Sfeerverlichting: welke verlichting is goedkoop én duurzaam? - The Budget Life | Blog over geld besparen, verdienen & investeren

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Display Trending Posts

Display Instagram Footer

No

Dark or Light Style

Light

Zoeken

Sticky Menubar[On/Off]

on

Preloader[On/Off]

off

Fixed Menu (yes/no)

yes

Sticky Sidebar

on

Infinite Scrolling[On/Off]

off

Post Styles[Simple/List/Grid]

Simple

Featured Slider

Featured

Headers [Header1/Header2]

header2

Sfeerverlichting: welke verlichting is goedkoop én duurzaam?Verlichting is een belangrijk onderdeel van je interieur. Verlichting kan wat mij betreft de sfeer in huis echt maken of kraken: het verkeerde licht kan ervoor zorgen dat je woonruimtes kil en ongezellig ogen. En dat is wel het laatste dat ik wil! Sfeerverlichting moet wat mij betreft dan ook:

  • Niet te fel zijn
  • Niet te wit zijn
  • Betaalbaar zijn
  • Duurzaam zijn
Als je je gaat verdiepen in verlichting, ontdek je al snel dat je de keuze hebt uit verschillende soorten lichtbronnen. Maar welke soort verlichting is nu sfeervol, betaalbaar én duurzaam? In dit artikel ontdek je welke soort verlichting er is en welke lichtbron het meest geschikt is voor jouw woonruimte.

Gloeilampen

De good old gloeilamp kent iedereen wel. Dit is ooit de eerste stap geweest naar elektrische verlichting. De gloeidraden gloeien op doordat er stroom doorheen gaat en zo geeft deze lamp licht. Een gloeilamp is niet bepaald duurzaam: van alle verlichting is de gloeilamp het minst energiezuinig. Dat is dan ook de reden dat sinds 2012 de verkoop van gloeilampen volledig verboden is. Deze zul je dan ook niet meer terugvinden in webshops of winkels.

Halogeenlampen

Halogeenlampen zijn verkrijgbaar in verschillende vormen en met diverse fittingen. Het is eigenlijk een variant op een gloeilamp, het enige verschil is dat een halogeenlamp veel warmer wordt en een andere lichtkleur uitstraalt. Ook heeft een halogeenlamp zo'n drie keer beter rendement dan de gloeilamp. Deze lampen staan bekend om hun goede kleurweergave. Het licht blijft altijd mooi helder en warm, doordat de lampen van binnen niet zwart worden. De aanschafprijs van een halogeenlamp is vaak laag, voor nog geen twee euro kun je al een prima halogeenlamp aanschaffen.

Echter zijn halogeenlampen niet bepaald duurzaam. Ze gaan gemiddeld 15 keer minder lang mee dan LED-verlichting, waardoor halogeenlampen alsnog een dure aankoop kunnen zijn. Sinds september 2018 is de productie van halogeenlampen dan ook verboden. De verkoop van halogeenlampen is echter nog niet verboden en verschillende webshops en winkels bieden dan ook nog steeds halogeenlampen aan, zolang ze deze nog op voorraad hebben.

Voordelen halogeenlampen

+ Goedkoop
+ Goede kleurweergave
+ Helder, warm licht

Nadelen halogeenlampen

- Gaat niet lang mee
- Slecht voor het milieu (niet duurzaam)

Spaarlampen

Spaarlampen zijn een stuk energiezuiniger dan een halogeenlamp en gaat ook veel langer mee. Een spaarlamp kun je kopen in verschillende kleuren: van koel wit licht tot warm wit licht. Als je voor een spaarlamp met warm, wit licht kiest, kan de lamp dus zeker bijdragen aan een sfeervol interieur. De spaarlamp is in eerste instantie ontwikkeld om energie te besparen, maar inmiddels is LED-verlichting al een tijd een nóg duurzamer alternatief voor de spaarlamp.

Voordelen spaarlampen

+ Verkrijgbaar in verschillende kleuren
+ Energiezuinig
+ Diverse fittingen

Nadelen halogeenlampen

- Niet zo duurzaam als LED-verlichting

LED-lampen

Sinds een aantal jaar zijn LED-lampen populairder dan ooit. En dat is ook niet gek, want LED-verlichting staat bekend als de meest energie-efficiënte keuze. De aanschafprijs van een LED-lamp ligt misschien wat hoger dan de andere verlichting, maar gemiddeld verdien je dit binnen een jaar al terug. Doordat LED-verlichting een laag energieverbruik heeft en een lange levensduur, kun je tot wel 90% op energiekosten besparen. En wie wil dat nu niet?

Voordelen LED-verlichting

+ Duurzaam
+ Tot wel 90% besparen op energiekosten

Nadelen LED-verlichting

- Hoge aanschafprijs

Mijn hele huis is inmiddels voorzien van spaarlampen en LED-verlichting. Ik ben benieuwd: welke soort verlichting heb jij in huis?

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Lampdirect.nl en Budgetlight.

Deze blogs vind je misschien ook leuk:

1 opmerking:

  1. Ideaal artikel, dit had ik eigenlijk nodig toen ik voor verlichting op jacht ging. Dit vond ik namelijk ook lastiger dan ik dacht.. pff! Het moest inderdaad niet te warm zijn, maar wel sfeervol blijven etc. Uiteindelijk is het wel gelukt hoor, maar ik heb bijvoorbeeld beneden drie grote lampen met een grijze coating eroverheen.

    BeantwoordenVerwijderen