De voordelen van een Sim Only abonnement (is het goedkoper?) - The Budget Life | Blog over financiën en besparen

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Display Trending Posts

Display Instagram Footer

No

Dark or Light Style

Light

Zoeken

Sticky Menubar[On/Off]

on

Preloader[On/Off]

off

Fixed Menu (yes/no)

yes

Sticky Sidebar

on

Infinite Scrolling[On/Off]

off

Post Styles[Simple/List/Grid]

Simple

Featured Slider

Featured

Headers [Header1/Header2]

header2

De voordelen van een Sim Only abonnement (is het goedkoper?)In mijn maandelijkse rubriek Last Month's Budget deel ik elke maand mijn uitgaven. Van boodschappen tot hypotheek en van kleding tot abonnementen. Tot die laatste categorie behoort ook mijn Sim Only abonnement, waar ik al jarenlang structureel een laag bedrag voor betaal. Ik ben dan ook een groot voorstander van het Sim Only abonnement.

Sterker nog: voor zover ik me kan herinneren heb ik nooit een telefoon met abonnement afgeschaft waar ik maandelijks een bedrag voor afloste. Maar wat zijn nu - voor mij - de voordelen van een Sim Only abonnement? En is het goedkoper of misschien zelfs wel duurder dan een telefoon met abonnement? Ik zoek het voor je uit in dit artikel!

Waarom Sim Only?

Er zijn meerdere redenen waarom ik een aantal jaar geleden de keuze maakte voor een Sim Only abonnement.

1. Flexibiliteit

Als je een telefoon met abonnement aanschaft, doe je dat vaak voor een periode van twee jaar. Pas na die twee jaar kun je weer een nieuwe telefoon uitkiezen. Ik weet niet hoe het bij jou zit: maar mijn iPhones sneuvelden altijd binnen twee jaar tijd. Als je dan nog aan een (duur!) abonnement vastzit, kan het een duur grapje worden om binnen dat abonnement een nieuwe telefoon aan te moeten schaffen.

Met een Sim Only abonnement ben je veel flexibeler om in de looptijd van je abonnement een nieuwe telefoon aan te schaffen, zonder torenhoge extra kosten.

Zo besloot ik vorig jaar maart toch om op Huawei over te stappen, omdat ik de prijs van een nieuwe iPhone (meer dan €1.000, hallo?!) wel erg hoog vond. Voor de helft van het geld van een nieuwe iPhone, had ik nu een prima Huawei met twee camera's en een veel langere levensduur van de batterij. En een scherm dat een stuk minder kwetsbaar is dan die van iPhone, gezien mijn onhandigheid is dat ook een fijne extra ;-)

2. Lage maandlasten

Ik ken genoeg vrienden die telefoonabonnementen hebben van €60 tot €70 per maand. Nu zit daar natuurlijk ook de aanschafprijs van hun telefoon bij, die ik met mijn Sim Only abonnement direct bij de aanschaf aftik.
Maar zulke torenhoge bedragen per maand schrikken mij af en ik heb het idee dat je uiteindelijk goedkoper uit bent bij het kopen van een los toestel en een Sim Only abonnement, dan een telefoon met abonnement. Of dat echt zo is, zoek ik aan het einde van dit artikel uit.
Nu betaal ik bijvoorbeeld €20 per maand voor 10 GB internet en 120 belminuten. Meer dan dat heb ik niet nodig!

3. BKR-registratie

Een nieuwe reden om tegenwoordig een Sim Only abonnement aan te schaffen, is dat je sinds 1 mei 2017 een BKR registratie krijgt wanneer je een mobiele telefoon met abonnement aanschaft waarvan de telefoon een waarde van meer dan €250 heeft. Je krijgt dan een positieve BKR registratie, wat betekent dat dit van invloed kan zijn op de hoogte van een eventuele hypotheek. Omdat ik vorig jaar een huis heb gekocht, heb ik van tevoren bewust gekeken naar eventuele BKR registraties die ik had. Doordat ik een Sim Only abonnement heb, kon ik gewoon het maximale bedrag lenen voor de aankoop van mijn huis.

Wat kun je besparen met een Sim Only?

Oké, met een Sim Only abonnement ben je dus flexibeler, heb je lagere maandlasten en voorkom je een BKR-registratie. Maar ben je in the end nu echt goedkoper uit dan met een telefoon inclusief abonnement? Ik zocht het uit voor de iPhone XR met een abonnement met 10 GB internet en 120 belminuten, met een looptijd van twee jaar.

iPhone XR met Sim Only abonnement


 • Aanschafprijs toestel: €797,69
 • Sim Only abonnement (T-Mobile, 2 jaar): €20,00
Totaal: €1.277,69

iPhone XR met abonnement


 • Aanschafprijs toestel: €0,00 (wel eenmalig thuiskopieheffing van €5,69)
 • Sim Only abonnement (T-Mobile, 2 jaar): €53,00
Totaal: €1.277,69

Zoals je ziet in het rekenvoorbeeld hierboven, betaal je dus voor een Sim Only abonnement uiteindelijk precies zoveel als bij een telefoon met abonnement. Grappig, want ik dacht altijd dat aan de tweede abonnementsvorm een verdienmodel met rente gekoppeld was. Blijkt dus niet zo te zijn! Maar als ik kijk naar de voordelen van Sim Only, zou ik altijd kiezen voor een Sim Only abonnement.

Ik ben benieuwd: heb jij een Sim Only abonnement of een telefoon met abonnement die je maandelijks aflost? En waarom heb je hiervoor gekozen?

Dit artikel is geschreven in samenwerking met T-Mobile.

Deze blogs vind je misschien ook leuk:

3 opmerkingen:

 1. Yep ook Sim Only! Mijn telefoon kocht ik los via bol.com (iPhone 8) en ik leverde kortingsbonnen in van bol die ik daarvoor opgespaard had. Hierdoor betaalde ik al 100 euro minder.
  Mijn hoofdredenen om voor sim only te kiezen waren er 2; ik doe minstens 4 jaar met mijn iPhones, ik ben altijd heel zuinig op mijn spullen en hoef dus niet elk jaar of elke 2 jaar een nieuw toestel. Daardoor is sim only voor mij wel goedkoper dan een abonnement mét telefoon.
  Daarnaast vond ik de maandprijzen van abonnement met telefoon ook gewoon belachelijk hoog. Dat wil ik psychisch gezien niet eens betalen, dan betaal ik voor mijn gevoel gewoon veel te veel.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb nu een mobiel met abonnement, maar dat komt omdat mijn vorige mobiel kapot was en ik een goede deal kon krijgen. Over twee maanden loopt dit abonnement af en dan neem ik wel een Sim Only. Ik ga niet een goede mobiel vervangen door een ander exemplaar :)

  Moet wel zeggen dat ik mijn mobiele telefoon meteen in zijn geheel heb betaald.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat grappig dat het bedrag in deze vergelijking echt exact hetzelfde is! Wat natuurlijk wel meespeelt, is dat het voor de provider ook wel een garantie is dat je als klant aan ze vastzit.

  BeantwoordenVerwijderen