5 tips als jij - net als ik - aan het einde van de maand geen cent meer overhoudt

Normaal ben ik best goed met geld. Ik doe mijn boodschappen bij goedkope supermarkten, shop mijn kleding het liefst in de sale en gebruik qua make-up alleen budgetproducten. Aan het eind van de maand heb ik dan ook vaak nog een leuk bedragje op mijn rekening staan, wat ik vervolgens op mijn spaarrekening kan storten. Zo gaat het eigenlijk al een paar jaar.

Tot vorige maand. Sinds dat ik eind januari in Istanbul woon, is het geld mijn portemonnee uitgevlogen. (Letterlijk, vorige week waaide er namelijk een briefje van 10 lira weg) Alles is hier zo goedkoop: uit eten voor €2,50, boodschappen zijn een stuk goedkoper dan in Nederland en ook voor mijn huur betaal ik een prima bedrag. De gedachte "Alles is hier zooo goedkoop!" is me denk ik een beetje fataal geworden. Zo heb ik hier een gitaar gekocht, had ik elke keer na een avondje uitgaan geen geld meer in mijn portemonnee over en boekte ik ook twee weekendjes weg. Tja, al die goedkope bedragen bij elkaar maken samen toch een heel groot bedrag. Een schrikbarend hoog bedrag, wat ik normaal misschien nog niet eens in drie maanden uitgeef. Het was dus ook eventjes schrikken toen ik van de week uitrekende hoeveel ik had uitgegeven.

En om nu de rest van mijn verblijf hier in Istanbul op hongerrantsoen te gaan en niet meer de deur uit te gaan, dat lijkt me niet ideaal. Je snapt het al: het is tijd voor verandering! Met deze tips hoop ik dat het een stuk beter gaat deze maand en hopelijk heb jij er ook wat aan!


#1 Maak een inkomsten - en uitgavenplan
Voordat ik naar Istanbul ging, had ik eigenlijk geen idee van wat mijn inkomsten waren en wat mijn uitgaven zouden zijn. Ik had wel een ruwe schatting gemaakt, maar ik had het allemaal veel te laag ingeschat.
Bedenk aan het begin van de maand wat je die maand uit kunt geven binnen verschillende categorieën, bijvoorbeeld:

 1. Huur / Gas, water en licht
 2. Boodschappen
 3. Telefoon en overige abonnementen
 4. Uit eten / uit gaan
 5. Overige leuke dingen
Punt 1, 2 en 3 zijn vaste kosten die je elke maand hebt. Grote kans ook dat deze bedragen elke maand hetzelfde zijn, veel meer da een paar tientjes zal het niet verschillen. Kwestie van kijken hoe het in de eerste maand gaat en vervolgens kun je van dat bedrag uitgaan voor de overige maanden!


#2 Houd je uitgaven bij
Het bijhouden van mijn uitgaven doe ik regelmatig in Nederland en ook deze maand in Istanbul heb ik een poging gedaan, maar uiteindelijk ben ik veel te laks en vergeet ik de helft op te schrijven. Tja, zo werkt het natuurlijk niet. 
Schrijf in een notitieboekje al je uitgaven op, of zet ze in notities op je mobiel. Er zijn zelfs apps waarin je heel makkelijk al je maandelijkse uitgaven kunt noteren.

Aan het einde van de maand kun je zo precies zien waar je geld heen is gegaan en waar je de volgende maand misschien op kunt bezuinigen.
#3 Pin aan het begin van de week een vast bedrag 
Dit is een tip die ik veel voorbij heb zien komen op internet en in diverse tijdschriften. Of het voor mij werkt, dat weet ik niet. Ik heb het nog nooit uitgeprobeerd, hier pin ik gewoon weer een flinke stapel geld als het op is, maar zo heb ik geen idee hoeveel ik precies uitgeef in een week. 
Als je met jezelf afspraken maakt, bijvoorbeeld dat je per week €50 uitgeeft aan boodschappen, dan pin je aan het begin van de week €50. Het enige wat je hoeft te doen, is ook daadwerkelijk binnen het budget te blijven en laat dat nu net zo lastig zijn...


#4 Denk niet bij alles: "Dit is zo goedkoop, ik koop het!"
En dat is wat ik afgelopen maand wel heb gedaan. "Een trui voor 10 euro? Wat een koopje, die moet ik hebben! Vier keer per week uit eten? Geen probleem, het kost toch maar 5 euro per keer." En ja, zo heb je voordat je het weet alweer tientallen euro's uitgegeven.
Bedenk liever: "Heb ik dit nodig? Is het nodig dat ik vier keer per week uit eten ga? Word ik er gelukkiger van als ik dit koop?" 

Als ik helemaal een kledingstuk leuk vind, maar nét niet helemaal geweldig, dan laat ik hem hangen in de winkel. Denk ik vier dagen later nog steeds aan dat betreffende kledingstuk? Dan mag ik hem van mezelf kopen!

#5 Bedenk alternatieven
Uit eten gaan, naar de bioscoop of een avondje cocktails drinken: ik vind álles wat buiten de deur plaatsvindt leuk en interessant. Helemaal hier in Istanbul, aangezien je op elke dag van de week in een gezellig restaurant kunt eten of kunt dansen tot in de late uurtjes.
Maar ja, al die leuke activiteiten buiten de deur zijn niet bepaald gratis.

