Mijn ultieme budget lifehacks #3 | Verschil tussen goedkope en dure boodschappen


In totaal heb ik een jaar op mezelf gewoond: een half jaar in Koog aan de Zaan voor mijn stage en een half jaar in Istanbul voor mijn studie. Beide keren was ik maar een arm studentje en probeerde ik zoveel mogelijk te besparen op mijn boodschappen.
Ik ben vast niet de enige student met een klein budget, maar wat ik merk is dat veel andere studenten bij het boodschappen doen totaal niet op de prijs letten. Ze maken een boodschappenlijstje en gooien alle producten in hun mandje die ze nodig hebben zonder te kijken of een ander merk misschien goedkoper is. 

En dat is zonde! Want iedereen weet dat je veel kunt besparen op je boodschappen door bij goedkope supermarkten je wekelijkse boodschappen te doen en bij de duurdere supermarkten gewoon het huismerk te kopen. 

Als je alles nu naast elkaar zet, wat is dan écht het verschil?

Ik ging de uitdaging aan: ik deed boodschappen bij verschillende supermarkten. Bij de ene supermarkt nam ik alle dure merken mee terwijl ik bij de andere supermarkt zo goedkoop mogelijk mijn producten probeerde te kopen. Bij beide supermarkten kocht ik precies dezelfde elf producten en zette ik het op een rijtje:

Wat kun je nu eigenlijk besparen als je écht goedkoop boodschappen doet?


Laten we beginnen met de "dure" boodschappen. Deze boodschappen heb ik gedaan bij de Albert Heijn, een winkel die toch wel bekend staat om haar A-merken en hoge prijzen. Laat ik duidelijk zijn: ik heb echt niets tegen de Albert Heijn. Integendeel, bij de AH kun je bijna altijd alles vinden en als ik echt op zoek ben naar iets specifieks, dan ren ik als eerste naar de AH. Toch zijn simpele boodschappen zoals een pak melk, spaghetti of een brood duur als je niet goed oplet.

Dit is mijn boodschappenlijstje:

     • 1 bruin brood
     • 2 schnitzels
     • 500 gram spaghetti
     • 1 pak yoghurt
     • 1 pak melk
     • 1 pak kant-en-klare pastasaus
     • Bastognekoeken
     • Chocoladereep
     • 6 eieren
     • 1 pak hagelslag
     • 3 bananen 


Precies dezelfde soort producten, precies dezelfde opstelling, maar toch één ding verschillend, namelijk... de prijs! De goedkope boodschappen heb ik voornamelijk gedaan bij de Lidl, maar ook heb ik een aantal producten bij de Jumbo en Albert Heijn gekocht. Want ook al is de Albert Heijn in het algemeen een dure winkel, Albert Heijn's budget huismerk "Albert Heijn Basic" is spotgoedkoop!

Het is tijd om de producten per stuk met elkaar te vergelijken. Is een A-merk écht veel duurder dan een budgetproduct?


Brood
De prijs van brood kan echt heel erg verschillen. Zo kost het goedkoopste brood dat ik ooit heb gekocht €0,69 (Lidl) maar kost een brood van een echte bakker al snel €3. Voor dat geld heb je misschien wel een héél lekker brood, maar als je je bedenkt dat je voor datzelfde bedrag ook drie goedkopere broden kunt kopen...

Casino bruin brood (Lidl): €1,09
Donkerbruin meergranen brood (Albert Heijn): €1,79


Schnitzel
Een lekker stukje vlees mag wat mij betreft niet ontbreken. Kipfilet is één van de goedkoopste vleessoorten, maar dat kan ook flink verschillen per supermarkt. Dan ligt het er ook nog aan of je biologische kipfilet koopt of "plofkip".

Kip krokant schnitzels - 2 stuks (Lidl) - €1,69
Varkensschnitzel - 2 stuks (Albert Heijn) - €2,75


Spaghetti
Ik geloof best dat wanneer je dure spaghetti koopt je de échte, Italiaanse spaghetti hebt en deze misschien wel tien keer zo lekker smaakt als de goedkope spaghetti. Maar ik vind goedkope spaghetti ook heel erg lekker en het is twee keer zo goedkoop als de dure spaghetti van een A-merk...

