Maandelijkse zakelijke uitgaven van een freelancer (online marketeer) - The Budget Life | Blog over geld besparen, verdienen & investeren

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Display Trending Posts

Display Instagram Footer

No

Dark or Light Style

Light

Zoeken

Sticky Menubar[On/Off]

on

Preloader[On/Off]

off

Fixed Menu (yes/no)

yes

Sticky Sidebar

on

Infinite Scrolling[On/Off]

off

Post Styles[Simple/List/Grid]

Simple

Featured Slider

Featured

Headers [Header1/Header2]

header2

Maandelijkse zakelijke uitgaven van een freelancer (online marketeer)


Eind december is het alweer twee jaar geleden dat ik de knoop doorhakte om ontslag te nemen en full time te gaan freelancen. Hoe cliché het is ook is: de tijd vliegt, want ik geniet enorm van de toffe projecten waar ik mee bezig ben en de vrijheid die ondernemen met zich meebrengt.

Ik deel er regelmatig iets over op Instagram en vond het ook de hoogste tijd om er weer eens iets over te delen op mijn blog. Naast mijn privé-uitgaven die ik elke maand deel in de rubriek "Last Month's Budget", deel ik nu ook een keertje mijn zakelijke uitgaven die ik heb als freelance online marketeer.

Boekhoudprogramma & boekhouder: €108,75

Als zelfstandig ondernemer ben je er natuurlijk zelf verantwoordelijk voor dat rekeningen betaald worden, je genoeg geld opzij legt voor de belasting en dat je jezelf salaris uitkeert. Een boekhoudprogramma helpt je om al deze geldstromen goed en efficiënt te kunnen bijhouden. Tegenwoordig is online boekhouden zo eenvoudig dankzij fijne software, dat je echt geen financieel expert hoeft te zijn om je boekhouding zelf te kunnen doen. Ik verstuur bijvoorbeeld zelf mijn facturen en kan in mijn boekhoudprogramma allemaal handige flows instellen, waardoor een klant automatisch een reminder krijgt als een factuur niet betaald is. Voor mijn online boekhoudpakket betaal ik elke maand €30. 

Wel vind ik het fijn dat er een expert met me meekijkt in mijn zakelijke financiën. Ik werk daarom samen met een boekhouder die ik altijd mag bombarderen met vragen, elk kwartaal mijn BTW-aangifte doet en jaarlijks aangifte doet voor mijn inkomstenbelasting. Ik betaal daar een vast bedrag per jaar voor, wat neerkomt op een kleine €80 per maand.

Zakelijke bankrekening: €7,50

Ik heb een zakelijke bankrekening bij Knab. Daar betaal je €6 per maand voor. Daarnaast betaal ik €1,50 per maand voor de koppeling tussen Knab en mijn boekhoudpakket. In totaal €7,50 per maand, dus.

Werkplek: €250

Ik huur een vaste werkplek bij Work Garden in Ede, een hele leuke werkplek waar we met meerdere zzp'ers samenwerken. Ik heb daar een eigen bureau waar ik vrijwel elke werkdag te vinden ben. Een heel fijn plekje waar ik nog steeds enorm blij mee ben! Ik betaal hier €250 per maand voor.

Verzekeringen: €30

Als ik onenigheid krijg met een klant, een factuur niet betaald word of ik op locatie bij een klant een dure Chinese vaas omstoot, dan is het wel zo fijn als ik verzekeringstechnisch iets geregeld heb. Ik heb een rechtsbijstandsverzekering en bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Dit bedrag betaal ik aan het einde van het jaar in één keer, maar komt neer op zo'n €30 per maand.

Hosting website & E-mail: €7

Voor de URL en hosting mijn website én een zakelijk e-mailadres betaal ik ongeveer €7 per maand.

