben er dol op, maar ik doe het stiekem veel te weinig. Het kan zomaar gebeuren dat een boek een half jaar op mijn nachtkastje ligt voordat ik 'm uit heb. Maar af en toe slaat het leesvirus toe (zeker in de vakantie!) en verslind ik in een week drie boeken. Mijn favoriete genre? Naast de super slechte, maar heerlijke romannetjes, is dat het genre 'zelfhulpboeken'. Ik ben een groot fan van boeken over persoonlijke ontwikkeling, productiviteit en doelen stellen die geschreven zijn door echte experts op deze vakgebieden.

Mijn 7 favoriete boeken over deze onderwerpen deel ik met je in dit artikel.

Dromen Durven Doen Ben Tiggelaar

Ben Tiggelaar - Dromen, Durven, Doen (€12,50)

Ben Tiggelaar is trainer, bedrijfskundige en schrijver. Van het boek Dromen, Durven, Doen zijn in Nederland al ruim 450.000 exemplaren verkocht en is momenteel de 63e druk verkrijgbaar. Dat zegt wel iets over de populariteit en het succes van dit boek!

De ondertitel van het boek Dromen, Durven, Doen is een titel die op mij erg van toepassing is: Het managen van de lastigste persoon op aarde: jezelf.

Als iemand me vraagt wat mijn grootste uitdaging in het leven is, dan antwoord ik vaak: 'Dat ben ik zelf.' Het lijkt wel eens alsof ik alleen een rem en een gaspedaal heb: het is alles of niets. En dat is wel eens vermoeiend ;-)

Het boek Dromen, Durven, Doen helpt je om veranderingen vol te houden en met succes nieuwe, effectieve gewoontes te ontwikkelen. Iedereen heeft dromen; of dat nou dromen zijn op het gebied van werk, gezondheid, persoonlijke ontwikkeling of relatie. Ik ben vast niet de enige die honderd-en-één dromen heeft, maar er maar weinig écht waar maakt.

De tips in het boek zijn gebaseerd op psychologische inzichten, praktische ervaring en persoonlijke verhalen van mensen die hebben geleerd om leiding te geven aan zichzelf.

Dit boek is een tip voor iedereen die - net als ik - veel dromen heeft, maar moeite heeft om deze echt waar te maken.

Koop Dromen, durven, doen voor €12,50 bij bol.com.


Ben Tiggelaar Dit Wordt Jouw Jaar

Ben Tiggelaar - Dit wordt jouw jaar! (€9,95)

Nóg een boek van Ben Tiggelaar in dit rijtje. Het boek Dit wordt jouw jaar! van Ben Tiggelaar, kreeg ik cadeau van mijn vorige baas. Een cadeau waar ik uiteindelijk superveel aan heb gehad. In het boek deelt Ben Tiggelaar tips over hoe je in 12 maanden je doelen kunt behalen. Het boek helpt je bij het ontdekken van je persoonlijke definitie van geluk en succes en welke technieken ervoor zorgen dat jouw mooie voornemens echte resultaten worden. Veel boeken over het stellen van doelen of zelfontwikkeling zijn gericht op de werkende mens, maar de praktische tips uit dit boek zijn toegespitst op zowel het werkleven als privéleven.

Elk hoofdstuk eindigt met een korte samenvatting van de belangrijkste punten uit dat hoofdstuk. Ik pak het boek er dan ook nog regelmatig bij om even de samenvattingen te lezen en te kijken welke acties ik daar uit kan halen.

Koop Dit wordt jouw jaar voor €9,95 bij Bol.com.


Rick Pastoor Grip Review

Rick Pastoor - Grip (€18,99)

Dit is zonder twijfel het beste boek dat ik heb gelezen over productiviteit en sowieso één van de beste boeken over persoonlijke ontwikkeling, als het aan mij ligt :-). Rick Pastoor is Head of Product bij Blendle en heeft jarenlang verschillende boeken gelezen over en onderzoek gedaan naar hoe je het meest slim/productief kunt werken. Zijn boek Grip, het geheim van slim werken, bestaat uit een mix van onderzoeken, eigen ervaringen en heel praktische tips over hoe je meer grip kunt krijgen op je werkweek.