Spaghetti 500 gram (AH huismerk) - €0,73
Spaghetti 500 gram (Grand'Italia - Albert Heijn) - €1,43


Yoghurt
Mijn favoriete ontbijt: een kom yoghurt met cruesli/museli en vers fruit. Het liefst halfvolle of zelfs volle yoghurt, maar soms probeer ik nog een beetje aan de lijn te denken en is magere yoghurt ook prima. Ik proef echt totaal geen verschil tussen de dure merken yoghurt en de goedkope, dus vaak koop ik de yoghurt van de Lidl. Je ziet dat deze zelfs een stuk goedkoper is dan de allergoedkoopste yoghurt bij de Albert Heijn van eigen huismerk.

Magere yoghurt (Lidl) - €0,59
Halfvolle yoghurt (AH huismerk) - €0,84


Melk
Ik zal je eerlijk bekennen dat ik zelf helemaal geen melk drink, maar ik vond het wel zo'n typisch product dat je elke week wel koopt.

Halfvolle melk (Jumbo) - €0,55
Halfvolle melk (Campina, Albert Heijn) - €1,05


Pastasaus
Kant-en-klare pastasaus: één van de dingen die je altijd terugvindt in een studentenhuis. Veel mensen menen dat je hier toch wel echt een A-merk voor moet hebben, anders smaakt het naar plastic. Misschien ben ik niet zo kieskeurig, maar de goedkope merken pastasaus vind ik altijd minstens net zo lekker als de dure!

Tomaten pastasaus (AH Basic, Albert Heijn) - €0,25
Tomaten pastasaus (Heinz, Jumbo) - €0,61


Chocola
Als ik altijd A-merken chocolade zou kopen wanneer ik zin heb ik chocolade, zou mijn bankrekening nu op €0 staan. Oké, ik geef toe dat ik Tony Chocolonely écht wel lekkerder vind dan een reep van de Lidl, maar moet je eens kijken wat je ermee bespaart wanneer je gewoon een goedkope reep koopt!

Pure chocolade (Lidl) - €0,45
Melk chocolade (Verkade, Albert Heijn) - €1,09


Bananen
Een gezonde snack af en toe is ook wel eens fijn (en goed)! Fruit kan heel erg duur zijn, wanneer je het bijvoorbeeld bij de groentenboer koopt. Mijn tip is om eens op de markt, bij een Turkse supermarkt of bij de Lidl te kijken. Het fruit bij Lidl is goedkoop én al vijf jaar op rij de supermarkt met de beste groenten en fruit.

Bananen - 3 stuks (Lidl) - €0,54
Chiquita bananen - 3 stuks (Albert Heijn) - €1,27


Chocoladehagelslag
Een kale boterham is ook zo saai, daar moet natuurlijk wat op! Ik denk dat De Ruijter het meest bekende merk is op het gebied van hagelslag en vlokken, maar het is ook één van de duurdere merken. Bij een merk met zo'n grote naamsbekendheid heb ik altijd het idee dat je ook voor het merk zelf betaalt - en niet per se de kwaliteit. Bij de Jumbo betaal je iets meer voor de hagelslag, maar dan heb je ook direct een grotere verpakking waardoor je relatief minder betaalt.

Pure hagelslag 600 gram (Jumbo) - €1,85
Pure hagelslag 400 gram (De Ruijter, Albert Heijn) - €1,79


Bastognekoeken
Mijn favoriete koekjes? De bastogne! Echt, deze kan ik de hele dag door eten. De echte bastognekoeken zijn van LU, maar er zijn tegenwoordig ook een heleboel budgetmerken die bastognekoeken in hun assortiment hebben, maar wel onder een andere naam. Die van de Jumbo heten bijvoorbeeld "krokante knapper koeken" en om heel eerlijk te zijn, vind ik deze verpakking ook veel leuker en er zelfs duurder uit zien!

Bastognekoeken (Jumbo) - €0,89
Bastognekoeken (LU, Albert Heijn) - €1,39


Eieren
En tot slot: de eitjes! Als ik 's ochtends genoeg tijd heb (wat bijna nooit voorkomt) vind ik het heerlijk om een gekookt eitje bij mijn ontbijt te eten. Hier heb je ook veel verschil in: scharreleieren, vrije uitloopeieren, biologische eieren... je ziet in de prijs het verschil!

