De spaarrente stijgt, wordt depositosparen weer interessant? - The Budget Life | Blog over geld besparen, verdienen & investeren

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Display Trending Posts

Display Instagram Footer

No

Dark or Light Style

Light

Zoeken

Sticky Menubar[On/Off]

on

Preloader[On/Off]

off

Fixed Menu (yes/no)

yes

Sticky Sidebar

on

Infinite Scrolling[On/Off]

off

Post Styles[Simple/List/Grid]

Simple

Featured Slider

Featured

Headers [Header1/Header2]

header2

De spaarrente stijgt, wordt depositosparen weer interessant?


Depositosparen

Alles wordt duurder in Nederland. In oktober 2022 was ons leven gemiddeld zo'n 17% duurder dan een jaar geleden. Bizar!

De Europese Centrale Bank probeert de inflatie tegen te gaan door de rentes omhoog te gooien. Als leningen meer kosten, is er minder goedkoop geld beschikbaar op de markt en stijgt de relatieve waarde van geld weer. Dit betekent ook dat je spaargeld weer meer waard wordt, en dat zien we terug in de vorm van hogere spaarrentes.

De Europese Centrale Bank heeft de belangrijkste rentes twee keer verhoogd in de afgelopen 6 maanden. In plaats van een half procent rente te betalen voor het stallen van jouw spaargeld, ontvangen banken ondertussen 0,75% op jaarbasis. Spaargeld kost de bank dus geen geld meer.

Door de hogere rentes is het daarnaast duurder geworden voor banken om kredieten aan te trekken. Zodra kredieten duurder zijn, worden spaartegoeden weer interessanter. En dit zien we zo ook terug in de stijgende rentes, die weliswaar nog niet zo hoog zijn, maar heel  wat beter zijn dan de nulrentes of zelfs negatieve rentes van de laatste jaren.

Nu de spaarrentes weer stijgen, wordt sparen dus ook voor jou weer interessanter. En niet alleen op je ‘normale’ spaarrekening, maar ook op een speciale spaarrekening, de zogenaamde depositorekening. Ik vertel je er alles over in dit artikel.

Wat is depositosparen?

Een deposito is een speciale spaarrekening waarop je je geld voor een bepaalde periode vastzet. Dat betekent dat je je geld niet zomaar van die deposito's kan afhalen. In tegenstelling tot een vrij opneembare spaarrekening, waar je jouw spaargeld natuurlijk af kan halen wanneer je wil.

Nu denk je misschien: wat maakt depositosparen dan zo interessant als ik voor langere tijd niet bij mijn geld kan? 

Wat het zo aantrekkelijk maakt, is de spaarrente. Die is over een depositorekening namelijk hoger dan op een normale spaarrekening. Je krijgt dus als het ware een extra beloning als je je geld langer vastzet. En nu de spaarrente stijgt, stijgt dus ook de spaarrente over een depositorekening.

Hoe lang staat je spaargeld vast op een depositorekening?

Dat is geheel aan jou. Er zijn al kortlopende depositorekeningen waar je geld maar drie maanden vaststaat. Maar je kan je geld ook voor een jaar, twee jaar of zelfs tien jaar laten vastzetten. In principe geldt: hoe langer je geld vaststaat op zo'n depositorekening, hoe hoger de rente is. 

Ik checkte via hoogstespaarrente.eu de spaarrentes voor willekeurige depositorekeningen, maar met verschillende looptijden. Op dit moment zijn de spaarrentes voor deze depositorekening waarop je €25.000 inlegt bijvoorbeeld:

Looptijd

Spaarrente

1 jaar

2,5% per jaar

2 jaar

2,7% per jaar

3 jaar

2,9% per jaar

5 jaar

2,9% per jaar

10 jaar

2,5% per jaar

Rentepercentages uit oktober 2022. 

Waar open je een depositorekening?

Als je onderzoek doet naar partijen om een depositorekening te openen, kom je namen tegen die je misschien nog niet kent. Dit zijn dan vaak speciale partijen die alleen aan depositosparen doen. Maar ook bij veel grote Nederlandse banken, zoals ABN AMRO, Rabobank en Knab kan je een depositorekening openen. 

Voor wie is depositosparen interessant?

Omdat je geld voor langere tijd vaststaat, is depositosparen interessant voor mensen die hun spaargeld gedurende de looptijd sowieso kunnen missen. In sommige gevallen kan je je spaargeld eerder van een depositorekening halen, maar dan verlies je doorgaans wel de rente. 

Kijk dus kritisch naar je toekomstplannen. Wil je op korte termijn een huis kopen? Dan is het misschien niet zo slim om een flinke berg spaargeld op een depositorekening met een looptijd van 10 jaar vast te zetten. Maar heb je een paar duizend euro ‘over’ die je de komende tijd niet nodig hebt? En ben je juist op zoek naar risicoarme mogelijkheden om je geld meer waard te laten worden? Dan kan depositosparen een heel interessante optie zijn.

Disclaimer: Ik ben geen financieel adviseur. Dit artikel bevat dan ook geen advies, maar is geschreven vanuit eigen ervaring. Het artikel is geschreven in samenwerking met hoogstespaarrente.eu en Raisin.

Deze blogs vind je misschien ook leuk:

Geen opmerkingen

Een reactie posten