Mijn ultieme budget lifehacks #6 | Zo heb jij voor het einde van het jaar €1000 op je spaarrekening staan


Sparen: op de één of andere manier ben ik er mijn hele leven al goed in geweest. Toen ik acht jaar was, kreeg ik voor het eerst zakgeld: €0,25 per week. Toen lukte het me al om al dat geld op te sparen en te wachten totdat ik een groter bedrag had zodat ik iets kon kopen wat ik écht graag wilde.
Ook nu gaat het sparen me nog steeds goed af. Zo heb ik maanden gespaard voor een auto en kon ik direct na mijn afstuderen een auto kopen.

Veel mensen vragen me: "Hoe doe je dat, Nicole? Ik wil dat ook!" In deze editie van Mijn ultieme budget lifehacks geef ik je mijn beste tips & tricks om te sparen. Als je deze tips opvolgt, kan het maar zo dat jij vóór het einde van het jaar €1000 op je spaarrekening hebt staan!


Spaarplan: elke dag een bedrag op je spaarrekening: €40 - €800
Het weeksparen kwam ik vorig jaar voor het eerst bij Jennie tegen. Het idee hierachter? Elke week stort je, een jaar lang een bepaald bedrag op je spaarrekening. Een jaar telt 52 weken, dus dat betekent dat je elke week een bedrag kiest tussen de één en 52 euro.
Je kunt dit natuurlijk ook in deze maand doen, zodat je voor het einde van het jaar elke dag een bedrag op je spaarrekening stort. Zo spaar je elke dag wat, zonder dat het een grote aanslag lijkt te zijn op je budget.

Vanaf vandaag zijn er nog 50 dagen tot het nieuwe jaar. Ik kan me voorstellen dat het je niet gaat lukken om elke dag een groot bedrag op je rekening te zetten. Je kunt met jezelf afspreken hoe je dat in gaat vullen.

Als je scholier bent en geen bijbaantje hebt, dan kun je ervoor kiezen om elke dag €1 op je spaarrekening te zetten, wat betekent dat je aan het einde van het jaar €40 hebt gespaard.
Werk je - net als ik - gewoon full time, dan kun je natuurlijk elke dag een groter bedrag op je spaarrekening zetten en heb je voordat je het weet meer dan €800 bij elkaar gespaard!

Probeer extra bij te verdienen: €10 tot €200
Ben jij heel erg goed in het bouwen van websites? Ben je een ster in het maken van de meest geweldige DIY's? Of wil je jezelf best inzetten om een middagje auto's te wassen in de buurt?
Zomaar een paar wilde ideeën waarmee je de komende vijftig dagen vóór het einde van het jaar nog even extra bij kunt verdienen. Of probeer één van de volgende dingen:

• Geef je vriendinnen of familie stijladvies
• Bied je moeder aan om eens een middagje te helpen in het huishouden (tegen een kleine vergoeding)
• Maak DIY's in het thema van kerst en verkoop deze aan bekenden of gewoon aan de deur
• Ben je muzikaal? Trommel jouw muzikale vrienden op en ga kerstliedjes spelen op het station
• Lak nagels van al je vriendinnen/kennissen/zusjes/tantes
• Help anderen bij het leuk stylen van hun tafel tijdens het kerstdiner
• Ben jij een held in de keuken? Bied jezelf aan als chef en help anderen met het koken van de meest geweldige gerechten


Ruim je kledingkast op en verkoop kleding op Marktplaats: €50 - €200
Ik kan me niet voorstellen dat ik de enige vrouw in Nederland ben die - ondanks dat zij een bomvolle kledingkast heeft - regelmatig voor haar kast staat met het idee "Ik heb niets om aan te trekken!"
Meestal komt dat doordat je zoveel in je kledingkast hebt hangen, dat je eigenlijk geen idee hebt welke kledingstukken je nu allemaal hebt.
Waarschijnlijk zitten er ook genoeg kledingstukken tussen die je niet meer leuk vindt of die je niet meer past.

Ruim daarom voor het begin van het nieuwe jaar je kledingkast leeg. Niet alleen begin je het nieuwe jaar dan fris en fruitig, maar kun je er ook een leuk zakcentje aan verdienen!
Zet je overbodige kleding op Marktplaats, verkoop het aan een tweedehandswinkel of richt een marktkraam via jouwmarktkraam.nl. (meer dan 25 winkels in Nederland)

Grote kans dat je daar al snel tussen de €50 en €200 mee verdient (of nog veel meer!)

Spreek met jezelf een "No Buy Month" af: €10 tot €150
Oké, misschien is dit een beetje onmogelijk in een maand zoals december, maar als je écht wilt sparen, spreek dan met jezelf een No Buy Month af. In deze maand mag je NIETS kopen. Je kunt zo'n maand natuurlijk precies zo inrichten zoals je zelf wilt.
Zo kun je er voor kiezen dat je bijvoorbeeld geen nieuwe dingen mag kopen, maar wel tweedehands dingen.
Of je spreekt met jezelf af dat je de komende maanden geen nieuwe kleding meer koopt, of geen nieuwe make-up.

Hoe strenger je voor jezelf bent, hoe meer je zult besparen! Het geld dat je normaal zou uitgeven aan (misschien wel onnodige) andere dingen, kun je nu op je spaarrekening storten.

Vraag nuttige cadeaus voor Sinterklaas/Kerst: €5 - €50
Kan je je niet inhouden om die geweldige jas te kopen? Of dat ene boek aan te schaffen? Houd je eigen portemonnee gewoon dicht en vraag dat ene nuttige cadeau wat jij héél graag wilt gewoon voor Sinterklaas of Kerst. Zo hoef je het zelf niet te betalen en kun je het geld wat je eigenlijk hieraan had besteed, gewoon op je spaarrekening zetten.


