My Monthly Budget #1: Hoe bepaal je je maandelijkse budget? - The Budget Life | Blog over financiën en besparen

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Display Trending Posts

Display Instagram Footer

No

Dark or Light Style

Light

Zoeken

Sticky Menubar[On/Off]

on

Preloader[On/Off]

off

Fixed Menu (yes/no)

yes

Sticky Sidebar

on

Infinite Scrolling[On/Off]

off

Post Styles[Simple/List/Grid]

Simple

Featured Slider

Featured

Headers [Header1/Header2]

header2

My Monthly Budget #1: Hoe bepaal je je maandelijkse budget?Het is een uitdaging voor iedereen die op zichzelf gaat wonen: hoe bepaal je je maandelijkse budget? Oftewel: wat zijn je uitgaven op maandbasis voor je vaste lasten zoals huur, verzekeringen en boodschappen maar ook voor overige zaken, zoals kleding en leuke dingen doen met vrienden? Sinds 1 maart 2016 woon ik op mezelf. Voordat ik op mezelf ging wonen, maakte ik een ruwe schatting van mijn maandelijkse uitgaven. En nu - precies een maand later - ga ik kijken of ik binnen mijn maandelijkse budget zit of dat ik er ver buiten ben gegaan. Benieuwd? Lees dan snel verder!

Hoe bepaal je je maandelijkse budget?
Toen ik wist dat ik mijn ouderlijk nest ging verlaten, wilde ik bepalen hoeveel me dat dan zou kosten. Het scheelt dat ik al twee keer eerder op mezelf heb gewoond, waardoor ik goed kon inschatten wat mijn maandelijkse budget zou zijn. Daarnaast heb ik ook aan een aantal vrienden gevraagd wat zij bijvoorbeeld kwijt zijn aan boodschappen. Vaak heb je een aantal vaste lasten die maandelijks terugkeren zoals je huur, kosten voor gas, water en licht en bijvoorbeeld de verzekering van je auto. Dit zijn bedragen die elke maand hetzelfde zijn, dus is het makkelijk om deze mee te nemen in je maandelijkse budget.

Wat is mijn maandelijkse budget? 
Op basis van mijn eerdere ervaringen met op mezelf wonen, ervaringen van vrienden én mijn vaste lasten, ben ik tot het volgende maandelijkse budget gekomen:

Vaste lasten (woning)
Huur: €350 (inclusief gas, water, licht & internet)
Inboedelverzekering: €8,50

Vaste lasten (auto)
Autoverzekering: €66,78
Wegenbelasting: €21
Benzine: €85

Vaste lasten (verzekeringen)
Zorgverzekering: €72,00
Doorlopende reisverzekering: €3,50

Vaste lasten (overigen)
Goede doelen: €15,50
Mobiel abonnement: €24

Boodschappen/Eten & drinken
Maandelijkse boodschappen: €150

Leuke dingen/kleding
Leuke dingen: €100
Kleding: €100

TOTALE MAANDELIJKSE BUDGET: €996,28

Mijn totale maandelijkse budget dat ik voor mezelf had gesteld vóórdat ik uit huis ging, is dus bijna €1000. Een flink bedrag als je dat zo voor je ziet. Ik werk full time en krijg ook een aantal aanvullende vergoedingen (zoals kilometervergoeding van mijn werk en zorgtoeslag), wat er voor zorgt dat ik dit bedrag kan betalen én nog gewoon kan sparen.
Als ik nog gewoon had gestudeerd, had ik nooit €1000 per maand kunnen betalen (met name een auto, dat is gewoon een grote kostenpost).

Wat heb ik uitgegeven in de eerste maand? 

Uitgaven maart
Bedrag
Volgens budget
Verschil
Huur
€350
€350
€0
Inboedelverzekering
€8,50
€8,50
€0
Autoverzekering
€66,78
€66,78
€0
Wegenbelasting
€21
€21
€0
Benzine + Parkeren
€95,83
€85
+ €10,83
Zorgverzekering
€72
€72
€0
Doorlopende reisverzekering
€3,50
€3,50
€0
Goede doelen
€19,50
€15,50
+ €4
Mobiel abonnement
€24
€24
€0
Maandelijkse boodschappen
€182,52
€150
+ €32,52
Leuke dingen
€109,31
€100
+ €9,32
Kleding
€18,89
€100
- €81,11
TOTALE UITGAVEN
€959,34
€996,28
- €36,94

