Persoonlijke lening of doorlopend krediet: wat zijn de verschillen? - The Budget Life | Blog over geld besparen, verdienen & investeren

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Display Trending Posts

Display Instagram Footer

No

Dark or Light Style

Light

Zoeken

Sticky Menubar[On/Off]

on

Preloader[On/Off]

off

Fixed Menu (yes/no)

yes

Sticky Sidebar

on

Infinite Scrolling[On/Off]

off

Post Styles[Simple/List/Grid]

Simple

Featured Slider

Featured

Headers [Header1/Header2]

header2

Persoonlijke lening of doorlopend krediet: wat zijn de verschillen?


Persoonlijke lening of doorlopend krediet

Op mijn hypotheek en Starterslening na, ben ik nog nooit in aanraking gekomen met het lenen van geld. Mijn ouders leerden me al op jonge leeftijd: "Geld dat je niet hebt, kun je ook niet uitgeven". Geld lenen is  lange tijd taboe geweest, maar tegenwoordig is het voor veel mensen eerder de standaard om geld te lenen dan een uitzondering. Denk maar eens aan al die studenten die geld moeten lenen om hun studie te betalen of starters die een kluishuis hebben gekocht en een dure verbouwing moeten bekostigen.

Als je als particulier geld wil lenen, kun je kiezen uit een persoonlijke lening of een doorlopend krediet. Maar wat zijn de verschillen tussen deze twee particuliere leningen? Waar gebruik je de leningen voor? En hoe kun je slim omgaan met zo'n lening? Ik leg het je uit in dit artikel.

Wat is een persoonlijke lening?

Een persoonlijke lening sluit je af bij een kredietverstrekker. Bekende kredietverstrekkers in Nederland zijn bijvoorbeeld BNP Paribas, Nationale-Nederlanden en Interbank. Je geeft aan hoeveel geld je wil lenen en dat bedrag wordt in één keer op je rekening gestort. Je betaalt elke maand rente en aflossing: beide bedragen worden bij aanvang van de lening bepaald en vastgezet gedurende de looptijd. Hoe langer de looptijd, hoe hoger de rente vaak is die je moet betalen over je persoonlijke lening.

Wat is een doorlopend krediet?

Als je een doorlopend krediet afsluit bij een kredietverstrekker, sluit je een flexibele lening af. In plaats van een bedrag af te spreken dat je direct op je rekening krijgt, spreek je een limiet af: het maximale bedrag dat je wil lenen. Tot deze limiet kun je zelf bepalen hoeveel geld je opneemt en wanneer. Dit kan handig zijn als je verwacht hoge kosten te hebben, maar nog niet precies weet hoeveel.

Geld dat je aflost kun je ook weer opnieuw opnemen, tot die afgesproken limiet. Je betaalt dan wel langer rente.

Als je geld opneemt, dan los je elke maand een percentage af en betaal je rente. Neem je geen geld op, dan betaal je niets. Een doorlopend krediet geeft je dus veel flexibiliteit, waardoor je uiteindelijk alleen maar betaalt voor geleend geld dat je ook daadwerkelijk nodig hebt.

De rente is bij een doorlopend krediet niet vooraf vastgelegd. Gedurende de looptijd van het krediet kan de rente veranderen. Je kunt dus de ene periode meer of minder rente betalen over het geld dat je leent. 

Waar kun je deze leningen voor gebruiken?

Een persoonlijke lening of doorlopend krediet gebruik je voor persoonlijke doeleinden. Denk bijvoorbeeld aan het kopen van een auto of een verbouwing van je huis.

Een persoonlijke lening kun je ook gebruiken voor je woning, bijvoorbeeld voor een verbouwing of het verduurzamen van je huis. In dat geval kun je de rente die je betaalt over je lening zelfs fiscaal aftrekken, net als bij hypotheekrente. Als je een doorlopend krediet gebruikt voor je woning, is de rente niet fiscaal aftrekbaar.

Wat zijn de grootste verschillen tussen een persoonlijke lening en een doorlopend krediet? 

Je weet nu wat een persoonlijke lening is en wat een doorlopend krediet is. Maar wat zijn nu de belangrijkste verschillen tussen deze twee type leningen? Ik zet ze voor je op een rij:
  • Bij een persoonlijke lening ontvang je het geld in één keer, bij een doorlopend krediet kun je op verschillende momenten verschillende bedragen opnemen binnen de afgesproken kredietlimiet
  • Bij een persoonlijke lening staat de looptijd van je lening vast, bij een doorlopend krediet niet
  • Bij een persoonlijke lening betaal je elke maand een vast bedrag aan rente en aflossing, bij een doorlopend krediet kan de rente tussentijds wijzigen
  • Bij een persoonlijke lening is de rente vaak lager dan bij een doorlopend krediet, omdat het risico voor de geldverstrekker bij een doorlopend krediet groter is
  • Bij een doorlopend krediet kun je altijd gratis extra aflossen, bij een persoonlijke lening is dat bij bijna alle leningverstrekkers het geval 
  • Bij een persoonlijke lening kun je je afgeloste geld niet zomaar opnieuw opnemen, bij een doorlopend krediet kan dat wel

Geld lenen: wel of niet doen?

Tja, een dilemma waar iedereen anders tegenaan kijkt en wat ook voor iedereen anders zal zijn. Zelf vind ik het geen prettig idee om geld te lenen, tenzij het voor de verbouwing of verduurzaming mijn woning zou zijn. Ik zou eerst kijken wat er mogelijk is binnen mijn huidige hypotheek en de overwaarde van mijn woning en me dan pas wenden tot zo'n persoonlijke lening. En als ik een auto wil kopen of een andere grote aankoop wil doen, dan spaar ik daar gewoon braaf voor. Hoor ik toch dat stemmetje van mijn ouders in mijn hoofd 😉

Heb je nu al een persoonlijke lening en/of doorlopend krediet die je een aantal jaar geleden hebt afgesloten? Dan is de kans groot dat de rente nu een stuk lager ligt. Geld lenen is door de jaren heen namelijk "goedkoper" geworden. Dat zie je bij zowel hypotheken als persoonlijke leningen en doorlopende kredieten. 

Je kunt in veel gevallen dan je lening oversluiten naar een andere kredietverstrekker mét lagere rente. Oversluiten brengt vaak wel kosten met zich mee, maar het bedrag dat je uiteindelijk onder de streep bespaart door die lagere rente, is vaak groter dan de extra kosten voor het oversluiten van je lening. 

Je kunt op vergelijkingswebsites altijd vrijblijvend een vergelijking invullen om te kijken of je kunt besparen door je lening over te sluiten. Ook kun je hier natuurlijk een financieel adviseur inschakelen. 

Ik ben benieuwd: hoe kijk jij aan tegen geld lenen?

Let op: geld lenen kost geld. Dit artikel is geschreven in samenwerking met Rente.nl

Deze blogs vind je misschien ook leuk:

Geen opmerkingen

Een reactie posten