5 tips om te besparen | deel 2Inmiddels weten jullie vast wel dat ik een koopjesjager in hart en nieren ben. En helemaal nu ik student ben en op mezelf woon, moet ik steeds meer op mijn geld gaan letten. Dat vind ik helemaal niet erg, in tegendeel: ik vind het alleen maar een uitdaging om met weinig geld veel te doen. Ik koop liever tien kledingstukken van een tientje per stuk dan één kledingstuk van 100 euro en ik eet net zo lief Euroshopper voedsel als A-merken. Ik bespaar liever op dingen zoals eten en kleding, zodat ik ook nog wat geld over heb om uit te geven aan écht leuke dingen zoals een avondje uit of lekker uit eten.
En zeg nu zelf, wie wil er nu niet besparen zodat je aan het eind van de maand eens geld op je rekening over hebt in plaats van tekort? In dit artikel deel ik 5 handige tips met jullie die je op weg helpen om meer te besparen.


#1 Koop je eten en drinken als het in de aanbieding is en vries het in.
Dit is iets waar ik voordat ik op mezelf woonde nooit echt over na heb gedacht. De eerste week op mijn kamer ging ik elke dag wel boodschappen doen en kocht ik van alles veel te veel. Aan het einde van de week moest ik heel veel weggooien, zonde! Kipfilet dat al de hele week in de koelkast stond, kon ik natuurlijk regelrecht de prullenbak in knikkeren. Als ik het nu gewoon had ingevroren…
Nu koop ik gewoon voordeelverpakkingen van vlees of vlees dat in de aanbieding is. Scheelt echt een aantal euro’s per maand en het is ook nog eens super makkelijk, zo heb je altijd wel wat te eten in huis. Ik koop een half brood en stop dat direct in de vriezer. Elke ochtend haal ik er één of twee sneetjes uit voor mijn ontbijt en stop het daarna meteen weer terug. Zo doe je ruim een week met een half brood, in plaats van het na twee dagen weg te gooien. Op de blog “Gewoon wat een studentje ’s avonds eet”  vond ik nog een hele handige tip over invriezen, check ‘m hier.

#2 Zoek gemakkelijk telefoonnummers op om snel (en goedkoop!) in contact te komen met bedrijven.
Je hebt het vast wel eens een keer meegemaakt: je telefoon is kapot en probeert de klantenservice te bereiken. Eerst zoek je de site van het desbetreffende merk af en duur het eeuwig voordat je het juiste telefoonnummer hebt gevonden. Vervolgens hang je vijftien minuten lang aan de lijn voordat er überhaupt wordt opgenomen en dan duurt het ook nog wel een aantal minuten voordat je aanvraag is afgehandeld. Het resultaat? Een fikse telefoonrekening. Op mijn telefoon heb ik niet eens belminuten omdat ik toch bijna nooit bel. Maar toen ik pas KPN wilde bellen over mijn abonnement, was ik zo een paar euro kwijt. Toen wist ik nog niet dat je via internet heel gemakkelijk telefoonnummers op kunt zoeken en sneller met het bedrijf in contact kunt komen. Ik ontdekte de site vindtelefoonnummers.nl, waar je heel gemakkelijk de naam van het bedrijf in kunt typen waarmee je in contact wilt komen. Vervolgens wordt direct het nummer getoond, een code waarmee je heel snel de goede persoon aan de lijn krijgt én de prijs van het bellen per minuut. Zo weet je direct waar je aan toe bent en scheelt het je heel veel tijd én bovendien ook nog eens heel veel (onnodige) kosten.

#3 Doe shampoo, douchegel en badschuim in verpakkingen met een smallere opening.
Dit klinkt misschien raar, maar dit is iets wat echt super handig én geld besparend werkt. De meeste goedkope douchegels gaan er bij mij binnen no time doorheen. Dit komt omdat die vaak een vrij grote opening hebben, waardoor je heel snel te veel douchegel gebruikt.
Ik heb pas een keer geïnvesteerd in een douchegel van The Bodyshop die in de sale was: voor 250ml betaalde ik €3,25. Vrij duur voor een douchegel, maar ik kan je vertellen dat ik bijna twee maanden met die verpakking heb gedaan, terwijl een gewone douchegel bij mij binnen drie weken echt wel leeg is. Hoe dat kan? De opening van de fles was een stuk kleiner, waardoor je per keer een veel kleinere hoeveelheid douchegel gebruikte. Ik ben van plan om nu die verpakking steeds weer opnieuw te vullen met goedkopere douchegels. Dit kan natuurlijk ook met shampoo en badschuim!

#4 Koop tijdschriften samen met vriendinnen en deel de kosten. 
“Ach, dit tijdschrift is maar 3 euro, dat is niks!” – is iets wat ik vaak dacht. Maar als je dat elke maand denkt (zoals ik) is dat in een jaar toch weer 36 euro. Ten eerste had ik dan veel beter een abonnement kunnen nemen, maar er is een manier waarop het nog goedkoper kan. Als je een nieuw tijdschrift koopt, deel hem dan met vriendinnen. Spreek bijvoorbeeld af dat de één hem twee dagen mag en dat hij dan door moet naar de volgende. Zo kun je de kosten met elkaar delen. Ik doe dit altijd met mijn zusje: we kopen samen één tijdschrift en splitten de kosten. Zo kun je alsnog je geliefde tijdschriftje lezen, maar voor de helft van de prijs. Ideaal!