Geef geen geld uit aan dure uitjes: €5 - €50
In plaats van deze maand drie keer uit eten te gaan met vrienden, vriendinnen of familie of al die geweldige films in de bioscoop te zien (à minstens €10 per keer) kun je er ook voor kiezen om de komende vijftig dagen eens geen (of in ieder geval minder) geld uit te geven aan dure uitjes.
In plaats van uit eten te gaan, kun je ook met je vrienden zelf koken en zo een heerlijke maaltijd op tafel zetten. En heel leuk, die nieuwe films in de bioscoop, maar je kunt ook een avondje films kijken op de bank inclusief snacks.
Tot slot zijn er een heleboel goedkope vervangers voor dure uitjes die minstens net zo leuk zijn! Zo vind ik het heel erg leuk om spelletjes te spelen met vrienden en familie, maak ik graag een mooie boswandeling of kun je een winterpicknick houden.

Door deze tips toe te passen, weet ik zeker dat jij voor het einde een mooi bedrag op jouw spaarrekening hebt staan. Succes! Wat werkt voor jou het beste om te sparen?

18 opmerkingen:

 1. Hihi ik moest stiekem wel lachen om je 'bied je moeder aan te helpen in het huishouden tegen een vergoeding'. Oh my, als ik dat vroeger had gezegd tegen m'n moeder dan zou ze echt uit haar slof geschoten zijn ;). Een beetje vanzelfsprekend is het natuurlijk ook wel dat je helpt in het huishouden zonder dat je daar geld voor wil. Haha.

  Verder leuke tips :D ik merk wel dat (ondanks dat ik meer dan fulltime werk) het met vaste lasten zoals een hoge huur al snel lastig wordt om écht goed te sparen zonder dat je alle leuke dingen meteen moet schrappen :).

  Jouw marktkraam is trouwens een leuk initiatief!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik kan echt niet sparen. Ook niet na deze tips, haha.
  Liefs, Susan

  BeantwoordenVerwijderen
 3. ik kan wel goed sparen maar vind dat zo leuk die 1-52 euro misschien toch volgend jaar er extra bij doen en dan kan ik weer een mooie reis naar thailand ofzo maken ipv me ergeren aan mn uitpuilende kledingkast haha

  jouwmarktkraam kende ik nog niet ga ik ook maar eens een kijkje nemen

  liefs croltje

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Super handige tips, ik kan zelf eigenlijk ook altijd al goed sparen dus ik kan me hier helemaal in vinden :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Goeie tips! En het lijkt me echt een leuk experiment om elke dag iets opzij te zetten en kijken met hoeveel je eindigt..

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Goede tips!
  Heeft het jaar niet meer dan 40 dagen te gaan?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Daar heb je helemaal gelijk in! Ik ben niet zo'n held in rekenen, maar het is dus 50 dagen :D

   Verwijderen
 7. Leuk lijstje. Helaas gaat het sparen mij momenteel niet goed af. Ik verdien minder dan ik per maand uit moet geven (vaste lasten, huur, boodschappen). Ach, ik moet nog eventjes studeren en daarna gaat dat, als het goed is, veranderen. Ik kan niet wachten om ook weer geld te sparen in plaats van alleen maar geld uit te geven.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat een handige tips! Zelf heb ik eigenlijk weinig problemen met sparen, hoewel het eerder wel veel beter ging toen ik nog geen vaste lasten had, haha! Ik spaar in ieder geval vaak wel met een doel, zoals nu ons nieuwe huis, een vakantie, onvoorziene uitgaven etc. Ik merk soms bij vriendinnen dat ze geen doel hebben en dan kan ik het mij voorstellen dat sparen lastig wordt.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat een leuk, goed en inspirerend artikel. Ik was in januari 2014 begonnen met het weekspaarplan, maar dat heb ik helaas maar een half jaar volgehouden. Wel had ik toen natuurlijk ook al een flink bedrag gespaard en dat was wel fijn. Toch misschien maar weer eens mee beginnen aankomende januari..

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Goed artikel! Sparen is mij ook met de paplepel ingegoten. Ik spaar iedere maand automatisch een vast bedrag van mijn salaris.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Handige tips! Als mijn loon op mijn rekening staat, schrijf ik meteen een vast bedrag over naar mijn spaarrekening. Deze manier van sparen werkt tot nu toe goed voor mij.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik kan best goed sparen, zet altijd een bedrag van mijn loon op mijn spaarrekening, 30 euro daarvan mag ik aan make-up opmaken of hoeft nog niet eens is en de rest gaat gewoon aan rekeningen en wat ik overhou kan ik wat leuks voor doen. Dit zijn hele handige tips

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wat voor mij ook goed werkt: niet te veel geld op mijn betaalrekening laten staan. Zodra daar 'veel' geld op staat, waan ik me rijk en geef ik automatisch meer uit.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Vanaf januari ben ik van plan elke maand aat opzij te zetten. Of ik het daar kan houden is iets anders.. want ik kom nu vaak al erg krap te zitten! En idd in december valt niet te sparen. Al die cadeaus haha

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Wat een fijne tips! Het sparen gaat mij ook goed af. Wat ook heel erg helpt is te druk zijn om te kunnen shoppen, haha! Als ik 's avonds thuiskom zijn de winkels al dicht... X

  BeantwoordenVerwijderen