Wat kost het om op kamers te gaan? - The Budget Life | Blog over financiën en besparen

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Display Trending Posts

Display Instagram Footer

No

Dark or Light Style

Light

Zoeken

Sticky Menubar[On/Off]

on

Preloader[On/Off]

off

Fixed Menu (yes/no)

yes

Sticky Sidebar

on

Infinite Scrolling[On/Off]

off

Post Styles[Simple/List/Grid]

Simple

Featured Slider

Featured

Headers [Header1/Header2]

header2

Wat kost het om op kamers te gaan?Toen ik een rebelse puber van 14 was, riep ik het wekelijks naar mijn ouders: “Als ik 18 ben, ga ik meteen uit huis!” Toen wist ik nog niet welke kosten uit huis gaan met zich mee brengt en al helemaal niet dat je op je 18e nu niet bepaald een mega groot budget hebt.

Uiteindelijk was ik 19 toen ik voor het eerst uit huis ging en voor acht maanden in de buurt van Amsterdam woonde voor mijn stage. Van tevoren probeerde ik een kostenplaatje te maken van wat het nu zou kosten als ik uit huis zou gaan, maar dat bleek een stuk lastiger dan gedacht. Op internet werd ik er ook niet veel wijzer van en schrok ik van de hoge bedragen die het Nibud noemde als het over studentbudgetten ging.

Nu ik inmiddels twee keer op mezelf heb gewoond – en de derde keer (maar nu écht definitief!) uit huis gaan zeer binnenkort gaat gebeuren – kan ik een aardige inschatting maken van welke kosten op kamers gaan met zich meebrengt. Benieuwd? Lees dan snel verder!

Huur: €375
De kosten van je maandelijkse huur kunnen enorm verschillen en zijn afhankelijk van een aantal factoren:

·        In welke stad je op kamers gaat;
·        In welke wijk/gedeelte jouw kamer ligt;
·        Hoe groot je kamer is;.
·        Of je huurprijs inclusief gas, water en licht is.

Welke stad
Je kunt je voorstellen dat het een stuk goedkoper is om in een uithoek van het land op kamers te gaan dan in de hoofdstad Amsterdam. Ter vergelijking: in Amsterdam betaal je gemiddeld €36 per vierkante meter, terwijl je in kleinere studentensteden zoals Tilburg of Enschede slechts €20 per vierkante meter betaalt.

Toen ik in Zaandam op kamers zat, betaalde ik €310 voor een kamer van ongeveer 14 vierkante meter (met schuine wanden!) en nu ik in Ede op kamers ga, betaal ik €350 voor 21 vierkante meter met rechte wanden. Wat een verschil hè?

Welke wijk
Als je in Amsterdam een kamer vindt in de Bijlmer, is dit een stuk goedkoper dan een kamer aan het Leidseplein. En zo heeft iedere stad wel een wijk die relatief goedkoop is ten opzichte van andere wijken in de stad. Een kamer in zo’n wijk is natuurlijk niet voor niets een stuk goedkoper, je woont verder van het centrum vandaan en vaak is zo’n wijk vervallen of staat het bekend om haar criminaliteit.

Hoe groot
Hierbij hoef ik niet al teveel toelichting te geven denk ik… :) Hoe groter je kamer, hoe duurder!

Inclusief g/w/l
Als je op zoek bent naar een kamer, let dan goed op of de vermelde prijs kale huur is of dat vaste lasten zoals gas, water, licht en internet zijn inbegrepen. Dat is namelijk een onwijs groot verschil! Gemiddeld zit er zo’n €100 verschil tussen de kale huur en de huur inclusief je vaste, maandelijkse lasten.

Ervan uitgaande dat een studentenkamer gemiddeld 15 vierkante meter is (ik verbaas me erover hoeveel studentenkamers er zijn die groter dan 20m2 zijn, maar natuurlijk zijn er genoeg studenten die een minikamertje van 8m2 hebben!) en de gemiddelde huurprijs €25 per vierkante meter is (bron), betekent het dat een kamer gemiddeld €375 kost inclusief vaste lasten.


Boodschappen: €120
Op internet kom ik veel verschillende bedragen tegen wat betreft de vaste maandelijkse kosten voor boodschappen. Hoe hoog de kosten zijn van jouw maandelijkse boodschappen, hangt eigenlijk af van twee factoren:

·        Waar je boodschappen doet.
·        Voor hoeveel dagen je boodschappen nodig hebt.

