Mijn ultieme budget lifehacks #1 | Ik heb een gratis zorgverzekering - The Budget Life | Blog over financiën en besparen

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Display Trending Posts

Display Instagram Footer

No

Dark or Light Style

Light

Zoeken

Sticky Menubar[On/Off]

on

Preloader[On/Off]

off

Fixed Menu (yes/no)

yes

Sticky Sidebar

on

Infinite Scrolling[On/Off]

off

Post Styles[Simple/List/Grid]

Simple

Featured Slider

Featured

Headers [Header1/Header2]

header2

Mijn ultieme budget lifehacks #1 | Ik heb een gratis zorgverzekeringSinds een jaar heb ik de vaste rubriek Photo Diary op zondag en sinds twee maanden is daar een nieuwe rubriek bij: Last Week's Budget op Maandag. Werken met vaste rubrieken op mijn blog vind ik leuk: het geeft je vastigheid en automatisch inspiratie om een artikel te schrijven. Bovendien slaat het ontzettend goed aan bij jullie, mijn lieve lezers!
Vanaf vandaag komt daar weer een nieuwe rubriek bij: de rubriek Mijn ultieme budget lifehacks. In deze nieuwe rubriek deel ik wekelijks een ultieme tip die jou op weg gaat helpen om jouw budget lifestyle nog beter in te richten en om meer te besparen.

Vandaag tip nummer één over een gratis (!) zorgverzekering. Ik laat je zien hoe ik geen geld betaal aan mijn zorgverzekering en er maandelijks zelfs geld aan verdien. Even een "disclaimer": dit is GEEN gesponsord artikel.

ALLES OVER DE ZORGVERZEKERING:

In Nederland is het verplicht om een zorgverzekering te hebben. Deze verzekering zorgt ervoor dat wanneer je iets overkomt, je gewoon verzekerd bent en de kosten kunt declareren bij de verzekering. Een bezoekje bij de huisarts is daardoor ook gratis en sommigen kunnen zelfs hun bril, tandarts of medicijnen bij de zorgverzekering declareren.


ZORGTOESLAG?

Als student zijnde heb je recht op zorgtoeslag, wat betekent dat je een maandelijks bedrag van de overheid krijgt om je zorgverzekering te financieren.
Voor 2015 bedraagt de maximale zorgtoeslag €78 en als je student bent, heb je bijna altijd recht op dit maximale bedrag. Lees hier meer over de voorwaarden. Veel van mijn vrienden betalen meer dan €100 aan hun zorgverzekering en dus moeten ze maandelijks nog wat tientjes bijleggen.

ZORGVERZEKERING VOOR JONGEREN?

Tot je 18e levensjaar ben je automatisch bij je ouders verzekerd. Wanneer je 18 wordt, ben je officieel volwassen voor de Nederlandse wet en moet je ook je eigen zorgverzekering regelen.
Ik ben al sinds mijn 18e verzekerd bij Zekur, onderdeel van Univé. Dit is een speciale zorgverzekering voor jongeren waar je al vanaf €67,50 een basisverzekering af kunt sluiten. Ik heb destijds wat vooronderzoek gedaan en Zekur is veruit de goedkoopste zorgverzekering die je af kunt sluiten.

Natuurlijk zitten daar wel wat haken en ogen aan. Als je €67,50 betaalt heb je echt alleen een basispakket en een hoog eigen risico.

EIGEN RISICO?!

Elke zorgverzekering heeft een eigen risico. Dat betekent dat je eerst een bepaald bedrag zelf moet betalen, voordat de zorgverzekering dit vergoedt. Het verplicht eigen risico voor 2015 is €375. Stel dat je je been breekt, dan betaal je de eerste €375 zelf en de rest vergoedt je zorgverzekering.

Bij de goedkoopste zorgverzekering van ZEKUR is dit eigen risico €875. Een flink bedrag, maar als je - net zoals ik - eigenlijk geen bijzondere uitgaven hebt of nog nooit iets gebroken hebt (even afkloppen), dan kun je beslissen dit risico te wagen.

Ik heb vanaf het begin van mijn zorgverzekering dit hoge eigen risico en op een jaarlijks tandartsbezoekje en af en toe medicijnen, heb ik nog geen hoge bedragen hoeven betalen. Oké, als ik een keer van de trap val en mijn been breek, dan ben ik in één keer een hoog bedrag kwijt, maar dat betekent dat ik al jarenlang veel heb bespaard.DOORLOPENDE REISVERZEKERING

Tot vorig jaar heb ik altijd de zorgverzekering van €67,50 gehad. Omdat ik voor mijn studie naar Istanbul ging besloot ik ook een doorlopende reisverzekering af te sluiten. Dit is €4,50 per maand extra en als je regelmatig een tripje naar het buitenland maakt, ben je veel goedkoper af om een doorlopende reisverzekering te nemen dan wanneer je bij elk reisje een losse zorgverzekering aanschaft.

