25 redenen waarom ik van Istanbul ben gaan houden - The Budget Life | Blog over financiën en besparen

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Display Trending Posts

Display Instagram Footer

No

Dark or Light Style

Light

Zoeken

Sticky Menubar[On/Off]

on

Preloader[On/Off]

off

Fixed Menu (yes/no)

yes

Sticky Sidebar

on

Infinite Scrolling[On/Off]

off

Post Styles[Simple/List/Grid]

Simple

Featured Slider

Featured

Headers [Header1/Header2]

header2

25 redenen waarom ik van Istanbul ben gaan houden


Dat Turkije mijn lievelingsland is, dat was voor mij (en mijn hele familie en vriendengroep) wel duidelijk. Toen ik 15 jaar was, ging ik er voor het eerst op vakantie en sindsdien heeft het land mijn hart gestolen. Ik ben drie keer in toeristische badplaatsen zoals Bodrum en Marmaris geweest en het is ook de derde keer dat ik in de prachtige, bruisende stad Istanbul ben.

Van tevoren dacht ik dat ik na twee maanden zo'n megastad misschien wel helemaal zat was. Altijd die drukte om je heen, dat is iets wat ik niet gewend ben. Maar niets is minder waar. In die twee maanden ben ik zo ontzettend veel van Istanbul gaan houden, dat ik zeker weet dat dit niet de laatste keer is dat ik voor langere tijd voet zet op Turkse bodem. Waarom ik zo van Istanbul ben gaan houden? In het artikel van vandaag geef ik je 25 redenen!

In februari heeft het hier heel veel gesneeuwd. Uiteindelijk lag er op sommige plekken wel 70 cm sneeuw!

1. Als er hier 1 centimeter sneeuw ligt, vallen alle lessen uit. Dat noemen we nog eens sneeuwvrij!

2. Waar ik in Nederland vooral het idee heb dat ik alleen van grote dingen kan genieten (een belangrijke toets halen, op vakantie naar een zonnig land of mijn verjaardag vieren) zie ik hier in dat het leven zoveel mooier is als je van alle kleine dingen geniet. Als het zonnetje eindelijk schijnt, picknicken in een parkje of gezellig met vriendinnen een avondje op de bank hangen met een mega bak ijs.

3. In een overvolle bus staat iedereen op van zijn of haar plaats als er een oud opaatje of omaatje binnen komt lopen. Als ik als vrouw zijnde in de metro sta, is er ook altijd wel een man die opstaat en me zijn plaats aanbiedt.

Als je in Istanbul bent, kun je de stad niet verlaten zonder een typisch Turks ontbijtje te hebben gegeten in Besiktas!

4. Het heerlijke Turkse ontbijt.

5. Als ik een cafeetje aan het studeren ben of Turks aan het leren ben, raak ik altijd wel aan de praat met de werknemers daar. Tot nu toe heb ik altijd een gratis kopje thee gekregen of korting op de rekening. Eén keer hoefde ik helemaal niets af te rekenen, omdat hij het zo leuk vond dat ik Turks sprak.

6. Op het moment dat ik dit artikel typ, komt de regen met bakken uit de hemel. En nog steeds houd ik van deze stad.

7. De werknemers van bakker bij ons in de straat waar ik dagelijks mijn brood haal, spreken geen woord Engels. Toen ik laatst wilde afrekenen en in het Turks vroeg hoeveel het kostte, vertelde één van de werknemers mij in het Turks de prijs. Daarna deed de beste man er even een paar seconden over, maar uiteindelijk zei hij vol trots: “Four lira!” Sprak hij toch een woordje Engels!

8. De vrolijke cassière van de supermarkt die me elke dag begroet met: “Merhaba canım, nasılsın?” (Hallo schat, hoe is het?) en ik antwoord elke dag braaf met: “Ben iyiyim, sen nasılsın?” (Met mij gaat het goed, hoe is het met jou?) Ik weet haar naam niet, ik weet niets van haar, maar dit kleine gesprekje maakt mijn dag al goed.

Het mooie wijkje Ortaköy is één van mijn favoriete plekjes van Istanbul.

9. De prachtige wijk Ortaköy waar je heerlijk aan het water kunt zitten en een prachtig uitzicht hebt over de Bosporus.

10. De prachtige moskeeën (maar liefst 3.000 stuks!) die de stad rijk is. 

11. Maandagochtend om 9 uur wakker worden omdat de kinderen op de basisschool uit volle borst het Turkse volkslied zingen.

