Tips & tricks: Een kamer van 21m2 inrichten als woon- en slaapkamer - The Budget Life | Blog over financiën en besparen

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Display Trending Posts

Display Instagram Footer

No

Dark or Light Style

Light

Zoeken

Sticky Menubar[On/Off]

on

Preloader[On/Off]

off

Fixed Menu (yes/no)

yes

Sticky Sidebar

on

Infinite Scrolling[On/Off]

off

Post Styles[Simple/List/Grid]

Simple

Featured Slider

Featured

Headers [Header1/Header2]

header2

Tips & tricks: Een kamer van 21m2 inrichten als woon- en slaapkamerTwee weken geleden liet ik ein-de-lijk mijn kamer zien op mijn blog. Ik woon er nu alweer drie maanden, dus het was de hoogste tijd om jullie een kijkje te geven in mijn kamer.
Ik heb superveel leuke reacties gekregen! Veel van jullie vonden het leuk hoe ik zo'n relatief kleine kamer toch ruim in te delen.

Dit artikel stond dan ook al een tijdje in de planning: hoe richt je een kamer van 21 vierkante meter in als woon- en slaapkamer? Vandaag ga ik jullie daar meer over vertellen!

Tip #1: Maak een plattegrond
Voordat ik spontaan meubels ging kopen, besloot ik eerst een plattegrond te maken. Deze kun je natuurlijk zelf tekenen met pen en papier, maar het wordt lastig om dingen te verschuiven. Eén van de volgers van mijn blog tipte mij de website Floorplanner.com (dit is geen gesponsord gedeelte, ik ben gewoon super enthousiast over deze website!) Hier kun je heel eenvoudig een digitale plattegrond van je kamer maken en al je meubels in je kamer zetten zoals je dat wilt. Wil je toch een andere tafel? No problem. En denk je dat die bank toch beter staat in de andere hoek van je kamer? Je kunt het zo uitproberen. Daarna kun je je plattegrond zelfs in 3D bekijken, waardoor je echt een goed beeld krijgt van je kamer.


Hierboven zie je de plattegrond van mijn kamer. Zoals je ziet is mijn kamer lang en smal. De muren zijn ongeveer 7 meter lang en 2,90 meter breed. Eerst dacht ik: "Hoe ga ik dit in vredesnaam inrichten?"
Totdat ik erachter kwam dat zo'n lange kamer juist ideaal is. Zo kun je meerdere hoekjes creëren in je kamer en kun je dus je "woonkamer" heel eenvoudig afscheiden van je slaapgedeelte. Dat is dan ook precies wat ik heb gedaan.

Tip #2: Woonkamer in het lichtste gedeelte van je kamer
Als eerste kocht ik een bank en een stoel en keek ik hoe ik die het beste in mijn kamer kon plaatsen. Ik koos ervoor om mijn zithoekje bij het raam te maken. Ook al kom je helemaal aan de andere kant binnen - en zie je dus als eerste mijn bed als je binnen komt - ik vond het toch het leukst om mijn zithoek in een lichte hoek te maken. Hier zit je immers het meest en je bed kun je net zo goed in een donker hoekje plaatsen. Dat is dus meteen mijn tip: plaats je bank, luie stoel en eetkamer in het lichtste gedeelte van je kamer. Hier zul je de meeste tijd doorbrengen.


Tip #3: Zet je meubels multifunctioneel in
Zoals je ziet, heb ik op mijn kamer twee tafels staan. Ik werk regelmatig thuis en ook voor mijn blog werk ik veel achter mijn computer. Ik heb een extern beeldscherm en daarom was het voor mij essentieel om twee tafels in mijn kamer te plaatsen: één eettafel en een bureau.
Als dat voor jou niet nodig is, gebruik je tafel dan gewoon als bureau én eettafel. Scheelt een heleboel ruimte. Mijn eetkamerstoel gebruik ik afwisselend als stoel bij de eettafel en als bureaustoel. Je zou er zelfs voor kunnen kiezen om een slaapbank te nemen die je als bed en bank kunt gebruiken, maar besef wel dat het erg veel werk is om elke dag je bed netjes op te maken tot bank. Dat houd je een week vol en daarna heb je er geen zin meer in.

Oh, en nog een handige tip: gebruik een poef met opbergruimte als bijzettafeltje. Ik heb een grijze poef waar je super veel spullen in kunt opbergen en daarnaast kun je ook gewoon wat schaaltjes met hapjes op de poef zetten. Zo bewaar ik al mijn tassen in de poef, en slingeren ze niet rond in mijn kamer!