Boodschappen
Het is natuurlijk een stuk goedkoper om je boodschappen te doen bij de Lidl of de Aldi dan bij de Albert Heijn. Maandelijks kan je dat een paar tientjes schelen! Ik maak er altijd een sport van om alles zo goedkoop mogelijk te kopen en let daarom heel erg op aanbiedingen. Het Nibud zegt dat een student maandelijks gemiddeld €161 kwijt is aan boodschappen, maar ik vind dat best wel een groot bedrag. Zo lukte het mij makkelijk om een week lang boodschappen te doen voor €26

Hoeveel dagen?
Toen ik in Zaandam woonde, hoefde ik maar voor vier dagen avondeten te koken, de overige dagen was ik gewoon bij mijn ouders thuis. Zo ben je maandelijks natuurlijk een stuk goedkoper uit dan wanneer je zeven dagen per week op kamers zit en dus elke dag ontbijt, lunch, avondeten en tussendoortjes voor jezelf moet kopen. Er vanuit gaande dat de helft van de uit huis wonende studenten zeven dagen per week op kamers zit en de andere helft in het weekend bij zijn/haar ouders is, denk ik dat je gemiddeld €120 kwijt bent aan boodschappen als je je boodschappen doet bij goedkope supermarkten en aanbiedingen in de gaten houdt.

Collegegeld: €162
Toen ik op kamers woonde, had ik het geluk dat er nog zoiets als studiefinanciering bestond. Dat bestaat nu jammer genoeg niet meer en dus ben je zelf verantwoordelijk voor de kosten van je studie.

Het collegegeld voor 2015-2016 is vastgesteld op €1951 per jaar, wat betekent dat je maandelijks €162 betaalt aan collegegeld. Dit bedrag stijgt elk jaar (helaas).

Studieboeken & benodigdheden: €57
Dit ligt er natuurlijk heel erg aan wat voor studie je doet en hoeveel boeken je moet aanschaffen. Het heeft mij enorm veel geld gescheeld door bijna alle boeken tweedehands aan te schaffen en vervolgens ook weer te verkopen. Ik denk dat ik daardoor in totaal misschien €200 heb uitgeven, omdat ik bijna alle boeken ook weer heb verkocht.
Volgens het Nibud geeft een student maandelijks €57 uit aan studieboeken en overige studiebenodigdheden.
Zorgverzekering: €20
In mijn rubriek Mijn ultieme budget lifehacks vertelde ik al hoe het kan dat ik €0 betaal voor mijn zorgverzekering en er zelfs winst op maak! Ik denk dat je zorgverzekering voor veel studenten een onnodig hoge kostenpost is. Kijk dus eens naar het artikel dat ik daarover heb gemaakt. Ervan uitgaande dat je €83 zorgtoeslag krijgt (het vaste bedrag voor 2016), denk ik dat een student maandelijks gemiddeld €20 kwijt is aan zijn of haar zorgverzekering.

Vrije tijd, sport en uitgaan: €60
Volgens het Nibud geeft een student gemiddeld €144 per maand uit aan vrije tijd, uitgaan en sport. Woooh, wat veel! Zoveel heb ik nooit uitgegeven en ik vind dit dan ook belachelijk hoog bedrag. Als studentzijnde heb je nu eenmaal niet een heel groot budget te besteden en ik vind €144 enorm veel geld.
Het is geheel afhankelijk van jouw levensstijl, maar een sportschool abonnement kan al vanaf €10 bij Fit4Free en voor de andere leuke uitjes gaf ik mezelf altijd een budget van €50, wat ik meer dan genoeg vond.


Kleding en uiterlijke verzorging (vrouw): €80
Als je net zo’n kleding-, schoenen- en tassenliefhebber bent als ik, zul je maandelijks vast een aardig groot bedrag uitgeven aan kleding. Het Nibud zegt dat een student gemiddeld €47 uit geeft per maand aan kleding en schoenen, maar uhm… ik denk dat de gemiddelde vrouwelijke student toch wel iéts meer uitgeeft aan kleding en uiterlijke verzorging.

