10 tips om productiever te werken als je thuis werkt - The Budget Life | Blog over financiën en besparen

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Display Trending Posts

Display Instagram Footer

No

Dark or Light Style

Light

Zoeken

Sticky Menubar[On/Off]

on

Preloader[On/Off]

off

Fixed Menu (yes/no)

yes

Sticky Sidebar

on

Infinite Scrolling[On/Off]

off

Post Styles[Simple/List/Grid]

Simple

Featured Slider

Featured

Headers [Header1/Header2]

header2

10 tips om productiever te werken als je thuis werktThuis voor jezelf werken is fijn: je mag zelf bepalen hoe laat je begint, je kunt de hele dag je pyjama werken met je laptop op schoot en als je tussendoor even online wil shoppen, is er niemand die er iets van zegt. Op dit moment loop ik vier dagen stage bij een marketingbureau en werk ik daarnaast twee dagen thuis voor mijn eigen bedrijfje: mijn blog.

Hoe fijn ik thuis werken ook vind, het feit dat je alles zelf mag bepalen en er geen "controle" is, betekent dat het ook heel verleidelijk is om allerlei andere dingen te doen. Aan het einde van de dag baal ik, want ik ben die dag helemaal niet productief geweest. Vervelend! Deze tien tips hebben mij heel erg geholpen om productiever te worden wanneer ik thuis werk. Hopelijk helpen ze jou ook op weg!

1. Creëer een fijne werkplek
Werken op de bank of in bed is lekker, maar het draagt niet bij aan je productiviteit. Creëer een vaste plek waar jij voor jezelf werkt. Voor mij is dat mijn bureau op mijn slaapkamer. Deze gebruik ik echt om aan te bloggen, wanneer ik met andere dingen bezig ben, kies ik ervoor om op een andere plek te gaan zitten. Op deze manier is mijn bureau écht mijn werkplek en kan ik zaken goed gescheiden houden.

Deze video van Teske over het maken van een "homework station" vond ik een goed voorbeeld van het creëren van een fijne werkplek voor jezelf.2. Bepaal je werktijden
Veel mensen gaan voor zichzelf werken zodat ze niet langer de "9 tot 5 mentaliteit" hoeven te volgen zoals dat bij hun vorige werkgever was. Als je thuis voor je eigen bedrijfje werkt, mag je zelf kiezen hoe laat je begint en hoe laat je stopt. Het is verleidelijk om lang uit te slapen en rond een uur of 4 te denken: het zit erop! Uiteindelijk deel je je dag zo een stuk minder effectief in en maak je weinig werkuren.

Bepaal daarom wat voor jou de fijnste werktijden zijn. Ben je een echt ochtendmens? Begin dan bijvoorbeeld om 7 of 8 uur met werken, dat betekent dat je ook vroeg kunt stoppen met werken. Merk je dat je 's avonds productiever bent? Dan kun je gerust om 10 of 11 uur 's ochtends beginnen met werken en tot 's avonds laat doorwerken. Vind een ritme waar jij je fijn bij voelt.

3. Kleed je aan
Werken in mijn pyjama vind ik één van de fijnste dingen die er is. Maar het draagt niet bij aan mijn productiviteit. Kleding waarin je je té comfortabel voelt, zorgt ervoor dat je liever gaat relaxen dan werken. En dat wil je natuurlijk niet! Door hetzelfde ritueel te volgen als dat je zou doen wanneer je naar kantoor zou gaan (aankleden, je haar en make-up doen...) voelt thuiswerken meer als werken in een kantoor. Je productieve geest wordt dan direct gestimuleerd!

4. Eet een stevig ontbijt
Begin de dag met een stevig ontbijt. Een gevulde maag zorgt ervoor dat je je gedurende de dag beter kunt concentreren en minder geneigd bent te gaan snacken.


5. Maak een to-do-lijstje
Mensen die zeggen dat ze alles wat ze moeten doen op een dag kunnen onthouden, geloof ik niet. Sinds klas één van de middelbare school werk ik met lijstjes en dat heeft ervoor gezorgd dat ik gestructureerd en geordend ben in mijn werk en eigenlijk nooit iets te laat inlever. Ik heb altijd alles op een rijtje en dat is fijn! Bovendien zorgt een to-do-lijst ervoor dat je effectiever kunt werken.

