Geld verdienen met gouden munten: hoe werkt dat? - The Budget Life | Blog over geld besparen, verdienen & investeren

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Display Trending Posts

Display Instagram Footer

No

Dark or Light Style

Light

Zoeken

Sticky Menubar[On/Off]

on

Preloader[On/Off]

off

Fixed Menu (yes/no)

yes

Sticky Sidebar

on

Infinite Scrolling[On/Off]

off

Post Styles[Simple/List/Grid]

Simple

Featured Slider

Featured

Headers [Header1/Header2]

header2

Geld verdienen met gouden munten: hoe werkt dat?


Beleggen in gouden munten

Een beleggingsproduct dat de afgelopen jaren populairder is geworden, is goud. De reden? Goud is een aantrekkelijk beleggingsproduct, omdat het altijd een waarde vertegenwoordigt. In tijden van economische crisis of politieke onstabiliteit (zoals nu bijvoorbeeld het geval is na de coronacrisis, de inflatie en de oorlog tussen Oekraïne en Rusland), kan er altijd teruggevallen worden op goud. 

Je ziet dan ook dat de goudprijs het afgelopen jaar flink gestegen is:

Goud prijs koers

Grafiek: de ontwikkeling van de goudprijs per kilo in euro's. Bron: Goudwisselkantoor

Een manier om in goud te beleggen, is door fysieke, gouden munten te kopen. Deze zijn geliefd bij beleggers én verzamelaars. Zeker voor investeerders is beleggen in gouden munten interessant, omdat dit BTW-vrij is en dus een product is wat in tijden van economische crisis (waarin de waarde van veel beleggingen juist daalt), in waarde stijgt.

Misschien ben je al in het bezit van gouden munten of denk je erover om te gaan investeren in goud. Zeker als je al gouden munten in je bezit hebt (wie weet heb je ooit wel de gouden Nederlandse 5 gulden munt gekregen van je ouders of grootouders?) kunnen deze munten je op dit moment een mooi geldbedrag opleveren, omdat ze inmiddels veel meer waard zijn geworden.

In dit artikel lees je meer over beleggen in en geld verdienen met gouden munten.

Welke munten zijn van echt goud?

Ook al heeft een munt met een waarde van 20 eurocent een gouden kleur, dat wil niet betekenen dat 'ie ook van echt goud gemaakt is. 

Echte gouden munten leveren je vrijwel altijd geld op, terwijl munten van nepgoud vaak amper iets waard zijn. Daarom is het ook belangrijk om te weten of de munten die je bezit van echt goud zijn. Dat is alleen best lastig om zelf uit te zoeken. Gelukkig kan je dat vaak vrijblijvend laten bepalen door een expert.

Zo'n expert beschikt over alle kennis die nodig is om te bepalen of jouw munten van echt goed zijn. 

Verschillende typen gouden munten

Ook al is er één prijs voor goud, de waarde van een gouden munt kan sterk verschillen ten opzichte van een andere munt. Dat heeft bijvoorbeeld te maken met:

  • De zeldzaamheid van de munt
  • De grootte/het gewicht van de munt
Sommige gouden munten zijn vrijwel niets waard, terwijl anderen duizenden euro's waard kunnen zijn. Er wordt zeker gekeken naar de goudprijs, maar gouden munten kunnen ook veel meer waard zijn dan de goudprijs voorschrijft. Er kan namelijk sprake zijn van een zogenaamde verzamelwaarde, wat iets zegt over hoe uniek en gewild de munt is. 

Reden genoeg om eerst te onderzoeken welke gouden munten je bezit (of in welke je wil investeren). Je komt er makkelijk achter welke munt je precies in je bezit hebt, door via Google te zoeken naar informatie over de munt. Op een munt staat namelijk allerlei informatie. Typ dit in in Google en je ziet al snel wat de munt waard zou zijn als je 'm nu zou verkopen. 

Wil je gouden munten verkopen? Dan is het belangrijk om uit te zoeken of je gouden munt inderdaad van echt goud is en wat de (verzamel)waarde is. Een goudexpert kan, na het vaststellen van de waarde, een vrijblijvend bod doen op je munt. Het is uiteraard aan jou of je 'm wil verkopen of niet.

Ik ben al een piepklein beetje bezig met beleggen in goud (daarover snel meer), maar wil me ook verdiepen in beleggen in fysiek goud (zoals gouden munten), omdat ik dit toch wel een erg interessant beleggingsproduct vind gezien de stabiliteit en groei in tijden van economische crisis.

Deze blogs vind je misschien ook leuk:

Geen opmerkingen

Een reactie posten