12. ’s Ochtends om half 5 wakker worden door de oproep tot gebed en dan beseffen dat je nog zo’n vier uur door kunt slapen.

13. En als je ’s ochtends wakker wordt, is het altijd al licht. Dat maakt het wakker worden zoveel makkelijker!

14. Of het nu maandag, woensdag of zaterdag is: uitgaan kan hier op elke dag van de week en elke dag is het even leuk.

Elke zondag sla ik mega veel groenten en fruit in voor de hele week. Vaak ben ik niet meer dan 10 euro kwijt!

15. De zondag markt waar ik voor een belachelijk laag bedrag de meest lekkere komkommers, appels, bananen en champignons haal.

16. De ontzettend lieve barman van een cafeetje waar ik – toen ik vorig jaar in mei ook in Istanbul was – een keer of twee ben geweest. Toen ik daar dit jaar weer kwam zei hij: “Hey, you are back!” Hij herkende me gewoon en sindsdien ga ik er bijna elke week wel een keertje heen om (in het Turks) te kletsen.

17. Elke ochtend ga ik met een krakkemikkig shuttle busje naar de universiteit. De wijk Mecidiyeköy waar ik woon, is wat hoger gelegen terwijl mijn universiteit aan het water ligt. Het korte ritje van ongeveer vijftien minuutjes naar de universiteit is een heel fijn ritje. Op een gegeven moment ga je zó ver naar beneden, dat je voelt dat je oren dicht gaan zitten (net als in het vliegtuig). Het uitzicht dat je hebt, is adembenemend.

Foto gemaakt in mei 2014, Bosporus


18. Binnen twintig minuutjes ben je van het Europese gedeelte in het Aziatische gedeelte met een ferry. Ongelooflijk dat je in zo’n korte tijd tussen twee werelddelen kunt reizen en de route is super mooi.

19. Mijn fijne kamer dat inmiddels helemaal mijn eigen plekje is.

20. De super leuke Erasmusflat waar ik woon met de 12 leukste huisgenoten die je je kunt indenken uit Frankrijk, Spanje, Polen, Engeland, Australië, Turkije en Syrië. 

21. Je kunt hier bijna 24/7 winkelen. De winkels gaan in het algemeen rond 10 uur ’s ochtends open, maar zijn ook open tot 10 uur ’s avonds. En als je om 12 uur ’s avonds nog zin hebt in een biertje of chips? Geen probleem, er is altijd wel een nachtwinkel open en ook om vier uur ’s nachts zijn er nog genoeg plekken te vinden waar je een broodje kebab kunt halen.

Foto gemaakt in mei 2014, op de ferry naar Kadiköy (Azië)

22. De vele verschillende gezichten van Istanbul. Het ene moment ben je in een ontzettend conservatieve moslim wijk waar alle vrouwen een burka dragen, vervolgens pak je de metro en ben je in het meest toeristische gedeelte van Istanbul waar het vol Japanners zit en als je met de bus richting het noorden van Istanbul rijdt, zit je ineens midden in het bos.

23. Voor het eerst in mijn leven voel ik me groot. De gemiddelde Turkse vrouw is denk ik mijn lengte (1 meter 60) en dat betekent dat ik niet drie keer per dag over mijn hoofd word geaaid "omdat ik zo schattig ben" en ook word ik niet meer 16 jaar geschat. Fijn!

24. De mensen met wie je in de klas zitten, zijn niet je klasgenoten. Volgens alle docenten zijn het "your friends" en de Turkse studenten behandelen je 9 van de 10 keer ook als één van hun beste vrienden, ze zijn ontzettend aardig en behulpzaam!

25. Afgelopen week scheen eindelijk het zonnetje en heb ik twee uur lang op het dakterras in mijn bikini gelegen, terwijl ik eigenlijk zou moeten studeren.
  Ben jij wel eens in Istanbul geweest? En op welke stad in de wereld ben jij helemaal gek?