Het geeft een voldaan gevoel wanneer je een volbrachte taak kunt wegstrepen van je lijstje. Ik werk nu al een tijdje met de scrum methode, waar ik laatst een artikel over schreef. De planner die ik daarvoor gebruik, kun je gratis downloaden

6. Gebruik de eerste 15 minuten van je werkdag efficiënt
Uit onderzoek blijkt dat je het beste je belangrijkste taken als eerste kunt afronden. Het geeft een fijn gevoel wanneer je de belangrijkste taken direct van je to-do-lijst af kunt strepen, zodat je de rest van de dag gemotiveerd en alert blijft. 

7. Houd je werkplek netjes
Voor mij is het belangrijk om mijn werkplek netjes te houden. Mijn laptop klap ik bijvoorbeeld elke avond dicht, de snoeren ruim ik op en werk met de clean desk policy: aan het einde van de dag ruim ik mijn bureau volledig leeg en laat ik alleen de hoognodige dingen op mijn bureau liggen.

Ook tijdens je werk helpt het je om een geordende werkplek te hebben. Op dit moment slingert er van alles rond op mijn bureau: een armband, haarborstel en nagellak... oké, ik ruim het meteen even op!


8. Laat je niet afleiden door je telefoon
Je baas vindt het waarschijnlijk niet oké als je de hele dag op je mobiele telefoon loert. Als je thuis voor jezelf werkt, is het toch wel heel verleidelijk om die telefoon naast je te leggen en zo nu en dan je Whatsappjes, Facebook en Twitter te checken. Mijn beste tip? Doe het niet! Continu je telefoon checken leidt je sterk af van je belangrijke werkzaamheden.

Als ik wakker word, check ik even kort mijn social media en appjes. Vervolgens leg ik mijn telefoon weg en werk ik eerst een uur of twee voordat ik mijn telefoon weer mag checken. Ik stel met mezelf een doel "Als ik dit af heb, mag ik even Twitter checken." Zo voel ik me productief (ik heb mijn taak immers afgerond) en voel ik me niet schuldig als ik dan mijn mobiel even check.

9. Blijf in beweging
Nu ik vier dagen op kantoor werk en daarnaast nog twee dagen aan mijn blog, breng ik veel tijd door op mijn stoel achter mijn computer. En dat is slecht. Door lang op dezelfde plek te blijven zitten, word je minder alert en verlies je productiviteit. En dat is nu net wat je niet wil! Het is daarom belangrijk om dagelijks aan beweging te doen. Een klein rondje buiten lopen, zwemmen of 's avonds naar de sportschool. Het zorgt ervoor dat je weer een power boost krijgt en weer productief aan de slag kunt.

10. Bereid je voor voor de volgende dag
Laatst heb ik mezelf verdiept in timemanagement. Ik heb een aantal fijne tips verzameld, waarvan ik dit toch wel één van de beste vind. Vóórdat je je werkdag afsluit, plan je een kwartiertje in om je taken voor de volgende dag op te schrijven. Hierbij is het belangrijk dat je dat zo uitgebreid en concreet mogelijk doet.

Wanneer je je taken duidelijk omschrijft, schijnt dat vermijdingsgedrag te voorkomen. Als je voor de volgende dag een blog moet schrijven over de nieuwe CATRICE blush en daar nog foto's van moet maken, schrijf je niet op "blog schrijven", maar "Blog Catrice blush + foto's maken." Om het nog duidelijker voor jezelf te maken, kun je er ook een tijdsindicatie bij geven: zolang verwacht je met je taak bezig te zijn. Je taak is dan concreet, je weet wat je moet doen en dat brengt rust in je hoofd. De volgende dag begin je weer fris en fruitig en ben je klaar voor een nieuwe, productieve werkdag!

Wat werkt voor jou het beste om productief te blijven?

