Lekker lui en laagdrempelig beleggen? Kies voor beheerd beleggen - The Budget Life | Blog over geld besparen, verdienen & investeren

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Display Trending Posts

Display Instagram Footer

No

Dark or Light Style

Light

Zoeken

Sticky Menubar[On/Off]

on

Preloader[On/Off]

off

Fixed Menu (yes/no)

yes

Sticky Sidebar

on

Infinite Scrolling[On/Off]

off

Post Styles[Simple/List/Grid]

Simple

Featured Slider

Featured

Headers [Header1/Header2]

header2

Lekker lui en laagdrempelig beleggen? Kies voor beheerd beleggen


"Beleggen is niets voor mij", "Beleggen is ingewikkeld" en "Ik heb geen tijd om te beleggen". Zomaar een paar bezwaren en vooroordelen die ik regelmatig voorbij hoor komen over beleggen. Ook ik heb de start van mijn beleggingsavontuur heel lang uitgesteld. Ik vond het altijd wel interessant en dacht ook wel dat het iets voor mij zou zijn, maar wáár moest ik beginnen? Ik begreep immers niets van de AEX, koersinformatie en ETF's.  

Inmiddels weet ik dat ik het mezelf destijds veel te moeilijk maakte. Ja, je kunt je verdiepen in "ingewikkelde" zaken zoals limietorders, opties en futures, maar je kunt er ook gewoon voor kiezen om beleggen over te laten aan experts. Je hoeft dan geen kennis te vergaren over beleggen, hoeft niet zelf te bepalen welke aandelen je wel of niet koopt en hebt bovendien weinig tot geen omkijken naar je beleggingen. Klinkt als een droom, toch? 

Ik heb het over beheerd beleggen: een ideale vorm van beleggen voor luie mensen. 😉

Wat is beheerd beleggen?

Als je denkt aan beleggen, dan denk je misschien direct aan aandelen, mannen in zwarte pakken en ingewikkelde grafieken met koersinformatie. Ook ik dacht lange tijd dat "aandelen kopen" een synoniem was van "beleggen". Maar niets is minder waar, want er zijn allerlei vormen van beleggen. 

Je kunt namelijk ook beleggen in vastgoed, beleggen in indexfondsen, opties, projecten in ontwikkelingslanden, horecazaken, ETF's... Bij vrijwel al die beleggingsvormen kun je kiezen of je zelf actief gaat beleggen of gaat voor beheerd beleggen. Bij beheerd beleggen geef je een externe partij de opdracht om jouw geld voor je te gaan beleggen. In principe hoef je zelf maar drie dingen te bepalen:

  1. Door welke partij je je geld wil laten beleggen
  2. Wat het risico is dat je bereid bent om te lopen
  3. Hoeveel geld je periodiek wil beleggen

Welke partijen doen aan beheerd beleggen?

Er zijn in Nederland tientallen partijen waar je kunt kiezen voor beheerd beleggen. Vrijwel alle grote banken bieden beheerd beleggen aan. Je kunt dus gewoon eens contact opnemen met je eigen bank of de website checken en informeren naar de mogelijkheden om je geld te laten beleggen.

Ook financiële dienstverleners zoals Nationale-Nederlanden bieden beheerd beleggen aan.

Risico bij beheerd beleggen

Als je een partij hebt gevonden die je in gaat schakelen om je geld te laten beleggen, dan kom je voor de keuze te staan om je risicoprofiel te bepalen. Uit welke risicoprofielen je kunt kiezen, is afhankelijk van de partij waar je je geld laat beleggen. In principe kun je risicoprofielen onderverdelen in twee hoofdcategorieën: een defensief en offensief risicoprofiel.

