Last Week's Budget #2 | Uit eten & goede doelen steunen


De gloednieuwe rubriek Last Week's Budget viel afgelopen maandag goed in de smaak bij jullie! Het is het meest gelezen artikel van afgelopen week en ik kreeg veel leuke reacties. Bovendien zag ik dat er ook veel herkenning is: ik ben écht niet de enige die soms struggles heeft met geldzaken en gewoon graag wil sparen. Ik hoop dan ook dat deze rubriek de komende weken als echte inspiratie- én motivatiebron mag zijn voor iedereen die zich bewuster wil worden van zijn uitgaven en effectiever wil sparen.

Afgelopen week had ik ein-de-lijk écht vakantie! Mijn scriptie heb ik even links laten liggen en nu mijn ouders, vriend en vrienden weer terug zijn van vakantie had ik nog één volle week om leuke dingen te doen. Toch was het volledig plunderen van mijn bankrekening daar geen goed excuus voor. Ik heb me in weten te houden en heb geprobeerd bewust om te gaan met mijn budget.

Vorige week stelde ik mezelf drie doelen waar ik deze week aan zou gaan werken:

     - Boodschappen bij een goedkope supermarkt doen;
     - Altijd een boodschappenlijstje meenemen wanneer ik boodschappen ga doen;
     - Uitzoeken welke goede doelen ik wil steunen.

Eens kijken hoe ik afgelopen week met mijn budget ben omgegaan!


Maandag 10 augustus
Vandaag is mijn vriend jarig! Bij een verjaardag hoort natuurlijk een cadeautje en ik heb hem concertkaartjes gegeven voor het concert van Boyce Avenue in oktober. Het concert is in Antwerpen, dus we maken er direct een dagje uit van. Daarnaast vind ik het ook leuk om hem op de dag zelf iets te geven. We gaan lekker picknicken in de tuin met onze favoriete snacks. De boodschappen heb ik de zaterdag ervoor al gedaan. Ik heb toen direct aan mijn twee doelen gewerkt: ik nam een boodschappenlijstje mee én ging naar twee verschillende supermarkten om zo zo goedkoop mogelijk boodschappen te doen.

's Avonds rijden we weer naar mijn huis. Dat kost me €5,50 aan benzine.

Dinsdag 11 augustus
Vandaag is Tim een dagje bij mij. 's Ochtends doen we boodschappen voor het avondeten en halen we meteen wat boodschappen voor mijn oma die even aan huis is gebonden. Van mijn oma krijg ik een boodschappenlijstje mee, die ik natuurlijk per ongeluk op de keukentafel laat liggen. Bovendien zijn we lui en pakken we de auto om naar de supermarkt te gaan, terwijl het winkelcentrum echt op vijf minuten fietsafstand ligt. Nóg een minpunt: ik neem geen boodschappenlijstje mee voor het avondeten.

Dat heeft echter een goede reden (vind ik zelf, of probeer ik alles voor mezelf nu goed te praten?), omdat we pas in de winkel beslissen wat we willen eten. We kijken bij de zakjes en pakjes en komen zo tot inspiratie: we gaan kipkerrie maken. Normaal pak ik dan allemaal onnodige dingen, maar dit keer koop ik echt alleen de hoognodige ingrediënten. Bovendien gaan we naar drie verschillende supermarkten: de Jumbo, de Lidl én de Turkse supermarkt.

Direct een tip: ga eens wat vaker naar de Turkse supermarkt voor goedkoop fruit. Daar waren de nectarines bijvoorbeeld goedkoper dan bij zowel de groenteman als de Jumbo en de Lidl. Ook de mango's (€1 per stuk tegenover €1,79 bij de AH) en watermeloen (€0,69 per kilo) zijn hier een stuk goedkoper dan bij de overige winkels.

Woensdag 12 augustus
Mijn laatste échte officiële vakantiedagje. Morgen moet ik weer aan het werk! Tim en ik nemen het er nog even van en besluiten 's avonds uit eten te gaan. In Istanbul ging ik drie keer per week uit eten, omdat je daar ongeveer €5 per keer kwijt was. Zó goedkoop! Van dat totale bedrag kun je hier nog niet eens één keer uit eten en hoe leuk ik uit eten ook vind, ik probeer het binnen de perken te houden.

