Op persreis naar Istanbul met Miss Etam | Deel 1 - The Budget Life | Blog over geld besparen, verdienen & investeren

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Display Trending Posts

Display Instagram Footer

No

Dark or Light Style

Light

Zoeken

Sticky Menubar[On/Off]

on

Preloader[On/Off]

off

Fixed Menu (yes/no)

yes

Sticky Sidebar

on

Infinite Scrolling[On/Off]

off

Post Styles[Simple/List/Grid]

Simple

Featured Slider

Featured

Headers [Header1/Header2]

header2
Uncategorized

Op persreis naar Istanbul met Miss Etam | Deel 1


Mijn kledingkast hangt vol met jurkjes, warme truien en fijne spijkerbroeken. Dat deze kleding niet in Nederland gemaakt wordt weet ik, maar eigenlijk stond ik er nooit bij stil waar deze kleding dan wel gemaakt wordt, waarom er wordt gekozen voor een bepaalde print of kleur en welk proces eraan vooraf gaat voordat de kledingstukken in de winkel verschijnen en uiteindelijk in mijn kast komen te hangen.

Toen ik naar aanleiding van het Fashionfeestje van Miss Etam werd uitgenodigd om mee te gaan op inkoopreis om te kijken hoe dat proces er nou precies eraan toe gaat, hoefde ik niet lang na te denken. Ik was onwijs nieuwsgierig waar mijn kleding vandaan komt en wat een buyer bij zo'n groot merk nu precies doet.
Maandag 8 december was het zover: samen met modeblogger Nefferth van Mode Plus, stapte ik in het vliegveld op weg naar een hele gave bestemming om daar een nieuwe collectie voor Miss Etam in te kopen: Istanbul!


Eva, Eva (ja, twee Eva's!) en Muriëlle zijn inkopers voor Miss Etam. Om de zes weken gaan zij naar Istanbul of komen de leveranciers naar Nederland om daar een nieuwe collectie in te kopen. Aangezien er elke week weer nieuwe items verschijnen in de filialen van Miss Etam is het ook noodzakelijk om regelmatig nieuwe collecties in te kopen, vandaar dat beide partijen elkaar een paar keer per jaar zien.


Miss Etam haalt haar kleding uit verschillende wereldsteden en zo ook uit Istanbul. Elke stad heeft leveranciers die weer gespecialiseerd zijn in andere dingen op het gebied van kledingproductie en afhankelijk daarvan kiest Miss Etam welke stoffen en kledingstukken ze inkopen in welke stad. Zo zijn de fabrieken in Istanbul erg gespecialiseerd in tricot en brei, en dat was dan ook het doel van deze reis.
Op dinsdag gingen Nefferth en ik op stap met één van de twee Eva's om inkopen te doen bij drie verschillende leveranciers. Heb jij altijd al een kijkje willen nemen achter de schermen in een kledingfabriek of showroom? In dit artikel vertel ik je alles wat ik met eigen ogen heb gezien!

We beginnen de dag bij een leverancier die gespecialiseerd is in gebreide en geweven stoffen. 
We worden welkom geheten in de showroom die zich op de bovenste verdieping van het gebouw bevindt. Hier hangen allerlei kledingstukken die de fabriek geproduceerd heeft en nu klaar zijn voor de verkoop.

Eva gaat aan de slag en zoekt kledingstukken uit die geschikt zijn voor zowel de lente- als zomercollectie van Miss Etam. Waar ze op let bij het uitzoeken van deze kledingstukken? "Van de designers krijgen we een aantal moodboards mee. Hierop staan trends en kledingstukken die je veel zult gaan zien in het nieuwe seizoen. Hierop baseer ik mijn keuzes," vertelt Eva. Ook Nefferth en ik mogen helpen, maar dat blijkt nog een hele klus. Ik merk dat ik de kledingstukken kritisch beoordeel op wat ik zélf leuk vind, maar dat is natuurlijk niet de bedoeling.

