Verbouwplannen? Dit zijn 8 tips om te besparen op je verbouwing - The Budget Life | Blog over geld besparen, verdienen & investeren

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Display Trending Posts

Display Instagram Footer

No

Dark or Light Style

Light

Zoeken

Sticky Menubar[On/Off]

on

Preloader[On/Off]

off

Fixed Menu (yes/no)

yes

Sticky Sidebar

on

Infinite Scrolling[On/Off]

off

Post Styles[Simple/List/Grid]

Simple

Featured Slider

Featured

Headers [Header1/Header2]

header2

Verbouwplannen? Dit zijn 8 tips om te besparen op je verbouwing


Besparen verbouwing

Sta je op het punt om je woning te verbouwen? Dan schrik je ongetwijfeld helemaal rot van wat dat gaat kosten. Niet alleen materialen, maar ook personeel is een stuk duurder geworden én lastiger om te vinden. Dat zorgt ervoor dat de kosten voor een verbouwing flink stijgen. 

Met deze 8 tips kun je besparen op je verbouwing. 

Tip 1: Doe zoveel mogelijk zelf en vraag vrienden/familie om hulp

Door zoveel mogelijk zelf te doen, hoef je natuurlijk minder vakmannen in te huren voor je verbouwing. En dat scheelt een hoop geld. Dingen die je vaak prima zelf kan doen (en/of je vrienden en familie voor kan inschakelen!):
  • Sloopwerk
  • Opknapwerk zoals het schuren, verven en lakken van muren, deuren en kozijnen
  • Vloer leggen
Mijn tip is wel om de afweging te maken tussen de tijd die je investeert in je verbouwing (en hoeveel tijd dat kost) en je eigen werk. Het rekensommetje is simpel:

Een ervaren stucadoor doet er 1,5 uur over een muur te stucen. Je moet hem dan €82,50 betalen (€55 per uur). Zelf doe je er 6 uur over om een wand te stucen, omdat je gewoonweg minder ervaren bent. Je moet hiervoor een hele dag vrij nemen. Je verdient normaal €20 per uur. Dit "kost" je dus €120, terwijl je de stucadoor "maar" €82,50 hoeft te betalen. In dit geval kan je dit klusje dus beter door een ervaren stucadoor laten opknappen en zelf naar je werk gaan. 

Zeker als je zzp'er bent, is dit een interessant rekensommetje om te maken. Zo kan je goed bepalen of je zelf aan het klussen gaat en daardoor misschien een grote opdracht laat schieten, of dat je de werkzaamheden beter kan uitbesteden en het project wél aanneemt.

Maak een overzicht van alle werkzaamheden die je zelf gaat uitvoeren en welke je wil uitbesteden. Dit kan je van tevoren al zelf doen, maar ook samen met je aannemer - die je nog een veel beter beeld kan geven van wat er allemaal moet gebeuren. Grote kans dat je zelf iets over het hoofd ziet!

Tip 2: Verbouw tegelijk met buren

Zijn je buren ook toe aan een verbouwing van hun woning? Je kunt vrijwel altijd korting krijgen als vakmensen komen opdraven voor de verbouwing van meerdere woningen in hetzelfde rijtje. 

Tip 3: Zoek naar hulpkrachten voor je verbouwing via Werkspot

Waar vind je in deze tijden van tekort aan personeel - en al helemaal aan vakmensen - nog een betaalbare aannemer, timmerman of stucadoor? Het antwoord: via Werkspot. Je plaatst hierop je oproepje en verschillende vakmensen reageren hierop met een prijsvoorstel. Of je nu een timmerman in Kootwijkerbroek of een dakdekker in Haarlem zoekt, de keuze is reuze. 
 
Begin je zoektocht met het vinden van een goede aannemer. Vraag meerdere offertes op en neem persoonlijk contact op met de aannemers, zodat je zeker weet dat je kiest voor de aannemer met de beste prijs-kwaliteitverhouding waar je je ook nog eens goed bij voelt. 

Wat ook helpt: je van tevoren alvast verdiepen in gemiddelde projectprijzen. Zo weet je alvast waar je rekening mee kan houden én je voorkomt dat je flink wordt opgelicht. Want helaas: dat gebeurt ook. 

