Budgetfood: walnoten-dadelcake


Het stond al sinds de zomervakantie op mijn "to-do-lijst": een dadelcake bakken. Toen ik in Turkije woonde, at ik bijna dagelijks dadels en vijgen, zó lekker! Ik was heel benieuwd hoe een cake met dadels zou smaken en dus wilde ik al héél lang een dadelcake bakken.

Vandaag ben ik een dagje vrij en dus had ik ein-de-lijk tijd om een dadelcake te gaan bakken. Na wat struggles (ik dacht dat ik alle ingrediënten in huis had, maar de melk was op) is het me toch gelukt: ik heb een walnoten-dadelcake gebakken. En hij is zó lekker, dat ik het recept maar al te graag met jullie deel!

Dit is wat je nodig hebt:

     • Cakevorm
     • Bakpapier
     • Kom
     • Zeef
     • 200 gram zelfrijzend bakmeel
     • 110 gram zachte boter
     • 100 gram dadels
     • 50 gram walnoten
     • 100 gram lichtbruine basterdsuiker
     • 2 eieren
     • 125 ml melk

Een snelle budgettip: 
Nog even een snelle budgettip tussendoor: dadels kun je erg goedkoop kopen bij de Jumbo (€0,89 voor 150 gram) en ook bij de Lidl of Turkse supermarkt zijn ze hartstikke betaalbaar. Walnoten zijn altijd duur, maar bij de Lidl relatief goedkoop. Een zak van 200 gram kost daar €2,49.

Bakken maar!
Je begint met het voorverwarmen van de oven op 190⁰C. Wij hebben sindskort een supersonische oven die binnen een minuut of zeven is voorverwarmd. Ideaal! Je weegt het zelfrijzend bakmeel af en zeeft dit in een grote kom. De boter snijd je in kleine stukjes en kneed je met je handen door het bakmeel heen. Snijd de dadels in kleine stukjes en maak de walnoten ook fijn met je handen of met behulp van een deegroller. Samen met de basterdsuiker, doe je dit bij de meel en boter. Met je handen kneed je dit weer tot een geheel. 

De melk en eieren meng je door elkaar met een garde zodat het lekker luchtig wordt. Dit doe je vervolgens bij het beslag en met een houten lepel meng je het beslag tot één geheel.

De cakevorm bekleed je met bakpapier en het mengsel giet je erin. Volgens het originele recept dat ik heb gevolgd, moet de cake 75 minuten in de oven, maar mijn cake was na een minuut of 55 al helemaal goed. Check dus tussendoor even hoe het gaat met de cake!

En daarna: smullen maar! 

6 opmerkingen:

 1. Mmm, ziet er heer lijk uit! Ik heb nog niet eerder gehoord over een cake met dadels, maar ben er nu wel benieuwd naar geworden!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een prachtige foto's! Ziet er lekker uit zeg :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hij ziet er heerlijk uit, ben benieuwd hoe hij smaakt! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Lijkt me zo lekker! Ik ben dol op dadels!

  BeantwoordenVerwijderen