Slim omgaan met geld na je pensioen - The Budget Life | Blog over geld besparen, verdienen & investeren

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Display Trending Posts

Display Instagram Footer

No

Dark or Light Style

Light

Zoeken

Sticky Menubar[On/Off]

on

Preloader[On/Off]

off

Fixed Menu (yes/no)

yes

Sticky Sidebar

on

Infinite Scrolling[On/Off]

off

Post Styles[Simple/List/Grid]

Simple

Featured Slider

Featured

Headers [Header1/Header2]

header2

Slim omgaan met geld na je pensioen


Slim omgaan met je geld na je pensioen

Het lijkt nog heel ver weg, maar er komt een tijd dat het niet meer mogelijk is om te werken. Bijvoorbeeld omdat je dit fysiek niet meer kan of de leeftijd hebt bereikt waarop je met pensioen gaat. Zolang je werkt, denk je misschien nog niet echt aan later. Je leeft nu. Waarom zou je je nu al druk maken over iets in de toekomst?

Ook ik heb het regelen van mijn pensioen lang uitgesteld. Gewoonweg omdat ik er geen zin in had om me erin te verdiepen en het me allemaal maar ingewikkeld leek. Maar aangezien ik ondernemer ben, moet ik toch echt wat regelen, ook al ben ik nog “maar” 27. Want ik wil niet alleen nu comfortabel kunnen leven, maar ook later. Dat betekent slim omgaan met je pensioen. Maar hoe doe je dat?

Mensen bouwen steeds minder pensioen op 

Vroeger kon je nog een aardig pensioenpotje bij elkaar verzamelen door enkel dag in, dag uit naar je werk te vertrekken. Je werkgever regelde je pensioen immers voor je. 

Inmiddels beslaat het pensioen vaak nog niet eens 30 procent van het jaarlijkse inkomen. Hierdoor kunnen veel mensen niet meer rond komen met alleen het pensioen dat ze uit loondienst ontvangen. Betekent dit dat je zelf verplicht bent om te sparen voor later

Ja en nee. 

Het is natuurlijk altijd fijn om zelf een extra potje te creëren voor later. Er zijn echter ook manieren waarop je nu en later slimmer om kunt gaan met je geld, zodat je na je pensioen comfortabel kunt leven. Hieronder volgen enkele tips. 

1. Bijverdienen na je pensioen 

Sommige mensen vinden het verschrikkelijk om stil te zitten. Zolang ze zich fysiek en mentaal nog redelijk voelen, willen ze nog best wel even verder werken. Niet zoveel uren als vroeger, maar misschien af en toe wat bij klussen. Maar hoe zit dat eigenlijk: bijverdienen na je pensioen? Is dat gewoon mogelijk of heeft dit direct gevolgen voor zowel je pensioen als AOW? 

Allereerst het goede nieuws: bijwerken na je pensioen heeft namelijk geen enkele gevolgen voor de AOW. De AOW is namelijk niet afhankelijk van je inkomen. Hier hebben alle senioren recht op. Ook wanneer je wat extra bijverdient na je pensioen, ontvang je deze uitkering dan ook gewoon naast je salaris uit bijverdiensten. Ook heeft bijverdienen geen gevolgen voor je pensioen

Wel moet er worden nagedacht over de toeslagen waar je nu mogelijk recht op hebt. Wanneer je extra bijverdient naast je pensioen en AOW, kan dit mogelijk gevolgen hebben voor de huur- en zorgtoeslag. Wellicht betaal je ook meer inkomstenbelasting. Dit zijn allemaal zaken om in overweging te nemen voordat je besluit om nog wat extra bij te verdienen. 

2. Beleggen voor je pensioen 

Nu je nog niet de pensioengerechtigde leeftijd hebt bereikt, beschik je nog over voldoende tijd om zelf je pensioenpotje op te bouwen of aan te vullen. Sparen heeft op dit moment weinig nut; dit levert door de historisch lage rentes nauwelijks wat op. Daarom kiezen steeds meer mensen ervoor om hun geld te beleggen voor hun pensioen. Ook ik beleg sinds vorig jaar maandelijks een bedrag in een beleggingsfonds voor mijn pensioen. 

Het bedrag dat ik hiervoor beleg, is fiscaal aftrekbaar. Dat betekent dat ik uiteindelijk minder belasting hoef te betalen, een fijne extra én stimulans om nu alvast te beleggen voor mijn pensioen.

Bovendien ben ik er zo nog lekker op tijd bij. Ik heb nog zo’n 40 jaar om mijn geld te laten renderen en zo op een slimme manier mijn pensioen op te bouwen.  

Heb jij al nagedacht over je pensioen?

Deze blogs vind je misschien ook leuk:

1 opmerking:

  1. Hoi Nicole,
    Dank je wel voor je leuke stukje, ik heb het met interesse gelezen. Heb je er ook wel eens aan gedacht om spaargeld te investeren om de vaste lasten na je pensioen zo laag mogelijk te maken: afgeloste hypotheek om de woonlasten zo laag mogelijk te krijgen en investeren in zonnepanelen en een warmtepomp om de energiekosten zo laag mogelijk te hebben? Ik ben benieuwd naar jouw mening over deze maatregelen om voor te bereiden voor je pensioen. Groet, Marina

    BeantwoordenVerwijderen