Handlettering: benodigdheden, tips & tricks en inspiratie - The Budget Life | Blog over geld besparen, verdienen & investeren

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Display Trending Posts

Display Instagram Footer

No

Dark or Light Style

Light

Zoeken

Sticky Menubar[On/Off]

on

Preloader[On/Off]

off

Fixed Menu (yes/no)

yes

Sticky Sidebar

on

Infinite Scrolling[On/Off]

off

Post Styles[Simple/List/Grid]

Simple

Featured Slider

Featured

Headers [Header1/Header2]

header2

Handlettering: benodigdheden, tips & tricks en inspiratie


Handlettering benodigdheden

Hier is 'ie dan eindelijk: mijn blogartikel over handlettering! Toen ik een aantal jaar geleden begon met handlettering, kreeg ik al ontzettend veel vragen. Welke materialen gebruik ik? Wat zijn de beste tips & tricks? Waar haal ik mijn inspiratie vandaan? Ik vond het nu toch echt de hoogste tijd om een artikel te wijden aan handlettering, zeker nu ik zie dat het steeds populairder wordt en steeds meer mensen beginnen met handlettering.

Dus, ben je benieuwd naar de benodigdheden, wat handige tips en inspiratie? Lees dan snel verder!

Handlettering materialen

Handlettering benodigdheden

Er zijn ontelbaar veel materialen die je kunt gebruiken voor handlettering. Er zijn veel verschillende soorten handletteren pennen, stiften en papier en in dit artikel laat ik je zien welke materialen ik gebruik.
 • Verschillende soorten dikker papier (200 grs - 300 grs)
 • Micron fineliners (01, 03 en 05)
 • Pentel Sign Brushstiften 
 • Ecoline Brush Pens (#318 en #700)
 • Van Gogh Pocket Box Aquarelverf
 • Aquarel penselen
 • Potlood
 • Bruynzeel beginner set kalligrafiepen
 • Gum
 • Fineliner (HEMA)
Micron pennen

Micron fineliners (Handletteren pennen)

De Micron fineliners vind ik de fijnste fineliners die er zijn. Volgens mij ben ik niet de enige, want ik zie ze regelmatig voorbij komen bij anderen die aan handlettering doen. Het fijne van deze Micron pennen vind ik dat ze in verschillende diktes verkrijgbaar zijn en een hele stevige punt hebben. Ik heb ze inmiddels in allerlei diktes, hierboven zie je ze in de diktes 01, 03 en 05.

Mijn favoriet is deze set Micron fineliners met zes verschillende diktes én een brushpen.Bruynzeel kalligrafieset

Bruynzeel kalligrafieset (Handlettering pennen)

De Bruynzeel kalligrafieset is één van de eerste items die ik heb gekocht toen ik begon met kalligrafie. Wat ik toen nog niet wist, is dat deze pen meer bedoeld is voor de traditionele kalligrafie. Met deze pen is het lastig om vloeiende bewegingen te maken, wat bijvoorbeeld met een stift veel makkelijker gaat. De Bruynzeel kalligrafieset heeft vier verschillende opzetstukjes met verschillende puntdiktes. Hiermee kun je vooral mooie, hoekige letters creëren.

Bruynzeel beginner set kalligrafie - €18,25 (klik hier)

HEMA fineliner

Handletteren met HEMA fineliner

Het leuke van handlettering vind ik dat je eigenlijk al kunt starten wanneer je alleen een potlood, gum en een simpele fineliner (van bijvoorbeeld HEMA) hebt. Met een paar goedkope materialen kun je dus eerst ontdekken of je het wat vindt, voordat je duurdere pennen en papier aan gaat schaffen.

12 fineliners kosten bij HEMA slechts €2. Koop ze hier online bij HEMA.

Ecoline Brush Pen

Ecoline Brush Pen

De Ecoline Brush Pens hebben ervoor gezorgd dat het mij écht lukte om mooie letters te schrijven. Deze pennen geven een ontzettend mooi resultaat en het is echt heel erg makkelijk om een mooie tekst op papier te zetten, als je weet hoe het werkt.

Hoe werkt de Ecoline Brush Pen?

De belangrijkste tip bij handlettering is de volgende: wannneer je met je pen een beweging naar boven maakt, maak je een dunne lijn. Wanneer de letter naar beneden gaat, wordt dit een dikke lijn. Dat is eigenlijk het enige dat je moet weten om mooie letters te creëren. In dit stappenplan heb ik deze tip wat duidelijker uitgelegd.

Ecoline Brush Pen werkwijze

Hier zie je duidelijk de bewegingen die ik maak: wanneer ik een beweging naar boven maak, is de lijn dun. Als ik naar beneden ga, druk ik de Ecoline Brush pen wat harder in en creëer ik een dikkere lijn.

Instructievideo: Ecoline Brush Pen

Ik heb een korte video opgenomen waarin je duidelijk kunt zien hoe je met de Ecoline Brush Pens een mooie tekst kunt schrijven. Check de video hier.

Pentel Touch Sign Pen

Pentel Sign Brush pennen

Sinds een tijdje maak ik ook heel veel gebruik van de Pentel Sign Brush pennen. Deze zijn een stuk dunner dan de Ecoline Brush Pens en hebben een veel hardere, scherpere punt waardoor je kleinere en dunnere lettertypes kunt maken.

Ze zijn verkrijgbaar in heel veel mooie kleuren en blijven erg lang goed.