"Als ik kledingstukken uit zoek, heb ik altijd de doelgroep in mijn hoofd. Wat willen onze klanten in de winkel zien en wat zullen ze uiteindelijk kopen? Het komt dan natuurlijk regelmatig voor dat je ook kledingstukken kiest die je zelf niet zou dragen, maar die wel heel goed aan slaan bij onze doelgroep," legt Eva uit. Alle kledingstukken die Eva uitkiest worden aan een rek gehangen en daarna gaan we rond de tafel zitten om elk kledingstuk apart te bespreken. Neemt Miss Etam het kledingstuk zoals hij is? Of toch in een andere kleur, een ander model of een andere print? Ook vertelt Eva direct welke hoeveelheid ze van elk kledingstuk wil bestellen.
Maar die kledingstukken komen natuurlijk niet zomaar in de showroom te hangen, hier gaat een heel proces aan vooraf. In hetzelfde gebouw als de showroom, bevindt zich ook de fabriek waar de kleding wordt gemaakt. We beginnen in de kelder, waar alle brei- en weefmachines staan. In deze ruimte staan maar liefst 24 machines die elk gemiddeld 40 minuten doen over een lap stof die wordt gebruikt voor een kledingstuk. Het patroon dat de machines moeten weven of breien wordt ingesteld op de computer in een speciaal designprogramma. Ik heb het van dichtbij mogen bekijken en ik kan je vertellen: dat is gewoon hogere wiskunde, zo ingewikkeld als het eruit ziet. Het design dat in het programma wordt ingesteld, wordt omgezet naar een patroon die de machines maken. En voilà, nog geen uur later heb je de stof die je wilde!
Als de stoffen klaar zijn, gaan ze naar het naai-atelier. Hier worden mouwen aan elkaar gestikt, het bovenstuk van een jurkje aan het onderstuk bevestigd en een zakje op een blouse genaaid. Een gedeelte hiervan wordt gedaan door machines, maar veel gebeurt met de hand. Heb je er bijvoorbeeld ooit wel eens over nagedacht hoe een knoop aan jouw trui of blouse wordt bevestigd? Deze man maakt op de naaimachine eerst een knoopsgat en zet vervolgens op een andere machine een knoopje eraan. Je kunt wel zien dat deze mensen dit al een lange tijd doen, want het is ongelooflijk hoe snel het gaat!

Als alle kledingstukken in elkaar zitten en dubbel gecontroleerd zijn op foutjes, worden ze gewassen. Als we naar deze afdeling lopen, lijkt het wel heel erg rustig. Maar wat blijkt? Alle werknemers zijn lekker pauze aan het vieren in de kantine. Voordat ik de fabrieken ging bezoeken was ik erg benieuwd naar de arbeidsomstandigheden in de fabriek, maar ik ben op een positieve manier verrast hoe goed dit allemaal is geregeld! De werknemers hebben drie keer per dag een pauze, er staat vrolijke muziek op, alles is schoon en brandveilig en bovendien zul je alleen volwassenen in de fabriek tegenkomen, er is geen sprake van kinderarbeid.

Gelukkig komen de werknemers al vrij snel terug uit de kantine, zodat ze ons kunnen laten zien hoe het allemaal werkt. Na het wassen van de kledingstukken, worden ze gestreken, wat heel precies gebeurt. Sommige kledingstukken worden gestreken met behulp van zogenaamde stoommachines, maar andere kledingstukken worden echt met de hand gestreken totdat er geen kreukeltje meer over is.

De kledingstukken worden netjes opgevouwen en naar het distributiecentrum gebracht. Daar wordt alles nog één laatste keer gecontroleerd voordat het in dozen wordt gestopt. 
We hebben ook de eigenaar van deze fabriek ontmoet die het maar al te leuk vond dat er Nederlandse bloggers in zijn fabriek waren. Hij wilde ons dan ook graag een cadeautje meegeven en Nefferth en ik kregen maar liefst 3 truien mee naar huis, helemaal vers van de pers. Zo ontzettend leuk!

Na het bezoekje aan de eerste leverancier had ik al een goed beeld van hoe het er nu precies aan toe gaat. Ik had echt nooit gedacht dat er zoveel verschillende handen mijn trui of T-shirt hebben aangeraakt, voordat ik hem zelf in handen krijg!

Na het bezoekje aan deze eerste leverancier hebben we nóg twee leveranciers & fabrieken bezocht en namen we ook nog een kijkje in het grootste winkelcentrum van Istanbul. Morgen meer hierover! 

Deze blogs vind je misschien ook leuk:

39 opmerkingen:

