Na 4,5 maand weer terug naar Nederland! - The Budget Life | Blog over financiën en besparen

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Display Trending Posts

Display Instagram Footer

No

Dark or Light Style

Light

Zoeken

Sticky Menubar[On/Off]

on

Preloader[On/Off]

off

Fixed Menu (yes/no)

yes

Sticky Sidebar

on

Infinite Scrolling[On/Off]

off

Post Styles[Simple/List/Grid]

Simple

Featured Slider

Featured

Headers [Header1/Header2]

header2

Na 4,5 maand weer terug naar Nederland!


Na vierenhalve maand zit mijn avontuur erop. Ik heb twintig weken mogen proeven van een leven in een stad met meer dan 15 miljoen inwoners, een stad waar bijna iemand Engels spreekt en waar een compleet andere cultuur heerst. Nu is het weer tijd om terug te gaan naar Nederland. Wees niet bang, dit wordt geen "oh-ik-ben-zo-zielig-en-ik-wil-niet-weg"-artikel (oké, misschien een beetje...). Ik blik vooral terug op de leukste momenten uit mijn tijd hier als Erasmusstudent in Istanbul en ook vertel ik over de dingen waar ik naar uit kijk in Nederland. Want ook al vertelde ik een paar weken geleden dat ik terug zou gaan naar Istanbul voor mijn stage, in de tussentijd is er het één en ander veranderd.

Mijn stage gaat niet meer door...
Laat ik maar meteen met het "slechte nieuws" beginnen. Het is nog geen drie weken geleden dat ik jullie vol enthousiasme in een update vertelde dat ik terug zou gaan naar Istanbul voor mijn stage. Ik had een super toffe stage geregeld bij een groot reclamebureau en had ontzettend vel zin om terug te gaan naar mijn "tweede thuis", zoals ik Istanbul altijd noem. Helaas vertelde mijn stage op het laatste moment dat ze me ineens geen stagevergoeding konden bieden. Ook was het onzeker of ik een Erasmusbeurs zou krijgen. Financieel gezien zou het dus al een hele uitdaging worden en toen ik ook besefte dat ik mijn vrienden en familie heel erg miste, was het voor mij wel duidelijk: ik zou niet terug komen naar Istanbul. Ik heb het er wel moeilijk mee gehad, want ik had ontzettend veel zin om weer terug te komen in augustus. Nu dat niet doorgaat, openen er weer een heleboel nieuwe deuren voor mij. Ik heb nu een hele leuke stage geregeld in Nederland bij een marketingbureau in Utrecht. Ook kan ik nu mijn vrienden de hele vakantie zien en hoef ik niet opnieuw afscheid te nemen van vrienden en familie - waar ik best wel tegenop keek.
Kort gezegd: vandaag ga ik terug naar Nederland en voorlopig kom ik niet meer terug.


Dat ik voorlopig niet meer terug kom, wil niet zeggen dat ik nooit meer terug kom. Want jongens, wat een geweldige tijd heb ik hier beleefd en Istanbul als stad is me nog zoveel beter bevallen dan ik van tevoren ooit had kunnen dromen.
Eind januari stapte ik op het vliegtuig. Ik wist wel een beetje waar ik terecht zou komen, ik had inmiddels al een huisje geregeld en was al twee keer eerder in Istanbul geweest. Toch is het onwijs spannend en een groot vraagteken hoe zo'n lange tijd in het buitenland je bevalt. Ik hield met alle scenario's rekening maar uiteindelijk weet je van tevoren nooit hoe het écht is.

Zo had ik altijd gedacht dat wonen en studeren in het buitenland elke dag opnieuw zó ontzettend bijzonder en speciaal zou voelen. Dat viel eigenlijk best wel mee. Na een week of twee was ik hier al helemaal gewend en ingeburgerd. Ik stond 's ochtends vroeg op, ging naar school, deed leuke dingen met vrienden, deed mijn boodschappen en zat ook gerust op mijn kamer lekker niks te doen. Het voelde echt als mijn thuis en dat voelt het nog steeds! Ik heb me soms echt wel moeten knijpen: "Hallo Nicole! Je zit in Istanbul!" Eigenlijk alleen maar een goed teken dat ik me zo vermaakt heb en dat ik bijna niet doorhad dat ik 2.500 kilometer van huis vandaan zat.