Het is daarom veel slimmer om alternatieven te verzinnen. Zo heb ik afgelopen weekend met twee vriendinnen van de universiteit bij iemand thuis gekookt, wijn gedronken en met ijs op de bank een film gekeken. Uiteindelijk was ik ongeveer €7 kwijt en hebben we een ontzettend leuke avond gehad. En wat denk je van picknicken, samen een taart bakken of een DIY maken? Allemaal minstens nét zo leuk als buiten de deur iets doen én een stuk goedkoper!

Hopelijk heb je iets aan deze tips gehad! Wat is jouw beste tip om geld te besparen zodat je aan het einde van de maand geen lege bankrekening aantreft?

27 opmerkingen:

 1. *slaat post op* Handige tips! Ik ben ook echt iemand die op 't einde van de maand denkt "hoé dan?" whaha, maar het is wel al verbeterd. Vooral dat vast bedrag pinnen helpt héél goed, ik merk het bij mezelf ook. En zo'n plan heb ik ook lang bijgehouden, het werkte super, alleen werd ik er echt te lui voor haha. Misschien pak ik het wel weer op! X

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hele handige tips! Bij mij verschilt het echt per maand, de ene keer kom ik geld te kort en de andere keer hou ik ontzettend veel over.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Fijn artikel, ik moet echt wat beter gaan sparen!
  liefs Lonneke

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik woon nog lekker thuis, dus veel uitgaven heb ik niet gelukkig. Als ik ga shoppen spreek ik met mezelf wel een bedrag af. En als ik merk dat ik heel veel tegelijk wil, maak ik een wishlist en wacht ik even, vaak kan ik na een tijdje al wat dingen wegstrepen omdat het toch niet meer zo interessant is...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Superhandige tips! Ik moet ook inderdaad wat meer gaan besparen... Oef.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Goede tips, ik kan ook goed met geld omgaan maar zou liever nog meer overhouden!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Handige tips, ik heb altijd een bedrag per maand wat ik mag uitgeven aan bepaalde dingen en als ik soms een maand wat meer koop dan zorg ik er gewoon voor dat ik de volgende maand minder spendeer

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Superhandige tips! Een vast bedrag pinnen helpt echt bij mij

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Fijne tips. Bij zijn het vooral de impuls aankopen, die koffie bij de Starbucks, dat lekkere broodje en ga zo maar door. Allemaal dingetjes die ervoor zorgen dat ik geen geld over hou.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Sowieso merk ik dat het leven als exchange student heel duur is!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Handige tips! Ik denk dat je als Exchange gewoon moet genieten, (heb je neem ik aan voor gespaard) alhoewel het natuurlijk niet uit de hand moet lopen. Ik gebruik ook altijd een boekje waarin ik elke cent die ik ontvang en uitgeef opschrijf. Dat werkt goed, maar soms heb ik iets meer nodig om niet teveel uit te geven. Geen geld in je portemonnee helpt meestal wel. Zo koop je niet zo snel dat lekkers in de kantine ofzo. :)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Oei, ja, ik kan me voorstellen dat als je zoveel goedkope dingen hebt in een land, dat fataal kan worden. Maar je tips zijn supergoed, ik denk dat veel mensen er iets aan hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Haha kleine bedragen maken inderdaad vaak samen een enorm hoog bedrag. Ik merkte dat ook tijdens m'n studententijd. Als je alles een beetje beter in de gaten houdt en je gebruik maakt van jou tips, moet het wel goed komen en hou je zelfs geld over

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Jaa deze tips zijn herkenbaar, zo schreef ik ook laatst een artikel over "hoe te sparen met een koopverslaving.." haha echt lastig als alles zo goedkoop is daar!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Wat een leuk artikel en handige tips heb je! Inderdaad een gezellig avondje thuis met vrienden en vriendinnen kan soms net zo leuk zijn als een avondje buiten de deur wat ook nog eens geld kost!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Erg herkenbaar ook! Binnenkort ga ik weer op mijzelf wonen en ik ben ook al druk bezig met sparen en hoe ik het straks financieel allemaal ga doen. Deze tips neem ik zeker mee!

  Liefs Agneta

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Handig artikel! Ik ben op dit moment hard aan het sparen, ga namelijk 2x op vakantie deze zomer :)

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Handige tips, maar mijn vaste uitgaven zijn meer dan mn uitkering, ik moet hoe dan ook geld van mn spaarekening halen, bummer!

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Nu ik op mezelf woon in Melbourne merk ik dat het hard gaat! Ik heb mezelf nu verboden om de eerste paar weken nog kleding e.d. te kopen. Ik mag alleen spul kopen dat nodig is (sokken ofzo) zodat ik genoeg overhoud voor de boodschappen en de huur. Het is even wennen, maar het werkt wel.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Wat een ontzettend fijn artikel zeg. Vooral punt 4 sta ik zelf nooit bij stil. Ik koop ook snel dingen omdat het vrij goedkoop is, maar als je dat allemaal bij elkaar optelt krijg je natuurlijk wel een groot bedrag. Dank je wel dus voor je tips. X

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Als ik iets duurs wil hebben dat niet echt belangrijk is, ga ik eerst naar huis en als ik het de volgende dag nog de moeite waard vind om er helemaal voor op en neer te fietsen, dan ga ik het kopen. Vaak haak ik dan al af, hahaha.

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Super handige tips zeg, deze moet ik ergens gaan opslaan.

  xoxo
  Sanne

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Wat een super goede tips. Voor mij een goede tip zou zijn: laat je pinpas thuis!

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Als student is het inderdaad altijd handig om tips te lezen over hoe je geld kan uitsparen.. Bedankt! Liefs

  BeantwoordenVerwijderen