Drie van zijn tips heb ik al een tijd geleden in de praktijk toegepast:

 • Mailnotificaties uitzetten: ik heb mijn mailnotificaties uitgezet en check mijn mail nog maar een paar keer per dag, enkel op vaste momenten. Dit geeft zoveel rust en veel meer focus.
 • Takenlijstjes maken met Todoist: ook heb ik de app Todoist geïnstalleerd, een heel handige app waarmee je per project takenlijstjes kunt maken. Juist doordat je allerlei verschillende projecten aan kunt maken, gebruik ik deze app voor privétaken, maar ook voor mijn werk als online marketeer en de projecten die ik als ondernemer doe voor mijn blog of krijtbordenbedrijf. 
 • Wekelijkse review: Rick geeft in zijn boek de tip om wekelijks een review te doen waarin je terugblikt op wat er goed ging en minder goed ging. Ook kun je bijvoorbeeld kijken naar de doelen die je voor jezelf hebt gesteld (per maand, per kwartaal of per jaar) en concrete acties formuleren voor de volgende week. Dit doe ik elke vrijdagmiddag en werkt superfijn om mijn week steeds efficiënter in te plannen.
Dit boek kan ik iedereen aanraden die efficiënter wil werken en aan het eind van de dag het gevoel wil hebben iets te hebben bereikt.

Koop Grip voor €18,99 via bol.com.


Nice Girls Don't Get The Corner Office Review

Lois P. Frankel - Nice Girls Don't Get The Corner Office (€15,99)

Ook al is de vormgeving van de Nederlandse versie van dit boek een stuk mooier, ik wilde per se de originele Engelse versie lezen. Dit boek is geschreven door Lois P. Frankel, een bekende Amerikaanse coach, spreekster, schrijfster en expert op het gebied van leiderschapsontwikkeling voor vrouwen.

Het boek staat dan ook boordevol adviezen voor vrouwen die willen groeien in hun werk. Het boek begint met wat uitleg, een testje die je in doet zien welke 'fouten' jij als vrouw maakt en deze fouten worden vervolgens heel beknopt en krachtig besproken inclusief concreet advies.

Op de pagina's waar de 'fouten' worden besproken waar ik mezelf in herkende, heb ik een post it geplakt. Ook dit boek pak ik er regelmatig bij om scherp te blijven op hoe ik mezelf wil positioneren in mijn werk als online marketeer en ondernemer. Een echte aanrader, zeker voor vrouwen die aan het begin van hun carrière staan.

Koop Nice Girls Don't Get The Corner Office (Nederlandse versie, hardcover - €15,99 of Engelse versie, paperback - €15,66) bij bol.com.

Nooit meer te druk recensie

Tony Crabbe - Nooit meer te druk (€20,99)

Dit boek over het verminderen van stress en drukte, was drie jaar geleden onwijs populair. Ook ik heb de hype niet overgeslagen en wilde dit boek erg graag lezen, toen ik een jaar of twee geleden ook bijna bezweek onder de (werk)drukte die ik in mijn hoofd had gecreëerd.

Bedrijfspsycholoog Tony Crabbe weet veel van stress op de werkvloer, burn outs en de 'snelle' moderne wereld waarin we leven. Hij schrijft vanuit eigen ervaring, maar vooral gebaseerd op onderzoek, over dit onderwerp en deelt praktische tips over hoe je een opgeruimd hoofd in een overvolle wereld kunt krijgen.

Dit boek heb ik in het Nederlands gelezen en vond ik verrassend goed vertaald. De tips in het boek zijn vooral gericht op drukte op de werkvloer en is dus vooral een aanrader voor als je (full time) werkt en regelmatig drukte ervaart.

Koop 'Nooit meer te druk' (Nederlandse versie - €20,99 of Engelse versie - €10,07) bij bol.comDe edele kunst van not giving a fuck review

Mark Manson - De edele kunst of not giving a f*ck (€20,99)

Dit boek kreeg ik ook cadeau (er is niets leukers dan boeken cadeau krijgen!) van mijn oude huisgenootje. Volgens Mark, de auteur van dit boek, is dit hét boek voor zelfhulpboekhaters. Oké, dat ben ik niet, maar dit statement prikkelde me wel om dit boek op mijn leeslijstje te zetten.
Ook al is het een vertaling van een Engels boek, de humor die Mark in het boek gebruikt, wordt ontzettend goed vertaald naar het Nederlands. Ik heb dan ook regelmatig hardop gegniffeld tijdens het lezen van dit boek.