HOE KAN HET DAT MIJN ZORGVERZEKERING GRATIS IS?

Zoals ik al eerder noemde in dit artikel, krijg je als student maandelijks €78 van de overheid aan zorgtoeslag. Mijn zorgverzekering kost slechts €72 en dat betekent dat ik maandelijks €6 verdien aan mijn zorgverzekering.

Veel van mijn vrienden betalen tot ver over de €100 voor hun zorgverzekering, waardoor het ineens een grote kostenpost is. Ik zou je aanraden om je zorgverzekering nog eens goed te bekijken. Als je vaak naar de tandarts moet omdat je een slecht gebit hebt, elk jaar wel iets breekt of veel medicijnen gebruikt, dan zou ik zeker een goede zorgverzekering nemen en ja - die is vaak wel duur.
Maar ben je net zoals ik en heb je nog nooit gaatjes gehad, geen dure bril of medicijnen, dan red je het hoogstwaarschijnlijk prima met een goedkopere zorgverzekering.

Ik heb er nog een doorlopende reisverzekering bijgenomen, wat betekent dat het totale bedrag op €72,00 per maand komt. Het bedrag wat ik aan zorgtoeslag krijg, is hoger dan mijn maandelijkse kosten. Zo verdien ik dus elke maand €4 aan mijn zorgverzekering.

Kijk hier voor meer informatie.

Ik ben benieuwd: wat betaal jij voor je zorgverzekering? En denk je dat je na het lezen van dit artikel goedkoper uit kunt zijn?

Deze blogs vind je misschien ook leuk:

26 opmerkingen:

 1. Goed idee! Maar jij bent toch nu geen student meer?!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben nog steeds student! In november studeer ik af en dan ben ik inderdaad geen student meer...

   Verwijderen
 2. Ik heb hier ook weleens een artikel over geschreven want ik vind het een heel interessant onderwerp :) hoe je eigenlijk al snel teveel betaalt. Ik betaal wel 120,- in de maand maar heb een aantal aanvullende dingen zoals tandartsverzekering en ook een doorlopende reisverzekering, daarbij ook een inboedelverzekering en een aansprakelijkheidsverzekering, ga zo maar door. :) Ik krijg al lang geen vergoeding meer van de overheid helaas helaas sinds het werkende leven. Lekker dat je het zo hebt opgelost, superslim als je inderdaad nooit iets hebt.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wauw, wat een super tip! Ik betaal inderdaad ook over de 100 euro voor mijn zorgverzekering. Misschien toch maar eens naar Zekur gaan kijken.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een fijne tip! Wij hebben de mazzel dat het bedrijf van m'n vriend onze zorgverzekering betaald en daarvoor betaalde ik al snel richting de 150 euro, omdat ik niet alleen maar genoeg heb aan een basispakket. M'n eigen risico heb ik wegens m'n astma in januari helaas al betaald.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Nu ik 18 ben moet ik me ook meer met dit soort zaken bezig houden. Ik weet niet hoe veel mijn zorgverzekering kost maar volgens mij net iets meer dan de zorgtoeslag die ik krijg. Mijn vader regelt die dingen nog maar het wordt denk ik tijd dat ik er zelf maar even beter naar ga kijken. Interessant artikel dit.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik heb ook aanvullende dingen die in mijn geval ook echt nodig zijn haha, dus voor mij gaat deze truc niet op. Ik heb ook al meerdere dingen gebroken gehad hahaha, dus beter houd ik mijn verzekering zoals hij is hihi

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik doe het ook precies zo en dan ook nog eens samen met mijn partner.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Handige rubriek! Zo'n tips zijn altijd welkom. Al werkt dat met zorg hier in België wel wat anders dus kan ik niet echt vergelijken haha :D. Wel goed dat je door dat hoog eigen risico lekker bespaart, maar anderzijds zou ik het zelf wel nooit doen eigenlijk! Dan liever wat meer betalen op maandelijkse basis, anders is het plots zo'n grote som die je moet neertellen (die je dus wel opzij moet houden voor 'in het geval dat' dus op zich kan je er ook niks mee)! X

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ja oke, dit deed ik als student ook... Maar nu ben ik geen student meer! En dan? Heb je daar (alvast) tips voor?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben nog héél even student, maar in november is het afgelopen met de pret. Dan ben ik afgestudeerd en moet ik deze situatie ook weer opnieuw bekijken. Een goed idee in ieder geval voor een nieuw blogartikel om het dan nog eens te bekijken!