Software en tools: €38

In mijn werk als freelance online marketeer maak ik gebruik van een aantal tools en software. Zo heb ik een abonnement op Canva (€10 per maand) en maak ik gebruik van SE Ranking: een tool die ik gebruik om zoekmachinedata te verzamelen (€28 per maand).

Telefoonabonnement: €15

Ik heb een goedkoop telefoonabonnement, dat ik ook zakelijk kan opvoeren. Daar betaal ik €15 per maand voor.

Opleidingskosten & vakliteratuur: €150

Ik volg regelmatig een training of (online) cursus om mijn kennis uit te breiden of op peil te houden. Gemiddeld geef ik €150 per maand uit aan trainingen en vakliteratuur.

Kantoorbenodigdheden: €175

Dit jaar kocht ik een nieuwe monitor, laptop, laptopstandaard, toetsenbord, muis en wat kabeltjes. Dat zorgt er allemaal toch voor dat ik mijn werk een stuk fijner kan doen. Gemiddeld betaalde ik dit jaar €175 per maand aan benodigdheden (apparatuur) voor op kantoor.

Vervoerskosten: €120

Als ik naar kantoor of naar klanten rijd, mag ik de kilometers ook zakelijk aftrekken. Ik mag dan €0,19 per kilometer vanaf mijn zakelijke rekening overmaken naar mijn privérekening, want van die rekening tank ik en betaal ik onderhoud aan mijn auto.

Gemiddeld maak ik voor €120 per maand aan zakelijke kilometers.

Inhuur van derden: €185

Voor sommige projecten huur ik wel eens een andere freelancer in: vaak zijn dat tekstschrijvers die teksten voor mijn klanten schrijven. Gemiddeld betaalde ik daar in 2021 €185 per maand voor. Uiteindelijk factureer ik natuurlijk ook weer aan mijn klant, waardoor ik dit bedrag ook altijd weer "terugkrijg".

In totaal heb ik dus maandelijks €1.086 aan zakelijke kosten. Ben je ook zelfstandig ondernemer? Ik ben heel benieuwd wat jij maandelijks, zakelijk uitgeeft!

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Zelfboekhouden.nl. 

Deze blogs vind je misschien ook leuk:

2 opmerkingen:

 1. Hoi Nicole,

  Heb mijn jaaropgave 2020 erbij gepakt en hierbij mijn lijstje:
  - boekhouder: € 91, ik heb geen boekhoudprogramma maar lever al mijn bonnetjes in (maar niet in een schoenendoos). Incl. het indienen van de omzetbelasting en de inkomstenbelasting.
  - bankrekening bij de asn: € 2.20.
  - werkplek 0 euro (kantoor aan huis)
  - verzekeringen: € 36: bedrijfsaansprakelijkkheidsverzekering en rechtsbijstand
  - website en e-mail: € 7
  - software en tools: € 10 (Microsoft 365 business standard)
  - telefoon en internetabonnement: € 61 (telefoon met 10 GB en onbeperkt bellen en snelle internetverbinding op kantoor)
  - opleidingskosten & vakliteratuur: € 168, in de coronajaar. Normaal gesproken is hij 2 to 3x zo duur.
  - kantoorbenodigdheden: € 32, dit jaar geen grote aankopen, maar wat kleinere dingen zoals printerinkt en papier.
  - vervoerskosten: € 171. ook heel laag, vanwege corona. In 2010 heb ik minder dan 10.000 km gereden, de jaren daarvoor gemiddeld 25.000.
  - drukwerk € 71
  - verblijfskosten € 34 (als ik voor meerdere dagen verder weg werk dan blijf ik een nachtje slapen in een b&b of hotel)
  Totaal € 673,20 per maand.

  Ik ben consultant en werk nu ongeveer 5 jaar voor mijzelf.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat ontzettend interessant zeg dit! Kun je nagaan als je al 1086 aan kosten hebt, hoeveel je dan per maand moet verdienen om ook nog een leuk salaris over te houden. Bedankt voor het delen.

  BeantwoordenVerwijderen