In die vierenhalve maand heb ik ontzettend veel toffe dingen meegemaakt. Je hebt hier al veel van kunnen zien in de Photo Diary's die ik bijna elke zondag online plaatste. Toch zijn er wel een paar dingen die me zijn bijgebleven en die me altijd zullen bijblijven.


1. Mijn elf huisgenoten
Stipt op nummer één staat het wonen in een huis met elf huisgenoten. Van tevoren had ik nog wel eens mijn twijfels: zou dat niet veel te druk zijn? Ik vind het namelijk ook heerlijk om alleen te zijn. Maar dat ik in zo'n gezellig en druk huis ben gaan wonen, is het beste dat me ooit is overkomen. Ik heb veel over mezelf geleerd: eigenlijk ben ik veel meer een gezelschapsmens dan ik dacht. Het is eigenlijk best wel fijn als er altijd iemand thuis is waar je mee kunt kletsen en als je even behoefte hebt aan privacy, dan ga je gewoon naar je kamer. Bovendien heb ik ook ontzettend veel geleerd over andere culturen, heel bijzonder!2. Weekendtrips naar Izmir, Çanakkale en Cappadocië
In de tijd dat ik hier in Turkije verbleef, heb ik niet non-stop in Istanbul gezeten. Want ja, als je toch in de buurt ben, kun je net zo goed alle andere mooie plekjes van Turkije bezoeken. Bovendien is het erg goedkoop om met de bus of vliegtuig een weekendje weg te gaan. Ik heb Cappadocië, Çanakkale en Izmir bezocht, waarvan de laatste het meeste indruk op me heeft gemaakt. Wat is dat een prachtige stad zeg! Als ik later oud ben, zou ik hier best een vakantiehuisje willen hebben!

3. Studeren aan een buitenlandse universiteit
Ook al moet ik stiekem zeggen dat de afgelopen twintig weken een beetje hebben aangevoeld als een vakantie (ik hoefde maar zo'n 10 uur in de week naar school...), het studeren aan een buitenlandse universiteit was toch ook wel een ervaring op zich. Ik studeerde op de Bilgi Universiteit, wat een grote privé-universiteit is met meer dan 20.000 studenten. Studenten betalen hier zo'n €12.000 per jaar om te studeren. De gemiddelde student is dan ook best wel rijk en komen gewoon met een Ferrari of de taxi naar school.
Het niveau hier ligt wel een stuk lager dan mijn hogeschool in Nederland, maar de manier van lesgeven vind ik leuker. Het is lekker interactief en ik kan bij de meeste vakken met gemak mijn aandacht erbij houden.


4. De vele gezichten van Istanbul
Eén ding is duidelijk: je raakt nooit uitgekeken in Istanbul! Zelfs na vier en halve maand ontdek ik elke dag nog nieuwe plekjes. Istanbul is zó divers en dat maakt dat het mijn lievelingsstad is. Mijn favoriete wijkje is toch wel Arnavutköy, gelegen aan het water, in de bergen met schattige huisjes, veel groen en een geweldig uitzicht.


5. Het goedkope leventje hier
Uit eten voor €2, je wekelijkse fruit en groenten inslaan voor een paar euro en zó goedkoop shoppen dat je portemonnee dat helemaal niet erg vindt. Dat zal wel weer even wennen worden als ik de Nederlandse prijzen zie...

Wat heb ik gemist uit Nederland? / Waar kijk ik naar uit?

