Hoeveel bespaar je door 100 kilometer per uur te rijden? - The Budget Life | Blog over geld besparen, verdienen & investeren

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Display Trending Posts

Display Instagram Footer

No

Dark or Light Style

Light

Zoeken

Sticky Menubar[On/Off]

on

Preloader[On/Off]

off

Fixed Menu (yes/no)

yes

Sticky Sidebar

on

Infinite Scrolling[On/Off]

off

Post Styles[Simple/List/Grid]

Simple

Featured Slider

Featured

Headers [Header1/Header2]

header2

Hoeveel bespaar je door 100 kilometer per uur te rijden?


Besparing benzine 100 kilometer per uur

Langzaam rijden: het is één van mijn grootste ergernissen. Niet alleen vind ik het zélf vreselijk om langzaam te rijden, ook medeweggebruikers die besluiten om 30 kilometer per uur te gaan rijden op een weg waar je 50 kilometer per uur mag rijden, wil ik het liefst een héél klein tikje geven. Uiteraard houd ik me in, maak je maar geen zorgen, maar het liefst zou ik gewoon lekker met 150 kilometer per uur over de Nederlandse snelwegen sjeesen.

"Helaas" kan dat niet. Sterker nog: sinds maart 2020 mogen we overdag nog maar 100 kilometer per uur rijden op de Nederlandse snelwegen (bron: Rijkswaterstaat). De reden? De stikstofneerslag in de natuur verminderen. Na 19.00u wordt die snelheid op sommige snelwegen opgehoogd naar 120 of 130 kilometer per uur. Je kan je vast voorstellen dat ik met m'n ongeduldige karakter het liefst snelwegen vermijd tussen 6 uur 's ochtends en 7 uur 's avonds. Als het even kan, vertrek ik liever een uurtje later zodat ik wél 130 kilometer per uur kan rijden. 

Dat is altijd zo geweest, totdat de benzineprijzen zo enorm stegen. Want ik weet natuurlijk ook dat - hoe fijn ik het ook vind om zo hard te rijden - ik daarvoor betaal. En ik ben en blijf Nicole van The Budget Life, een rasechte koopjesjager mét een enorme voorliefde voor besparen. Dus besloot ik dat het de hoogste tijd was om eens uit te zoeken: wat kost dat hard rijden me nou? Oftewel: wat bespaar je nu eigenlijk door 100 kilometer per uur te rijden in plaats van 130? Ik zocht het voor je uit!

Hoe beïnvloedt je rijsnelheid je benzineverbruik?

Hard rijden is dus duurder. Maar hoe komt dat? Simpel: als je harder rijdt, moet je automotor harder werken. Je auto verbruikt dan meer benzine of diesel, waardoor je duurder uit bent als je harder rijdt. 

Naast je snelheid, hebben bijvoorbeeld ook de duur van een autorit en de plek waar je rijdt invloed op je benzineverbruik. Als je binnen de bebouwde kom rijdt, continu schakelt, remt en gas geeft, verbruikt je auto relatief meer dan wanneer je een lang stuk op de snelweg rijdt waarop je niet hoeft te schakelen of remmen. 

Ter vergelijking: als je binnen de bebouwde kom gemiddeld 30 kilometer per uur rijdt (en dus veel remt/optrekt/schakelt) verbruikt je auto vaak nog meer dan wanneer je constant 130 kilometer per uur rijdt. 

Ook het type auto dat je rijdt is natuurlijk van invloed op je benzineverbruik. Een lichte auto verbruikt al snel minder dan een zware auto. En ook nieuwere auto's verbruiken vaak minder dan oude(re) auto's. 

Hoe groot is de besparing als je 100 km/u rijdt?

Hoe groot die besparing dan uiteindelijk is, is lastig om nauwkeurig af te geven. Dat heeft ermee te maken dat autofabrikanten het gemiddelde verbruik van een auto berekenen (bijvoorbeeld 1 op 18 - je hebt 1 liter benzine nodig om 18 kilometer te rijden), maar niet berekenen wat het verschil is in benzine- of dieselverbruik bij verschillende snelheden.