Handlettering doe je zo
Handlettering doe je zo

Boek: Handlettering doe je zo!

Je hebt nu mooie pennen, stiften en goed papier. Tijd om aan de slag te gaan! Maar waar haal je die inspiratie vandaan? Ik betrapte mezelf erop dat ik keer op keer dezelfde soort lettertypes gebruikte die ik kon tekenen. Maar het is juist zo leuk om elke keer weer een nieuw lettertype uit te proberen!

Vandaar dat ik het boek Handlettering doe je zo! aan heb geschaft. Dit boek staat al weken in de top 100 van best verkochte boeken op bol.com, dat zegt dus wel iets over de populariteit van handlettering in Nederland! In het boek vind je handige tips & tricks bij handlettering, maar vind je vooral veel inspiratie voor nieuwe lettertypes. In het boek wordt ook stap voor stap uitgelegd hoe je deze lettertypes zelf kunt maken.

Koop Handlettering doe je zo! bij bol.com.

Boek Handlettering doe je zo
Handlettering inspiratie

Hierboven zie je bijvoorbeeld hoe ik één van de lettertypes uit het boek heb nagemaakt. Ik gebruikte hiervoor mijn Micron 03 fineliner.

Het leuke vind ik dat je alsnog een hele eigen draai aan de lettertypes kunt geven. Zo besloot ik de letters in te kleuren met aquarelverf, maar je kunt ook nog extra schaduwen toevoegen of de letters inkleuren met een patroontje.

Handlettering met waterverf

Nu we het toch over aquarelverf hebben... dat is mijn nieuwste aanwinst op het gebied van handlettering. Ik wilde al heel lang gaan oefenen met verven en het leek me ook heel leuk om dit te combineren met mijn hobby handlettering. Ik heb wat research gedaan op internet naar kwalitatief goede, maar toch betaalbare aquarelverf en kwam uiteindelijk bij dit Van Gogh setje uit.

Het doosje bevalt 12 verschillende kleuren verf, die je makkelijk kunt vervangen. In het deksel zitten ook nog wat verschillende mengbakjes waarin je kleuren met elkaar kunt mengen.

Bij de aquarelverf heb ik nog drie penselen van verschillende diktes gekocht, van het merk Elma. Met het allerdunste kwastje zou je zelfs letters kunnen schilderen, ik ben alleen nog een beetje aan het uitzoeken hoe ik dat het beste kan doen. Helaas is deze set inmiddels niet meer verkrijgbaar maar deze set met aquarelkwasten van Van Gogh is een perfect alternatief.

Van Gogh aquarelverf pocketbox - €16,99 (klik hier)

Van Gogh aquarel penselen - €8,99 (klik hier)Handlettering met waterverf
Handletteren met waterverf

Wat ik heel tof vind om te doen en waar ik nu mee aan het experimenteren ben, is het maken van kleurovergangen met de aquarelverf. Daarover schrijf ik dan een mooie tekst met verschillende lettertypes. Ik heb het idee dat de pennen nog mooier en intenser zwart zijn op een aquarel achtergrond!

Nicole van Roekel handletteren


Ik hoop dat ik je met dit artikel heb kunnen inspireren over handlettering, wat handige tips en mijn fijnste materialen. Wil je zelf aan de slag en kun je nog wel wat hulp gebruiken? Dan heb ik een leuke tip voor je!

Dit artikel bevat affiliate linkjes. Dat betekent dat ik een kleine commissie krijg uitgekeerd over de aankoop die wordt gedaan via deze linkjes. Voor jou kost dit niets extra!

Deze blogs vind je misschien ook leuk:

10 opmerkingen:

 1. Oeps.. Ik heb net de brush pennen besteld :) Dankjewel voor de leuke tips en het uitgebreide artikel!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik twijfel hier nog steeds over, het ziet er echt onwijs leuk uit

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Jaa, ik vind handlettering ook zo leuk om te doen! Ik heb dat boek van mijn vriend gekregen en sindsdien ben ik niet meer te stoppen. Heel tof dat je er zo'n uitgebreid artikel over hebt geschreven met zoveel foto's en zelfs een video. De Ecoline Brush Pen staat nu nog hoger op mijn wishlist!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Handig dat je zoveel geld terugkrijgt met die code! En ik ga er over nadenken om van die Brush Pens te kopen, want na het zien van dat filmpje lijkt het toch wat makkelijker. En aangezien ze maar 2,50 kosten, kan ik er altijd gewoon eerst één kopen :)

  Liefs!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat leuk zeg en wat kan jij dat mooi !

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat kun jij dit mooooi! Ik zou het ook wel willen kunnen, maar ik heb er hte geduld niet voor en ik weet zeker dat als ik dit zou aanschaffen ik er na een tijdje niks meer mee zou doen en dat is zonde. Dusss ik blijf met alle liefde en plezier naar jouw handlettering en foto's kijken hihi

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat leuk lijk het mij.
  Ook altijd al eens willen doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat een superleuke spulletjes! Hier ga ik zeker inspiratie uit halen! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Anoniem27.3.18

  ik heb brushpennen maar niet zulke en krijg niet licht en donker.
  hoe doe je het licht maken dan ?

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Heel mooi allemaal! Hoe bewaar je je spullen netjes bij elkaar? Ik ben aan het zoeken naar een opbergkoffer, of tas of iets...tips?

  BeantwoordenVerwijderen