Huis kopen als flexwerker of uitzendkracht: dit moet je weten - The Budget Life | Blog over geld besparen, verdienen & investeren

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Display Trending Posts

Display Instagram Footer

No

Dark or Light Style

Light

Zoeken

Sticky Menubar[On/Off]

on

Preloader[On/Off]

off

Fixed Menu (yes/no)

yes

Sticky Sidebar

on

Infinite Scrolling[On/Off]

off

Post Styles[Simple/List/Grid]

Simple

Featured Slider

Featured

Headers [Header1/Header2]

header2

Huis kopen als flexwerker of uitzendkracht: dit moet je weten


Als je in loondienst bent, een vast contract hebt en een huis wil kopen, dan is het aanvragen van een hypotheek redelijk recht toe, recht aan. Je levert je loonstrookje, werkgeversverklaring en bewijs van vast contract in bij je hypotheekadviseur en deze kunnen rechtstreeks naar de hypotheekverstrekker gestuurd worden.

Als je een tijdelijk contract hebt, wordt het al iets ingewikkelder om een hypotheek aan te vragen en moet je een intentieverklaring regelen bij je werkever. Maar als je zzp'er bent, flexwerker of uitzendkracht, dan is het aanvragen van een hypotheek al helemaal een uitdaging. Dat heb ik zelf wel ervaren toen ik 2018 mijn huis kocht en ik naast mijn baan in loondienst, ook zzp'er was. Ik moest allerlei documenten verzamelen en aanleveren en zag al snel door de bomen het bos niet meer.

Ben jij een flexwerker of uitzendkracht en wil je een hypotheek als uitzendkracht aanvragen? Dit moet je weten.

Wanneer ben je een uitzendkracht of flexwerker?

Je bent een uitzendkracht als je namens een uitzendbureau bij een bedrijf werkt. Je bent dus in dienst van het uitzendbureau en wordt als het ware uitgeleend aan een bedrijf. Als uitzendkracht kun je een urencontract of een nul-urencontract hebben.

Een flexwerker is wel direct in dienst bij een bedrijf en heeft een flexibel contract. De term 'flexwerker' is eigenlijk een containerbegrip, waaronder bijvoorbeeld oproepkrachten, seizoenswerkers en medewerkers met een tijdelijk dienstverband onder vallen. Als je flexwerker bent, heb je in sommige gevallen een nul-urencontract, maar je kunt ook een urencontract hebben of een zogenaamd min-maxcontract met een X-aantal uren dat flexibel over een week verdeeld worden. 

Kun je als flexwerker of uitzendkracht een hypotheek aanvragen?

Laten we bij het begin beginnen: kun je als flexwerker of uitzendkracht überhaupt een hypotheek aanvragen? Het antwoord is: ja, maar wel onder bepaalde voorwaarden.

Als uitzendkracht of flexwerker heb je geen vast contract en dus staat jouw inkomen voor de komende jaren niet vast. Daardoor ben je financieel gezien een wat groter risico voor een bank of hypotheekverstrekker, dan iemand bij wie het inkomen wél vaststaat. 

Je moet dan ook bewijzen aan de hypotheekverstrekker dat je in staat bent de hypotheeklasten te dragen. De meest gebruikelijke manieren om dit te bewijzen zijn:

  • Een perspectiefverklaring: deze is in 2013 geïntroduceerd, speciaal voor flexwerkers. Sinds dat moment is het voor flexwerkers makkelijker om een hypotheek af te sluiten. In deze verklaring worden zaken behandeld zoals jouw arbeidscontract, opleiding, werkervaring en functie. Op basis hiervan wordt bepaald wat jouw perspectief is op de arbeidsmarkt, of je in aanmerking komt voor een hypotheek en zo ja: wat de hoogte van jouw maximale hypotheek is. 
  • Een werkgeversverklaring: deze verklaring hebben alle hypotheekaanvragers in loondienst nodig, ook als je een vastcontract hebt. Hierin legt jouw werkgever vast wat jouw inkomen is, dat overeen moet komen met je loonstrook.
  • Een intentieverklaring: deze kan door jouw werkgever verstrekt worden en is een aanvulling op de werkgeversverklaring. Dit is gebruikelijk voor medewerkers met een tijdelijk contract waarin is vastgelegd hoeveel uur je per week werkt. In deze verklaring legt jouw werkgever vast dat hij de intentie heeft om jou een vast contract te geven. 
  • Gemiddeld bruto jaarinkomen van de afgelopen 3 jaar: de meeste hypotheekverstrekkers nemen een gemiddelde van jouw jaarsalaris van de afgelopen 3 jaar om de hoogte van jouw hypotheek te bepalen. Als je het afgelopen jaar minder hebt verdiend dan het gemiddelde, dan geldt het afgelopen jaar als de bovengrens voor het krijgen van de hypotheek. 

Ook als je zzp'er bent wordt je maximale hypotheek op basis van het gemiddelde jaarinkomen (winst) van de afgelopen 3 jaar berekend.

Als flexwerker of uitzendkracht wordt er gekeken naar jouw gemiddelde bruto jaarsalaris van de afgelopen 3 jaar.

Kun je een hypotheek krijgen met een nul-urencontract?

Als er in je contract niet is vastgelegd hoeveel uren je per week werkt, dan is het wat lastiger om aan te tonen wat de hoogte van jouw maximale hypotheek mag zijn. Heb je een nul-urencontract, ben je minimaal een kwartaal aan het werk en wil je een hypotheek af sluiten? Dan is jouw werkgever verplicht om je het gemiddelde aantal uren over de afgelopen drie maanden door te blijven betalen, ook als je minder uren draait.

Verder wordt er gekeken naar jouw gemiddelde inkomen van de afgelopen drie kalenderjaren en heb je een werkgeversverklaring nodig.

Hypotheek met een min-maxcontract

Dan kun je ook nog een 'min-maxcontract' hebben als flexwerker of uitzendkracht. Dit betekent dat er is vastgelegd in je contract dat je per week een aantal uur werkt dat tussen een bepaald minimum en maximum ligt. Voor het bepalen van je maximale hypotheek, wordt er gekeken naar het minimale aantal uren in dit contract en je gemiddelde inkomen van de afgelopen drie jaar. 

Dit artikel is geschreven in samenwerking met NIBC direct.

Deze blogs vind je misschien ook leuk:

1 opmerking:

  1. Mijn man werkte ook precies bij een uitzendbureau toen wij ons huis kochten, dit was enorm veel papier werk, we hadden veel handtekeningen nodig en we moesten ruim 16.000 euro gelijk inleggen (toen ook nog de verbouwing, meubels, trouwerij etc wat erbij kwam). Het was erg pittig.. na vier maanden had die een vaste job, dit was best frusterend. Dan was dit allemaal niet nodig geweest.

    BeantwoordenVerwijderen