3x makkelijke én betaalbare DIY's voor je kersttafel - The Budget Life | Blog over financiën en besparen

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Display Trending Posts

Display Instagram Footer

No

Dark or Light Style

Light

Zoeken

Sticky Menubar[On/Off]

on

Preloader[On/Off]

off

Fixed Menu (yes/no)

yes

Sticky Sidebar

on

Infinite Scrolling[On/Off]

off

Post Styles[Simple/List/Grid]

Simple

Featured Slider

Featured

Headers [Header1/Header2]

header2

3x makkelijke én betaalbare DIY's voor je kersttafelOver anderhalve week is het zover: kerst! Misschien ben je - net als ik - al aan het stressen welke recepten je gaat maken, vraag je je af hoe je in hemelsnaam je hele familie in je kleine woonkamer kunt proppen en... oh ja, die tafel moet ook nog een beetje leuk aangekleed worden. Over de eerste twee dilemma's moet je toch echt zelf een beslissing maken, maar met die derde kan ik je misschien helpen.

Dit jaar vieren we voor het eerst kerst met mijn familie bij mij thuis en is het dus aan mij om de tafel mooi te dekken. Hoe leuk ik zo'n kersttafel ook vind, ik vind het iets te idioot om tientallen euro's uit te geven aan versiering, terwijl ik het volgend jaar misschien niet meer mooi vind.

Als budgetblogger en koopjesjager ga ik dan ook maar al te graag de uitdaging aan: hoe kan ik een mooie kersttafel creëren met een klein budget? Ik deel graag drie leuke DIY's met je voor jouw kersttafel.

Wat worden de themakleuren van je kersttafel?

Voordat je aan de slag gaat met je kersttafel, raad ik je aan om eerst je themakleuren te bepalen. Dit zorgt ervoor dat je doelgericht kunt shoppen én voorkomt een hoop, nutteloze impulsaankopen.
Ik wilde enerzijds kerstkleuren terug laten komen op mijn tafel, maar de themakleuren ook aan laten sluiten bij mijn interieur. Ik ben uiteindelijk voor de kleuren donkergroen gegaan (past goed bij mijn muur!) in combinatie met zwart, wit, zilver en een vleugje (bordeaux)rood. Op basis van mijn kleurkeuze heb ik vervolgens de materialen voor de DIY's gekozen.

★ DIY #1: drijvende kerstlichtjes

Als ik aan kerst denk, denk ik (oké, na de kerstboom) aan lichtjes. Kaarsen mogen dan ook zeker niet ontbreken op je kersttafel! Ik heb zelf deze kerstlichtjes gemaakt voor op tafel en geloof me: dit kun jij ook. Het enige dat je nodig hebt, zijn:
 • Glazen potjes
 • Lint
 • Groene takjes (pak gewoon wat takjes uit je kerstboom!)
 • Kleine kerstballetjes, bij voorkeur in twee van je themakleuren
 • Waxinelichtjes


Je kunt nieuwe glazen potjes kopen bij, maar je hebt ongetwijfeld ergens in een kast lege, glazen potjes staan van bijvoorbeeld groenten.

Week deze in warm water, haal de etiketten eraf en voilà: deze glazen potjes kun je direct gebruiken.
Wikkel het lint om het potje, maak hier één of twee kleine kerstballetjes aan vast en maak een strikje.


Leg vervolgens een paar groene takjes in het glazen potje. Vul deze tot +/- 3 centimeter onder de rand met water en leg je waxinelichtjes er voorzichtig in. Als het goed is, blijven deze drijven. Wat mij betreft een hele leuke én makkelijke toevoeging voor je kersttafel!

★ DIY #2: De kerstverrassing...

Weet je het nog... van die kinderfeestjes waar je aan het einde van een feestje een snoepzakje mee naar huis kreeg? Hoe leuk was dat?! En hoe leuk is het om jouw gasten na het kerstdiner nog een cadeautje mee naar huis te geven?


Wat je in ieder geval nodig hebt voor de kerstverrassing, zijn papieren zakjes én natuurlijk iets lekkers voor in het zakje. Deze kocht ik bij de Action. De zakjes kun je versieren zoals je wilt: ga los met kerstpapier, linten, tape... Ik heb ervoor gekozen om de zakjes simpel te houden.
Met een kaligrafiepen schreef ik een leuke tekst op het zakje en versierde ik hem met een rood sterretje. In het zakje zelf deed ik kerstkransjes, zowel koekjes als chocola.

Zet het zakje alvast bij de borden, maar geef natuurlijk nadrukkelijke instructies dat deze pas na het eten geopend mag worden. Of zet het gewoon op de zakjes zelf, zoals ik heb gedaan :-)

★ DIY #3: Servetten met naamkaartjes

Door op elk bord of bij elke servet een naamkaartje te leggen, geef je wat mij betreft de laatste persoonlijke touch aan je kersttafel. En hoe leuk als je deze ook nog eens zelf kunt maken! Dit is wat je nodig hebt:
 • Servetten
 • Wit karton - €1,99 per 20 stuks (Action)
 • Pentel Touch Brush Pen - €2,50 (diverse webshops/hobbywinkels)
 • Bakkerstouw
 • Perforator
 • Groene takjes

Ik gebruik voor de naamkaartjes de Pentel Touch Brush Pen, een super fijne kalligrafiepen, zeker voor beginners. Het goede nieuws is dat deze brush pen ook nog eens heel betaalbaar is: ongeveer €2,50 en verkrijgbaar in diverse webshops en hobbywinkels.


Ik heb een simpele zwarte servet gekozen (Action) waar ik een rood-bakkerstouwtje omheen heb gebonden en daar heb ik vervolgens de kerstballetjes en het naamkaartje aan vastgebonden (door een gaatje of figuurtje te perforeren in het kaartje).Tot slot voegde ik nog een takje toe om het een kerstachtige finishing touch te geven. Leuk extraatje is dat je naamkaartjes zo ook nog eens perfect bij de zelfgemaakte waxinelichtjes passen.

Ook zelf aan de slag met kaligrafie/handlettering? Bekijk dit artikel over handlettering dat ik vorig jaar heb geschreven. Je kunt natuurlijk ook mooie handlettering fonts downloaden via internet en naamkaartjes printen. Mijn favoriete fonts zijn Aldine (het lettertype van mijn logo!) en Simple Monologue. Deze lettertypes zijn beide gratis te downloaden.

Mijn kersttafel

Ik ben super blij met het eindresultaat van mijn kersttafel! De placemats, het servies, wijn- en drinkglazen zijn allemaal van Action. Zo zie je maar dat een mooie kersttafel helemaal niet duur hoeft te zijn!
Ik stylede kersttafel met zilveren confetti, een vaas met Wilgenkatjes en een paar kandelaars met kaarsen.

Heb jij al bedacht hoe je je kersttafel gaat decoreren?

Deze blogs vind je misschien ook leuk:

1 opmerking: