Alles wat je moet weten over de creditcard!


The Budget Life gaat over een leuk leven met een klein budget en besparen op je uitgaven. Ik ga altijd op zoek naar de beste tips om op mijn uitgaven te besparen, zodat ik kan sparen of mijn geld uitgeven aan de dingen die ik écht leuk en belangrijk vind. Die tips deel ik graag met jullie op mijn blog!

Je vindt op mijn blog regelmatig tips om te besparen op je vaste lasten, reizen of hoe je het beste met je geld om kunt gaan. Zo merk ik bijvoorbeeld dat het mij erg helpt om al mijn uitgaven te pinnen, zodat ik aan het einde van de maand precies kan zien waar mijn geld heen is gegaan. Voor anderen werkt het juist fijner om elke week een vast bedrag te pinnen en te betalen met contant geld. Mensen schijnen dan bewuster geld uit te geven en besparen zo automatisch.

Maar hoe zit het met de creditcard? Wat zijn de voordelen en nadelen? Past een creditcard bij een leven met een klein budget? In dit artikel vertel ik je er alles over!

Verschillende soorten creditcards

Een aantal jaar geleden vroeg ik mijn creditcard aan. Het leek me handig bij het boeken van een vakantie, het betalen tijdens de vakantie en daarnaast zijn er veel webshops waar je alleen met een creditcard kunt betalen.

Je hebt twee soorten 'merken' creditcards:

1. Visa
2. MasterCard

Het grootste verschil tussen beide creditcards, is dat MasterCard wat goedkoper is dan Visa, maar Visa wereldwijd de meest aanvaarde kaart is. De overige eigenschappen zijn eigenlijk vrijwel gelijk: je aankopen zijn 180 dagen verzekerd (daarover straks meer!), aanvullende resiverzekeringen en een standaard bestedingslimiet van €2.500.

Je creditcard is gekoppeld aan je betaalrekening en dus gekoppeld aan de bank waar jij je betaalrekening hebt lopen. Je kunt een creditcard ook aanvragen via je verzekeringsmaatschappij. Op de website Creditcard.nl vind je een overzicht van alle soorten creditcards en kun je ook direct een creditcard aanvragen.


Wat kost een creditcard?

De prijzen verschillen per creditcard. Zoals je hierboven al kon lezen, is Visa vaak wat duurder dan MasterCard en de prijs verschilt ook per bank of verzekeringsmaatschappij. In de meeste gevallen betaal je een jaarlijks bedrag voor je credticard, variërend van €14 - €36,50. Ben je student? Dan kun je bij veel banken of verzekeringsmaatschappijen een studenten creditcard aanschaffen. Dat scheelt je toch al snel een paar euro per jaar.

Daarnaast betaal je bij de meeste creditcards ook extra rente per transactie. Als je pint in je eigen munteenheid (euro's) is dit rentepercentage lager dan wanneer je pint in een vreemde munteenheid. Als je een positief saldo op je rekening hebt staan is het rentepercentage soms wel vier keer lager dan wanneer je een negatief saldo hebt.

De meest gekozen manier van betaling, is je transacties maandelijks te betalen. Het totale bedrag van jouw creditcardtransacties wordt dan aan het einde van de maand in één keer afgeschreven. Je kunt er ook voor kiezen om het bedrag in delen terug te betalen. Hier betaal je echter een zeer hoge rente over, die wel op kan lopen tot meer dan 20%.

Wanneer kan/mag ik een creditcard aanvragen?

 • Wanneer je 18 jaar of ouder bent;
 • Wanneer je geen negatieve BKR-registratie hebt;
 • Wanneer je voldoet aan een bepaalde inkomenseis (verschillend per creditcard)
Er zijn ook uitzonderingen. Als je niet voldoet aan de bovenste eisen (je hebt bijvoorbeeld wel een BKR-registratie of jouw inkomen ligt lager dan de gestelde eis), dan kun je ook een Prepaid Creditcard aanvragen. Je bepaalt hierbij zelf het limiet op jouw creditcard, omdat je zelf een bedrag kunt storten. Dat is dan ook het maximale bedrag dat je uit kunt geven. Daarnaast betaal je - in tegenstelling tot de reguliere creditcard - geen extra transactiekosten, omdat het eigenlijk als een gewone pinpas werkt. Dit lijkt mij een hele veilige, voordelige en handige optie!Voordelen

 1.  Betaalgemak: je kunt overal ter wereld betalen met je creditcard en ook in de meeste online webshops.
 2. Aankoopverzekering. Als je betaalt met je creditcard, zijn jouw aankopen standaard verzekerd. Mocht er dus iets mis gaan, dan kun je je geld in de meeste gevallen terugvragen. Er geldt vaak wel een eigen risico, dit verschilt ook weer per creditcard.
 3. Gratis reisverzekering. Een gratis reisverzekering zit bij veel creditcards inbegrepen. Lees je bij het aanvragen van een creditcard goed in hoe dit precies zit.
 4. Verschillende (spaar)acties. Er zijn regelmatig verschillende spaaracties. Wanneer je een creditcard aanvraagt, krijg je bijvoorbeeld €25 op je rekening gestort of krijg je een vast laag rentepercentage. 

Nadelen

 1. Extra kosten. Je betaalt per transactie een klein bedrag extra. Pinnen of contant betalen is dus in de meeste gevallen goedkoper.
 2. Geld uitgeven dat je eigenlijk niet hebt. Met een standaard creditcard geef je geld uit, terwijl het niet direct wordt afgeschreven. Als je hier moeilijk mee om kunt gaan, kan dit resulteren in hoge schulden.
 3. Hoge rente bij terug betalen in delen. Als je het bedrag aan het einde van de maand dus niet in één keer terug kunt betalen, moet je dit in delen terug betalen. Hier betaal je torenhoge rentes over!

Conclusie

Al met al zie ik vooral het gemak van een creditcard in. Daar tegenover staat dat je wel verantwoordelijk met je creditcard om kunt gaan, zodat je boetes en torenhoge rentes voorkomt. Door een bestedingslimiet per dag of per maand op te leggen, kun je dit risico ook beperken.

Ik ben benieuwd: heb jij een creditcard? Heb je nog aanvullingen op de voor- of nadelen van een creditcard? Laat het weten in de reacties!

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Creditcard.

2 opmerkingen:

 1. Ik heb een MasterCard aangevraagd voor onze reis naar Amerika afgelopen december/januari. Héél erg handig, daar. Sindsdien heb ik ze eigenlijk niet meer gebruikt, al gaat dat in de toekomst zeker veranderen. Nu hoef ik geen hulplijn meer in te schakelen bij het boeken van een reis of het aankopen van concerttickets o.i.d. wanneer er geen gewone bankkaart of PayPal aanvaard wordt.
  Maar akkoord, je moet er wel verstandig mee (kunnen) omspringen. Op het moment waarop je betaalt, lijkt het gratis doordat je het niet meteen voelt. Je moet goed in het oog houden of je, wat je koopt, wanneer je eindafrekening komt ook effectief kan betalen...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Goed en informatief artikel! Ik heb zelf een credit card die ik vooral gebruik voor online aankopen en voor de zekerheid op vakantie. Ik betaal wel altijd mijn transacties meteen weer af om te voorkomen dat ik geld uitgeef wat ik niet heb.

  BeantwoordenVerwijderen