6 eieren vrije uitloop (Lidl) - €0,99
6 eieren biologisch (Albert Heijn) - €1,95

De totale boodschappen van de A-merken: €15,96
De totale boodschappen van de budgetmerken: €9,62

Voor precies dezelfde producten betaal je voor A-merken dus €6,34 meer dan wanneer je je boodschappen doet bij goedkope winkels en daar huismerken meeneemt. Nu zijn dit maar elf producten, maar je kunt je voorstellen dat wanneer je boodschappen doet voor een gezin voor een hele week, dit rigoureus kan schelen in de kosten!

Ik ben benieuwd naar jullie mening en ervaring: waar doe jij je boodschappen? En probeer je dan echt budgetmerken te kopen of let je helemaal niet op de prijs?

29 opmerkingen:

 1. Leuk gedaan, het scheelt echt veel. Ik koop best vaak AH Basic (de kilozak pasta van 80 cent bijvoorbeeld), maar er staat ook regelmatig Tony's of Oreo-ijs op mijn boodschappenlijst. Ik ben geen student meer moet ik erbij zeggen. Ik maak er geen tijd voor om al mijn boodschappen bij verschillende supermarkten te halen, misschien dat ik daardoor automatisch al minder bespaar. Ik let wel altijd op de aanbiedingen, en als het kan ook op die van volgende week; zo probeer ik niks te kopen dat volgende week in de aanbieding is.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat tof Nicole, grappig om te zien dat de huismerken ook bij verschillende winkels nog zoveel verschillen. Hoewel ik dat eigenlijk wel weet, ben ik gewoon te lui om naar de Lidl of Aldi te fietsen (15 minuten) terwijl de AH op 5 minuten loopafstand van m'n huis is. Haha. Valt me wel op dat de vergelijkingen niet helemaal perfect zijn overal. Kip vs. varken en magere vs. halfvolle yoghurt verschilt natuurlijk sowieso al in prijs :D maar dat neemt niet weg dat het prijsverschil echt de moeite waard is.

  Ps. zie ik je vanavond bij F21 in Rotterdam?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, daar heb je helemaal gelijk in! Ik had per ongeluk de verkeerde schnitzels gekocht en ook niet gelet op of de yoghurt mager of halfvol was, haha! En ik ben er vanavond zeker bij in Rotterdam. Leuk om je dan te zien!

   Verwijderen
 3. Leuke vergelijking! Al vind ik het niet altijd hélemaal opgaan, want ik slaag er bijvoorbeeld echt in om bij de Albert Heijn veel goedkoper te shoppen. Altijd het huismerk boven A-merken kiezen scheelt al ZO veel in de prijs! De spaghetti van AH Basic is bijvoorbeeld echt niet normaal goedkoop en heel lekker! En bvb. een varkensschnitzel en kipschnitzel vind ik niet echt vergelijkbaar haha. Ik vind die AH passata trouwens lekkerder dan die van Heinz haha. Maar het grappige is dat AH bij ons een best goedkope winkel is (in vergelijking met bijvoorbeeld Delhaize of Match).. X

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Leuk om te zien! Omdat ik vanwege mijn dieet nu wat specifieker eet doe ik alle boodschappen bij de AH. Voor die tijd ging ik eigenlijk altijd boodschappen doen bij de Lidl!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Grappig om te zien! Ik koop eigenlijk altijd alles bij de Lidl en op de markt, ik vind de AH toch altijd te duur. Vooral op de markt kun je goeie deals scoren! En het is altijd leuk om te gaan, haha!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Toen ik op kamers zat kocht ik zowel A-merk producten als huismerk items. Het hangt er bij mij gewoon vanaf wat ik precies koop. Maar overbodig dure boodschappen halen doe ik nooit. Ik let bijvoorbeeld ook veel op aanbiedingen. Daar maak ik dan trouwens ook alleen gebruik van als ik het nodig heb, anders is het als nog overbodig geld uitgeven. Vaak realiseren mensen zich dat niet.
  Liefs, Susan

