Geld lenen voor een auto, is dat verstandig? - The Budget Life | Blog over geld besparen, verdienen & investeren

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Display Trending Posts

Display Instagram Footer

No

Dark or Light Style

Light

Zoeken

Sticky Menubar[On/Off]

on

Preloader[On/Off]

off

Fixed Menu (yes/no)

yes

Sticky Sidebar

on

Infinite Scrolling[On/Off]

off

Post Styles[Simple/List/Grid]

Simple

Featured Slider

Featured

Headers [Header1/Header2]

header2

Geld lenen voor een auto, is dat verstandig?


Geld lenen voor een auto
Wil je een auto kopen, maar heb je het aankoopbedrag niet op je rekening staan? Dan kan een auto financieren een optie zijn. Persoonlijk ben ik geen voorstander van het lenen van geld (behalve voor een huis of wanneer je het geleende geld ergens in investeert wat je uiteindelijk meer rendement oplevert dan de rente die je betaalt over het geleende geld), maar niet iedereen is in de luxepositie om grote bedragen in één keer neer te leggen. En een auto is in sommige gevallen gewoonweg een must, omdat je die bijvoorbeeld nodig hebt voor je werk.

Je kan er dan voor kiezen om geld te lenen en daarmee een auto te financieren. Je weet vast wel dat het lenen van geld, je ook geld kost. Je leent een paar duizend euro voor het kopen van de auto en betaalt dat bedrag over een bepaalde periode terug. Je betaalt dan elke maand een vast bedrag inclusief rente. Daardoor ben je onder de streep in principe altijd duurder uit dan wanneer je het aankoopbedrag voor je auto in één keer met eigen geld had betaald. Dan betaal je immers geen rente. 

Waarom het best slim was geweest als je vorig jaar geld had geleend voor een auto...

Maar een jaar geleden was het misschien best wel een slim idee geweest om geld te lenen en een auto te financieren. Dat komt door de inflatie. De inflatie was vorige maand 10,3% (bron: CBS). Dat betekent dat alles in juli 2022 gemiddeld 10,3% duurder was dan in juli 2021. Het bedrag dat je in juli 2022 op je spaarrekening hebt staan, is dus ook zo'n 10% minder waard geworden dan een jaar geleden. 

Stel dat je een jaar geleden niet genoeg geld op je spaarrekening had staan om een auto te kopen en je besloot om te gaan sparen, zodat je over een jaar - nu dus - tóch die auto kon kopen. Dan is je geld in een jaar tijd - ook al heb je misschien best een leuk bedrag gespaard - 10,3% minder waard geworden.

Stel dat je in juli 2021 had besloten tóch die lening aan te gaan en een auto te kopen. Dan is de kans groot dat je destijds voor een betere prijs een auto hebt gekocht dan nu (want ook auto's zijn duurder) en de rente die je betaalt over zo'n lening is een stuk lager dan de 10,3% inflatie. 

Kortom: in dit geval was het wellicht een goede zet geweest om geld te lenen voor een auto. Maar we kunnen de toekomst niet voorspellen en hadden dit een jaar geleden waarschijnlijk ook niet verwacht. En wie weet komt er toch een economische crisis aan, verlies je je baan en zit je toch opgescheept met een auto waar je elke maand aflossing en rente voor betaalt. 

Is het slimmer om geld te lenen voor een auto of te kiezen voor private lease?

Als je gebruik wil maken van een financiering voor het rijden van een auto, kan je kiezen voor private lease of een persoonlijke lening. Wat is de slimste keuze? Dat is afhankelijk van jouw wensen. 

Als je kiest voor private lease, dan ben je volledig ontzorgd. Als er iets mis is met je auto, je rijdt bijvoorbeeld schade, dan betaalt de leasemaatschappij in veel gevallen de kosten. Uiteraard moet deze vorm van financiering wel interessant blijven voor de leasemaatschappij en zie je dat terug in de maandlasten die je betaalt. 

Die zijn namelijk in vrijwel alle gevallen hoger dan wanneer je een persoonlijke lening aangaat voor het financieren van een auto. Bovendien is bij private lease de auto niet jouw eigendom. Als de leaseperiode afloopt, moet je de auto weer teruggeven aan de leasemaatschappij. Met een lening is de auto wel voor jou. De maandlasten zijn dan lager, maar je bent wel zelf verantwoordelijk voor een autoverzekering en kosten voor reparatie en onderhoud aan de auto. 

Kan je ook geld lenen voor een tweedehands auto?

Ja, je kan ook geld lenen om een tweedehands auto te financieren. Als je voldoet aan de voorwaarden, dan mag je ook geld lenen om een tweedehands auto te kopen en deze aanschaffen bij een dealer of consument naar keuze.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Santander. Disclaimer: ik ben geen financieel expert en dit artikel bevat dan ook geen advies. Geld lenen kost geld.

Deze blogs vind je misschien ook leuk:

Geen opmerkingen

Een reactie posten