Tip #4: Maak een duidelijke scheiding tussen de woonkamer en slaapkamer
Als je een appartementje hebt, is je woonkamer gescheiden van je slaapkamer. Beide kamers hebben hun eigen deur. In mijn kamer is dat - zoals je ziet - niet zo. Wel kun je er heel eenvoudig voor zorgen dat je slaapgedeelte deels is afgescheiden van het woongedeelte, zonder er meteen een extra muur in te bouwen.
Je kunt ervoor kiezen om kamerscherm in je kamer te zetten, waardoor het ene gedeelte van je kamer als het ware losstaat van het andere gedeelte.


Wat je ook kunt doen, is je kledingkast als scheiding gebruiken in je kamer. Hoe je dat doet, zie je op bovenstaande plattegrond. Je zet de kast met het smalle gedeelte tegen de muur aan met de kastdeuren richting je bed. Zo heb je aan de ene kant van de kast je slaapgedeelte en aan de andere kant je woongedeelte. Omdat ik zo'n smalle kamer heb, nam dat helaas heel veel ruimte in en heb ik het besloten lekker zo te laten. Alsnog dient de kledingkast echt als scheiding tussen mijn zithoek en slaapgedeelte. Heel erg fijn!

Tip #5: Verf de muren wit
Juist als je zo'n smalle kamer hebt als ik, lijkt het al snel alsof je kamer een stuk kleiner is. De muren komen op je af en dat is wel het laatste wat je wilt. Verf daarom je muren wit. Het zorgt ervoor dat je kamer echt een stuk ruimer lijkt! De vorige bewoonster van mijn kamer had de lange muur waar tegen mijn bureau en bank staan beige geverfd en toen ik de muur wit verfde, was dat echt een wereld van verschil. Het leek ineens alsof mijn kamer een stuk groter was!

Door gebruik te maken van gekleurde meubels en interieuritems, zorg je ervoor dat het alsnog een vrolijk en niet al te saai geheel is.

Ik hoop dat jullie iets aan mijn tips hebben gehad! Heb je zelf nog een goede tip? Deel je tip in de comments!

Deze blogs vind je misschien ook leuk:

11 opmerkingen:

 1. Fijne en handige tips! Ik heb zelf de luxe een slaapkamer, bureau en living te hebben dus had het probleem niet. Maar je hebt het heel fijn opgelost! Die tip van de poef is handig, inderdaad de ideale stiekeme opbergruimte! X

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Anoniem27.5.16

  Handige tips :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat handig zeg, die site! Zo zie je precies hoe iets staat. Ik woon nog thuis maar mocht ik ooit op mezelf gaan, dan onthoud ik de tips :)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb afgelopen zomer ook een kamer moeten inrichten, 29m2 inclusief badkamer en keukenblok, maar met een soort driehoek bij de ramen. In die hoek kon geen bed of bank staan, dus hebben we besloten daar onze bureau's neer te zetten. Voor een eettafel hadden we geen plek, dus gebruiken we de bank voor alles. We hebben nu een enorme hoekbank, die ongeveer in het midden van de kamer staat (met de hoek tegen de muur aan). Dit is bij ons de scheiding tussen de bureaus en het woon/slaapgedeelte.

  Een bank met de leuning aan de kant van waar je niet graag je bezoek heen wilt laten kijken is dus ook best een goede oplossing die de kamer niet donkerder maakt, aangezien het licht niet geblokkeerd wordt door een enorme kast.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Handige tips, ziet er leuk uit

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Voor 15 vierkante meter gaan deze regels ook aardig op! Ik heb dus inderdaad een eettafel en geen bureau, zoals veel vrienden van mij die in soortgelijke kamers wonen. Die tafel staat bijna tegen de muur (of eigenlijk verwarming), met alleen een houten bankje ertussen zodat je daar wel gewoon kunt zitten (omdat je dus geen stoelen hebt die je naar achter moet schuiven om in de hoek te kunnen zitten). Echt superhandig! Voor een scheiding tussen slaapgedeelte en woongedeelte is niet echt ruimte, maar ach. Een zithoek heb ik ook niet (alleen een losse bank) maar ik vind het uiteindelijk toch veel fijner om aan tafel te zitten, haha.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat een leuke en handige tips! x

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Goede tips! Die kan ik wel gebruken als ik zelf ga verhuizen. Al heb ik niet heel veel keus, want er zit al een scheidingsmuurtje in de kamer (super relaxt). Toch kan ik een aantal meubels en de 'zithoek' en dergelijke draaien en omwisselen. Ik ga die site gelijk proberen!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik maak ook altijd plattegronden op internet voor als ik van kamer wissel. Ik ben begonnen met 17 m2 toen naar 7m2 en nu zit ik in een 21m2 kamer (studentenkamer natuurlijk, thuis is dat niet zo klein haha!). Ik ben nu heel blij met mijn kamer en heb het naar mijn mening goed ingedeeld. Door de zomervakantie ben ik er nu zo lang niet meer geweest haha, voelt gek.

  BeantwoordenVerwijderen