Als studentzijnde gaf ik hier maandelijks ongeveer €80 tot €100 aan uit, maar wie weet ben ik wel een uitzondering! :)

Telefoonabonnement: €25
Ik heb het geluk dat ik een goedkoop telefoonabonnement heb. Voor een iPhone 5C betaal ik maandelijks ongeveer €24, inclusief toestel en een abonnement met 10GB (!) internet en 600 belminuten.
Ik heb hier al eens eerder een artikel over geschreven, check dat artikel voor de beste tips. Maandelijks zul je gemiddeld €25 kwijt zijn aan je telefoon en abonnement.

Totaal: €899

Als je al deze bedragen bij elkaar optelt, kom je op het prachtige totaalbedrag van €899 uit. Dat is nog eens een flink bedrag! Nu weet je in ieder geval waar je rekening mee moet houden als je uit huis gaat. Ik hoop dat je iets aan mijn artikel hebt gehad!

Deze blogs vind je misschien ook leuk:

23 opmerkingen:

 1. Wauw, wat een uitgebreid artikel! Geeft wel een goed beeld denk ik. Ik gaf minder uit aan boodschappen, maar ging wel bijvoorbeeld vaker uit eten dus ik denk dat ik dan uiteindelijk op ongeveer datzelfde bedrag uitkom. Aan kleding geef ik de ene maand heel veel uit en de andere maand helemaal niets, dus ik denk dat ik best rond die 47 euro zit. Maar mijn telefoonabonnement is dan weer duurder, ik denk ook dat veel studenten daar eerder rond de 35-50 euro zullen zitten. Al is dat natuurlijk heel erg afhankelijk van de telefoon die je hebt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Slechts enkele mensen die al geld verdienen met deze kaart, maar ze weigerden het te posten zodat anderen het konden weten, ben hier om dit te delen voor iedereen die hier cool geld wil verdienen, is de mogelijkheid om vandaag je magische ATM-kaart van Crown tecnology te krijgen en word rijk Whatsapp: +12134218707
   Ik kreeg mijn reeds geprogrammeerde en Magic ATM-kaart om maximaal $ 2.500 per dag op te nemen voor maximaal 1 jaar. Ik ben hier zo blij mee, want ik heb de mijne vorige maand gekregen en ik heb het gebruikt om $ 30.000 te krijgen
   Haal de jouwe Magic Atm-kaart vandaag nog van Crown Tecnology en word rijk vertel anderen dat je deze op je tijdlijn of status e-mail kunt plaatsen atm.tecnology @ gmail.com

   Verwijderen
 2. Ah dankjewel voor dit handige overzicht!
  Zo alles bij elkaar is het enorm duur zeg... Pfoe.
  Liefs Lonneke

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Anoniem17.2.16

  Ik ben het niet helemaal eens met sommige dingen die je suggereert. Zelf heb ik hele andere ervaringen qua budgetten en ik denk dat het voornamelijk ligt aan de keuzes die je zelf maakt. Ik heb er zelf namelijk tijdens mijn studententijd voor gekozen om een goedkope kamer te nemen maar wel hartje stad (dus op zolder, veel verdiepingen en schuine wanden maar dit scheelt wel in de prijs) Ik mijn telefoonabonnement was slechts 15 euro per maand en aan kleding en verzorging gaf ik misschien 30 euro uit. Daarentegen gaf ik veel geld uit aan boodschappen (26 euro zou mij nooit zijn gelukt, de 120 komt meer in de buurt) en ook veel geld aan vrije tijd (denk hierbij aan uit eten en stappen, dit kostte mij ook wel rond de 100 per maand). Ik denk dat het het belangrijkste is om zelf te kijken naar wat jij belangrijk vind en daar je uitgaven op te baseren! Maar in ieder geval altijd goed om eens te kijken naar gemiddelden en wat andere mensen hebben ervaren.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Handig overzicht voor nieuwe studenten! Ik heb in Breda gestudeerd. De kamers zijn daar gelukkig niet zo heel duur.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Grappig om te lezen. Ik geef wél meer uit aan vrijetijdsdingen, ik ga bijvoorbeeld heel graag naar concerten en dat kost nou eenmaal geld, daarnaast wil je als je daar bent óók nog wel een drankje (of twee) kopen. Maar aan kleding en uiterlijke verzorging geef ik echt juist weer veel minder uit per maand. Dat vind ik dan weer minder belangrijk: ik heb niet zoveel verzorgingsproducten nodig en kleren heb ik in principe al genoeg. Maar leuk om eens te zien hoe dat bij een ander verschilt!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wow wat veel zeg.. Wel superhandig, zo'n overzicht!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Super chill dit, ik ga bijna op mezelf wonen dus fijn dat ik nu een beetje weet hoe het bij andere is! X

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Het bedrag per maand voor collegegeld klopt niet. Je betaalt namelijk 10 maanden aan collegegeld en niet elke maand zoals je nu hebt berekent. Verder wil ik aanvullen dat (voor mensen die naar A'dam willen verhuizen) het echt heel kut is om in de Bijlmer te wonen, goedkoper is Bos en Lommer of als je op de VU zit op de campus van Science Park.

