Een lening met variabele rente (gehad)? Grote kans dat je recht hebt op compensatie - The Budget Life | Blog over geld besparen, verdienen & investeren

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Display Trending Posts

Display Instagram Footer

No

Dark or Light Style

Light

Zoeken

Sticky Menubar[On/Off]

on

Preloader[On/Off]

off

Fixed Menu (yes/no)

yes

Sticky Sidebar

on

Infinite Scrolling[On/Off]

off

Post Styles[Simple/List/Grid]

Simple

Featured Slider

Featured

Headers [Header1/Header2]

header2

Een lening met variabele rente (gehad)? Grote kans dat je recht hebt op compensatie


Geld lenen kost geld. Een bekende slogan, die iedereen wel kent. Wat veel Nederlanders echter niet weten is dat als zij een lening met variabele rente hebben afgesloten, dit hen onnodig veel geld heeft gekost. Zo heeft vrijwel iedereen met een lening, schuld of hypotheek de afgelopen 30 jaar te veel rente betaald. En dan hebben we het niet over een paar tientjes, maar over een paar duizend euro per jaar. Daarom eist belangenorganisatie Qollect miljarden van de betrokken banken om gedupeerden hun geld terug te geven.

Je vraagt je misschien af: hoe kan het dat zoveel Nederlanders te veel rente betaald hebben over hun lening met variabele rente? Nou, dat zit als volgt: banken en andere geldverstrekkers mogen de variabele rente op leningen en schulden verhogen als de marktrente stijgt. Daalt de marktrente vervolgens weer? Dan horen banken de variabele rente ook weer te verlagen. Veel banken hebben dit echter niet gedaan.

Hierdoor moesten consumenten onnodig de portemonnee trekken, geheel in strijd met de wet. Daarom probeert de Consumentenbond nu afspraken te maken met een aantal banken over eventuele compensaties. Zo heeft de bond al een schikking getroffen met ABN Amro, die volgens Qollect ver beneden de maat is. Daarom zet de claimclub zich samen met de Stichting Geldbelangen in voor een hogere rentevergoeding om gedupeerden een eerlijke compensatie te geven.

Heb jij recht op rentecompensatie? 

Naar schatting hebben zo’n 8 miljoen Nederlandse consumenten recht op rentevergoeding. Grote kans dus dat jij hierbij hoort als je een lening of schuld met variabele rente hebt of hebt gehad. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Een hypotheek voor je huis of je bedrijfspand
  • Rood staan op je betaalrekening
  • Het gebruik van creditcards
  • Een doorlopend krediet
  • Schulden uit rekening courant
  • Leningen voor zakelijke investeringen

Twijfel je of jouw bank je te veel rente in rekening heeft gebracht? Ook dan kun je je aanmelden bij Qollect. De experts van Qollect zoeken namelijk voor je uit of je voor rentevergoeding in aanmerking komt. Dit geldt zowel voor lopende als afgeloste leningen, zowel zakelijk als privé.

Hoeveel geld kun je terugkrijgen?

In veel gevallen gaat het om €5.000 of meer. Heb je het contract al wat langer geleden afgesloten? Dan kan het bedrag nog verder oplopen. Ook de Consumentenbond is druk bezig met schikkingen te treffen. Het kan dus zo zijn dat je een schadevergoeding krijgt aangeboden van je bank. Dit komt in veel gevallen neer op zo’n €50 tot €1.750 per klant.

Een schijntje (zo’n 15 procent) van het bedrag waar je eigenlijk recht op hebt.

De Consumentenbond heeft namelijk geen rekening gehouden met rentederving en ook gaat de schikking voor consumptief krediet slechts terug tot 2008. Je doet er daarom verstandig aan een controleberekening te laten maken door Qollect, voordat je iets ondertekent. Zo weet je zeker dat je geen geld misloopt. Heb je je krabbel al onder de geboden schadevergoeding gezet? Dan kun je hier vaak niet meer op terugkomen.

Hoe meld je je aan om rentecompensatie te krijgen?

Het enige dat je hoeft te doen is je gegevens achter te laten op de website van Qollect. Dit kost slechts een paar minuten tijd en is geheel kosteloos en zonder risico’s. De organisatie probeert vervolgens het geld voor je terug te vorderen door het gesprek aan te gaan met de banken en de Consumentenbond voor een betere compensatie. Zij houden je per mail op de hoogte van de vorderingen en laten het je weten als je recht hebt op een rentevergoeding.

En waar de haken en ogen zitten? Die zijn er niet. Qollect werkt namelijk volgens het ‘no cure, no pay’-principe. Dit houdt in dat als ze er niet in slagen om een compensatie te regelen, je ook niets hoeft te betalen. Lukt het hen wel om een mooi bedrag voor je los te peuteren? Dan vragen ze om een succesvergoeding van 10 procent. Sounds like a deal to me.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Qollect.

Deze blogs vind je misschien ook leuk:

Geen opmerkingen

Een reactie posten