Ik moet iets kwijt...


Het is zaterdagavond, bijna half 12. Ik kom net terug van een gezellig avondje met vriendinnen. Ik kruip nog even achter mijn laptop, omdat ik zin heb om een blogje te typen. Bloggen vind ik leuk. Heel erg leuk. Zó leuk dat ik er jarenlang maar een beperkt sociaal leven door heb gehad. Op zowel vrijdag- als zaterdagavond was ik blogjes aan het typen en ook op zondag ging ik rustig door met bloggen. Zo heb ik een tijdje gehad dat ik in ieder geval elke dag en soms wel twee keer per dag een artikel online had staan. Gekkenwerk, al zeg ik het zelf.

Want nu red ik het niet om twee artikelen per dag te plaatsen. Het lukt me zelfs niet om elke dag één artikel te plaatsen. En of ik dat erg vind? Soms wel, maar ik merk dat ik het steeds minder erg begin te vinden.

Ik werk nu 36 uur per week en eerlijk: ik zou het prima redden om elke dag een blog online te plaatsen – zelfs al werk ik full time. Het zou me lukken… als ik geen vriend zou hebben. Als ik geen vriendinnen had. Als ik nooit tijd voor mezelf zou nemen. Als ik geen andere hobby’s zoals gitaar spelen, koken en tekenen had. Als ik ’s nachts een keer na 02.00u zou gaan slapen. Dan zou het me echt wel lukken.

Maar sinds ik in Istanbul heb gestudeerd, ben ik me af gaan vragen of het nodig is om alle andere leuke dingen in mijn leven op te geven. Verwachten mijn volgers en bedrijven waar ik mee samenwerk dat ik – naast een full time baan – op zaterdagavond blogs schrijf en foto’s maak, in plaats van gezellig met vriendinnen op stap te zijn? En op zondag tegen mijn vriend te zeggen: “Sorry, vandaag zie ik je een keertje niet, want ik moet de hele dag aan mijn blog werken.”?
Ik denk het niet en ik denk vooral dat ik dat niet van mezelf verwacht. Het afgelopen jaar heb ik zoveel leuke mensen leren kennen en ook veel over mezelf geleerd. Zo weet ik dat ik het nodig heb om af en toe alleen te zijn, maar ben ik er ook achter gekomen dat ik veel energie krijg door met andere mensen te zijn. Dat maakt me blij!

En dat er dan op sommige dagen geen blogartikel online komt, daar kan ik sinds kort vrede mee hebben. De dagen dát er een blogartikel online staat, ben ik tevreden. Ik heb dan een blog geschreven waar tijd in zit en waar ik mooie foto’s voor heb geschoten. Ik heb liever twee goede blogs in de week online staan waar ik helemaal achter sta, dan tien afgeraffelde blogs en een leven zonder sociale contacten en andere dingen.

Ja, ik zie het terug in mijn bezoekersaantallen dat ik niet elke dag een artikel plaats. Maar ik ben nu veel gelukkiger met minder bezoekers (maar wél bezoekers die mijn blog trouw volgen) dan de duizenden bezoekersaantallen toen ik elke dag uren achter mijn beeldscherm zat.

Wat ik hiermee wil zeggen? De blogwereld verandert. Ik zie dat andere bloggers hier ook mee strugglen en een balans proberen te vinden tussen hun werk-, school-, privé- en blogleven. En dat is lastig! Ik vind dat ik een juiste balans heb gevonden. Ik maak nog steeds tijd vrij voor mijn blog – het is immers mijn grootste hobby. Daarnaast maak ik ook steeds meer tijd vrij voor mezelf, mijn vriend en mijn vrienden, omdat dat is waar ik gelukkig van word.

16 opmerkingen:

 1. Ik begon met lezen, en ik dacht: omg nee, ze gaat toch niet stoppen? Ik kreeg serieus tranen in m'n ogen. Ik volg je al jaren, ik heb zelfs nog brieven met je geschreven! Gelukkig ben je niet van plan om te stoppen. Het maakt mij echt niet uit of een iemand elke dag of een keer in de week een artikel plaats. Ik verwacht ook helemaal niet dat iedereen elke dag een artikel (of meerdere) plaatst. Ik denk dat trouwe volgers je blijven volgen. Ik reageer bijna nooit, maar ik lees elk artikel van je. Keep up the good work :)

  Liefs Lisa

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Goed en sterk artikel! :) Zelf plaats ik nu ook maar 3 keer per week een artikel, terwijl dat eerst elke doordeweekse dag was. Het ''echte'' leven moet gewoon altijd voorrang hebben vind ik :)
  Liefs, Susan