  Maar over het algemeen goed artikel.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ah wat een super fijn artikel Nicole, hier heb ik zeker veel aan. Ik wil in september op kamers in Amsterdam, omdat ik daar ga studeren. Ik kijk echt op tegen de kosten, maar nu weet ik wat ik ongeveer per maand eraan kwijt ben. Echt jammer dat we geen studiefinanciering meer krijgen :(

  BeantwoordenVerwijderen
 10. De kosten voor je boodschappen zijn ook afhankelijk van wat je verstaat onder boodschappen. In je eigen voorbeeld neem je zaken als wasmiddel, zeep, etc niet mee. Dit kan je maandelijkse kosten ook flink opkrikken.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. De kosten voor je boodschappen zijn ook afhankelijk van wat je verstaat onder boodschappen. In je eigen voorbeeld neem je zaken als wasmiddel, zeep, etc niet mee. Dit kan je maandelijkse kosten ook flink opkrikken.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat duur als je het zo uitrekent. Ik heb het geluk dat mijn kot vrij goedkoop is, dat de collegegelden in België lager liggen en dan ik qua boodschappen ook wel heel goed op let met wat ik uitgeef.
  xx

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Als ik jouw blog lees, ben ik altijd zo blij dat ik in België woon. Tanken kan hier momenteel voor 1,08 euro per liter, voor 250 euro vind je echt al wel een goede kamer (of kot, zoals wij dat hier noemen :-) ) en schoolgeld steeg dit jaar van 600 naar 900 euro, wat wij al heel erg veel vinden. Anderzijds ben ik wel verbaasd dat eten en sommige andere dingen (bv de prijzen van de HEMA) dan weer veel goedkoper zijn in Nederlands. Maar ik ben niet economisch genoeg aangelegd om dat helemaal te snappen :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Haha oops, dit doet me wel twijfelen over op kamers gaan!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ik vind dat je een goede berekening maakt! Ik zit er wel wat onder, dat komt doordat ik €80 huurtoeslag krijg en ik maar heel weinig geld uit geef aan kleding haha. Lang leven thrift shopping! x

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Pfoe... Ik ga volgend jaar examen doen en dan studeren. Eigenlijk wil ik niets liever dan op kamers maar het is wel heel duur zeg haha!

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Ik ben op het moment aan t kijken om uit huis te gaan, maar het valt toch vies tegen hoeveel je kwijt bent! Ik heb uitgerekend hoeveel ik aan huur + vaste kosten + boodschappen kwijt zou zijn en dan kom ik ook rond de 600 uit. En dan nog leuke dingen doen. Eh halloooo, waar moet ik dat van betalen haha!

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Je kunt rijk en gelukkig worden als je een lege ATM-kaart kunt aanvragen, met deze kaart kun je 3000 euro per dag gedurende 6 maanden maken, ik ben momenteel in Spanje en ik gebruik deze kaart dagelijks om 3000 zonder problemen te maken. Ik maak ook gebruik van deze kaart in de supermarkt en ook om online aankopen veilig te doen.

  Als je deze kaart wilt hebben, neem dan contact op met de beroemde hacker Mr Divine (divinecardhacker@gmail.com) en je krijgt je eigen kaart afgeleverd bij je deur en de agent zal je precies laten zien hoe je de kaart moet bedienen, zodat je kan dagelijks je eigen 3000 maken. deze kaart werkt voor elk land, dus haal de jouwe nu.