   Verwijderen
 10. Ik betaal 118,25 in de maand, maar ben er wel blij me want heb wel aanvullende dingen

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Anoniem1.10.15

  Leuk idee, maar helaas werkt het niet in de praktijk als je vaak ziek bent, veel kneust en vaak medicijnen moet slikken.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Heel handige tips. Je moet inderdaad wel altijd rekening houden met je eigen risico want uit ervaring (ik werk bij een zorgverzekeraar) vergeten veel mensen dit waardoor ze zomaar ineens in financiële problemen komen. Ook nog iets om rekening mee te houden: zorgtoeslag moet je best vaak terugbetalen. Ondanks dat ik student was kon ik 300 euro terugbetalen... Had keurig mijn inkomen doorgegeven maar ze hadden de berekening verkeerd gedaan. Hou dus zelf ook altijd de berekening van de zorgtoeslag in de gaten.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Heel fijn dat dit kan bij jou! Mijn verzekering is een stuk hoger omdat ik een onwijs slecht gebit heb en ik elke keer bij de dokter wel bezig ben om iets te verbouwen.. haha!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Gelukkig hoef ik nog niet na te denken over zorgverzekeringen, maar fijn dat je zo geen drukte hoeft te maken hierom.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Goeie tip. Hier in België zit dat nog wat anders in elkaar en sta je bij je ouders op de zorgverzekering tot je afgestudeerd bent, is nog makkelijker eigenlijk ^^ Maar eens ik afstudeer ga ik zeker goed alle opties bekijken, want soms betaal je handen vol geld voor niets :)

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ik betaal 121 euro dacht ik. En dus betaal ik 50 euro uit eigen zak, elke maand, van een uitkering die ook niet al te veel voorstelt. Maar; ik moet wel. Ik heb chronische pijn en veel medische kosten. Zo sta ik op de wachtlijst voor een operatie die meer dan 10.000 kost. Wil ik niet zelf voor opdraaien. Maar fijn dat sommige mensen dit wel kunnen. Al vind ik het wel belachelijk, dat 'zieke' mensen, een hogere verzekering moeten nemen, maar vaak (zoals ik) niet kunnen werken en het met een mini uitkering moeten doen. Meer kosten, veel minder geld. Me not happy.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Ik betaal liever iets meer zodat ik niet onverwachts voor een verrassing kom te staan, en hou bij het afsluiten van mijn verzekering ook al dingen in de gaten die ik misschien ga krijgen. Zo heb ik me aanvullend verzekerd omdat ik snel last heb van mijn rug. Dit jaar heb ik daar dankbaar gebruik van gemaakt d.m.v. oefentherapie, waar ik nu zelf helemaal niets voor hoefde te betalen.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Helaas ben ik in januari na 1 levering medicijnen van €1200 direct al mijn eigen risico kwijt. Voor mij is (en veel andere chronisch zieken) is het niet mogelijk om een goedkope verzekering te hebben. Voor de tandarts heb ik overigens iets vergelijkbaars gedaan: geen verzekering en 20% zelf meer, maar gewoon alles zelf betalen. In mijn geval met een goed gebit kan dat gelukkig wel uit.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Damn.. Dit is echt een eye opener! Bij terug komst in Nederland, zal ik zeker goed erbij nadenken bij het kiezen van een zorgverzekering. Een top artikel Nicole.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Als ik de comments zo lees en het artikel ben ik heel blij dat ik in België woon... Ik betaal € 19 en een beetje per 3 maanden en via mijn werk heb ik een hospitalisatieverzekering. Als ik een dokter kies die de conventies heeft aanvaard, betaal ik een beperkt bedrag voor mijn zorg.... Voor mijn bevalling (ziekenhuis in een 1 persoonskamer) betaalde ik uiteindelijk maar 120 euro in totaal, alles inbegrepen

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Haha, lucky you. Ik ga zometeen 148 euro per maand betalen. ;-) Maar ik heb dan ook wel een bevalling in het vooruitzicht en wat andere dingen die goed gedekt moeten worden in verband met mijn gezondheid.

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Aah super fijn zeg! Ik heb een hartafwijking en zit dus regelmatig bij de dokter. Ik weet niet precies hoeveel ik betaal, omdat het via mijn ouders gaat omdat ik dan korting heb ivm het werk van mijn moeder. Ik lever gewoon mijn zorgtoeslag in bij mijn ouders, en zij betalen de rest. Super lief. Een goedkopere verzekering is in mijn geval niet verstandig omdat ik altijd met gemak mijn eigen risico opmaak. Nu maar hopen dat hij niet nog hoger wordt. Wel super fijn dat jij er zelfs nog wat aan verdiend zeg! :D

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Anoniem10.10.15

  Als chronische zieke heb ik helaas de luxe niet om te besparen om de zorgverzekering.

  BeantwoordenVerwijderen