Je kunt kiezen voor een defensief risicoprofiel. Dat betekent dat je zo min mogelijk risico wil lopen. De
beleggingsexpert die je hebt ingeschakeld voor beheerd beleggen, stelt dan een beleggingsportefeuille voor je samen die voor het grootste gedeelte bestaat uit beleggingsproducten met een laag risico. Dat zijn vaak obligaties.
Ben je bereid om wat meer risico te lopen? Dan kies je voor een offensief risicoprofiel. Je portefeuille bestaat dan vaak voor het grootste gedeelte uit aandelen. Dit zijn wat risicovollere beleggingsproducten, maar hebben vaak ook grotere kans op een hoger rendement (maar dus ook een groter verlies) dan obligaties.

Je hoeft dus niet te kiezen in welke aandelen, obligaties of andere producten je gaat beleggen, maar hoeft alleen maar aan te geven bij welk risicoprofiel jij je het fijnst voelt.

Op de websites van deze partijen kun je vrijwel altijd checken wat het historisch rendement is dat ze hebben behaald bij de verschillende risicoprofielen. Altijd slim om die even te checken! En je kunt bij de partij natuurlijk ook altijd advies inwinnen over welk risicoprofiel het beste past bij jou en je beleggingsdoel.

Hoeveel geld moet je hebben om aan beheerd beleggen te doen?

Er zijn nog steeds mensen die geloven dat je minstens miljonair moet zijn om te kunnen beleggen. Maar dat is al lang niet meer zo. Bij veel partijen kun je al met een paar tientjes per maand starten met beheerd beleggen.

Addertjes onder het gras bij beheerd beleggen

Voor elke vormen van beleggen zijn voordelen en nadelen te bedenken, zo ook bij beheerd beleggen. Want aan de vele voordelen (geen kennis nodig hebben, weinig tijd investeren etc.) hangt wel een prijskaartje. Je geld laten beleggen in de vorm van beheerd beleggen is dan ook vrijwel altijd duurder dan wanneer je je geld zelf belegt. 

De experts die je aan het werk zet om je geld voor jou te beleggen, doen dat natuurlijk niet gratis. Vaak betaal je elk jaar een vast percentage over je belegde geld. Bijvoorbeeld 1%. Dat klinkt misschien als niet zoveel, maar hoe hoger de kosten zijn die je moet betalen, hoe lager je rendement dat je uiteindelijk behaalt. En als je je geld zelf belegt in een indexfonds, ETF of aandelen koopt via een broker, zijn die kosten vele malen lager.

Ik beleg mijn geld via veel verschillende partijen en let daarbij ook altijd goed op wat de extra kosten zijn. Omdat ik het zelf leuk vind om me te verdiepen in beleggen en er inmiddels redelijk wat verstand van heb, kies ik zelf voor andere vormen van beleggen, dan beheerd beleggen. Wel ben ik een luie belegger en beleg ik het grootste gedeelte van mijn geld in indexfondsen en ETF's. Dit zijn beleggingsproducten met redelijk lage risico's, omdat een fonds en ETF bestaat uit tientallen, soms wel honderden bedrijven waar je in één keer in belegt. Je spreidt je risico dus optimaal. Ook zijn de transactiekosten en beheerkosten van deze beleggingsproducten laag, waardoor ik meer rendement overhoud.

Beheerd beleggen is in mijn ogen de perfecte oplossing voor mensen die:

  • Weinig tot geen kennis hebben van beleggen en ook geen behoefte hebben om hun kennis hierover te vergroten;
  • Zo min mogelijk tijd willen investeren in hun beleggingen;
  • Het fijn vinden om beleggen over te laten aan experts.

"Beleggen is ingewikkeld" en "Ik heb geen tijd om te beleggen", zijn nu in ieder geval géén excuses meer die je kunt gebruiken om niet te beginnen met beleggen 😉

Ben je na het lezen van mijn artikel enthousiast geworden en denk je: ja, dit is hét moment om te beginnen met beleggen? Lees dan mijn artikel met beleggingstips voor beginners

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Nationale-Nederlanden. Disclaimer: Ik ben geen beleggingsexpert en schrijf dit artikel op basis van mijn eigen inzichten en online research. Beleggen neemt risico met zich mee. Je kunt je inleg verliezen.

Deze blogs vind je misschien ook leuk:

Geen opmerkingen

Een reactie posten