- Varkensvlees eten! Ook al ben ik dol op kip, ik mis varkensvlees. Wat heb ik zin in een beenhammetje of gewoon achterham op brood!
- Fietsen. Ik heb 4,5 maand niet gefietst. Heel af en toe zie je hier een racefietsje, maar fietsen is gewoon echt te gevaarlijk in zo'n drukke stad. Ik kan niet wachten om weer op mijn fietsje te stappen!
- In een korte broek rondlopen. Gelukkig kan dat in Nederland gewoon! Hier wordt dat gewoon niet zo gewaardeerd en ik vind het niet fijn als iedereen me non stop aankijkt.
- Kaas. Het enige eten wat ik écht heb gemist, is de Nederlandse kaas. Ook al namen vrienden en familie die hier op bezoek kwamen wat pakjes mee, die waren binnen een week alweer op. Wat kijk ik uit naar heerlijke jong belegen kaas!
- Mijn lieve vrienden en familie weer zien. Als je zolang van huis bent, besef je pas echt wat je familie en vrienden voor je betekenen. Ik mis ze!

Nu is het tijd voor een nieuw avontuur. Aanstaande maandag begin ik aan mijn afstudeerscriptie waarmee ik de hele zomervakantie wel zoet mee ben. Halverwege augustus begin ik met mijn afstudeerstage bij Presenter in Utrecht en als het allemaal op rolletjes loopt, ben ik in november afgestudeerd en mag ik mezelf officieel Communicatieprofessional noemen. Woehoe!

Deze blogs vind je misschien ook leuk:

27 opmerkingen:

 1. Aaah lijkt me toch wel heerlijk om na 4,5 maand weer terug naar Nederland te gaan hoor! Even weer écht thuis zijn! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Welcome back Nicole! Wat ongelofelijk balen van je stage, maar hier in Nederland is ook genoeg leuks te vinden inderdaad. Tot snel! <3

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Oooh, wat ontzettend jammer dat je stage niet doorgaat! Wel fijn dat je hier alsnog iets goed hebt kunnen regelen en langs de andere kant, je kan natuurlijk altijd nog teruggaan naar Istanbul :). Ik moest er eerst niet echt wat van weten, maar sinds jouw blogjes erover staat het echt op m'n verlanglijstje om er heen te gaan! Net als Izmir! 11 huisgenoten is trouwens niet niks, maar het lijkt me wel fijn. Altijd leven in huis :). Welcome back, Nicole! X

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wauw, klinkt als een hele mooie tijd. Iedereen die ik ken die wel eens in Istanbul is geweest is lyrisch, ik moet hier dan ook zeker nog een keer heen!!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Jammer van je stage zeg, maar wat fijn dat je in Nederland gewoon iets hebt kunnen regelen! Ik kan me voorstellen dat het jammer is dat je weg gaat, het lijkt mij te gek om zoiets te kunnen doen! Ik wil wel nog dolgraag eens naar Istanbul, het lijkt me zó prachtig!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat onwijs leuk om te lezen! Gelukkig zie je je stage in nederland ook als een positief is. Wie weet kom je ooit nog terug in Istanbul :) X

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Het lijkt me echt een onwijs avontuur die je bent aangegaan! zo leuk om te horen dat je er zo'n fijne tijd hebt gehad :)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ah jammer dat je stage niet doorgaat, maar je hebt ook alweer wat nieuws gevonden dus dat is wel prettig! Heel erg leuk artikel.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ah superjammer dat je stage niet meer door kan gaan. Ik snap ook wel dat je het fijn vindt om weer naar huis te gaan, het dan wel héél veel. Echt superfijn om te horen dat je het zo naar je zin hebt gehad daar! Ik denk niet dat Istanbul hem wordt voor mij, maar door al je enthousiasme heb ik wel heel veel zin om zelf ook naar het buitenland te gaan!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Anoniem4.6.15

  Wat jammer zeg! Toch kan ik goed begrijpen dat je het na zo een lange tijd wel weer fijn vind naar huis te gaan!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Super jammer dat je stage niet door kan gaan!
  Hopelijk heb je het hier in Nederland ook naar je zin op je nieuwe stage!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Jammer dat je stage niet doorgaat !