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ah joh! Ik dacht echt dat je ging zeggen dat je ermee stopt, whaha. Maar het is toch hélemaal geen probleem om maar een x aantal keer per week te posten! Wij hebben zelfs nooit dagelijks gepost op onze blog, en dat gaat ook helemaal goed. Zolang er geen hiaten van maanden tussen zitten, chill! Veel leuker om enthousiaste content te lezen ook, dan dingen die snel-snel in elkaar geflanst zijn. Geniet van het leven buiten je blog om :D.X

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Maakt toch niet uit? Jij moet het leuk blijven vinden. 2 artikels op een dag plaatsen, daar valt mijn mond best van open, zou ik nooit kunnen (of ik moest mijn kind niet hebben, niet moeten werken, eten, douchen of gewoon eens buiten komen). Ik vind dat je goed bezig bent zo hoor :)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Het is inderdaad soms lastig een balans te vinden. Dan wil je zó graag goede content voor je blog, maar zijn er ondertussen ook nog tien andere dingen die je moet doen (of graag wil doen). Het lijkt mij heel gezond om tijd over te hebben voor jezelf en voor je vriendinnen en vriendje. Wat dat is uiteindelijk toch waar het leven om draait, toch? Goed dat je dit nu duidelijk hebt voor jezelf!:)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik wou eerst ook elke dag een artikel online zetten, maar lukt dat gewoon niet met school en vrije tijd.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Mooi geschreven! Ik ben het helemaal met je eens. Ik vind het goed om te zien dat veel bloggers niet meer elke dag bloggen 'omdat het moet.' Als je veel leuke dingen kunt doen en tijd hebt voor jezelf straal je dat ook uit op je blog! <3

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik heb inderdaad ook moeite met het aantal artikelen per week. Hoewel mijn situatie heel anders is (veel thuis door chronische ziekte en slechts 3 artikelen per week), ben ik ook iedere dag bezig met bloggen. Waarschijnlijk ga ik naar twee per week in het nieuwe jaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Mooi geschreven mop! Dit is precies waar ik ook mee struggle. Jammer van de bezoekersaantallen inderdaad, maar uiteindelijk geeft het me mentaal zoveel meer rust. Voor jezelf kiezen kan zijn bloggen, maar ook een keer niet bloggen is een optie. Mooi verwoord!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat goed van je! En dat soort dingen zijn het belangrijkst :)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Respect voor je keuze hoor, jouw persoonlijke leven is minstens zo belangrijk als je blog. Als jij niet lekker in je vel zit ga je dat op den duur ook in je artikelen terugzien, die balans vinden tussen genieten van bloggen en genieten van al het andere is inderdaad heel belangrijk!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat fijn dat je min of meer door je semester abroad in Istanbul tot de ontdekking bent gekomen dat het niet nodig is om iedere dag iets online te zetten. Ik ben het helemaal met je eens en ik denk dat het ook een positieve ontwikkeling is voor blogland. Zo zijn de artikelen die online komen denk ik relatief beter en hebben bloggers ook meer plezier in het bloggen :) Dus, lekker de tijd voor jezelf en je vriendinnen en vriend nemen!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Helemaal waar! Enne.. ik lees al je artikelen met heel veel plezier, of het er nu 10 of 2 zijn <3

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Kijk heel goed gezegd en ik snap je ook volkomen, ik werk ook 40 uur per week, maak 1 x in de week schoon en heb ook nog een vriend in het weekend haha dus op een gegeven moment moet je ook dingen gaan indelen op de manier, wat vind ik nu belangrijk in het leven en waar wil ik mijn energie en tijd in stoppen. Inderdaad vrienden, familie en je vriend gaan gewoon voor je blog. Zoals ik dan alles in Parijs zie, probeer iedere dag wat van je dag te maken zeg maar.. goed verteld ook Nicole en ik snap je echt !

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Wat een goed geschreven stuk meis! Lekker doen waar je je goed bij voelt, want de mensen die jouw blog trouw volgen, blijven toch wel komen!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Fijn dat je een goed ritme voor jezelf hebt gevonden! Ik begin dat nu ook wel aardig te vinden, en ben daar heel erg blij mee. Volgend jaar wordt het weer opnieuw zoeken: nieuwe studie dus weer andere tijden vrij. Maar agh, als je iets leuk vind dan lukt het vanzelf!

  BeantwoordenVerwijderen