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Idem hierboven, ik ben zelf momenteel studente op kamers en het hangt er echt vanaf wat ik koop. In bepaalde dingen proef je echt het verschil, dus dan ga ik echt wel voor de variant die ik lekkerder vind, ook al kost die meer. Brood is daar een goed voorbeeld van (ik heb zelf in een bakkerij gewerkt, vandaar misschien :)), maar ook vlees en eieren: liever biologisch in deze gevallen, dan een kip waarvan je niet weet of het wel kip is.. Maar voor pasta en melk kies ik wel vaak voor het huismerk! Dus het hangt er echt van af :) Op aanbiedingen let ik wel vaak, zeker voor niet-bederfbare producten (als in: voorraadje wc-papier inslaan wanneer het in de aanbieding is!) dus denk dat ik zo ook wel wat erop let, en ik koop ook echt alleen wat ik nodig heb. Bederven heb ik niet vaak voor!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik koop vaak het goedkoopste, sommige duurdere producten zijn wel wat lekkerder maar ik hecht daar niet zo heel veel waarde aan.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wauw wat een verschil zeg! Zelf woon ik helaas niet (meer) om de hoek van de Lidl, maar ik probeer nog steeds wel tactisch in te kopen. Ik vergelijk altijd de prijzen en kijk hierbij naar de prijs/inhoud verhouding. Maar sommige producten koop ik bewust van een A-merk, omdat het simpelweg gewoon een betere kwaliteit of lekkerdere smaak heeft. Denk hierbij aan afwasmiddel, Coca Cola of een goede chocoladereep.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Het hangt echt van product tot product af wat ik goedkoop koop en wat niet. Zo koop ik (af)wasmiddel, frisdrank, chocolade,... bewust van een A merk gewoon voor de kwaliteit of smaak (ik ben een chocolade snob en eet enkel Côte d'or). (en ik zie net hetzelfde staan in de comment hierboven haha) De rest kan me niet veel schelen. Wel heb ik gemerkt dat de groenten en het fruit van bij AH vaak goedkoper zijn dan bv bij Aldi. Maar ik koop meestal enkel groenten of fruit in aanbieding. Zo wissel ik ook voldoende af. Naar Lidl ga ik niet, omdat dat hier echt een vrij ongezellige, vieze winkel is.... :/

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik vind het grappig dat je juist alle A merken bij Albert Heijn gekocht hebt en dat het dan als duurste uit de bus komt. Ik zou het juist een goede vergelijking vinden als je ook alle goedkope producten van de AH meeneemt in de afweging. Zoals melk is bij de AH ook 0,55 cent als je de juiste meeneemt. Is de AH net zo duur als iedereen altijd zegt dat het is als je goedkope merken meeneemt..

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik heb een tip als je bijvoorbeeld de chocola van de Lidl helemaal niet lekker vindt: kijk eens bij de Action. Daar heb je bijvoorbeeld Milka repen voor 0,69 cent terwijl je daar bij de AH 1,09 voor betaalt!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wij 'moeten' wel veel naar de ah, maar de ah basic is ook goedkoop! De lidl is namelijk best ver weg en op een fiets is dat niet te doen. Helaas. Wel zit er een aldi, maar die heeft niet alles en vind ik niet alles even smakelijk. Meestal vind ik ah basic gewoon dikke prima. Zijn maar weinig producten waarvan ik echt een merkje wil hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De AH bastagno koeken zijn bijv. nog goedkoper dan die van de jumbo, terwijl jij die nu als goedkoop gebruikt en 1 die je bij de ah koopt als dure.

   Verwijderen
 14. Vind het leuk om te zien dat je boodschappen vergelijkt. Maar vind de vergelijking opzich niet zo sterk.
  Een magere yoghurt vergelijken met een halfvolle, biologische eieren met de legbatterij-eieren, kip- en varkensvlees...
  Ook was de vergelijking beter als je zowel goedkoop als duur uit dezelfde winkel haalt.
  Je laat dan juist beter zien dat huismerken en A-merken het verschil kunnen maken.
  Dit is niet om je af te kraken hoor!
  Verder is het namelijk een leuk artikel, en het idee is ook leuk ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Leuk bedacht artikel zeg! Toen ik net op mezelf woonde ging ik boodschappen bij de AH en schrok me echt rot. De week erna bij de Aldi en dat scheelde echt bijna de helft. Vind sommige dingen ook serieus veel lekkerder bij de Aldi.
  Het enige waar ik echt voor naar de AH ga is als ik iets ga bakken. Zo zakken mijn cheese-taarten altijd in als ik crème fraiche bij de Aldi haal, maar bij de AH heb ik daar geen last van. En sommige dingen hebben ze niet bij de Aldi, dus ook dan ga ik naar de AH.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Super leuk artikel, je hebt helemaal gelijk! Waarom dure producten kopen als je het ook budget aan kan schaffen en het ook nog eens lekker smaakt?!

