Kosteloos bezwaar maken tegen je WOZ-waarde & OZB-aanslag - The Budget Life | Blog over geld besparen, verdienen & investeren

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Display Trending Posts

Display Instagram Footer

No

Dark or Light Style

Light

Zoeken

Sticky Menubar[On/Off]

on

Preloader[On/Off]

off

Fixed Menu (yes/no)

yes

Sticky Sidebar

on

Infinite Scrolling[On/Off]

off

Post Styles[Simple/List/Grid]

Simple

Featured Slider

Featured

Headers [Header1/Header2]

header2

Kosteloos bezwaar maken tegen je WOZ-waarde & OZB-aanslag


Kosteloos bezwaar maken tegen je OZB-aanslaag

Als je een koophuis hebt, dan heb je 'm misschien al ontvangen: de ozb-aanslag. Voor mij is deze aanslag altijd een typisch gevalletje van "Oh ja, vergeten dat ik dit óók nog moet betalen..." 

De eerste twee jaar betaalde ik de aanslag braaf zonder na te denken, maar toen ik afgelopen jaar de WOZ-waarde op de brief zag staan waarop de ozb is gebaseerd, begon ik toch te twijfelen. Die viel namelijk wel érg hoog uit en bleek ook een stuk hoger te zijn dan soortgelijke appartementen in mijn flat. Ook wist ik toen inmiddels dat de WOZ-waarde vaak fout wordt vastgesteld door gemeenten. 

Naar schatting is de WOZ-waarde in 20% van de gevallen te hoog. Bizar! Ik maakte dan ook bezwaar tegen mijn WOZ-waarde en ik ben zeker niet de enige. Jaarlijks maken er zo'n 300.000 Nederlanders bezwaar tegen de WOZ-waarde, nadat zij de ozb-aanslag van de gemeente ontvangen. In 2018 bleek bijvoorbeeld bij ruim 40% van die ingediende bezwaren, dat de WOZ-waarde inderdaad te hoog was.

Wat is de onroerendezaakbelasting (ozb)?

Als eigenaar van een koopwoning, betaal je elk jaar onroerendezaakbelasting aan de gemeente. 

Hoeveel onroerendezaakbelasting je moet betalen, verschilt per gemeente. Elke gemeente mag de hoogte van de ozb namelijk zelf bepalen. Wel is het zo dat er een jaarlijkse, maximale stijging is vastgesteld voor de landelijke ozb-opbrengst.

De hoeveelheid ozb die je betaalt per gemeente verschilt dus, maar is wél altijd een percentage van de WOZ-waarde. De WOZ-waarde is de waarde van je woning die jaarlijks door de gemeente opnieuw wordt vastgesteld. En het zal geen verrassing voor je zijn: die stijgt flink de afgelopen jaren.

Hieronder zie je hoe de WOZ-waarde van mijn woning zich de afgelopen jaren ontwikkeld:

PeildatumWOZ-waarde
01-01-2020195.000 euro
01-01-2019181.000 euro
01-01-2018161.000 euro
01-01-2017153.000 euro
01-01-2016132.000 euro
01-01-2015130.000 euro
01-01-2014129.000 euro

In zes jaar tijd is de WOZ-waarde van mijn woning dus met meer dan 50% gestegen. Je kunt je voorstellen dat dat van grote invloed is op de belastingen die je betaalt.

De WOZ-waarde wordt door gemeenten bepaald en is - zoals je al aan het begin van dit artikel kon lezen - naar schatting in 1 op de 5 gevallen te hoog. Dat betekent dus ook dat je dan te veel onroerendezaakbelasting betaalt, maar ook andere belastingen die afhankelijk zijn van de WOZ-waarde, zoals inkomstenbelasting, schenkbelasting en watersysteemheffing, vallen te hoog uit.

Jaarlijks maken dan ook zo'n honderdduizenden Nederlanders bezwaar tegen hun WOZ-waarde. 

Bezwaar maken tegen de hoogte van je WOZ-waarde

Heb je het idee dat je WOZ-waarde te hoog is? Bijvoorbeeld omdat:
  • ... de WOZ-waarde van soortgelijke woningen in je straat veel lager is (dat kun je hier checken)?
  • ... er achterstallig onderhoud is aan de woning?
  • ... er (nieuwe) negatieve omgevingsfactoren zijn die van invloed zijn op de waarde van je woning? 
  • ... er asbest in de woning aanwezig is?
  • ... je woning niet energiezuinig is?
  • ... er scheuren in de muren zitten?
Dan kun je bezwaar indienen. Er kan ook helemaal niets aan de hand lijken. En tóch kan de WOZ-waarde van je woning te hoog zijn. Deze wordt immers bepaald door computersoftware van de gemeente. Als de verkeerde vergelijkingsobjecten geselecteerd zijn of er onjuiste objectgegevens gebruikt zijn, kan de waarde te hoog uitvallen. 

De gemeente gaat uit van de waardepeildatum 1 januari 2021. Als je denkt dat de woningwaarde op dat moment echt lager was dan de WOZ-waarde die is vastgesteld, kun je bezwaar aanmaken bij de gemeente.

Je kunt daarvoor een externe partij inschakelen. En het goede nieuws is: dat kost je he-le-maal niets.
 
Via Kosteloosbezwaar.nl dien je een aanvraag in om bezwaar te maken tegen je WOZ-waarde. Zij dienen vervolgens een bezwaarschrift in bij je gemeente en als de WOZ-waarde naar aanleiding daarvan daadwerkelijk lager uitvalt, is de gemeente verplicht om een proceskostenvergoeding te betalen. Daardoor kan een partij zoals Kosteloosbezwaar.nl deze diensten gratis aanbieden aan jou als huisbezitter.