Je kan je voorstellen dat als je 18 kilometer binnen de bebouwde kom rijdt, je misschien wel meer dan een liter benzine nodig hebt, dan wanneer je 18 kilometer lang op een autoweg rijdt waar je 80 kilometer per uur mag rijden.

Volgens Milieucentraal bespaar je 14% als je 100 kilometer per uur rijdt in plaats van 130 kilometer per uur. Uit een onderzoek van AutoRAI met verschillende testauto's, blijkt de besparing zelfs 25% te zijn.
Volgens dit onderzoek is de besparing door van 120 kilometer per uur naar 100 kilometer per uur te gaan, wel een stuk kleiner: ongeveer 10%. Ook dit artikel van VRT bevestigt dat: de besparing door 100 km/u te rijden in plaats van 120 km/u, is 8% à 12%.

Andere websites drukken de besparing weer uit in euro's op basis van het type auto dat je rijdt en de afstand die je aflegt. Als je een benzineauto rijdt en 20.000 kilometer per jaar rijdt, dan zou je volgens dit artikel uit maart 2022 ongeveer €375 besparen. Sindsdien zijn de benzineprijzen gestegen, dus de kans is groot dat die besparing inmiddels nog veel hoger ligt.

Tabel: zoveel bespaar je door 100 kilometer per uur te rijden met een benzineauto

We nemen:
  • Een afstand van 100 kilometer (op de autosnelweg)
  • De hoeveelheid liter benzine die je verbruikt op basis van verschillende snelheden (bron: Milieucentraal)
  • Verschillende snelheden: 100 km/u, 110 km/u, 120 km/u en 130 km/u 
  • Een gemiddelde benzineprijs van €2,30
De kosten zijn dan als volgt:

AfstandKosten 130 km/uKosten 120 km/uKosten 110 km/uKosten 100 km/u
100 km€20.00€18.50€18€16.50

Als je over 100 kilometer snelweg dus 100 km/u rijdt in plaats van 130 km/u, dan bespaar je ongeveer €3,50. Dat is al snel een besparing van meer dan 15%. Zeker als je dit ritje elke dag aflegt naar je werk, kan je je voorstellen dat de besparing op den duur enorm kan zijn!

Hoeveel tijd ben je extra kwijt als je 100 km/u rijdt in plaats van 130 km/u?

Helemaal top natuurlijk, die besparing, maar we weten ook allemaal dat je er langer over doet om op je plek van bestemming aan te komen als je langzamer rijdt. En tijd is ook geld! Hieronder zie je hoeveel minuten je extra kwijt bent op basis van de snelheid die je rijdt, over een afstand van 100 kilometer:

AfstandKosten 130 km/uKosten 120 km/uKosten 110 km/uKosten 100 km/u
100 km€20.00€18.50€18€16.50
Reistijd46 min50 min55 min60 min
Extra reistijd0 min4 min9 min14 min

Houd er dus rekening mee dat wanneer je 100 kilometer moet rijden, je ook al snel een kwartier langer onderweg bent - als je 100 km/u rijdt in plaats van 130 km/u. De vraag is dus: is je dat de besparing van €3,50 (voor elk kwartier dat je er langer over doet) waard? Reken het eens om naar een uur: door een uur van je tijd in te leveren, verdien je ongeveer €14.

Als je dit rekenvoorbeeld ziet: stimuleert het jou dan om vaker 100 kilometer per uur te rijden? Of vind je de besparing te minimaal? Ik ben benieuwd!

Deze blogs vind je misschien ook leuk:

1 opmerking:

  1. Hoewel het qua handhaving allemaal wel weer lastig zal zijn, zou het leuk zijn als elektrische auto's - zonder uitstoot - wel gewoon lekker door mogen racen. Zie ik daar een extra rijbaan aankomen voor elektrische racers? :)

    BeantwoordenVerwijderen