Last Month's Budget: Wat waren mijn uitgaven in mei?


Terug van weggeweest: de rubriek Last Month's Budget waarin ik je vertel wat ik afgelopen maand uitgaf, waar ik mijn geld aan besteedde en hoe ik heb bespaard. Gewoon, omdat ik vind dat we allemaal best wat transparanter mogen zijn over onze financiën en ik je hopelijk kan inspireren om ook je uitgaven bij te houden zodat je jouw financiën en besparingskansen inzichtelijk kunt maken.

Vaste lasten: €764,67

Mijn vaste lasten zijn iets hoger dan normaal. Dat heeft er voornamelijk mee te maken dat deze maand de gemeentelijke belastingen werden verrekend, waar ik €100 voor moest betalen en de kosten voor mijn telefoonabonnement ook iets hoger uitvielen dan normaal. Vraag me niet hoe, maar ik had 10GB internet opgemaakt nét voordat ik op vakantie ging naar Bulgarije en dus heb ik nog extra internet aangeschaft.

Mijn overige vaste lasten bestaan uit huur, zorgverzekering, mijn autoverzekering en wegenbelasting, inboedelverzekering, sportschool, bankkosten, goede doelen & Netflix-abonnement.

Boodschappen: €100,21

Ik denk dat ik deze maand wel een recordje heb verbroken als het gaat om zo goedkoop mogelijk boodschappen doen. Het komt voornamelijk doordat ik in de eerste week van mei op vakantie was én ik een week een budget challenge heb gedaan waarbij ik alleen producten mocht kopen die in de aanbieding waren.

Tanken & Parkeren: €47,91

Benzine is al lang niet zo goedkoop als een aantal maanden geleden, maar gelukkig rijd ik nog steeds zo weinig met mijn auto dat ik hooguit één keer per maand hoef te tanken. Een volle tank kost bij mij nog geen €50, dus zo kan ik de kosten lekker laag houden.

Gadgets: €108,71

Omdat ik de printer en converter die ik deze maand kocht eigenlijk onder geen enkele categorie kon schalen, heb ik maar een nieuwe categorie gecreëerd: 'Gadgets'! Ik koop ein-de-lijk een printer (die ik ook nog eens zelf heb weten te installeren!) en een converter voor mijn laptop zodat ik mijn Macbook kan koppelen aan een tweede scherm.

Leuke dingen: €363,83

De uitgavencategorie met de hoogste kosten is deze maand naast mijn vaste lasten, de categorie 'Leuke dingen'. Hieronder schaal ik leuke dingen die ik doe, zoals etentjes of een lunch buiten de deur, maar ook leuke dingen die ik koop voor in mijn interieur e.d. 
De kosten liggen voornamelijk hoog omdat in dit bedrag ook mijn vakantieuitgaven van Bulgarije zitten (€167) en het vrijgezellenfeest van één van mijn vriendinnen.

Kleding: €200,69

Kleding trek ik altijd los van de categorie 'Leuke dingen', omdat ik wel benieuwd ben wat ik nu uitgeef aan kleding. Deze maand ligt het bedrag vrij hoog, maar voor dit bedrag heb ik dan ook heel veel leuks gekocht. Ik kocht in Bulgarije een trui voor maar €5, bij terugkomst in Nederland kocht ik twee shirtjes en een blouse bij ONLY (€84,97) en ontdekte ik een heel leuk boetiekje in Veenendaal waar ik ook erg goed slaagde met een broek, hemdje en twee T-shirts. Als je bedenkt dat ik dit allemaal voor €200,00 heb weten te kopen, is dat best netjes al zeg ik het zelf! ;-)

Cadeautjes: €40,00

Mei was weer een maand met veel verjaardagen, moederdag én een housewarming. In totaal gaf ik €40 uit aan cadeaus.

Totale uitgaven: €1.641,95

Ondanks mijn vakantie en de extra gemeentelijke belastingen, liggen mijn uitgaven in de mei ongeveer rond het gemiddelde. In 2018 ben ik nog niet erg goed bezig geweest met het bijhouden van mijn uitgaven, maar dat wil ik wél weer gaan doen. Het helpt me heel erg om inzicht te krijgen in mijn uitgavenpatroon, ik word bewuster van waar mijn geld naartoe gaat en ontdek zo heel makkelijk waar ik kan besparen. Ik denk er wel over om mijn categorieën iets aanpassen, zo wil ik de categorie 'Leuke dingen' eigen opsplitsen in leuke dingen doen en leuke (tastbare) dingen kopen. 

Heb jij een goede tip voor een betere indeling van mijn uitgavencategorieën? Laat het dan weten in de reacties! 

4 opmerkingen:

 1. Ik vind de budget overzichtjes altijd leuk om te lezen! Zeker ook omdat het motiveert om bij jezelf eens na te gaan :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuk om te zien bij anderen. Ik vraag mij af of je ook (een vastbedrag) spaart.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Zeker blijven doen! ik vind het super interessant en vind het juist heel tof dat je er zo transparant over bent!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Vorige keer dat ik wilde reageren deed deze functie het niet, maar nu alsnog een late reactie. Vind het super leuk dat deze categorie weer terug is. Zou dit graag iedere maand zien. Hoop dat het op je site blijft.

  BeantwoordenVerwijderen