5 tips om in 2020 te besparen op je gasverbruik - The Budget Life

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Display Trending Posts

Display Instagram Footer

No

Dark or Light Style

Light

Zoeken

Sticky Menubar[On/Off]

on

Preloader[On/Off]

off

Fixed Menu (yes/no)

yes

Sticky Sidebar

on

Infinite Scrolling[On/Off]

off

Post Styles[Simple/List/Grid]

Simple

Featured Slider

Featured

Headers [Header1/Header2]

header2

5 tips om in 2020 te besparen op je gasverbruikAls rasechte koopjesjager én blogger op The Budget Life, ben ik altijd op zoek naar de beste manieren om te besparen, zodat je meer met minder geld kunt doen. Ik geef liever zo min mogelijk geld uit aan de 'saaie' dingen in het leven, zodat ik meer geld overhoud om te genieten van leuke dingen. Eén van die 'saaie' dingen in het leven, is energie. Gas en elektriciteit zijn natuurlijk essentieel, zonder deze energiebronnen kun je niet koken, zit je er in de winter niet bepaald warmpjes bij en is het bovendien pikdonker in huis.

Misschien ben je eind 2019 wel overgestapt op een andere energieleverancier, waardoor jouw energierekening met ingang van 2020 een stuk lager uitviel. Ben je het compleet vergeten om over te stappen op een andere energieleverancier, maar gebruik je wel gas in huis (bijvoorbeeld voor koken of je verwarming)? Wees niet getreurd, dit artikel is speciaal voor jou. Met deze vijf tips kun je in 2020 alsnog besparen op je gasrekening, ook al zit je nog steeds bij dezelfde energieleverancier.

1. Overweeg om een nieuwe radiator aan te schaffen

Iets waar ik nooit van mijn leven bij stil heb gestaan: de soort radiator in huis bepaalt in sommige gevallen het energieverbruik en is dus van invloed op je energierekening. Als je een huis huurt, gaat het vervangen van een radiator natuurlijk niet op, maar in een koophuis kan dit weldegelijk lonend zijn.

Heb je op dit moment een hele kleine radiator? Dan kan het vervangen door een grotere radiator zuiniger zijn, omdat de ketel dan een lagere temperatuur kan gebruiken.

Ook zijn er tegenwoordig energiezuinige radiatoren verkrijgbaar. Een Jaga radiator maakt bijvoorbeeld gebruik van de Low-H20-technologie. Deze energiezuinige radiator bevat tot 90% minder water dan andere radiatoren en warmt daardoor veel sneller én zuiniger op. En ook een fijn pluspuntje: deze designradiator ziet er ook nog eens mooi uit.

Op zoek naar een moderne én zeer betaalbare radiator? De standaard Brugman radiatoren koop je al vanaf €16,82 voor een lengte van 50 cm.

2. Zet je verwarming in de winter nooit helemaal uit

Ik zou willen dat ik deze tip vorig jaar - mijn eerste jaar in mijn koophuis - had gekregen. Dat had me namelijk een hoop kosten bespaard! Vorig jaar zette ik mijn verwarming 's nachts en op momenten dat ik niet thuis was, volledig uit. Dat betekent dat wanneer ik de verwarming weer aanzette, de CV-ketel helemaal opnieuw moest opwarmen. De CV-ketel gebruikt dan in één keer een hele stoot gas.

Een aantal maanden geleden gaf iemand me de tip om de verwarming nooit helemaal uit te zetten, maar deze terug te draaien tot bijvoorbeeld 16 graden op momenten dat je slaapt of niet thuis bent. Dat heb ik de laatste paar maanden dan ook braaf gedaan. Het verschil? In december 2018 betaalde ik €111,27 aan gas en was dat 12% minder dan vorig jaar. Als je bedenkt dat de prijzen voor gas ook nog eens gestegen zijn én ik in december 2019 veel meer thuis was dan in 2018, kun je je wel voorstellen dat dat een leuke besparing is geweest.

In de wintermaanden kun je met deze tip dus zonder al te veel moeite een paar tientjes besparen.

3. Vervang een oude CV-ketel voor een HR-ketel

Is je CV-ketel 15 jaar of ouder? Dan is de kans groot dat deze binnenkort toe is aan vervangen. Met een zuinige HR-ketel gebruik je op jaarbasis tot wel 20% minder gas dan met een gewone, oude CV-ketel. Op den duur verdien je het aankoopbedrag van een HR-ketel dus zeker terug.

4. Schaf radiatorfolie aan

Ook zo'n tip waar ik zelf nog nooit aan heb gedacht. Als de verwarming aanstaat, geeft de radiator ook warmte af aan de achterkant. Nutteloze warmte, welteverstaan, aangezien de warmte gedeeltelijk in de muur zal trekken. Als je aan de achterkant van de radiator radiatorfolie aanbrengt, zorg je ervoor dat de warmte in de woning blijft. Het schijnt dat je daarmee op jaarbasis ongeveer €7 per vierkante meter kunt besparen. De aanschafprijs van radiatorfolie is niet heel hoog en aangezien mijn woonkamer zo'n 30 m2 is, bespaar ik met het plaatsen van radiatorfolie op jaarbasis €210.

5. Dicht gaten en kieren met tochtstrips

Woon je - net als ik - in een wat oudere woning of appartement? Ook al heb je dubbel glas, de kans is groot dat er nog steeds veel kieren zijn waardoor warmte ontsnapt. De woningen van de vorige eeuw zijn meestal niet heel goed geïsoleerd en hebben al snel energielabel C of lager. Toen ik hier kwam wonen heb ik voor een paar tientjes meters aan isolatiestrips gekocht om alle kieren rondom deuren en ramen te dichten. Dat voorkomt op jaarbasis echt het nodige warmteverlies én zorgt dus voor een lagere gasrekening.

Ik ben benieuwd: heb jij nog goede tips om te besparen op je gasverbruik? Laat het weten in de reacties!

Dit artikel is geschreven in samenwerking met radiatoraanbiedingen.nl 

Deze blogs vind je misschien ook leuk:

6 opmerkingen:

 1. Radiatorfolie staat op mijn to buy-lijstje inderdaad, en ik moet eigenlijk ook mijn cv-ketel eens vervangen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heb je meegenomen bij tip 2 dat december 2019 een veel zachtere maand was dan december 2018? Hoe is het met de berekening bij graaddagen, valt het dan nog voordeliger uit?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Onze deur tocht extreem.. dus als we die aandrukken stopt die tocht pas. De onderste strip houdt de tocht van de zijkant en bovenkant niet tegen dus hier moeten we even naar kijken. Hierdoor is de hal altijd een stuk kouder dan de woonkamer of de eerste verdieping. Zelf zetten wij de verwarming s'avonds op 16-18 graden! Als we er zijn dan op 19.5 of 20 graden.. maar zeker niet hoger. Vaak pakken we er toch een kleedje bij als we op de bank zitten haha.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Anoniem17.1.20

  Ik mis nog de tip om je cv waterzijdig in te regelen. Scheelt je 20% gas(hoewel er ook 30% is genoteerd)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Leuke tips! Mijn beste tip is de verwarming overdag laag te zetten als je toch niet thuis bent, en als we thuis zijn wat hoger. Pak er altijd een dekentje bij en dan is het lekker warm. :) Kaarsjes brand ik ook heel veel, dus dat geeft ook nog wat extra warmte.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Die radiator folie had ik ook nog niet aan gedacht, wel een goede!

  BeantwoordenVerwijderen