Echter hebben we nu een goed excuus om uit eten te gaan: we willen de laatste dag van de vakantie vieren. Een week of drie geleden opende La Cubanita in Ede en ik heb daar altijd al een keer heen gewild. Voor degenen die La Cubanita niet kennen: het is een Spaans tapasrestaurant waar je onbeperkt Spaanse tapas kunt eten voor een vast bedrag. We gaan er bewust doordeweeks eten, omdat het dan €5 goedkoper is dan in het weekend. Dat scheelt toch wel veel, vind ik! Uiteindelijk zijn we €24 per persoon kwijt én besparen we flink op parkeerkosten en benzinekosten, omdat we gewoon op de fiets gaan.

Donderdag 11 augustus
Een dagje op kantoor werken, is goed voor je portemonnee (dacht ik...) Ons kantoor bevindt zich middenin de weilanden, we hebben geen kantine en het duurt wel even voordat je bij de supermarkt bent. Maar ja, het is zo warm... ik wil wel een ijsje en als een collega aanbiedt die te halen, zeg ik natuurlijk geen nee en pak ik mijn portemonnee er bij...


Vrijdag 14 augustus
Vandaag werk ik en dit keer houd ik mijn portemonnee in mijn tas. Na een werkoverleg in het prachtige Van der Valk hotel, lunchen we met z'n allen bij Restaurant Zimpel in Veenendaal. Hartstikke leuk daar trouwens: je kiest vier gerechtjes uit van ongeveer €2,50 per stuk. Een soort tapas lunch! We hebben bij de Primera stickers gespaard, waardoor we gratis kunnen lunchen. Meer budget wordt het niet.

Zaterdag 15 augustus
Vandaag ben ik druk met het voorbereiden van de Back to School week op mijn blog, maar ik zie ook dat ik nog niet aan al mijn opgestelde actiepunten heb gewerkt. Op mijn lijstje staat namelijk dat ik deze week ga uitzoeken welke goede doelen ik ga steunen.

Daar ga ik eens voor zitten en zoek op internet een lijst op met alle bekende goede doelen in Nederland. Ik wil goede doelen steunen waar ik zelf écht achter sta of in mijn eigen leven iets van heb meegemaakt. Na het zien van de lijst, kom ik erachter dat er echt ontzettend veel goede doelen zijn. Ik neem even de tijd om alles goed door te lezen en uit te pluizen welke doelen ik écht relevant vind (eigenlijk zijn alle goede doelen namelijk heel relevant en vooral nodig in de Nederlandse maatschappij)

Ik besluit om drie goede doelen uit te kiezen die ik de komende maanden ga steunen. Bovendien wil ik ook een vast bedrag per maand aan de kerk geven. De goede doelen die ik ga steunen zijn: KiKa, Alzheimer Nederland en Amnesty International. Het betekent dat ik in een maand ongeveer €25 aan goede doelen en de kerk ga uitgeven.

Zondag 16 augustus
's Ochtends haal ik een vriend en vriendin op en samen rijden we naar de kerk. Dit keer betaal ik de benzinekosten, omdat ik toch al rijd. Dat zijn mijn enige uitgaven die dag, aangezien ik weer geen geld bij me heb voor de collecte...

Tim en ik vonden ons etentje van afgelopen week zó leuk, dat we vinden dat we dat vaker moeten doen. We besluiten een gezamenlijke pot aan te schaffen waar we elke week €5 ik gaan stoppen, zodat we elke maand iets leuks kunnen doen. Uit eten, een lekkere lunch of een dagje uit... Ons dagje uit voor de maand september staat al bijna gepland: op 17 september komt Lifehouse, een band waar ik al jaren fan van ben, naar Nederland. Daar willen we heel graag heen!

Totale uitgaven
Boodschappen: €1 (voor de ijsjes, mijn ouders betalen de overige boodschappen aangezien ik nog gewoon thuis woon)
Cadeaus: €62
Vrije tijd: €24 (uit eten)
Pot voor leuke dingen: €5
Goede doelen en kerk: €15,50
Benzine: €9,20

Totaal bedrag: €121,70


Oké, ik heb geprobeerd aan mijn actiepunten van vorige week te werken. Ik maakte netjes een boodschappenlijstje, maar vergat deze mee te nemen. Dom! Wel heb ik eindelijk besloten welke goede doelen ik ga steunen. Dat voelt goed! Bij het boodschappen doen heb ik erop gelet dat ik de boodschappen zo goedkoop mogelijk koop, door bij verschillende winkels mijn slag te slaan. Het is even wat meer werk, maar uiteindelijk bespaar je meer. Yay!


Wel merk ik dat ik makkelijk geld uit geef aan leuke dingen en vrije tijd. Dat stapelt in de maand best op! Volgende week moet ik er van mezelf eens op letten dat ik even nadenk voordat ik weer geld uit geef aan een etentje of terrasje en juist een goedkoop en minstens net zo leuk alternatief verzinnen.