Deze blogs vind je misschien ook leuk:

29 opmerkingen:

 1. Wauw, het spat er echt vanaf dat je het naar je zin hebt mop. Zo fijn om te lezen! Ik ben nog nooit in Istanbul geweest, maar je maakt me wel mega nieuwsgierig! Het klinkt zo mooi allemaal.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Unfortunately I have never been to Istanbul and after reading and watching your post I know this is a fail :)
  xx from Bavaria/Germany, Rena
  www.dressedwithsoul.com

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een leuk artikel! Gelukkig voel je je helemaal goed daar, het klinkt erg gezellig en vriendelijk!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een heerlijk vrolijk artikel, gelukkig heb je het zo naar je zin. Ik mis je wel op de events hoor, kom maar snel weer terug! <33

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Leuk om te lezen dat je het zo naar je zin hebt! <3 En wat ontzettend lief dat er zelfs mannen opstaan in de metro zodat jij kunt zitten, dat is in Nederland echt wel even anders, haha. X

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat leuk om te lezen dat je het zo naar je zin hebt!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Het is zo leuk om te lezen dat je het daar zo leuk hebt. Turkije is echt leuk!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wauw! Die foto's zijn echt fantastisch!
  Ik heb mijn vriend over weten te halen om in de zomervakantie ook naar Turkije te gaan, volgens mij is dat een hele goeie keuze!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Anoniem30.3.15

  Wat een super leuk artikel! Istanbul heeft nooit echt mijn aandacht getrokken maar nu ik dit zo lees wil ik er eigenlijk ook wel naartoe!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik ben zelf Turks en ben elke zomervakantie in Turkije. Ik vind het zo leuk om jouw blogposts over Turkije te lezen! Fijn dat je het naar je zin hebt, houden zo! Stiekem ben ik ook wel super trots op mijn afkomst nu ik dit allemaal lees haha, heb een fijne tijd daar!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik ben nog nooit naar Istanbul geweest, maar het lijkt me wel super fijn om er te zijn. Zo lief bijvoorbeeld van die cassière, wauw!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wat een leuke redenen. Lijkt me erg gaaf eens naar Istanbul te gaan!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Het ziet er allemaal weer reuze 'zwaar' uit Nicole! Krijg er spontaan zin van om in het vliegtuig te stappen voor een weekend citytrippen!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Wat gaaf! Klinkt echt fantastisch! Deze zomer ga ik naar australie dus kon mn minor niet in het buitenland doen.. Wil graag in mn master dan wel gaan, lijkt me zo fantastisch! Geniet ervan :)

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Zo te lezen ben je nog niet op de stad en het land uitgekeken. Ik ben zelf nog nooit in Turkije geweest maar als ik je verhalen steeds zo lees lijkt het me toch wel eens leuk!

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Door jouw artikelen ben ik heel benieuwd geworden naar Turkije.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Het klinkt echt geweldig daar! in mei zou ik naar Istanbul gaan, maar dat gaat helaas niet door. Hopelijk kan ik er snel naartoe!

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Het lijkt me zo gaaf om daar een keer naartoe te gaan! Mooie foto's, ze maken me helemaal vrolijk hihi.

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Ik moet echt naar Istanbul. Steeds als ik jouw blogs lees denk ik shit, moet ik echt eens zien. Wat een coole foto gemaakt op die ferry. Heel mooi!

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Super om te zien hoe erg je het naar je zin hebt <3

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Ik wou dat ik durfde te vliegen, want Istanbul staat echt op mijn verlanglijstje!

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Je hebt me 100% overtuigd om ooit naar Istanbul te gaan. Super artikel! En het genieten van kleine dingen, dat heb ik gevoeld in Sevilla!

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Sommige punten zijn inderdaad heel leuk, maar er staan ook dingen dat ik denk, hmmmm zou eerder een minpunt zijn haha, zoals dat die kinderen elke dag het volkslied zingen hahaha

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Wat mooi om te lezen! Nu ben ik erg benieuwd naar Istanbul :) die foto van die wijk met die brug op de achtergrond is zo mooi en sfeervol!

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Wauw! Super leuk om dit te lezen! Ik wil er ook graag eens heen!

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Ahh wat een toffe (kleine) dingen. Ik heb het een en het ander voorbij zien komen op Instagram, heel leuk om te zien. Grappig van dat sneeuwvrij haha!

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Ah dit is zo leuk om te lezen! Zo tof dat je daar zit en er zo van geniet! Ik ben echt benieuwd geworden naar Istanbul door jou... En naar het leven als erasmusstudent, maar dat ga ik volgend jaar zelf meemaken (in Granada <3) :D Leuk om te lezen!

  BeantwoordenVerwijderen