  Om je kaart vriendelijk te contacteren: divinecardhacker@gmail.com of whatsapp +16317433683

  Dank je

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Ik wil dat je hand in hand gaat werken met de Goede hacker en je zult het leven van arm zijn verlaten, dit is zijn e-mailadres van Van Alfons de beste hacker (vanalfons22@outlook.com). Neem nu contact met hem op voor de lege pinautomaatkaarten. Hij is klaar om u de kaart te leveren naar elk deel van de wereld dat u onmiddellijk toepast.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Ik hoor al een tijdje over deze lege ATM-kaart en ik heb er nooit echt rente aan betaald vanwege mijn twijfels. Totdat ik op een dag een hackgroep ontdekte die dark web heette, zijn ze echt goed in wat ze doen. Terug naar het punt, vroeg ik naar de lege ATM-kaart. Als het werkt of zelfs bestaat. Ze vertelden me Ja en dat het een kaart is die is geprogrammeerd voor willekeurig geld opnemen zonder te worden opgemerkt en ook kan worden gebruikt voor gratis online aankopen van welke aard dan ook. Dit was schokkend en ik had nog steeds mijn twijfels. Toen probeerde ik het en vroeg om de kaart en stemde in met hun algemene voorwaarden. Hopen en bidden. Enkele dagen later ontving ik mijn kaart en probeerde met de dichtstbijzijnde geldautomaat dicht bij mij, het werkte als magie. Ik kon maximaal $ 5.000 opnemen. Dit was ongelooflijk en de gelukkigste dag van mijn leven met mijn gezin. Tot nu toe heb ik me tot $ 50.000 kunnen terugtrekken zonder de stress van betrapt te worden. Ik weet niet waarom ik dit hier plaats, ik heb gewoon het gevoel dat dit degenen kan helpen die financiële stabiliteit nodig hebben. e-mail de heer Rex via rexwalkerhacker@gmail.com

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Slechts enkele mensen die al geld verdienen met deze kaart, maar ze weigerden het te posten zodat anderen het konden weten, ben hier om dit te delen voor iedereen die hier cool geld wil verdienen, is de mogelijkheid om vandaag je magische ATM-kaart van Crown tecnology te krijgen en word rijk Whatsapp: +12134218707
  Ik kreeg mijn reeds geprogrammeerde en Magic ATM-kaart om maximaal $ 2.500 per dag op te nemen voor maximaal 1 jaar. Ik ben hier zo blij mee, want ik heb de mijne vorige maand gekregen en ik heb het gebruikt om $ 30.000 te krijgen
  Haal de jouwe Magic Atm-kaart vandaag nog van Crown Tecnology en word rijk vertel anderen dat je deze op je tijdlijn of status e-mail kunt plaatsen atm.tecnology @ gmail.com

  BeantwoordenVerwijderen
 22. HACK ATM EN VANDAAG RIJK WORDEN

  U kunt de geldautomaat van een bank hacken en inbreken zonder te dragen

  geweren of welk wapen dan ook. Hoe is dit mogelijk? Allereerst moeten we leren

  over het handmatig hacken van ATM-MACHINES en BANKREKENINGEN HOE DE ATM

  MACHINE WERKT. Als je bij de bank bent geweest, kom je erachter dat het geld binnen is

  de ATM MACHINE wordt gevuld in het huis waar de machine staat

  gebouwd met voldoende beveiliging. om deze machine te hacken We hebben de special ontwikkeld

  lege ATM-kaart die u kunt gebruiken in elke geldautomaat over de hele wereld. deze

  kaart is geprogrammeerd en kan 5.000 binnen 24 uur opnemen

  valuta waar uw land gebruik van maakt, er is geen geldautomaat deze lege bankautomaat

  KAART kan er NIET in doordringen omdat het is geprogrammeerd met verschillende

  tools en software voordat het naar u wordt verzonden. De kaart zal de

  bewakingscamera storing op dat specifieke moment totdat je klaar bent met

  de transactie kunt u nooit traceren. het heeft ook een techniek die maakt

  het is onmogelijk voor de CCTV's om je te detecteren, er zijn zoveel andere hackers

  daar die beweren echt te zijn, moet je heel voorzichtig zijn dat ze dat nooit kunnen

  maak deze kaart, alles wat ze willen is jouw geld. geen geldautomaat kan dat

  neem elke dag 50.000 usd op dat onmogelijk is, en krijg de kaart die u wilt

  stuur uw adresgegevens door zodat we verder kunnen gaan met het verzenden van de kaart

  aan u zodra u akkoord gaat met de algemene voorwaarden. u kunt contact met ons opnemen op

  e-mail nu op americapressblankatmcard@gmail.com

  Of sms / Whatsapp op: +1 (409) 359-1901

  BeantwoordenVerwijderen