Nog een extra actiepunt voor mezelf: eens even geen geld uitgeven aan kleding. Niet omdat ik écht écht écht geen kleding nodig heb, maar omdat ik even na wil denken welke items ik nu echt graag draag en welke aanvulling mijn kast kan gebruiken.

Ik ben benieuwd: wat is jouw valkuil? Oftewel: waar geef je het makkelijkst het meeste geld aan uit?

15 opmerkingen:

 1. Interessant om te lezen! Ik geef denk ik het makkelijkst geld uit aan ergens gezellig gaan eten. Van tevoren neem ik me voor bijvoorbeeld 1 drankje te pakken en geen toetje, maar uiteindelijk is het zo gezellig dat het me niet uitmaakt, en dan bestel ik dus meer dan ik met mezelf afgesproken had :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha, heel herkenbaar! Vooral als je ziet welke lekkere gerechten er op het menu staan... Dan is het heel moeilijk om je in te houden!

   Verwijderen
 2. Als ik ga shoppen geef ik vaak iets te veel geld uit ;).

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Zo interessant! Ik ben nu ook enorm benieuwd naar mijn eigen koopgedrag.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Heel interresant om te lezen, nu word ik zelf ook wel heel nieuwsgierig wat ik allemaal uitgeef. Ik woon dan wel op mezelf dus heb wel meer kosten

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik geef het makkelijkst geld uit aan eten en drinken. Ik ga vaak op het terras zitten met vriendinnen of ik koop nog wat extra's in de supermarkt of een broodje bij mij op het werk. Dat moet ik eigenlijk niet meer gaan doen!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik geef ook het makkelijkste uit aan leuke dingen haha

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat een leuk overzicht! Ik vind dat je t goed hebt gedaan :) Ik geef vooral geld uit aan nutteloze hebbedingetjes. Vooral bij bijvoorbeeld de Action waar je dan zo weer voor 10 euro aan troepjes uitgeeft, en als je dat vaak doet, lopen de kosten nog best hoog op!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh ja, die verrekte Action toch, haha! Ik kom er ook nooit met lege handen vandaan. Ik koop natuurlijk alleen maar dingen die ik "echt heel hard nodig heb"... NOT!

   Verwijderen
 8. Wat een super leuk en interessant artikel Nicole! Misschien neem ik zoiets ook wel eens over op mijn blog, als je dat leuk vindt! En vriend..? :-) Dat wist ik helemaal niet! Haha.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Super leuk als je deze rubriek overneemt, het lijkt me heel interessant om bij anderen te lezen hoe ze met hun budget om gaan! En ja, ik ben sinds kort aan de man, haha. Wie had dat ooit gedacht?! ;)

   Verwijderen
 9. Misschien de boodschappenlijst maken met Appie app op je telefoon (Handig, zie je ook meteen de bonusaanbiedingen. Maar AH is natuurlijk niet de goedkoopste)? Of een app van een andere supermarkt? Of gewoon een lijstje typen in een notitie app? Of een foto maken van je handgeschreven lijstje? Allemaal tips om je boodschappenlijstje niet te vergeten! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat een ontzettend handig artikel! Ik moet de laatste tijd ook erg op mijn geld letten, dus geef maar weinig uit. Het meeste geld gaat dan wel uit naar dingen zoals make-up of verzorgingsproducten.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat leuk om te lezen! zelf gebruik ik nooit boodschappenlijstjes etc. haha

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Heel leuk om te lezen! Niet treuren, ik vergeet men boodschappenlijstjes ook vaak of houd me er helemaal niet aan eens ik in de winkel sta ("Oh, dat ziet er lekker uit!" en "Oh, dat komt ook nog wel eens van pas, ooit!").
  Ik vind dat je heel erg mooie goede doelen hebt gekozen, het zijn stuk voor stuk organisaties die ik zelf ook zou steunen, aangezien bv. Alzheimer me heel nauw aan het hart ligt door familiale omstandigheden.
  Heel slim dat je goedkope alternatieven zoekt om je vrije tijd mee door te brengen. Het zal je verbazen hoeveel je zal ontdekken! Maar ga nu ook niet all the way crazy op je geld letten als je eens iets leuks doet met je vriend of met vrienden, want dan is het voor hen soms ook niet zo leuk meer! xo Romy
  Find me at: Rusty Revolvers

  BeantwoordenVerwijderen