Anno 2019 kunnen we ons nogal druk maken om veel dingen. Dit boek leert je juist om je minder druk te maken om dingen - oftewel - geen f*ck te geven om bepaalde dingen. Het boek geeft je tools en tips om te kiezen welke dingen jij wél belangrijk vindt en welke niet. Dat idee omarmen werkt bevrijdend, aldus Mark en dat kan ik beamen.

Kortom: De edele kunst of not giving a f*ck is een boek vol concrete tips én met een flinke dosis humor geschreven, waardoor het boek fijn wegleest.

Koop 'De edele kunst of not giving a f*ck' (Nederlandse versie - €20,99 of Engelse versie - €22,99) bij bol.comNo Bullshit Leadership Review

Chris Hirst - No Bullsh*t Leadership (€13,40)

Oké, eerlijk is eerlijk: dit boek trok vooral mijn aandacht door de glimmende gouden kaft. Maar toen ik de achterkant las, ontdekte ik al snel dat ook de inhoud perfect aansluit op wat ik graag lees.
Dit boek is geschreven door Chris Hirst, een CEO met jarenlange ervaring in de marketing- en reclamewereld. En laat dat nu net het wereldje zijn waarin ik ook actief ben!

Ik was dus heel benieuwd hoe meneer Hirst zijn rol als leider vervult op een 'no bullshit' manier. In het eerste hoofdstuk ontdek je of jij een leider bent. En toen ik dit las, besefte ik al snel dat iedereen op een bepaalde manier leider is:

If your actions create a legacy that inspires others to dream more, learn more, do more and become more, then you are an excellent leader.
Het is een boek dat je echt met aandacht moet lezen: ik las hooguit een pagina of 10 per dag om de stof echt op me in te laten werken. Het boek geeft concrete tips over hoe je een einddoel bepaalt en met welke acties en waardes je dat einddoel ook echt behaalt. Je ontdekt de invloed van cultuur in een bedrijf op leiderschap, hoe je anderen - maar ook zeker jezelf - het beste leidt en hoe een goed functionerend team in elkaar zit.
Ook al heb ik in het dagelijks leven niet direct een leiderschapsfunctie in mijn werk, het is wel een rol die ik ambieer en ooit hoop te hebben. Super interessant om daar alvast over te lezen.

Elk hoofdstuk wordt samengevat met concrete acties. Altijd handig om zo'n overzichtje aan het einde van een hoofdstuk te hebben!

Koop 'No Bullsh*t Leadership' voor €13,40 via Bookdepository.com (gratis verzending!)

Dit artikel bevat affiliate linkjes. Ik krijg een kleine commissie wanneer je één of meerdere van deze boeken koopt na het klikken op een linkje. Jij betaalt hier niets extra's voor, maar je helpt mij er wel mee :-)

Op dit moment ben ik The 4 Hour Work Week aan het lezen. Een echte 'must read' als ik anderen moet geloven ;-) Heb jij (één van) deze boeken al eens gelezen? En wat is het beste self help boek dat jij ooit hebt gelezen?

Deze blogs vind je misschien ook leuk:

3 opmerkingen:

 1. Mijn favoriete soort boeken! Dus ik pin dit artikel eventjes :). Ik ben op dit moment Nice Girls Don't Get The Corner Office aan het lezen. Wel de Nederlandse versie en ik vind dat je soms echt merkt dat het een beetje een "rare vertaling" is vanuit het Engels. Zo gaat het steeds over "lieve meisjes", en dat vind ik toch nét anders overkomen dan "nice girls" haha.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Oeh, ik ben nu stiekem wel heel benieuwd geworden naar Dromen, Durven, Doen. Want ik herken mezelf wel in het feit dat ik zoveel dromen heb, maar daardoor door de bomen het bos niet meer kan zien. Wat trouwens misschien nog wel leuk is om te weten, is dat de 100% Inspiratie Podcast een aflevering met review over het 'De edele kunst of not giving a f*ck' boek heeft gemaakt. Heel interessant om te luisteren!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Grip staat nog in mijn kast te wachten om gelezen te worden. Ik ben zeeeer benieuwd :)

  BeantwoordenVerwijderen