Hoe 'budget' leef ik eigenlijk?


Een aantal weken geleden kreeg ik onderstaande reactie op één van mijn blogartikelen:

Leuke foto's, prachtige inrichting en kleding, maar niet wat ik me voorstelde bij een 'Budget life'. Want in mijn budget life zijn dit soort luxes echt niet betaalbaar. Dit is misschien een studenten budget life, maar met een gezin is er echt niet de ruimte om dit soort woonaccessoires of bossen bloemen zomaar tussendoor aan te schaffen. Laat staan naar een concert te gaan of een MacBook Air te hebben!

Een paar vriendinnen die ook trouw mijn blog lezen, appten me al: "Wat een belachelijke reactie!" Ook ik kreeg in eerste instantie een kleine knoop in mijn maag na het lezen van deze reactie, maar toen besefte ik dat dit eigenlijk het grootste compliment is dat ik kan krijgen.
Het deed me ook beseffen dat ik, als blogger op The Budget Life, misschien eens een artikel moet wijden aan hoe ik een 'budget life' eigenlijk voor me zie.

Want deze reactie liet me inzien dat 'budget leven' niet voor iedereen hetzelfde betekent.

Wat betekent budget leven eigenlijk?

Voor de één zal budget leven inderdaad betekenen dat je je, doordat je bijvoorbeeld een beperkt inkomen hebt, bepaalde dingen niet kunt permitteren. Het kan betekenen dat er een beperkt budget is voor boodschappen, vakanties er niet inzitten en je elke maand moeite hebt om de eindjes aan elkaar vast te knopen.

Ik begon deze blog ooit als student en kon toen inderdaad niet zomaar vijf keer per jaar op vakantie, wekelijks uit eten of regelmatig naar een concert of de bioscoop.
Nu ik al een aantal jaar full time werk, kan ik mijn vaste lasten misschien wel zonder moeite betalen én sparen, maar dat betekent niet dat ik het niet meer nodig vind om bezig te zijn met budget leven.


Wat betekent budget leven voor mij?

Voor mij betekent budget leven namelijk niet dat ik alleen maar boodschappen doe bij de Lidl, mezelf geen luxe goederen zoals een televisie, een MacBook of camera kan permitteren of niet op vakantie kan gaan.

Voor mij betekent budget leven slim omgaan met mijn geld zodat ik juist de dingen kan doen en kopen die ik graag wil. Voor mij betekent budget leven dat ik bespaar waar mogelijk, zodat ik geld overhoud voor dingen die ik écht leuk of belangrijk vind.
En daardoor wordt (be)sparen ineens leuk, want dat betekent dat je meer kunt doen van de dingen die je echt leuk vindt in je leven!

Mijn budget leven in de praktijk

Ik zal je een aantal voorbeelden geven van hoe ik 'budget leven' in de praktijk toe pas:

 • Ik deel een appartement met een vriendin, waardoor we ook de huur en rekeningen kunnen delen. Ik betaal elke maand €425 aan huur (incl. elektriciteit, water, internet etc.) Je kunt je voorstellen dat ik daardoor elke maand veel meer geld overhoud, dan wanneer ik in m'n eentje een appartement had gehuurd.
 • Doordat ik dichter bij mijn werk ben gaan wonen, bespaar ik elke maand ruim €75 op benzine. Ik ga altijd op de fiets naar mijn werk en kan het geld dat ik normaliter aan benzine besteedde, nu uitgeven aan écht leuke dingen.
 • Voordat ik boodschappen doe, check ik alle folders op aanbiedingen. Houdbare dingen zoals wasmiddel, tandpasta, shampoo e.d., koop ik altijd in de aanbieding. Boodschappen doen, doe ik bovendien altijd met een lijstje, zodat ik onnodige aankopen kan voorkomen.
 • Mijn groenten, fruit en vlees koop ik bij de Turkse supermarkt. De producten zijn hier een stuk goedkoper, verser en natuurlijker dan in de meeste supermarkten.  
 • Ik heb een Sim Only abonnement en betaal elke maand slechts €25 voor 10 GB internet en onbeperkt bellen en sms'en. De afgelopen jaren, zocht ik steeds naar de beste deal van dat moment wanneer mijn abonnement afliep. Zo zou mijn abonnement van KPN stijgen van €27,50 naar €40 per maand, maar doordat ik tijdig overstapte naar Tele2, betaal ik nu nog maar €25.
 • Ik pin alles en houd mijn inkomsten en uitgaven elke maand bij in een Excel-bestand. Doordat ik alles pin, kan ik al mijn uitgaven terugvinden en kan ik voor mezelf elke maand ontdekken aan welk onderdeel ik (onnodig) veel geld heb uitgegeven. Op basis hiervan word ik erg bewust van hoe ik met mijn geld omga en hoe ik kan besparen.
 • Op vakantie gaan, doe ik in principe alleen in het laagseizoen. Ik maak er, samen met mijn zusje, een sport van om de goedkoopste vliegtickets en verblijfplaatsen te scoren. Zo vliegen we in april naar Varna én Sofia (in Bulgarije) en betalen we inclusief verblijf voor 8 dagen slechts €200 per persoon. Door te reizen in het laagseizoen, kan ik voor hetzelfde geld dat ik zou betalen in het hoogseizoen, meerdere of langere reizen maken. 
 • De app Social Deal is dé budgettip als je graag leuke dingen doet, zonder er een fortuin aan uit te geven (no spon, ik ben echt onwijs fan!). Via deze app bieden restaurants, cafés, wellness centra en winkels kortingen aan zonder dat er veel haken en ogen aan zitten zoals bijvoorbeeld bij VakantieVeilingen. Zo ging ik laatst high tea-en met vriendinnen voor slechts €10,- per persoon, at ik met mijn zusje bij een Italiaans restaurant een driegangendiner voor €17,- per persoon en haalde ik een pizza af bij Domino's voor €2,50. 
Doordat ik deze tips dagelijks toe pas en bespaar op de standaard dingen, kan ik juist de dingen doen die ik leuk vind. 

