Op persreis naar Istanbul met Miss Etam | Deel 2

Ik mocht met Miss Etam op inkoopreis naar Istanbul! Hier bezochten we diverse leveranciers en fabrieken om te kijken hoe kleding gemaakt wordt en hoe het uiteindelijk in de winkels van Miss Etam beland. Gisteren kon je al deel 1 lezen en vandaag is het tijd voor deel 2!De tweede leverancier die we bezoeken, is gespecialiseerd in opvallende en indrukwekkende prints op stoffen. Ik was altijd al benieuwd hoe het nu precies in zijn werk ging om een print op een kledingstuk te drukken, maar daar zou ik nu snel achter komen!
We starten de rondleiding op de plek waar het allemaal begint: het design centrum. Hier worden de prints ontworpen in PhotoShop door 2 grafische designers.

Als de prints klaar zijn, worden ze naar de drukker gestuurd. Daarvoor moeten we met de lift maar liefst 7 verdiepingen omlaag, naar de kelder waar twee megagrote machines het werk doen. De prints worden geprogrammeerd in de machine en vervolgens wordt deze print direct gedrukt op de stof. Heel indrukwekkend om te zien hoe dat gaat en vooral hoe snel dat gaat.Naast het direct drukken op stof, is er ook nog een andere mogelijkheid die speciaal voor ons gedemonstreerd wordt. De print die zojuist in het design centrum is ontworpen, wordt eerst gedrukt op een groot stuk papier. Dit papier wordt vervolgens op de stof gelegd, er gaat een machine overheen en binnen 10 (!) seconden staat de print op de stof. Deze laatste manier is een stuk duurder, omdat je het papier maar 1 keer kunt gebruiken. Wil je deze print vaker drukken, dan zul je meerdere prints op papier moeten maken voordat je hem op de stof kunt drukken.


Als de print klaar is, wordt de stof (die soms wel tot 10 meter lang is) in kleinere stukken geknipt zodat er kleding van gemaakt kan worden. Hiervoor gaan we weer naar boven, naar the cutting and sewing department. De patronen van de kledingstukken worden op een hele grote stapel stof gelegd, waarna een man met een angstaanjagende machine zo het patroon eruit snijdt. Het was ongelooflijk hoe snel en netjes hij dat deed, maar volgens deze man kon zelfs ik het binnen een maand leren. Ik ben benieuwd...
Voordat alle losse onderdelen aan elkaar genaaid worden, wordt elke stuk stof gecontroleerd. Klopt de print? Is het model goed uitgesneden? Zo ja, dan gaan de onderdelen naar de naai-afdeling waar alles in elkaar wordt gezet. Daarna is het tijd om alles weer te strijken, te sorteren en in te pakken: klaar om verzonden te worden.De laatste leverancier die we bezoeken, is de grootste van deze drie. Ook in dit gebouw zit zowel de fabriek als de showroom. Deze leverancier is vooral gespecialiseerd in tricot en hier heb ik een heleboel leuke items gespot die ik echt wel in mijn kast zie hangen! Het meest indrukwekkende vond ik de naai-afdeling. Ik denk dat hier wel 20 mensen zitten (zowel mannen als vrouwen) die op dat moment aan één kledingstuk werken. Dit keer is het een een heel tof nepleren jurkje voor een hele bekende winkel (ik kan de naam helaas niet noemen), die ik stiekem wel heel graag wil scoren zodra hij in de winkel hangt. 

De één naait de rits op een stuk stof, de volgende naait de rits vast aan het kledingstuk en de volgende stikt de voor en achterkant aan elkaar. Het is echt lopende band werk, maar ik vond het wel heel erg leuk om te zien hoe 20 paar handen aan één kledingstuk werken. Dus, als jij de volgende keer een jurkje koopt, denk er dan maar eens aan dat jouw jurkje door heel veel mensen is gemaakt. Dat maakt het ineens een stuk bijzonderder!De kleding komt uiteindelijk ook weer in de showroom te hangen, op de bovenste verdieping van het gebouw. 
Bron foto. 

Het grootste shopping centre van Istanbul
De trip eindigde in de Mall of Istanbul, het grootste shopping centre van Istanbul. En óf dit een groot winkelcentrum is! Het winkelcentrum telt heel wat verdiepingen met alle bekende internationale merken en Turkse winkels die je je maar kunt indenken. Er is zelfs een heus attractiepark voor kinderen inclusief achtbaan in het gebouw!
Tijdens ons shopavontuur werden we vergezeld door Emre, de Turkse Operational Manager die alles regelt voor Miss Etam. Hij wist ons veel te vertellen over de typisch Turkse kledingwinkels, wat erg leuk was! Ineens keek ik heel anders aan tegen alle kledingstukken die ik in de winkels zag hangen. Nu ik weet hoe ze gemaakt worden, hoe al deze kleding zorgvuldig geselecteerd wordt door buyers en hoe het uiteindelijk in de winkels beland, heb ik zoveel respect voor de mensen die het maken!

Ik vond het heel interessant en vooral ook heel erg leuk om met Miss Etam op inkoopreis te gaan. Het is zo ontzettend gaaf om te zien hoe een kledingstuk van een ontwerp naar een heus item in de winkel gaat. Het is niet normaal hoeveel verschillende partijen, hoeveel paat handen en machines daarbij komen kijken.
Ik wil Miss Etam, Muriëlle, Eva en Eva, John en Emre en alle andere mensen die ons ter plekke hebben rond geleid heel erg bedanken voor deze ervaring. Çok çok teşekkür ederim! :)

15 opmerkingen:

 1. Wederom superleuk! Erg toffe actie van miss etam om jullie mee te nemen!, zo kijkt iedereen er toch weer anders tegen aan. Fijne jaarwisseling!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat leuk dat ze je zo'n inkijkje hebben gegeven :) Fijne jaarwisseling!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Gaaf om te zien en tof dat jij alles zo lekker uitgebreid met ons wil delen!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Je hebt nog niet geschreven hoeveel verdiepingen de shopping mall heeft! Ik denk dat je dat nog moest opzoeken ofzo ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Super interessant! Ik wist niet dat er zoveel werk in zat en dat er zoveel mensen aan een kledingstuk werkte. Tof dat je deze reis hebt mogen maken zeg!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Super leuk! Ik maak zelf kleding en weet dus wel een beetje hoe het gaat, maar massa productie is natuurlijk weer heel anders. Moet een bijzondere ervaring zijn geweest.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Mega tof dat je dit mocht meemaken! Het lijkt me zo interessant om een kijkje achter de schermen te kunnen nemen. Bizar wat voor een reis een kledingstuk aflegt voor het in de winkel ligt, iets waar je niet altijd bij stil staat.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Gister las ik al deel 1, wauw wat tof dat je dit mocht meemaken! En ook heel interessant om te lezen. Fijne jaarwisseling alvast gewenst! liefs

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Het waren hele interessante artikelen. Super gaaf dat je ons op deze manier kon meenemen in het wereldje van het ontstaan van je outfit. ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Geweldig om te zien waar en hoe deze kleding gemaakt wordt voordat het verkocht wordt.

  BeantwoordenVerwijderen