Hoeveel kun je dan besparen op je ozb-aanslag?

Als blijkt dat de WOZ-waarde inderdaad te hoog is vastgesteld, dan kunnen klanten van Kosteloosbezwaar.nl gemiddeld zo'n €214 per jaar besparen. Een flink bedrag, dus! Blijkt uiteindelijk dat de WOZ-waarde toch wel goed is vastgesteld? Dan bespaar je niets, maar betaal je ook niets aan Kosteloosbezwaar.nl. De dienstverlening is - ongeacht de uitkomst van het bezwaarschrift - gratis.

Als je de ozb-aanslag al hebt ontvangen, of deze de komende periode ontvangt, dan is het dus zeker aan te raden om bezwaar in te dienen als je het idee hebt dat de WOZ-waarde te hoog is. Misschien ben jij wel één op die vijf Nederlanders die onnodig te veel betaalt. Check de website van Kosteloosbezwaar.nl om je aanvraag in te dienen. Dat is al binnen een paar minuten gedaan. Ook ik ben zeker van plan om bezwaar in te dienen als ik vind dat de waarde te hoog is.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Kosteloosbezwaar.nl.

Deze blogs vind je misschien ook leuk:

4 opmerkingen:

  1. het spijt me, maar ik vind dit geen goed advies. Je kan altijd kosteloos bezwaar aantekenen tegen de WOZ waarde van je huis. gewoon bij de gemeente. door dezelfde gegevens in te vullen als je nu zou doen bij zo'n website. Enige verschil is de kosten die de gemeente moet maken. wanneer je het via een bureau doet, krijg jij misschien een paar tientjes korting op je belastingen en is de gemeente bergen geldt kwijt aan het bureau. Dat is uiteindelijk niet kosteloos, want de gemeente moet zijn financiën rondkrijgen met behulp van diezelfde belastingen. Er zijn al steeds meer gemeenten die aangeven dat hierdoor de OZB elk jaar hoger wordt. Het is dus niet kosteloos en bovendien totaal overbodig. Kosteloos bezwaar aantekenen kan alleen bij de gemeente zelf, verder is er altijd iemand die moet verdienen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Je kunt ook zelf eenvoudig en kosteloos bezwaar maken tegen je WOZ beschikking. Leuk hoor dit advies, maar je hebt geen idee hoeveel extra kosten dit met zich meebrengt voor een gemeente. Die kosten worden het jaar daarop gewoon doorberekend aan de inwoners. Ook die wel een goede WOZ waarde hebben. Reclame maken is mooi, tot je jezelf in de voet schiet.
    Nee ik werk niet bij gemeentebelastingen en heb er geen belang bij. Ben geen fan van dergelijke constructies.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Helemaal eens met voorgaande reacties. Je eerst goed verdiepen in de materie voordat zoiets wordt aangeprezen. De gemeente is jaarlijks veel geld kwijt aan proceskostenvergoedingen, wat de gemeenschap uiteindelijk weer mag ophoesten. Per jaar betalen gemeenten samen zo'n 11 miljoen euro aan deze bureaus aan vergoedingen. Dit is dus niet gratis! De OZB is er om de begroting sluitend te maken dus tel uit je winst. Bel gewoon zelf even met de gemeente. Er valt met een taxateur echt wel een gesprek te voeren en je hebt veel sneller een antwoord.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ilse en Nicole, kosteloos bezwaar indienen kan ook niet direct via de gemeente. De gemeente-ambtenaar werkt namelijk ook niet op vrijwillige basis. Onlangs is onderzoek gedaan naar het uurloon van deze WOZ-kantoren en dit ligt net zo hoog als gemiddeld. Ook zie je ieder jaar nieuwe partijen met de staart tussen de benen vertrekken omdat deze branche helemaal niet zo lucratief is. Ook zelf bezwaar maken is natuurlijk niet van hetzelfde niveau. Uit onderzoek naar en door de overheid zelf (google maar eens op WAARDERINGSKAMER- kwantitatief onderzoek naar de mate waarin en de redenen waarom (no-cure-no-pay-) WOZ-bezwaren worden gehonoreerd), blijkt dat de verlaging die kantoren krijgen veel hoger is en ook de kans dat het slaagt wat hoger is. Hoe kan dat dan als je zelf net zo goed bezwaar kan maken? Daarbij moet ik ook nog aantekenen dat men voor het onderzoek ook nog eens afhankelijk is van de gegevens die de gemeenten aanleveren en gemeenten zijn uiteraard niet erg blij met de NCNP-kantoren. Ik sluit niet uit dat ook hier weer (oud-)ambtenaren aan het woord zijn. Mensen weten niet welke argumenten wel en niet hout snijden. De gemiddelde man/vrouw die zelf bezwaar maakt, roept iets over de WOZ-waarde van de buren of de WOZ-waarde t.o.v. vorig jaar want hij heeft geen beschikking tot foto's en objectgegevens van verkochte woningen bij hem of haar in de buurt. De argumenten snijden geen hout, kijk maar eens op uitspraken.rechtspraak.nl. Er zijn ongelofelijk veel uitspraken over te vinden. Ik irriteer me eraan als mensen een mening openbaar ventileren, maar in-depth kennis ontbreekt.

    BeantwoordenVerwijderen