Conclusie

Als je kijkt naar bovenstaande tabel, zie je dat ik al mijn vaste lasten bijna goed had ingeschat! Het enige waar ik meer geld aan uit heb gegeven dan verwacht, zijn goede doelen, omdat ik deze maand iets meer aan een collecte heb gegeven. Ach ja, er zijn ergere dingen om je geld aan uit te geven, zo doe ik ook nog wat goeds voor de maatschappij ;-)
Verder heb ik iets meer geld uitgegeven aan benzine dan wat ik had verwacht in mijn maandelijkse budget, dus voortaan houd ik budget van €95 aan voor benzine en parkeergeld per maand. Verder heb ik wat meer geld besteed aan boodschappen (€182 in plaats van €150), maar ik denk dat zo'n eerste maand in een nieuw huis altijd duurder is. Ik houd het dus de komende maanden op een budget van €150 voor maandelijkse boodschappen en als ik merk dat ik er constant overheen ga, dan is dat een teken om het budget te verhogen.
Verder heb ik iets meer geld uitgegeven aan leuke dingen dan ik had verwacht, maar een stuk minder geld aan kleding (€18,89 in plaats van €100!).

In totaal heb ik €36,94 minder uitgegeven dan ik had verwacht. Ik vind dat ik een goede schatting heb kunnen maken!

Deze blogs vind je misschien ook leuk:

10 opmerkingen:

 1. Dat heb je zeker goed geschat! Mooi overzichtje en super handig!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Anoniem29.3.16

  Als je fulltime werkt en een beetje oké startsalaris hebt, is de kans dat je nog recht hebt op zorgtoeslag heel erg klein. Dat zou ik dus maar even checken bij de belastingdienst, anders moet je straks een hoop terugbetalen!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Goed ingeschat! Ik woon nog thuis, maar heb meer vaste lasten dan ik eigenlijk had verwacht. ik heb het een tijd geleden ook op een rijtje gezet en omdat het allemaal zo automatisch gaat (incasso bv) sta je er nooit bij stil. Dan is het echt een eyeopener om zoiets onder elkaar te zetten!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wow, vooral op kleding ben je zuinig geweest. (Dit had voor mij net een forse stijging geweest.) Weet je, je zet me met mijn voeten weer op de grond. Want ik wil dol graag als ik afgestudeerd ben meteen op mezelf gaan wonen, maar wow, dan schiet er toch niet erg veel meer over..

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Oh wow, mooie schatting! Vind het echt tof dat je dit met ons deelt :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een handig overzicht! Wij houden ook sinds november vorig jaar precies per maand bij wat we verdienen en uitgeven. Zo zien we precies wat we overhouden om te sparen. Over zorgtoeslag gesproken... (ik zie dat je er al een opmerking over gekregen hebt) kijk het even goed na. Ik kon in het eerste jaar dat ik fulltime werkte aan het einde van het jaar alles terugbetalen. En dat terwijl ik echt niet veel verdiende en niet eens het hele jaar fulltime gewerkt had omdat ik nog een deel van dat jaar naar school ging. Zou zonde zijn als het je ook overkomt ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Zeker goed ingeschst! Mijn budget is ontzettend laag en sparen kan ik dus helemaal niet.. balen

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Inderdaad mooi ingeschat. Ik denk dat boodschappen ook de ene keer wel wat minder is dan de andere keer.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Handig zo'n overzicht. Goed gedaan meis! Je bent alleen "leuke dingen" vergeten. Ik neem aan dat daar je vakanties onder vallen ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hoi Nicole,

  Ik heb je blog zojuist ontdekt, leuk om te lezen dat je op jouw leeftijd al bezig houdt met budgetten en uitgaven. Ik deed dat toen echt nog niet.. ;-)

  Ik las een aantal van je weekbudget-overzichten en het viel me op dat je best veel hebt uitgegeven aan eenmalige aankopen: kaarsen, fotocamera, kastje voor op je kamer, badjas, kleding, huishoudelijke apparaten, kringloopaankopen, vakanties etcetera.

  Dat zie ik niet terugkomen in je maandoverzicht. Budgetteer je dat niet, of knijp je een oogje dicht?

  BeantwoordenVerwijderen