De aannemer kan vervolgens ook helpen met het vinden van vakmensen of jij zoekt zelf gewoon vrolijk verder via Werkpost naar die ene fantastische en betaalbare tuinman, schilder of stucadoor. 

Tip 4: Overleg met de vakmannen wie materialen inkoopt

Voor je verbouwing heb je waarschijnlijk een hoop materialen nodig. Die kan de aannemer voor je inkopen, maar je kan ook zelf bepaalde materialen kopen. Bepaalde materialen zal de aannemer voordeliger kunnen scoren, doordat ze aantrekkelijke prijsafspraken hebben met groothandels waar je als consument geen toegang tot hebt. Anderzijds rekenen zij vaak ook weer extra kosten, omdat ze alle materialen moeten regelen, ophalen en/of laten leveren.

Maak samen met de aannemer een lijst van alle materialen die je nodig hebt en overleg samen wie uiteindelijk wat koopt.

Tip 5: Houd aanbiedingen bij bouwmarkten in de gaten

Je weet vaak al maanden van tevoren dat er een verbouwing aan zit te komen. En een verbouwing duurt al snel langer dan een weekje. Kortom: tijd genoeg om aanbiedingen bij bouwmarkten in de gaten te houden en al je bouwmaterialen met flinke kortingen te scoren. Van een nieuwe laminaatvloer tot verf, stuc en gipsplaatvuller: zonde om hier de volle mep voor te betalen. 

Een andere tip om goedkoop materialen in te kopen, is om te kijken of je dat tweedehands kan doen. Neem contact op met handelaren (eenvoudig te vinden via Google) of speur rond op Marktplaats op zoek naar tweedehands koopjes voor je woning. 

Tip 6: Leen gereedschap & machines in plaats van het te kopen

De kans is groot dat je die tegelsnijder, vloerverwarmingsfrees en betonmolen na ze één keer gebruikt te hebben, de komende jaren niet meer nodig hebt. Zonde om al dat gereedschap en die machines te kopen en ze vervolgens te laten verstoffen in je schuur.
Bij veel bouwmarkten kan je gereedschap en machines huren voor een periode waarin je het nodig hebt. Daarna breng je alles gewoon weer terug (of laat je het ophalen, als het om grote machines gaat). Scheelt een hoop geld (en ruimte in je schuur!).

Tip 7: Hergebruik zoveel mogelijk en verkoop wat je niet meer gebruikt

Zodra je eenmaal die sloophamer in handen hebt, ga je natuurlijk lekker. Want zeg nu zelf: het is toch stiekem heerlijk om een muurtje of badkamer kort en klein te slaan? Maar voordat je alles in de vuilcontainer mikt, kijk eens goed of er dingen zijn die kan hergebruiken. Denk bijvoorbeeld aan het oude laminaat van de woonkamer, wat je misschien prima in een klein slaapkamertje kan leggen. Of een wasbak uit de badkamer die je in de bijkeuken monteert.

En zelfs dingen die voor jou niet herbruikbaar zijn, kunnen vaak nog prima een tweede ronde mee of worden ergens anders voor gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan oud ijzer en koper, dat je nog prima kan verkopen aan handelaren. Hetzelfde geldt voor je keuken en keukenapparatuur die je er misschien uitsloopt. 

Tip 8: Check of je recht hebt op subsidies 

Lang leve Nederland, want de overheid stelt flink wat subsidies beschikbaar voor verbouwingen. Zeker als je veel verduurzaamt aan je woning, heb je in veel gevallen recht op een subsidie. Zonde om daar geen aanspraak op te maken. 

Voorbeelden van situaties waarin je een subsidie kan krijgen:
  • Zonnepanelen installeren
  • HR++ glas plaatsen
  • HR++ ketel
  • Zonneboiler
  • Dakisolatie
  • Kruipruimteisolatie
  • Spouwmuurisolatie
Raadpleeg Google en check óf je recht hebt op een subsidie en zo ja, waar je daar aanspraak op kan maken (soms landelijk, soms gemeentelijk). 

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Werkspot.

Deze blogs vind je misschien ook leuk:

Geen opmerkingen

Een reactie posten