 1. Wat een interessant artikel! Lijkt me wel uniek om dit live te mogen bekijken ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Superleuk om te ervaren lijkt mij! En voor on erg tof om te zien. Thx! Morgen weer!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat onwijs tof dat je hier mee naar toe mocht! Ik ben zelf echt een bewuste shopper en probeer zo duurzaam mogelijk te leven. Dit past helemaal in mijn straatje. Bedankt voor het delen. Ik vind het een erg interessant artikel geworden!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Bedankt voor het delen! Wat interessant zeg... Echt gaaf dat je erbij mocht zijn!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Heel erg gaaf, ik had het ook graag mee willen maken!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een unieke en mooie kans om dit eens van zo dichtbij te zien!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Heel interessant om zo te lezen. En helemaal vet lijkt me , om zo'n trip mee te maken!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat onwijs gaaf dat je hebt gezien/meegemaakt hoe het hele proces verloopt. Super interessant om eens een kijkje achter de schermen te krijgen!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat interessant allemaal! En supergaaf dat je mee mocht joh! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat super gaaf om daar bij te zijn zeg! Heel fijn artikel :)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat tof dat je mee mocht op die reis, heel interessant om te zien lijkt me (en voor ons om te lezen)!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wauw! Super gaaf om te zien!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wat een interessant bezoek, dat zou ik zelf ook heel leuk vinden. Echt een kijkje achter de schermen. Ben benieuwd naar de rest van je verslag.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Zo ontzettend leuk dat je daar bent geweest! Lijkt me erg interessant om te zien:)

  xx Laura

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Lijkt me echt heel erg tof om alles zo eens te mogen zien!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Wat een bijzonder bezoek zeg. Mega interessant ook en voor jou extra leuk dat t in istanbul was! Gaaf!

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Wat een interessant artikel om te lezen! Ik heb me nooit afgevraagd waar nou kleding überhaupt vandaan komt en nu ben ik wat wijzer geworden haha :)

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Wow, wat een interessant bezoek! Het moet echt zo fijn zijn om alles eens te kunnen "meemaken" en bezichtigen! Een heel erg fijn artikel om te lezen en prachtige foto's!

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Wat super interessant om te zien. Wat een gave reis!

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Echt super gaaf dat je mee mocht op reis! lijkt me echt tof om mee te maken

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Wat bijzonder gaaf om te zien! Heel interessant ook :)

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Heel vet om dit mee te maken, ziet er heel interessant uit om het eens zo van 'binnen' te zien! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Wat ontzettend leuk! Ik ben benieuwd naar je artikel van morgen. :)

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Wat, wat geweldig dat je mee mocht naar het buitenland om te zien waar de en hoe de kleding van die winkel ontworpen wordt etc......
  Ik kijk uit naar de rest van dit verslag......
  Mooie foto's en alles is duidelijk uitgelegd.

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Super gaaf dat je mee mocht en wat leuk om te lezen! Ik ben benieuwd naar het vervolg..

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Wat gaaf dat je die optie kreeg! Interessant artikel :)

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Wat super leuk zeg! Lijkt me heel interessant om van dichtbij mee te maken! XOXO

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Wat een mooi verslag heb je gemaakt benieuwd naar het vervolg.

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Wat bijzonder dat je dit hebt mee mogen maken!

  BeantwoordenVerwijderen
 30. Wat leuk om daar een kijkje te mogen nemen en dat wij ook even mogen meekijken. Fijn om te weten dat de arbeidsomstandigheden goed zijn. Dit shopt toch fijner :)

  BeantwoordenVerwijderen
 31. Super interessant om te lezen! En super fijn om te horen dat de arbeidsomstandigheden hier wél goed zijn, want dat zijn ze bijvoorbeeld in Bangladesh helaas niet...

  BeantwoordenVerwijderen
 32. Wat ontzettend gaaf dat je dit mee mocht maken zeg. Heel goed om te lezen dat het hele proces hier wel goed zit. Morgen toch maar eventjes bij Miss Etam binnen lopen. Ik moet nog een NYE outfit scoren namelijk.. :)

  BeantwoordenVerwijderen
 33. Wat super interessant om te lezen. Leuk dat je een kijkje mocht nemen en ik ben benieuwd naar de rest.

  BeantwoordenVerwijderen
 34. Interessant om te lezen en fijn om te lezen dat de arbeidsomstandigheden goed zijn. Leuk dat je een kijkje achter de schermen mocht nemen :)

  BeantwoordenVerwijderen
 35. Oh wauw wat gaaf dat je er heen mocht! Je legt alles heel erg goed uit, super fijn!

  BeantwoordenVerwijderen
 36. Wat een ontzettend gave ervaring! Ben al erg benieuwd naar je artikel van morgen :)

  BeantwoordenVerwijderen
 37. Ontzettend interessant om dit te lezen! Super leuk dat je dit met ons deelt!

  BeantwoordenVerwijderen
 38. Wauw wat een bijzondere ervaring! Lijkt me heel interessant om te zien allemaal!

  BeantwoordenVerwijderen
 39. Wat leuk om je verslag te lezen, ik ben wel een beetje jaloers op je dat je dit mocht meemaken! Leuk om te lezen hoe dat allemaal gaat en hoe het eruit ziet etc.

  BeantwoordenVerwijderen