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Nee dat van die hagelslag is echt niet waar! Ik koop als arme student altijd hagelslag van Venz want die van AH huismerk is veel te zoet, haha.
  Bij mijn huis zit een Aldi en een Albert Heijn maar ik ga bijna nooit naar de Aldi. Je kunt qua groente en fruit bijna niets los kopen bij de Aldi en dat werkt gewoon niet als je in je eentje moet koken.
  Bij de Albert Heijn doe ik gewoon slim boodschappen: twee pakken Grand d'Italia in de bonus zijn even duur als twee pakken pasta van de Aldi (die uit elkaar valt tijdens het koken) bijvoorbeeld. Verder kijk ik sowieso goed naar wat er in de bonus is en weet ik inmiddels op welke dingen ik kan besparen door de AH Basic-variant te kopen en welke dingen goedkoop gewoon niet zo lekker zijn. Verder doe ik gewoon zuinig, eet ik nauwelijks buiten de deur of op de uni en neem ik die drie euro in de week extra gewoon voor lief omdat ik echt stress krijg van in onbekende winkels boodschappen doen, haha.
  Ik vind zeker dat je kunt besparen op boodschappen en dat dat voor veel mensen een onnodig grote kostenpost is, maar voor mij hoeft dat eigenlijk niet zo, haha.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Dat scheelt aardig wat en zeker als je per week zoveel boodschappen doet :)

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Ik koop altijd bij AH en Lidl en bepaalde producten koop ik specifiek bij de ene omdat het daar goedkoper is. Hoewel ik vind dat het een leuk en interessant artikel is, denk ik dat je de voorbeelden iets beter had kunnen kiezen. Want natuurlijk zijn biologische eieren duurder dan vrije uitloop, en Albert Heijn heeft qua zuivel ook nog een serie (De Zaanse Hoeve) die goedkoper is dan het huismerk zelf. Maargoed, je hebt je punt goed gemaakt en ik vind het slim dat meer mensen op de prijs letten voor ze iets klakkeloos in hun mandje doen. Zo bespaar ik ook aardig wat op mijn wekelijkse boodschappen :)

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Dit soort artikels dar hou ik echt van! Ik ben ook door mijn op mezelf wonen erg prijsbewust gaan worden en toen shopte ik elke week bij Lidl, prima producten voor mooie prijsjes! xx

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Hier let ik altijd op, ik loop speciaal om voor bepaalde boodschappen en promoties hou ik dan ook altijd in de gaten.
  xx

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Vrije uitloopeieren zijn niet echt vergelijkbaar met biologische eieren.

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Ik ga vaak naar de Lidl. Die hebben wij op het dorp samen met Deen. Deen is alleen niet bekend in heel Nederland maar qua prijs valt dat ook wel mee. Maar vaker ga ik toch naar de Lidl omdat het inderdaad echt veel scheelt.

  BeantwoordenVerwijderen
 24. The thing with me is that; When I go to the AH and I always do, because a have a AH store around the corner. I am always shocked with how much I pay for only few items. Every time I go to the store; I am always spend about 8 to 10,- euro's. That is a lot of money for only 5 products or so. So the funny thing is, as soon as a find my self in a lidl I am like; 'OMG this is soo cheap'. But unfortunately I dont have a lidl around the corner so I often go to the AH because it's nearby. Also, there are some products that I simply can't buy cheap, like: eggs, milk, fish and cheese. Because,if you do buy them cheap than there is a big chance that the animals lived and died in horrible conditions!! SO PLEASE KEEP THAT IN MIND!

  Love,

  chocolatevanilla.nl

  BeantwoordenVerwijderen