Deze blogs vind je misschien ook leuk:

24 opmerkingen:

 1. Goede tips! Ik merk vooral dat wanneer ik me gewoon (zoals een normale dag) aangekleed en klaargemaakt heb, ik stukken productiever word, dan dat ik in mijn pyjama rond blijf lopen. Ook de telefoon even aan te kant leggen helpt bij het afstrepen van je to-do lijst :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Handige tips en stuk voor stuk héél herkenbaar! De meeste pas ik dan ook toe wanneer ik thuiswerk. Vooral jezelf vaste momenten geven om lekker te knallen helpt heel goed, en to do lijstjes (die ik de dag op voorhand al maak)! En aankleden inderdaad, want anders voel je de hele dag zo lui. Fijn dat je de combinatie bloggen & werken kan maken, lijkt me superleuk! Oh en even iets anders, een tipje van mijn kant, ik vind het verschil tussen gewone tekst en links niet altijd zo duidelijk. Op mijn computer zie ik amper een kleurverschil namelijk! Misschien ligt het aan mij, maar ik dacht ik geef het even mee :)! X

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Anoniem3.9.15

  AHHH zo handig!!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Handig! Ik kan thuis gelukkig heel goed werken, ik kan me heel goed concentreren als ik me terug trek op mijn kamer - soms zelfs makkelijker dan achter een bureau op school of werk!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik ga de tips zeker meenemen. Mijn leven draait voornamelijk rond de baby, maar ik verplicht mezelf wel om me elke dag weer aan te kleden en een klein beetje make up op te doen. Dan voel ik me zoveel energieker!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Super goeie tips! Ik merk dat to do lijstjes voor mij ook heel erg effectief zijn. Dan ga ik ook sneller doorwerken, want eens alles afgevinkt is mag ik lekker stoppen met werken ^^ Ideaal om niet te veel pauzes te nemen en te treuzelen dus :)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Heel erg goed artikel. Al deze tips weet ik eigenlijk wel, maar ik gebruik ze niet voldoende. Ik heb mezelf als doel gesteld om mijn kamer deze maand op te ruimen, dan heb ik een schone en opgeruimde werkplek en kan ik vast al beter aan mijn blog werken.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hele fijne tips! Ik werk nu sinds twee maanden thuis en moet nog best wel in een ritme komen die voor mij fijn werkt..

  BeantwoordenVerwijderen
 9. goeie tips :) daar kan ik wat mee!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hele handige tips! Vooral to-do lijstjes vind ik erg handig en helpen mij echt om productief te zijn!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Heel handige tips! Ik mag van mijn werkgever ook thuis werken. Stiekem lijkt het me wel fijn, maar ik weet van mezelf dat ik veel productiever ben als ik naar kantoor kom. Bovendien heb ik dan meer contact met collega's, wat natuurlijk ook altijd leuk en gezellig is. Wanneer ik voor school bezig moet, weet ik uit ervaring dat ik moet doen alsof ik gecontroleerd word. Anders doe ik dus de hele dag helemaal niets.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Aankleden is voor mij echt al de Gouden Tip, als ik nog in mijn pyjama blijf zitten doe ik bijna niets, maar zodra ik mijn lenzen in heb, mijn haar heb gedaan en aangekleed ben werk ik gelijk al een stuk harder!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wat een goed artikel is dit! Zelf maak ik me wel schuldig aan een aantal zaken die je noemt maar ik ben er van overtuigd dat de tips die je geeft zeker wel werken :)

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Handig dat je je to-do lijstje verdeelt in school/werk/blog! Ik schrijf alles bij elkaar en zo wordt het best rommelig, maar op die manier blijft het overzichtelijk. Misschien ga ik dat ook zo proberen te doen :)

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Goeie tips, die to-do lijstjes zijn echt mijn houvast en de rest wil ik zeker toepassen. Naar volgend academiejaar toe wil ik mijn productiviteit zeker verhogen dus dan komen deze tips van pas. Top :)
  xx

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Fijne tips! Ik maak voor mezelf ook altijd een to do lijst en plan een aantal korte pauzes en lunch pauze voor mezelf in.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Dit zijn echt super handige tips!

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Goede tips, en trouwens, ook een mooi to do lijstje. hihi, het oog wil ook wat hè.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Wat een goede tips! Dat van het aankleden is inderdaad een goede tip! Net als de rest overigens, haha. Ik merk zeker verschil als ik in mijn kloffie werk of in dagelijkse kleding. ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Anoniem4.9.15

  Hele goede en fijne tips. Voor mij werkt echt aankleden juist niet. Ik ben veel productiever in mijn pyjamabroek haha.

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Dit zijn zeker goede tips! De meeste zijn zo logisch en weet ik al, maar ik vergeet ze toch vrij vaak..

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Ja, dit zijn fijne tips!

  BeantwoordenVerwijderen