Wat is voor jou 'budget leven'? 

7 opmerkingen:

 1. Tof dat je hier een post aan wijdt. Als je er zo over nadenkt vind ik het super inspirerend van je hoe je dit soort dingen benadert. Jij weet écht de goedkoopste deals te vinden om zo nog van het leven te kunnen genieten!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dit is precies wat ik voor ogen heb met budget leven. Gewoon heel goed nadenken over alles wat je uitgeeft. Binnenkort ga ik op mezelf. Dan word ik mij nog bewuster van elke cent. Maar dat is het wel waard

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik ben het helemaal met je eens! Loveeeeee de goedkoopste deals, ik had laatst een trip naar Bilbao geboekt voor 310 euro ongeveer, 4 dagen in een 4 sterrenhotel en ook nog eens vliegen met KLM(als ik die 2 dingen los zou boeken kwam ik uit op 600 euro ongveer) :)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Leuk artikel! Ik ga ook vaak op vakantie in het laagseizoen, dat scheelt zoveel geld en dan kun je inderdaad misschien nog een keertje op vakantie. Ik snap de reactie wel, voor sommigen is het misschien raar dat je een MacBook hebt terwijl je op een 'budget' leeft. Dat zullen mensen bij mij vast ook raar vinden, haha, maar dat ik budget leef betekent juist dat ik een flinke spaarrekening heb kunnen opbouwen! En doordat ik vaak goedkoop boodschappen doe kan ik ook wel eens een keer lekker uit eten. Interessant artikel!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Goed artikel. Het is herkenbaar, goed verwoord! Iedereen heeft natuurlijk een ander uitgavenpatroon en heeft verschillende prioriteiten.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Goed artikel! Ik maak er ook een sport van om zo budget mogelijk te leven. Het is een kleine moeite om op zondag ochtend een folder app te openen en te checken wat de aanbiedingen dezd week zijn. Van de aanbiedingen die ik wil inslaan maak ik screen shots zodat ik een virtueel lijstje heb, je telefoon heb je altijd bij je.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Leuk om te lezen! Wát was ik fan van vakantie in het laagseizoen. Met de twee liefste kinderen van de wereld van 5 en 8 zit dat er de komende jaren helaas niet meer in. Vorig jaar hebben we voor 60 euro een tweedehands tent gekocht, en ook luchtbedden en slaapzakken heb ik voor 5 of 10 euro gekocht, zodat we konden kijken of kamperen iets voor ons was. En het was heerlijk! Ok, de tent bleek bij heftige regen een beetje te lekken, maar met een man die creatief is met een groot stuk plastic en een spuitbus uit de campingwinkel is dat ook zo opgelost. En als je dan niet naar zuid-frankrijk gaat, maar naar duitsland of tsjechië, dan scheelt dat echt behoorlijk in de kosten.

  BeantwoordenVerwijderen