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Leuk om te lezen, herkenbaar ook al is mijn situatie was anders, maar ik zit ook lange tijd in het buitenland. De kaas is hier gelukkig de gewone Nederlandse Gouda of Edammer kaas als je naar de Lidl gaat. Alleen mis ik juist ontzettend dropjes! hahaa

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Leuk om te lezen, jammer dat je stage niet doorgaat. De foto's uit je artikel vind ik heel mooi. Lijkt me echt een hele leuke ervaring om daar te studeren! Ik kan me wel voorstellen dat je die dingen mist van Nederland!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Welkom terug weer, ik weet nog zo goed dat je ging, wat is dat snel gegaan! Wel jammer dat je stage daar niet doorgaat, maar gelukkig heb je wel wat in Nederland :)

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Wat ontzettend balen dat je stage niet doorgaat. Toch lijkt het me fijn om weer even terug te zijn in Nederland.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Wat balen van je stage zeg! Maar ook wel fijn om weer bij vrienden en familie te zijn inderdaaf! Turkije is een prachtig land en ik wil ook terug! Ben er nu al sinds 2011 niet meer geweest mweh

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Klinkt als een ontzettend mooie én leerzame tijd. Wel ontzettend jammer dat je stage niet door gaat!

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Leuk om te lezen! Heel jammer dat je stage niet door gaat, maar ook wel weer fijn om lekker in Nederland te zijn. De tijd gaat ook zo snel, voor je het weet ben je al afgestudeerd! En dan kun je lekker op vakantie naar Istanbul :)

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Hier kun je mooi op terugkijken als je weer thuis bent, en Istanbul is niet zo ver, je kan er zo nog eens heen! Geniet van het thuis zijn!

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Ik vond het ZO leuk om al je avonturen te lezen, je kunt echt terugkijken en trots zijn op een hele mooie periode! En binnenkort nog eens ernaartoe, Yes! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Wat mooi dat je het leuk hebt gehad, die maanden in Istanbul! Ik ga in het najaar stage lopen in het buitenland en ik ben heel benieuwd hoe ik dat ga beleven.

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Wat vervelend zeg dat je stage niet doorgaat, maar ik vind het wel mooi dat je weer met 200% in je andere nieuwe avontuur stapt. Wat een mooi artikel heb je er trouwens van gemaakt. Ik verbaasde mij er gisteren over (toen ik je tweet las dat je aan het inpakken was) dat het allemaal zo snel is gegaan. Het is dan ook zo leuk om dit met iemand mee te maken (vanaf de zijlijn dat wel, maar toch) en ik ben echt blij om te horen dat je zo'n leuke tijd hebt gehad. Ik hoop dat je afstudeerscriptie en stage ook helemaal goed gaat komen en dat je lekker af kunt studeren <3

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Welkom thuis! Dat klinkt echt als een geweldige ervaring zeg!! :D

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Wat mooi om te lezen allemaal! Echt gaaf dat de tijd zo fijn is geweest voor je. Heel jammer dat je stage niet kan doorgaan, maar goed het heeft inderdaad ook voordelen. En natuurlijk goed dat je een stageplek in Nederland hebt gevonden. Ik heb genoten van al je artikelen in de tijd dat je in Istanbul was :).

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Anoniem5.6.15

  Ik heb een buitenlandse stage in Turkije gedaan alleen mijn ervaring was heel anders ik mocht gewoon in korte broek lopen en kon gewoon doen wat ik wilde alleen moest ik 24/7 werken omdat ik het gezicht was van de kidsclub heb je nooit vrij. Ik zou graag nog terug willen want de 5 maanden zijn voorbij gevlogen! Wel jammer dat je stage niet doorgaat maar misschien is het ook we goed voor je om even lekker naar huis te gaan. De kaas heb ik gemist toen ik terug kwam maar ook gewoon patat met een frikandel speciaal hahah!

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Balen van je stage.. Maar gelukkig heb je ook weer genoeg leuks om naar uit te kijke in nl. Good to have you back girl! Hoop je gauw weer te zien! <3

  BeantwoordenVerwijderen