Het DIY-fotolijstje van Joyce

#5 Maak zelf cadeautjes.
Toen ik 18 werd, kreeg ik van één van mijn beste vriendinnen een agenda die ze helemaal zelf had versierd met allerlei leuke foto's van ons en vol met leuke herinneringen. Eén van de leukste cadeautjes ooit! En toen zij 18 werd, maakte ik een fotoboekje vol met gekke foto's en leuke verhaaltjes. 
Het is niet alleen veel leuker en persoonlijker, maar ook nog eens een stuk goedkoper om zelf iets te maken dan het in een winkel te kopen. Op internet zijn er een heleboel leuke DIY's te vinden om cadeautjes te maken.

Een aantal tips voor DIY-cadeautjes die ik zelf heel leuk vind:
- De doorzichtige clutch op de blog van Jiami
- Een super leuk foto schilderijtje op de blog van Joyce
- Een zelfgemaakte camerastrap voor je spiegelreflexcamera op de blog van Denise

Hopelijk hebben jullie iets aan deze tips en heb je zelf nog een geniale tip om te besparen, laat het achter in de comments!

39 opmerkingen:

 1. Wat een leuke tips! Vooral de laatste met voorbeeldjes is echt handig:)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Handige tips, die kan ik vast en zeker gebruiken als ik volgend jaar op kamers ga!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Super goede tips. Zelf ben ik ook echt een koopjesjager. Mijn familie wordt er soms gek van haha.

  Liefs,
  Kiki // Chicks About Fashion

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Handige tips!

  Fijn weekend,
  Fashialies

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Handige tips :) dat van de telefoonnummers wist ik helemaal nog niet!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Goede tips! Deze laatste week voor mijn salaris was echt killing, ik had te veel gekocht deze maand haha! Heb dan ook erg bespaard op mijn eten, vanalles bij elkaar gezocht wat ik nog in huis had en hier bijv 2 keer van gegeten.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat een goede tips zeg, en erg leuk gedaan!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Onwijs handige tips! Leuk artikel ook, leuk geschreven :) En wat tof dat je mijn DIY noemt, super lief!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Erg leuk artikel en handige tips!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Heel leuke tips. Die van dat douchegel is echt heel slim, cadeautjes maken doe ik al jaren gewoon omdat het zo lekker origineel is en die nummers gaan met een hoop irritatie schelen ;) xx

  www.creativityandchocolate.com

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hele goede tips! Vooral dat van de cadeaus. Ik heb een hoop prul wat ik voor zoiets kan gebruiken, maar vaak is het even makkelijker en sneller om wat te kopen, al ben je dan wel weer een hoop geld kwijt..

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Echt handige tips! Ik ga maar eens meer diyen want er zijn een hoop dingen die je zelf kunt maken die in de winkel veel duurder zijn! X Anne

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Goede tips! Zelf kijk ik vaak naar kortingen op internet, vooral van de supermarkten. En vaak kun je ook op internet kortingen vinden voor bijvoorbeeld de h&m. Cadeautjes zelf maken vind ik ook altijd erg leuk, en heel persoonlijk!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Leuke tips! Al zie ik me tip 3 niet snel doen, dan ga ik liever naar een zaak hier in de buurt waar er altijd voordeelverpakkingen te koop zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. super leuke post en ook nog eens handig!

  <3

  ps. we are giving away a top and skirt from WTG!!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Wat een leuke en vooral erg handige tips! De laatste tip is mn favoriet, het is handig en vooral zo ontzettend leuk! Zelfgemaakte cadeautjes zijn gewoon veel persoonlijker en waardevoller aangezien 't vaak goede herinneringen bevat :)
  Die van eten inslaan tijdens acties en voordeelverpakkingen enzo lijkt me ook erg handig, ga er volgend jaar denk ik maar eens op letten als ik op kamers ga!

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Hele leuke en handige tips! Ik koop als ik alleen ben ook vaak vlees waar ik de hele week mee kan doen :)

  Xx Alex

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Superhandige tips! Vooral die van de kleine flesopeningen zijn handig, en inderdaad, flessen met een grote opening zijn in no time op.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Leuke en handige tips! Ik ga er zeker iets mee doen ;)

  http://inlovewithpizza.blogspot.nl/2013/09/marel-bijveld-bij-tvoh.html

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Hele handige tips zeg! :)

  Liefs, Mariette

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Wat een super goede tips! Vooral die van die douchegel.

  BeantwoordenVerwijderen
 22. ik kwam eens even kijken waar al dat blogverkeer vandaan kwam..
  bedankt voor de vermelding, leuk zeg!
  ik ben meteen je blog doorgespit, en je gaan volgen!
  liefs,
  denise

  BeantwoordenVerwijderen